Lehký a rychlý salát z bulguru a zeleniny vám dodá energii a navíc váš v létě osvěží.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 100 g žampionů
  • půlka cukety
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 5 polévkových lžic tofunézy
  • 2 hrsti polníčku
  • umeocet

Postup

  1. Zalijeme bulgur dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty. Nechte 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promíchejte – načechrejte bulgur vidličkou.
  2. Papriku nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na dlouhé, úzké proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj žampiony a papriku, osolíme a chvíli restujeme. Po chvilce přidáme cuketu a restuje tak dlouho, až bude zelenina měkká. Je možno trošku podlít vodou, aby se i chvilku povařila.
  4. Až bude zelenina orestovaná, přidáme uvařený bulgur, tofunézu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme troškou umeocta.
  6. Na závěr přidáme polníček. Je možné ho zamíchat přímo do salátu nebo s ním salát ozdobit.

Kombinujeme

Tento salát můžeme použít jako samostatné jídlo nebo ho zvolit jako přílohu.

Pokud salát doplníme tofu, tempehem nebo uvařenou luštěninou, budeme mít kompletní talíř.

Praktické

Cuketové nudličky lze dobře udělat i škrabkou na zeleninu.

Obměna

Můžete použít jakoukoliv zeleninu.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí a tofunézy dáme jenom trošku.

Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

    • Pravda je, že tofunéza je z tofu a tofu je ze sóji. Takže dalo by se to tak brát, ale nedělala bych to příliš často, raději kombinujete luštěninu s obilovinou.

    • Tofunéza je doplněk. Sice je ze sóji, respektive z tofu, ale určitě nenahradí plnohodnotnou luštěninu, taky by se toho muselo sníst hodně a je to tučné, protože v tofunéze je olej. Když s tím sem tam nahradíte luštěninu, asi se nic nestane, ale určitě není řešení jíst rýži s tofunézou a myslet si, že je to výživný talíř, který bude léčit 🙂

  1. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuper tipy pro báječný sex, III. díl
Další článekSuper tipy pro báječný sex, IV. díl – závěrečný