Kvašená zelenina je tradiční způsob konzervace zeleniny našimi předky. Přináší nám spoustu zdravotních benefitů a taky zajímavou chuť. Naučte se, jak vytvořit pickles se solí, bez soli i v nálevu z umeocta (vodní pickles).

1Kvašení se solí

  1. Budete potřebovat: hlávkové zelí, mrkev a cibuli. Poměr zeleniny zvolte podle svého. Nám se osvědčilo: zelí 2/3, mrkev necelá 1/3, cibule jen trocha.
  2. Zelí nakrouhejte nebo nakrájejte na jemné nudličky, mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli pokrájejte na drobné kostičky. Budete také potřebovat mořskou nebo himálajskou sůl, v množství 20 g soli na 1 kg zeleniny 2 .
  3. Zeleninu vložte do větší mísy a promíchejte se solí 4 . Nechte odležet půl hodiny až hodinu, občas důkladně promačkejte, aby zelenina pustila šťávu 5 .
  4. Začněte zeleninu vkládat do nádoby, kde ji budete kvasit. My jsme použili obyčejnou malou zavařovačku. Dejte do nádoby hrst zeleniny, upěchujte, vložte další část, znovu upěchujte a tak pokračujte, až bude sklenice skoro plná 6 . Mačkáním vytlačíte ze zeleniny vzduch.
  5. Nyní je třeba zeleninu zakrýt. My jsme našli sklenici, která co nejvíc pasuje do hrdla zavařovací nádoby, k zelenině by mělo pronikat co nejméně vzduchu 7 . Můžete také použít třeba jen talířek, kterým zeleninu přiklopíte. Uzavření nesmí být vzduchotěsné, CO2 by pak nemohl unikat ven.
  6. Skleničku nebo talířek musíte zatížit, aby byla veškerá zelenina ponořená 8 . Hladina šťávy by měla sahat nad dno skleničky.
  7. Umístěte kamkoli mimo přímé sluneční záření. Při kvašení vzniká další tekutina, pod nádobu proto umístěte misku, kam může případná nadbytečná šťáva odtéct.
  8. Nechte kvasit několik dnů až týden. Kvasný proces skončí, když se na povrchu přestanou objevovat bublinky.

2Kvašení bez soli

  1. Připravte si stejnou zeleninu jako u prvního receptu 1.
  2. Menší část zeleniny rozmixujte s převařenou vlažnou vodou, abyste získali pyré. Dál si připravte lžíci medu (můžete také použít třtinový cukr) a jednu kapsli probiotické kultury z lékárny.
  3. Pyré nařeďte vodou, přidejte do něj med a vsypte obsah kapsle s probiotiky. Nechte půl hodiny stát, aby se bakterie mléčného kvašení aktivovaly.
  4. Smíchejte pyré se zeleninou a natlačte do sklenic. Pokud je tekutiny málo, dolijte trochou převařené vody. Zelenina musí být zcela ponořená.
  5. Dál postupujte jako u prvního receptu. Bez soli zelenina kvasí rychleji, bude hotová za 3–5 dní.

3Vodní kvašení s umeoctem

  1. Vybranou zeleninu pokrájejte na menší kousky. My jsme použili mrkev, brokolici a daikon.
  2. Připravte si nálev – v převařené vodě rozmíchejte umeocet v poměru 1 díl umeocta na 5 dílů vody.
  3. Zeleninu naskládejte do sklenice a zalijte takovým množstvím nálevu, abyste mohli všechnu zeleninu ponořit pod hladinu.
  4. Dál postupujte jako u prvních dvou receptů – zeleninu přikryjte sklenicí nebo talířkem a zatižte
  5. Na stinném místě nechte kvasit 3–7 dní.

Pickles recepty:
– Nakládané ředkvičky (pickles)
– Pickles z řepy a daikonu
– Pickles daikon-mrkev-cibule
– Pickles z červené řepy
– Pickles z mrkve
– Květák naložený v ume octu
– Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
Kvašené okurky „rychlokvašky“
Nakládaná cuketa

Příprava pickles – fotopostup

Nádoba na kvašení

V zásadě nepotřebujete nic zvláštního. Stačí jakákoli skleněná nebo kameninová nádoba. Kov se nedoporučuje, kyseliny v kvasící zelenině by s ním reagovaly. Zeleninu musíte v nádobě stlačit tak, aby byla všechna ponořená ve šťávě nebo v nálevu (pokud by šel k zelenině vzduch, začala by plesnivět). Vršek zeleniny proto musíte zakrýt talířkem nebo sklenicí a ty pak ještě zatížit. Vše ukazujeme v návodu.

Existují i speciální soudky na kvašení pickles, kterým se říká kvašáčky. Pořídíte je bez problémů na internetu.

Jak dlouho kvasit

Kvaste při pokojové teplotě, trvá to 3–7 dní v závislosti na druhu zeleniny a ročním období. Čím tužší zelenina a nižší okolní teplota, tím déle kvašení trvá. Každý den můžete ochutnávat, jestli se zelenině daří. Pozor na zanesení nežádoucích bakterií, lžička musí být vždy čistá.

Jak skladovat

Jakmile bude zelenina vykvašená, můžete ji začít s chutí konzumovat. Nebo ji přemístěte do uzavíratelných nádob a dejte do lednice. V chladu se zastaví kvasný proces a pickles tam vydrží i několik týdnů.

 

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...