Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí kašel, nachlazení i problémy s trávením.

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 velká řepa
  • 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička anýzu
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit kvašenou řepu s ředkví

  1. Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
  2. K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
  3. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
  4. Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  5. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  6. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  7. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  8. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  9. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

    Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

    Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

    Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

    Poděkování

    Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

    Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

    Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

    Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

    Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

    Jsem pyšná, že jím jinak

    Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

    Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

    Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

    Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

    Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

    Poděkování

    Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

    Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

    Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

    Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

    Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

    I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

    Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

    Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

    Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

    Obdivuji pestrost ve vašich receptech

    Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

    Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

    Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

    Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

    Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

    Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

    Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...
    1. Boze! Tak to je dobrota… tentokrat jsem si dala fakt zalezet, prikryla listem kapusty a zatizila pruzinkou. Anyz jsme nemela, tak jsem dala horcicne seminko (inspirace z komentare pode mnou). Je to uzasna lahoda a mam radost, ze se mi taky povedla jina kvasena zelenina krom redkvicek😊 (ja teda nepoznam jestli je to dostatecne prokvasene, ale snad jo, kdyz je to tak dobre😀)

      • Poznáš, Ivano, když ti to chutná, je to nakyslé, má to mléčné zabarvení, tak je to ono 👍

    2. Ahojte, robila som tento pickles vcera a nie som si ista ci to mam dobre stlacene. Pouzila som druhy mensi pohar s vodou. V strede je dobre zmacknuta ale vychadza mi navrch stale trochu po bokoch. Myslite, ze je to tak v poriadku? Aj som si to odfotila, ze to dam sem ale tu asi nejde vkladat do komentarov fotky.

      • Doporučuji dát na zeleninu zelný list (nebo třeba list salátu), aby nevyplavala na hladinu, pak může vzniknout na hladině křís (což ale není nic nebezpečného, jen to vypadá neesteticky, ale dá se sebrat a to pod hladinou je ok). Případně je dobré na tu menší sklenici dát ještě něco těžkého, aby se zelenina víc zmáčkla nebo vše „zpevnit“ gumičkou (celou sklenici i s tou malou „obejmout“ pomocí gumičky).

            • Tak to to máte asi málo pomačkané – málo šťávy. Pak je dobré buď ještě udělat jedno pickles a část šťávy k tomuto dolít, nebo případně (ale to já nedělám ráda), přidat převařenou zchládlou vodu se solí (dát vodu do hrnce spolu se solí, povařit a nechat zchládnout a zalít). A tu menší sklenici ještě nějak zatížit (kniha, velký hrnec, gumička aj.) ;)

    3. Prosím,potřebuji poradit,kde dělám chybu ve kvašení zeleniny.Dám zelí,mrkev a cibuli do mísy se solí,prmačkám až se udělá štáva,naplním do sklenice a po zhruba 7 dnech ochutname,je vyborné,ale po odebrání mi zmizí štava a začne to zelí vysychat.Nevím jak stím dál zacházet,aby ta kvašená zelenina byla stále vláčná a nebyla suchá.Po prvním odebrání zelí ze sklenice,začne vysychat.CO STIM PROSÍM.Dekuji Jiřina

      • Zkuste ještě víc a déle promackat, aby zelenina pustila víc šťávy, anebo ji mějte zatizenou i v lednici ve sklenici (existují na to šikovne pruzinky). Tak bude pořad pod tekutinou.

      • Já když se mi to stane tam přilívám trochu vody a pokud je to moc jalové, přisypu trochu soli. Taky znovu zeleninu pořádně stlačím v té sklenici, ale když už se jednou načechrala, tak to opětovné stlačení většinou na dlouho nepomůže.
        Jednou jsem ji zkusila dát na půl den zase mimo ledničku a tekutina se tam znovu objevila sama, ale po návratu do ledničky se opět „vsákla“.

    4. Zobrazit všech 13 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekOvesná kaše makové panenky
    Další článekSeznam zeleniny, luštěnin, obilovin, semínek a oříšků na lednici