Lehký a rychlý salát z bulguru a zeleniny vám dodá energii a navíc váš v létě osvěží.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 100 g žampionů
  • půlka cukety
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 5 polévkových lžic tofunézy
  • 2 hrsti polníčku
  • umeocet

Postup

  1. Zalijeme bulgur dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty. Nechte 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promíchejte – načechrejte bulgur vidličkou.
  2. Papriku nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na dlouhé, úzké proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj žampiony a papriku, osolíme a chvíli restujeme. Po chvilce přidáme cuketu a restuje tak dlouho, až bude zelenina měkká. Je možno trošku podlít vodou, aby se i chvilku povařila.
  4. Až bude zelenina orestovaná, přidáme uvařený bulgur, tofunézu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme troškou umeocta.
  6. Na závěr přidáme polníček. Je možné ho zamíchat přímo do salátu nebo s ním salát ozdobit.

Kombinujeme

Tento salát můžeme použít jako samostatné jídlo nebo ho zvolit jako přílohu.

Pokud salát doplníme tofu, tempehem nebo uvařenou luštěninou, budeme mít kompletní talíř.

Praktické

Cuketové nudličky lze dobře udělat i škrabkou na zeleninu.

Obměna

Můžete použít jakoukoliv zeleninu.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí a tofunézy dáme jenom trošku.

Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Pravda je, že tofunéza je z tofu a tofu je ze sóji. Takže dalo by se to tak brát, ale nedělala bych to příliš často, raději kombinujete luštěninu s obilovinou.

    • Tofunéza je doplněk. Sice je ze sóji, respektive z tofu, ale určitě nenahradí plnohodnotnou luštěninu, taky by se toho muselo sníst hodně a je to tučné, protože v tofunéze je olej. Když s tím sem tam nahradíte luštěninu, asi se nic nestane, ale určitě není řešení jíst rýži s tofunézou a myslet si, že je to výživný talíř, který bude léčit 🙂

  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuper tipy pro báječný sex, III. díl
Další článekSuper tipy pro báječný sex, IV. díl – závěrečný