Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí kašel, nachlazení i problémy s trávením.

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 velká řepa
  • 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička anýzu
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit kvašenou řepu s ředkví

  1. Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
  2. K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
  3. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
  4. Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  5. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  6. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  7. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  8. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  9. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

    Moc mě to baví!

    Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

    Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

    Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

    Inspirující kurz pro začátečníky

    Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

    Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

    Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

    Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

    cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

    Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

    Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

    Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

    Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

    Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

    Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

    Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

    Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

    Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

    Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

    Jak krásný je svět, když máte zdraví

    Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

    Očista byla super!

    Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

    Sladkosti už mi nechutnají

    Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

    Děkuji a držím palce!

    Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

    Poděkování

    Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

    Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

    Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

    Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

    Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    1. Prosím,potřebuji poradit,kde dělám chybu ve kvašení zeleniny.Dám zelí,mrkev a cibuli do mísy se solí,prmačkám až se udělá štáva,naplním do sklenice a po zhruba 7 dnech ochutname,je vyborné,ale po odebrání mi zmizí štava a začne to zelí vysychat.Nevím jak stím dál zacházet,aby ta kvašená zelenina byla stále vláčná a nebyla suchá.Po prvním odebrání zelí ze sklenice,začne vysychat.CO STIM PROSÍM.Dekuji Jiřina

      • Zkuste ještě víc a déle promackat, aby zelenina pustila víc šťávy, anebo ji mějte zatizenou i v lednici ve sklenici (existují na to šikovne pruzinky). Tak bude pořad pod tekutinou.

      • Já když se mi to stane tam přilívám trochu vody a pokud je to moc jalové, přisypu trochu soli. Taky znovu zeleninu pořádně stlačím v té sklenici, ale když už se jednou načechrala, tak to opětovné stlačení většinou na dlouho nepomůže.
        Jednou jsem ji zkusila dát na půl den zase mimo ledničku a tekutina se tam znovu objevila sama, ale po návratu do ledničky se opět „vsákla“.

    2. Mhm, taky dobrota. Anýz je teda na mě moc sladký, pžíště to bude s křenem nebo hořčičnýma semínkama.

    3. Zobrazit 4 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekOvesná kaše makové panenky
    Další článekSeznam zeleniny, luštěnin, obilovin, semínek a oříšků na lednici