Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí kašel, nachlazení i problémy s trávením.

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 velká řepa
  • 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička anýzu
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit kvašenou řepu s ředkví

  1. Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
  2. K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
  3. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
  4. Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  5. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  6. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  7. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  8. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  9. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

    Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

    Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

    Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

    Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

    Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

    Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

    Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

    Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

    Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

    Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

    Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

    Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

    Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

    Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

    Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

    Všichni pějí na vaše jídla chválu

    Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

    Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

    Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

    Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

    Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

    Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

    Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

    Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

    Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

    Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

    Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

    Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

    Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

    Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
    1. Boze! Tak to je dobrota… tentokrat jsem si dala fakt zalezet, prikryla listem kapusty a zatizila pruzinkou. Anyz jsme nemela, tak jsem dala horcicne seminko (inspirace z komentare pode mnou). Je to uzasna lahoda a mam radost, ze se mi taky povedla jina kvasena zelenina krom redkvicek😊 (ja teda nepoznam jestli je to dostatecne prokvasene, ale snad jo, kdyz je to tak dobre😀)

      • Poznáš, Ivano, když ti to chutná, je to nakyslé, má to mléčné zabarvení, tak je to ono 👍

    2. Ahojte, robila som tento pickles vcera a nie som si ista ci to mam dobre stlacene. Pouzila som druhy mensi pohar s vodou. V strede je dobre zmacknuta ale vychadza mi navrch stale trochu po bokoch. Myslite, ze je to tak v poriadku? Aj som si to odfotila, ze to dam sem ale tu asi nejde vkladat do komentarov fotky.

      • Doporučuji dát na zeleninu zelný list (nebo třeba list salátu), aby nevyplavala na hladinu, pak může vzniknout na hladině křís (což ale není nic nebezpečného, jen to vypadá neesteticky, ale dá se sebrat a to pod hladinou je ok). Případně je dobré na tu menší sklenici dát ještě něco těžkého, aby se zelenina víc zmáčkla nebo vše „zpevnit“ gumičkou (celou sklenici i s tou malou „obejmout“ pomocí gumičky).

            • Tak to to máte asi málo pomačkané – málo šťávy. Pak je dobré buď ještě udělat jedno pickles a část šťávy k tomuto dolít, nebo případně (ale to já nedělám ráda), přidat převařenou zchládlou vodu se solí (dát vodu do hrnce spolu se solí, povařit a nechat zchládnout a zalít). A tu menší sklenici ještě nějak zatížit (kniha, velký hrnec, gumička aj.) ;)

    3. Prosím,potřebuji poradit,kde dělám chybu ve kvašení zeleniny.Dám zelí,mrkev a cibuli do mísy se solí,prmačkám až se udělá štáva,naplním do sklenice a po zhruba 7 dnech ochutname,je vyborné,ale po odebrání mi zmizí štava a začne to zelí vysychat.Nevím jak stím dál zacházet,aby ta kvašená zelenina byla stále vláčná a nebyla suchá.Po prvním odebrání zelí ze sklenice,začne vysychat.CO STIM PROSÍM.Dekuji Jiřina

      • Zkuste ještě víc a déle promackat, aby zelenina pustila víc šťávy, anebo ji mějte zatizenou i v lednici ve sklenici (existují na to šikovne pruzinky). Tak bude pořad pod tekutinou.

      • Já když se mi to stane tam přilívám trochu vody a pokud je to moc jalové, přisypu trochu soli. Taky znovu zeleninu pořádně stlačím v té sklenici, ale když už se jednou načechrala, tak to opětovné stlačení většinou na dlouho nepomůže.
        Jednou jsem ji zkusila dát na půl den zase mimo ledničku a tekutina se tam znovu objevila sama, ale po návratu do ledničky se opět „vsákla“.

    4. Zobrazit všech 13 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekOvesná kaše makové panenky
    Další článekSeznam zeleniny, luštěnin, obilovin, semínek a oříšků na lednici