Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí kašel, nachlazení i problémy s trávením.
Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 velká řepa
  • 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička anýzu
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit kvašenou řepu s ředkví

  1. Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
  2. K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
  3. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
  4. Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  5. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  6. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  7. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  8. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  9. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

    Je mi mnohem líp ve vlastním těle

    Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

    JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

    Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

    Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

    Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

    Mám lepší a vypnutější pleť

    Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

    Klub JJ mě vyrazil dech

    Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

    Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

    Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

    Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

    Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

    Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

    Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

    Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

    Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

    Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

    Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

    Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

    MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

    Každý nový článek je obrovským přínosem

    Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

    Konečně mám všechny informace na jednom místě

    Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

    Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

    Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

    Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

    Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

    Vaše stránky mě nadchly

    Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

    Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

    Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    1. Prosím,potřebuji poradit,kde dělám chybu ve kvašení zeleniny.Dám zelí,mrkev a cibuli do mísy se solí,prmačkám až se udělá štáva,naplním do sklenice a po zhruba 7 dnech ochutname,je vyborné,ale po odebrání mi zmizí štava a začne to zelí vysychat.Nevím jak stím dál zacházet,aby ta kvašená zelenina byla stále vláčná a nebyla suchá.Po prvním odebrání zelí ze sklenice,začne vysychat.CO STIM PROSÍM.Dekuji Jiřina

      • Zkuste ještě víc a déle promackat, aby zelenina pustila víc šťávy, anebo ji mějte zatizenou i v lednici ve sklenici (existují na to šikovne pruzinky). Tak bude pořad pod tekutinou.

      • Já když se mi to stane tam přilívám trochu vody a pokud je to moc jalové, přisypu trochu soli. Taky znovu zeleninu pořádně stlačím v té sklenici, ale když už se jednou načechrala, tak to opětovné stlačení většinou na dlouho nepomůže.
        Jednou jsem ji zkusila dát na půl den zase mimo ledničku a tekutina se tam znovu objevila sama, ale po návratu do ledničky se opět “vsákla”.

    2. Mhm, taky dobrota. Anýz je teda na mě moc sladký, pžíště to bude s křenem nebo hořčičnýma semínkama.

    3. Zobrazit 4 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekOvesná kaše makové panenky
    Další článekSeznam zeleniny, luštěnin, obilovin, semínek a oříšků na lednici