Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Letní salát s jedlými květy

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Letní saláty jsou jednoduché a krásné. Jedlé květy jim dodají na eleganci a některé i na vůni a speciální chuti. Jako třeba žluté denivky, které vůní připomínají jasmín.

Ingredience
pro 4 porce
  • hlávkový salát
  • salát lollo rosso
  • 4 ředkvičky
  • kus daikonu (bílá ředkev)
  • 4 lžíce kvašeného zelí
  • trochu vody
  • 1 lžíce tofunézy
  • jedlé květy: pilát lékařský, vlčí mák, denivka, měsíček lékařský, květ pažitky

Často s někým řešíme, že ta naše strava není jen o hubnutí, byť se tak třeba právě běžící letní program jmenuje. Že z...

Jak připravit salát s jedlými květy

  1. Listy salátů, ředkvičky a daikon opereme a necháme okapat.
  2. Ředkvičky nakrájíme na menší kousky, daikon nastrouháme na hrubo.
  3. V míse smícháme ředkvičky, daikon, natrháme hlávková salát a přidáme kvašenou zeleninu, trošku vody a tofunézu. Promícháme.
  4. Na talíř dáme nejprve listy lollo rosso salátu (ten do červena) a na něj dáme obsah z mísy.
  5. Navrch naklademe okvětní lístky vlčího máku, květy pilátu, okvětní plátky měsíčku, květy z pažitky a jako korunu dáme nádherné květy denivky.

Praktické

  • Hlávkový salát i salát lollo rosso má nahořklou chuť, což je zdravé, ale někomu nemusí vyhovovat, pak hlávkový salát nastavte ledovým či jinými sladšími verzemi listů.
  • Pokud potřebujeme dodat sladkou chuť, přimícháme do zálivky slad nebo obilný sirup. Slad je lepší naředit horkou vodou nebo čajem, aby se lépe rozmíchal.
  • Podle potřeby můžeme případně přidat jablečný nebo umeocet, kdyby nám přišel málo výrazný, ale díky kvašené zelenině obvykle žádné dochucení nevyžaduje.
  • Pokud si nevěříte s dochucením zálivky, udělejte si ji zvlášť v misce a teprve, až budete s její chutí spokojeni, nalijte ji na salát. Já šetřím nádobí a dávám ji rovnou do mísy.

Obměna

  • Zeleninu můžete vyměnit podle aktuálních zásob, stejně tak jedlé květy.

Děti

  • Salát dáváme dětem cca od 1,5 roku, menším dáváme syrovou zeleninu zvlášť bez zálivky.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Mila Beata
30. 9. 2021

Teda takova dobrota , květy nebyly , ale i tak to bylo moc moc moc dobre

Neustále pějeme chválu na recepty Jime jinak♥️ nemůžeme si pomoct, prostě všechny recepty jsou velmi lehké , je nám po jídle dobre a rychle stráveno, ale co je úplně NEJ je , že je všechno tak dobře ochucené , každý den žaludeční orgasmus

Pane Bože děkujeme za JIME JINAK

✅ Batat plnéný čočkovou směsí

https://www.jimejinak.cz/batat-plneny-cockovou-smesi/

✅ Jáhlové dalamanky s kminem

https://www.jimejinak.cz/jahlove-dalamanky-s-kminem-bezlepkove/

✅ Nishime – řapíkatý celer chřest a mrkev

✅ Letni salat s jeskyni květy bez květů 😂😂😂

https://www.jimejinak.cz/letni-salat-s-jedlymi-kvety/

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Salát s černou ředkví

Černá ředkev čistí naše tělo, funguje jako anitivirotikum a antibiotikum a pomůže nám strávit smažené placky.
1

Salát s řapíkatým celerem

Skvělé osvěžení pro horké dny raz dva hotové.