Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí kašel, nachlazení i problémy s trávením.
Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 velká řepa
  • 1/2 daikonu nebo bílé ředkve
  • 1 jablko
  • 1 cibule
  • kousek zázvoru
  • 1 lžička anýzu
  • 1/2 lžičky soli

Jak připravit kvašenou řepu s ředkví

  1. Řepu oloupáme a nastrouháme nahrubo do mísy.
  2. K ní nahrubo nastrouháme i daikon a najemno jablko i zázvor.
  3. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli.
  4. Pořádně promačkáme rukama spolu se solí a anýzem, aby zelenina pustila dostatek šťávy.
  5. Do čisté zavařovačky nebo nádoby na pickles vrstvíme zeleninu a pořádně každou vrstvu zmáčkneme čistou rukou.
  6. Na vrch zeleniny dáme list zelí nebo kapusty a zmáčkneme tak, aby vystoupila tekutina.
  7. Zatížíme např. menší skleničkou, kamenem, pružinkou nebo pokud používáme speciální kvašáček, tak ho uzavřeme.
  8. Dáme na 5-7 dní kvasit na kuchyňskou linku.
  9. Po 5 dnech ochutnáme.

Praktické

  • Skladujeme v lednici.
  • Je třeba, aby zelenina byla po celou dobu kvašení ponořená pod tekutinou a žádná část neplavala na hladině, jinak začne plesnivět.

Obměna

  • Zeleninu můžete zvolit dle zásob a chuti.

Děti

  • Pickles je vhodné pro děti od 2. roku a s menším podílem soli.

    Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

    Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

    Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

    Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

    Jsem vděčná za tuto stravu

    Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

    Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

    Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

    Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

    Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

    Mám víc energie a čistší hlavu

    Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

    Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

    Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

    Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

    Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

    Královský oběd za půl hodiny

    Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

    Díky kurzu již chápu souvislosti

    Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

    Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

    Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

    Webové stránky JJ jsou návykové!

    Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

    Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

    Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

    Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

    Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

    S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

    Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

    I v 67 letech lze jíst zdravě!

    Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

    Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

    Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    1. Prosím,potřebuji poradit,kde dělám chybu ve kvašení zeleniny.Dám zelí,mrkev a cibuli do mísy se solí,prmačkám až se udělá štáva,naplním do sklenice a po zhruba 7 dnech ochutname,je vyborné,ale po odebrání mi zmizí štava a začne to zelí vysychat.Nevím jak stím dál zacházet,aby ta kvašená zelenina byla stále vláčná a nebyla suchá.Po prvním odebrání zelí ze sklenice,začne vysychat.CO STIM PROSÍM.Dekuji Jiřina

      • Zkuste ještě víc a déle promackat, aby zelenina pustila víc šťávy, anebo ji mějte zatizenou i v lednici ve sklenici (existují na to šikovne pruzinky). Tak bude pořad pod tekutinou.

      • Já když se mi to stane tam přilívám trochu vody a pokud je to moc jalové, přisypu trochu soli. Taky znovu zeleninu pořádně stlačím v té sklenici, ale když už se jednou načechrala, tak to opětovné stlačení většinou na dlouho nepomůže.
        Jednou jsem ji zkusila dát na půl den zase mimo ledničku a tekutina se tam znovu objevila sama, ale po návratu do ledničky se opět “vsákla”.

    2. Mhm, taky dobrota. Anýz je teda na mě moc sladký, pžíště to bude s křenem nebo hořčičnýma semínkama.

    3. Zobrazit 4 komentáře

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekOvesná kaše makové panenky
    Další článekSeznam zeleniny, luštěnin, obilovin, semínek a oříšků na lednici