Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí kašel, nachlazení i problémy s trávením.
Ingredience
na 1 skleničku
- 1 velká řepa
- 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
- 1 jablko
- 1 cibule
- kousek zázvoru
- 1 lžička anýzu
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit kvašenou řepu s ředkví
- Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
- K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
- Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
Praktické
- Skladujeme v lednici.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.
Ahojky Evi , ozývat se po dlouhé době , chci se zeptat dělala jsem pikles ze zelí , asi ho mám dlouho a voní po lihu , mám to vyhodit ?
Předem děkuji jste skvěle
Myslíte,že místo daikonu mohu dát černou ředkev? Koupila jsem ji na trhu poprvé a nějak nevím,co s ní…. Děkuji za radu
Aleno, určitě bych se toho nebála. Dejte pak vědět, jak se to povedlo a jak vám chutná 😉
Tak jsem tam nakonec dala květák místo daikonu a ředkve… A musím říct,že všem chutná asi zatím nejvíc. Jablko jsem zrovna neměla,přidala jsem česnek a ten to vyšperkoval …. Mňam mňam lahoda
👍👍
Toto pickles dělám opakovaně, i ze žluté řepy.. Dala by se ale vynechat ta cibule? Nějak mi tam nejede.. Že bych dala třeba místo ní více kedlubny/ředkve/mrkve?
Urcite, ona hezky kvasi, coz pomaha te repe taky zkvasi, a taky je prevenci pred plisnema, ale melo by to jit i bez ni.
Boze! Tak to je dobrota… tentokrat jsem si dala fakt zalezet, prikryla listem kapusty a zatizila pruzinkou. Anyz jsme nemela, tak jsem dala horcicne seminko (inspirace z komentare pode mnou). Je to uzasna lahoda a mam radost, ze se mi taky povedla jina kvasena zelenina krom redkvicek😊 (ja teda nepoznam jestli je to dostatecne prokvasene, ale snad jo, kdyz je to tak dobre😀)
Poznáš, Ivano, když ti to chutná, je to nakyslé, má to mléčné zabarvení, tak je to ono 👍
Ahojte, robila som tento pickles vcera a nie som si ista ci to mam dobre stlacene. Pouzila som druhy mensi pohar s vodou. V strede je dobre zmacknuta ale vychadza mi navrch stale trochu po bokoch. Myslite, ze je to tak v poriadku? Aj som si to odfotila, ze to dam sem ale tu asi nejde vkladat do komentarov fotky.
Doporučuji dát na zeleninu zelný list (nebo třeba list salátu), aby nevyplavala na hladinu, pak může vzniknout na hladině křís (což ale není nic nebezpečného, jen to vypadá neesteticky, ale dá se sebrat a to pod hladinou je ok). Případně je dobré na tu menší sklenici dát ještě něco těžkého, aby se zelenina víc zmáčkla nebo vše „zpevnit“ gumičkou (celou sklenici i s tou malou „obejmout“ pomocí gumičky).
Ano, zelny list som dala. Len problem je, ze ako je ta druha sklenicka mensi, tak to tlaci iba na stred a na bocich ne.
Dakujem za rychlu odpoved. Ano, zelny list som dala. Len problem je, ze ako je ta druha sklenicka mensi, tak to tlaci iba na stred a na bocich ne.
Tak to to máte asi málo pomačkané – málo šťávy. Pak je dobré buď ještě udělat jedno pickles a část šťávy k tomuto dolít, nebo případně (ale to já nedělám ráda), přidat převařenou zchládlou vodu se solí (dát vodu do hrnce spolu se solí, povařit a nechat zchládnout a zalít). A tu menší sklenici ještě nějak zatížit (kniha, velký hrnec, gumička aj.) ;)
Dakujeem :-)
To by neměl být problém.
Prosím,potřebuji poradit,kde dělám chybu ve kvašení zeleniny.Dám zelí,mrkev a cibuli do mísy se solí,prmačkám až se udělá štáva,naplním do sklenice a po zhruba 7 dnech ochutname,je vyborné,ale po odebrání mi zmizí štava a začne to zelí vysychat.Nevím jak stím dál zacházet,aby ta kvašená zelenina byla stále vláčná a nebyla suchá.Po prvním odebrání zelí ze sklenice,začne vysychat.CO STIM PROSÍM.Dekuji Jiřina
Zkuste ještě víc a déle promackat, aby zelenina pustila víc šťávy, anebo ji mějte zatizenou i v lednici ve sklenici (existují na to šikovne pruzinky). Tak bude pořad pod tekutinou.
Já když se mi to stane tam přilívám trochu vody a pokud je to moc jalové, přisypu trochu soli. Taky znovu zeleninu pořádně stlačím v té sklenici, ale když už se jednou načechrala, tak to opětovné stlačení většinou na dlouho nepomůže.
Jednou jsem ji zkusila dát na půl den zase mimo ledničku a tekutina se tam znovu objevila sama, ale po návratu do ledničky se opět „vsákla“.
Mhm, taky dobrota. Anýz je teda na mě moc sladký, pžíště to bude s křenem nebo hořčičnýma semínkama.