- 1 velká řepa
- 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
- 1 jablko
- 1 cibule
- kousek zázvoru
- 1 lžička anýzu
- 1/2 lžičky soli
Jak připravit kvašenou řepu s ředkví
- Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
- K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
- Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
- Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
- Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
- Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
- Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
- Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
- Po 5 dnech ochutnáme.
Praktické
- Skladujeme v lednici.
- Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.
Obměna
- Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.
Děti
- Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Prosím o pomoc 🙏pickles z repy a daikonu -na povrchu je voda zhnednuta ,je to v poriadku ???dakujem za odpoveď
Ahoj Evi, moc děkuji, dnes jsem založila a samozřejmě hned ochutnala, už teď je to mňamka
👍