Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Bulgurový salát

Uvařeno
sezóna léto

Lehký a rychlý salát z bulguru a zeleniny vám dodá energii a nezatíží trávení. Dá se udělat i v bezlepkové verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 100 g žampionů
  • půlka cukety
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 5 polévkových lžic tofunézy
  • 2 hrsti polníčku
  • umeocet

Alena je aktivní maminka dvouletého syna, která rozhodně neměla problémy s váhou. Myslela, ž...

Jak připravit bulgurový salát
  1. Zalijeme bulgur dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty. Nechte 15 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promíchejte – načechrejte bulgur vidličkou.
  2. Papriku nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na dlouhé, úzké proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj žampiony a papriku, osolíme a chvíli restujeme. Po chvilce přidáme cuketu a restuje tak dlouho, až bude zelenina měkká. Je možno trošku podlít vodou, aby se i chvilku povařila.
  4. Až bude zelenina orestovaná, přidáme uvařený bulgur, tofunézu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme troškou umeocta.
  6. Na závěr přidáme polníček. Je možné ho zamíchat přímo do salátu nebo s ním salát ozdobit.
Praktické
  • Cuketové nudličky lze dobře udělat i škrabkou na zeleninu, ale můžete cuketu nakrájet i na jiné tvary.
  • Pokud salát doplníme tofu, tempehem nebo uvařenou luštěninou, budeme mít jídlo sytější a sestavený kompletní talíř.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou verzi obilovin (pohankový bulgur, kukuřičný kuskus, rýže, jáhly, amarant, quinoa) nebo obilovin.
  • Pro verzi bez sóji vynechte tofunézu nebo ji nahraďte viz Obměny.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv zeleninu, kterou máte po ruce. Skvěle se hodí zejména zelené fazolky, hrachové lusky, brokolice, růžičková kapusta.
  • Houby můžete vynechat nebo dát jiný druh.
  • Můžete podle potřeby přidat bylinky nebo koření.
  • Tofunézu můžete koupit nebo si ji doma vyrobit (domácí tofunéza) Místo tofunézy můžete použít koupenou tofu tatarku, lžíci tofu lahůdky nebo domácí čočkanézu,  veganézu naředit pomazánku, cizrnový hummus apod. viz dresinky
  • Tofunézu můžete také zcela vynechat nebo použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí a tofunézy dáme jenom trošku. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Za mě je zde TOP úplně všechno. 🥰 Ještě jsem nenarazila na něco, co by mi nechutnalo. Místo bulguru jsem použila zbylý čirok a místo řepy, kterou nemám jsem si udělala teplý salát z celeru. Ten je ještě lepší než “bulgurový” salát. 👍👍👍

Ivana Frankova
9. 3. 2023

Tohle je za mě jedno z top jídel tady.😁 Já si dnes do základu osmahla ještě cibulku a přidala navíc hrášek.😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Chalupářské ražničí bez masa

Pro teplé večery letní večery na chalupě se perfektně hodí ražničí nebo-li špízy. Jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do pla...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.