Lehký a rychlý salát z bulguru a zeleniny vám dodá energii a navíc váš v létě osvěží.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 100 g žampionů
  • půlka cukety
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 5 polévkových lžic tofunézy
  • 2 hrsti polníčku
  • umeocet

Postup

  1. Zalijeme bulgur dvojnásobkem horké vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty. Nechte 20 minut dojít pod pokličkou. Voda by se měla všechna vstřebat. Na závěr promíchejte – načechrejte bulgur vidličkou.
  2. Papriku nakrájíme na proužky, žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cuketu nakrájíme na dlouhé, úzké proužky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj žampiony a papriku, osolíme a chvíli restujeme. Po chvilce přidáme cuketu a restuje tak dlouho, až bude zelenina měkká. Je možno trošku podlít vodou, aby se i chvilku povařila.
  4. Až bude zelenina orestovaná, přidáme uvařený bulgur, tofunézu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme troškou umeocta.
  6. Na závěr přidáme polníček. Je možné ho zamíchat přímo do salátu nebo s ním salát ozdobit.

Kombinujeme

Tento salát můžeme použít jako samostatné jídlo nebo ho zvolit jako přílohu.

Pokud salát doplníme tofu, tempehem nebo uvařenou luštěninou, budeme mít kompletní talíř.

Praktické

Cuketové nudličky lze dobře udělat i škrabkou na zeleninu.

Obměna

Můžete použít jakoukoliv zeleninu.

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud budeme šetřit solí a tofunézy dáme jenom trošku.

Děti od 2 let mohou už jíst s vámi.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...
  1. Jsem na tom s tou celiakií úplně stejně. Je mi jasné, že lze nahradit prakticky jakoukoli bezlepkovou variantou zrní, ale nemáte někdo typ, co jde dobře k tomuto receptu?

  2. Ahoj Evi, mám celiakii. Čím by bylo nejjednodušší nahradit bulgur? Všechny recepty, co jsem zatím zkusila, jsou úžasnou harmonií chutí. No mňam 😋

  3. Zvolil jsem variantu, kdy jsem tatarskou omáčku nevmíchal do salátu, ale zkusil ji dát zvlášť. Byla to dobrá volba, chuť orestované zeleniny více vynikne. A ten pocit, když k tomu ochutnáte celou lžičku tatarské omáčky, no nezbývá než to vyzkoušet :-) Rychlý a chutný recept, který potěší jako lehká večeře.

  4. Paráda. Rychlé a chutnalo. Místo tofunézy jsem udělala „majonézu“ z vody z cizrny. Utloukla bych se po ní, vím, co do ní dávám, a navíc se aspoň částečně zužitkuje, co by jinak přišlo vylít.

    • Pravda je, že tofunéza je z tofu a tofu je ze sóji. Takže dalo by se to tak brát, ale nedělala bych to příliš často, raději kombinujete luštěninu s obilovinou.

    • Tofunéza je doplněk. Sice je ze sóji, respektive z tofu, ale určitě nenahradí plnohodnotnou luštěninu, taky by se toho muselo sníst hodně a je to tučné, protože v tofunéze je olej. Když s tím sem tam nahradíte luštěninu, asi se nic nestane, ale určitě není řešení jíst rýži s tofunézou a myslet si, že je to výživný talíř, který bude léčit :-)

  5. Zobrazit všech 20 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSuper tipy pro báječný sex, III. díl
Další článekSuper tipy pro báječný sex, IV. díl – závěrečný