Proč se šklebíme, když se na kurzech ptáte, zda doporučujeme tavené sýry? To vám poví jedna z účastnic loňského kurzu, která měla tu čest se do výroby podívat:

O tavených sýrech toho bylo napsáno mnoho pozitivního i mnoho negativního. Avšak smutně musím konstatovat, že jsme stále ojedinělou zemí, jejíž žebříček konzumace tavených sýrů stoupá. Mnoho let jsem k tomuto tématu přistupovala s tím, že já sama o škodlivosti tavených sýrů vím, tudíž je nekupuji, a ostatní jsou dostatečně dospělí a o svých nákupních zvyklostech rozhodují sami. To vše do okamžiku, než jsem nastoupila na pracovní pozici do společnosti, jež mimo jiné vlastní také továrnu na výrobu sýrů. Možnost vidět proces výroby na vlastní oči mne pouze utvrdila v mém předchozím názoru na škodlivost tavených sýrů, ale hlavně mne vyburcovala sdílet tuto skutečnost se svým okolím. A tak když mě holky na kurzu poprosily, zda bych svoje zkušenosti mohla napsat, ráda jsem vyhověla.Tavené sýry jsou opravdu tavené

Pokud budete mít možnost navštívit jakoukoli továrnu na výrobu sýrů, vřele vám tento zážitek doporučuji. Je to nezapomenutelné. Začnu výrobou tvrdých sýrů. Představte si finální fázi výroby, kdy se veliké kvadráty sýrů ořezávají do stále ještě velmi rozměrných krychlí, aby mohly být dále děleny na menší cihlové tvary tak, jak už je známe z prodejen, případně dále krájeny, strouhány či jinak upravovány. Nerovné strany těchto velikých sýrových kvádrů jsou při výrobě zarovnány a odřezky odpadávají do žlabů přiléhajících k výrobní lince. Z těchto pak putují do části výroby tavených sýrů. Tam je již připraven kontejner s tavícími solemi, které svým vzhledem nápadně připomínají sůl, jež používáme v zimě k rozpouštění sněhu a ledových námraz. I samotný kontejner je dosti podobný :-). Zjednodušeně řečeno, odřezky tvrdých sýrů se tepelně upraví při 120’C a přidáním těchto tavících solí a aromat vznikne jako finální produkt tavený sýr. Tavené sýry prostě nejsou nic jiného než zbytky tvrdých sýrů rozpuštěných v neuvěřitelným množstvím sole. Aromata, která ve finále navozují pocit, že tavený sýr je žampiónový, pažitkový, šunkový, klobásový, s nivou a podobně si určitě nemusíme popisovat. Chemie je dnes všemocná. A přeneseme-li se do poslední fáze výroby tavených sýrů, kdy již tyto sýry mají všem velmi známou konzistenci – čeká je to poslední – aluminiový obal, ve kterém se dostávají ke svým spotřebitelům, opařeny ještě patřičnou papírovou krabičkou se všemi informacemi o výrobku. Do aluminiového obalu se napouští roztavený sýr ještě horký a nechává se chladnout, poté je mu „přiškvařena“ vrchní část aluminiové folie. Někteří odborníci se vyjadřují, že se jedná o karcinogenní proces. Finálně produkt dostane barevnou papírovou krabičku a nic nebrání v jeho cestě k nám, spotřebitelům.

Sečteno a podtrženo, z předchozích řádků rozhodně nevyplývá, že bychom konzumací tavených sýrů svému tělu nějak prospívali. Naštěstí nákupní a stravovací rozhodovací procesy jsou pouze na nás a tak jenom my sami můžeme rozhodovat o stavu svého těla a zdraví. Snažme se proto být k němu vlídní a šetrní a JEZME JINAK :-).

ALiČe

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

      • Díky, sýr obsahuje místo tavících solí citrát sodný – E331, který se řadí co se týče škodlivosti jako číslo 2, ze 7. Znamená to syntetická látka bez známých vedlejších účinků, ale to mě moc neuklidňuje.

    • No nevím, jestli je to dobrota. Ve složení je E331 – citronany sodné, které se průmyslově vyrábí přidáváním žíravé sody (hydroxidu sodného) do kyseliny citrónové. Určitě bych nechtěla pojídat hydroxid sodný. U tohoto Éčka nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ovšem není vyloučeno, že při nedostatku vitaminu D může způsobit špatné vstřebávání vápníku čili jeho nedostatek v těle. V případě, že vám lékař zjistí nedostatek vápníku v těle a bude vědět, že jíte MB, určitě vám řekne, že tento nedostatek máte díky vaší stravě, ale vůbec ho nenapadne, že to může být vlivem sýrů, které oni lékaři tak rádi lidem doporučují.
      V ČR je použití látky povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. V dětské výživě nesmí být použit, takže tento sýr bych dítěti určitě nedala. E 331 je nejen v sýrech, ale i v sušenkách, čokoládě, v konzervách, uzeninách, nápojích…..

      • Psala jsem, že ho kupuju jednou za rok a dětem je devět a jedenáct
        :-).

        Má tu někdo starší děti? Zajímalo by mě, co si koupí na školním výletě, když jsou bez dohledu rodičů. Myslím, že proti tomu je ten biotaveňák v absolutní pohodě…

  1. Tak z tavených sýrů kupuju jen BIO tavený sýr, zn. TANY… jednou za rok, možná míň často, děti už mají 9 a 11 let a makrobioticky nejí, takže beru menší zlo a snažím se uplatňovat zásady nemakrobio zdravé výživy. Klasický taveňák jsem jim nikdy nekoupila.

  2. Zdravím, já jsem se tedy o škodlivosti tavených sýrů z tohoto článku nedozvěděla nic. Jen to, že to v továrně neni pěkné. Že se na výrobu používá tvrdý sýr s tavicími solemi a aromaty a že se vše dává do aluminiového obalu a poté do barevné papírové krabičky je celkem známý fakt.

  3. Mňamka no, co dodat. Mně úplně stačí představa, že ty odřezky jsou z různých druhů sýrů a výsledný výrobek je prostě potom… eee… smatlaný dohromady pomocí chemie.

  4. Tak třeba sýry od Madety jsou ve srovnání s ostatními na tom ještě dobře. Fakt je, že čerstvý sýr je lepší.
    Ale chápu, že vy tady nejíte ani ten nejlepší sýr, ani tvaroh, ani jogurt atd.

    • Evo, záleží na tom, jak se na sýry a ostatní živočišné mléčné výrobky díváte. Zda budeme hovořit o chuti nebo o zdraví. Chápu, že Vám chutnají, mě taky chutnaly. Od doby co jím jinak, už tomu tak není. Dnes vím, že neexistuje žáden nejlepší živočišný sýr, ani tvaroh, ani jogurt…. Velmi doporučuji si přečíst knihu Pravda o mléce – jak ji potvrzuje věda, Jarmila Průchová…..

      • Janko, já upřednostňuji rostlinou stravu a vyhovuje mi to. Ale nemůžu říct, že bych se odříkala, když je jednou za půl roku svíčková.
        Každopádně moji snahu o zdravější stravu pro děti mi kazí manžel a okolí.

        • Svíčkovou si neodříkám ani já, akorát co jím jinak místo masa používám seitan, místo živoč. smetany rostlinnou, k tomu celozrnné knedlíky, brusinky a citrón na ozdobu a i můj masožravý manžel nemá námitky.

          • A dáte recept? Jinak jsem koukala tady na recepty na vánoční cukroví a mám chuť to vyzkoušet. Jsem zvědavá, co na to řekne rodina.

  5. Jo jo, já už 2 roky vysvětluji tchýni, že ať si to klidně jedí, ale
    mým dětem to nedávají. Tchýně tvrdí, že to kupují jenom, když jedou na dovolenou apod. Tak jsem ji přečetla složení (kouřové aroma, tavící soli, Eček nepočítaně)a upozornila že tavící
    soli hodně odvápňují a bylo to navíc z Polska.No a výsledek? Zase to
    koupila a namazala dcerce.Tak jsem ji to nedovolila a reakce tchýně? -“Ale todle je vyrobené v Česku.”Tak jsem jí opět přečetla složení, samozřejmě stejně hnusné, tak jsem zvědavá, jestli už
    to zabere. Asi jí vytisknu tento článek 🙂

    • Je to těžké, spíš zkuste tchýni říct, co jí má namazat, nebo jí dejte s sebou raději vegetariánskou paštiku. Lidé to vůbec nečtou a zdá se, že jim je to jedno. Přitom do svého auta by nenalili také kde co.

      • No už to tak máme zavedené, že dětem k tchýni balím
        i jídlo 🙂 Jenže oni jedí to své a děti chtějí ochutnat.
        Já vím, že tato generace se nezmění, taky podle toho jejich zdraví
        vypadá (60 let, ráno u snídaně pytlík léků…), snažím se to nehrotit,
        protože jako prarodiče jsou bezvadný.S tchýní se dá domluvit,
        tchán je jako pařez, ale naučila jsem se trvat na svém.

        • Tyto situace, kdy my máme své a malý chce ochutnat (od manžela, od rodičů) řeším tak, že mu to vysvětlím, proč to nejíme a když to chce i přes to ochutnat, tak když dojí to své, kousek dostane, málokdy ho přesolené a kořeněné jídle nějak výrazně zaujme a většinou zůstane u prvního sousta.

  6. Ked som bola mala tak som mala miernu nadvahu a dietologicka mi predpisala dietu kde som mala na veceru jest taveny syr. Uz vtedy mi to prislo dak odporne ze aj napriek tomu ze dieta bola dost hladova a ja som bola vecer moc hladna tak som radsej nejedla nic. Tavene syry nejem doteraz. Prekvapilo ma ze este stale konzumacia tohoto vyrobku stupa.

  7. Zobrazit všech 24 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekZamyšlení nad nákupy
Další článekDěkujeme za mlíčko pro nekojené děti