pickles
Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny
Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá...
4 tipy, jak si naplno užít podzim
Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít...
Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze...
Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským...
Superrychlé nakládané okurky
Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se...
Nevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!
Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.
Pikantní kvašené cuketové řezy
Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a...
Nakládaná cuketa – na delší skladování
Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu,...
Nakládaná cuketa – kvašáky
Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...
Video návod: Jak připravit pickles z mrkve
Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň lék to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou milé překvapené její jemností...
Letní salát s jedlými květy
Letní saláty jsou jednoduché a krásné. Jedlé květy jim dodají na eleganci a některé i na vůni a speciální chuti. Jako třeba žluté denivky,...
Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte...
Nakládané ředkvičky (pickles)
Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.
Naše nejoblíbenější pickles
Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a...
Květák naložený v umeoctu
Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár...
6 potravin, které pomohou tělu dobít baterky
Vybité baterky. Únava. Špatná nálada. Touha po odpočinku, sluníčku, teple. Jsou vám tyto pocity blízké? Zapomeňte na kávu, sladkosti nebo energetické nápoje. Zkuste zařadit...
Vitamínové bomby: Recepty, které posílí imunitu
Prevence před koronavirem a chřipkami? Začněte pracovat na své imunitě. Zařaďte do svého jídelníčku tyto jídla!
Jak upravit stravu na jaře
Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým...
Pouhé 3 dny v nemocnici změní váš střevní mikrobiom k horšímu
Nemocnice by měla být od toho, abychom se brzy zotavili. Místo toho nám ale pobyt v ní může v těle nadělat paseku. Studie zjistila,...
Bezlepkové cibulové placky z kvásku
Křupavé na povrchu a měkkoučké uvnitř. To jsou tyto placky, ve kterých můžete zužitkovat zbylý kvásek.
7 tipů na rychlé a jednoduché jedlé dárky k Vánocům
Pomalu se nám blíží Vánoce... Také už vás trápí co zase vymyslet za dárky svým blízkým a potřebujete, aby vás to nezruinovalo, a přitom...
Vaříme v elementu VODY (zima) – prohříváme tělo
Zima je ve znamení elementu vody. Které potraviny jsou v zimě vhodné a které orgány je třeba posilovat? Co tyto orgány podporuje a co...
Kimchi z dýně hokkaido
Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido....
8+ tipů, jak využít jogurtovač (fermentor) Kuvings
Kuvings jogurtovač není jen k výrobě jogurtů, ale spousty dalších fermentovaných dobrot. Přinášíme vám tipy, jak a k čemu ho lze využít.
Návod, jak seskládat kompletní zdravý talíř
Omezujete ve stravě maso, mléko nebo vejce? Stravujete se převážně nebo zcela rostlinně? Ukážeme vám, jak si poskládat jídlo tak, aby vám ani vašim...
10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)
Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu...
Vitamín C – podzimní nezbytnost nebo přeceňovaný vitamín?
Začíná období chřipek, viróz a nachlazení. Ze všech stran se na nás hrnou informace, že jedině díky vitamínu C nebudeme nemocní, anebo když už...
8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání
Trápí vás nadýmání a trávicí problémy, i když jíte zdravě? Mrkněte na tyto tipy, jestli neděláte některou z následujících častých chyb...
Kořeněné pickles jablko-zelí-zázvor
Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené...
Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)
Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním...
7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu
Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich...
5 tipů, v čem dělat kvašenou zeleninu a jak vybrat tu...
Na pickles (domácí kvašenou zeleninu) existuje spousta speciálních sklenic, kvašáčků, nádob a pružin, ale vystačíte si i s tím, co máte po ruce v...
Jak prakticky využít skleničky (od marmelád, medu, oliv aj.)
Také se vám doma kupí velké i malé skleničky - od medu, oliv, marmelád, jogurtů, mléka? Vyhazujete je? Zkuste je znovu využít (nejen) v...
Fermentace a kvašení – chutné, tradiční, ekologické, zdravé a levné
Kvašení je společné snad všem lidským kulturám a zároveň je postupem, který nevyšel z módy několik tisíciletí. Je tradiční, zdravé, levné, chutné a ekologické....
Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?
Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.
Jak udělat zdravé jídlo na celodenní výlet do 30 minut –...
Často se mi stává, že se z ničeho nic rozhodnu jet na celý den mimo domov a nemám nic připraveného s sebou na jídlo....
Opěvovaná probiotika: dělají více škody, než užitku
Probiotika se až doteď považovala za velmi přínosná. Ale v poslední době se začíná objevovat čím dál tím více výzkumů, které ukazují, že s...
Tempeh Burrito Bowl
Teplé jarní počasí si žádá něco lehkého, barevného, šťavnatého a osvěžujícího. Právě taková je tato tzv. Buddha Bowl (Budhova miska). Je plná syrové, napařené...
Jak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak (9 způsobů)
Vaříte zeleninu pořád na ten stejný způsob? Inspirujte se některým z těchto 9 způsobů vaření a úpravy zeleniny a jídlo na talíři už nikdy...
Pickles z řepy a daikonu
Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se...
Pickles daikon-mrkev-cibule
Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je...
Kde ve stravě bereme vitamín C
Většina naší stravy je vařená. Kde pak bereme vitamín C, který se vařením ničí? Stačí do stravy zařadit tyto potraviny a denní dávku vitamínu...
Kvašená červená řepa s křenem
Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v...
Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo
Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechno potřebné máte...
Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce
Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá...
Kterak přišlo pickles do naší rodiny
Už jste někdy zkusili pickles (kvašenou zeleninu)? A co na to vaše rodina? Že začátky nebývají jednoduché? O tom mi povídejte… Nebo víte co?...
13 zajímavostí o kvašené zelenině
Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo...
Benzoan sodný (E211) prodlužuje životnost potravin, ale zkracuje život lidí
Konzervanty jsou běžnou součástí složení mnoha potravin, dokonce i těch zdravých (kysané zelí a kvašáky). Mohou ale vyvolat vážné problémy, zejména některé z nich...
V České televizi kvašená zelenina chutnala
Dnes jsem měla možnost podívat se do nového studia pořadu Sama doma, který vysílá Česká Televize. Měla jsem tam kratičký vstup o fermentaci zeleniny...
Pickles – zázrak, který léčí chřipku
Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že...
Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina
Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské...
Mrkvovo-jablečno-zelný salát
Netradiční kombinace mrkve, sladkého jablíčka a kysaného zelí. Výborný přílohový salát k hlavním jídlům skládajícím se z těstovin nebo třeba čočky.
Neuvěřitelný svět mikrobů v nás (díl 2.)
Nemoci, obezita, spánek, nálada, upřednostňovaná jídla a dokonce i autismus, nervozita nebo pravděpodobnost, že vás štípne komár. To vše lze přičíst mikrobům žijícím v našem...
Neuvěřitelný svět mikrobů v nás (1.díl)
Nemoci, obezita, spánek, nálada, upřednostňovaná jídla a dokonce i pravděpodobnost, že vás štípne komár. To vše lze přičíst mikrobům žijícím v našem těle. Mají větší...
Webinář: Jak na vyhnout jarní únavě
V záznamu živého vysílání prozradíme, jak se vyhnout typickým jarním nemocem (únava, ekzémy, bolesti hlavy a zad, menstruační bolesti), jarním náladám (nevrlost, vztek, vznětlivost)...
Sůl
Je některá sůl zdravější než jiná?
Sůl jistě není potravina, kterou by bylo třeba někomu představovat. Ale koluje kolem ní spousta mýtů. Pojďme tedy oprášit...
Jak připravit domácí pickles (se solí, bez soli a s umeoctem)
Kvašená zelenina je tradiční způsob konzervace zeleniny našimi předky. Přináší nám spoustu zdravotních benefitů a taky zajímavou chuť. Naučte se, jak vytvořit pickles se...
Jak přizpůsobit stravu v létě
V červnu začíná biologické léto. Podle čínské medicíny spadá léto do elementu ohně, kdy tento element představuje velký jang. Proto energie je v tomto...
Domácí tatarka
Rostlinnou domácí tatarku můžete připravit snadno a rychle. Oproti kupované bude bez cukru i konzervantů a pochutnáte si na ní jako na klasické. Po...
Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a...
Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina...
Jak na pickles z červené řepy
Pickles se dá dělat skoro z každé zeleniny, ale třeba z červené řepy je to docela věda, pokud nechcete mít hustou, lepivou červenou kaši...
Presovaný salát
Rychlý a chutný zeleninový salát, který se s příchodem teplého počasí bude stávat stále větší složkou našeho jídelníčku. Presované saláty jsou zdravé, stravitelnější než...
Čočkový guláš s rýží, ovsem a hatomugi
Přináším Vám inspiraci na lehký a zdravý oběd, který se skvěle hodí k očistnému programu JJ.
Pickles z červené řepy
Udělat pickles z červené řepy není úplně jednoduchá záležitost, aby jste byli spokojení s výsledkem. A protože my už víme, jak na to, rády se...
Jak dopadla moje první domácí kvašená zelenina?
V minulém článku jsem psala o tom, jak jsem vytvořila svoje první pickles. Že to bude tak jednoduché a rychlé jsem nečekala. A jak...
Moje první pickles – kvašená zelenina
Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali naši předkové například v podobě kvašeného zelí nebo okurek "kvašáků". V podstatě to byla...