Rychlá, nutričně bohatá a velmi jedlá alternativa k majonéze. Pokud zrovna nemáte po ruce natural tofu na výrobu domácí tofunézy nebo jste alergičtí na sóju, zachrání vás loupaná červená nebo žlutá čočka. Proto jí říkáme čočkanéza - čočková majonéza.
Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
  • 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
  • případně pepř

Jak připravit majonézu z červené čočky

  1. Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
  2. V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
  3. Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
  4. Ochutnáme, případně dochutíme.
  5. Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
  6. Uchováváme v chladu max 5 dní.

Praktické

  • Tuto “majonézu” můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do “bramborového salátu“, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.
    Majonéza v zeleninovém salátku
  • Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.

Obměna

  • Kdo má rád může přidat i pepř.
  • Místo umeocta můžete dát sůl.
  • Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.

19 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, děkuji za recept, Je výborná. Jen ji mám řidkou. Nevíte, kde jsme udělala chybu? Málo oleje nebo málo čočky. Mixovala jsme tyčovým mixérem. Ten 1 hrnek čočky, jak je v receptu, jste myslela vařené nebo v suchém stavu? děkuji 🙂

    • Stalo se mi to stejné. Řidká, ale dobrá. Dala jsem míň čočky, protože hrnek neuvarene čočky, bylo strašně moc, když se uvařila. A oleje jsem dala trochu víc. Jen jsem ho nepřilévala postupně, ale nalila najednou. Když delavam majonézu z vejce, tak to neni problém, ale s tou čočkou to může reagovat jinak

    • Dva hrnky znamená množství, které použijeme neznamená to, že Vaříme ve dvou různých hrncích viz předchozí komentáře😁😁😁

  2. Pro nás nezvyklou pachuť olivoveho oleje najdeme u olivoveho oleje panenskeho extra. Kupuji si olej bez slůvka extra a je po pachuti.

  3. Vynikající! 😊 Bývala jsem skoro závislá na tatarce, musela jsem ji mít snad ke všemu 🤦‍♀️ Do čočkonézy jsem si na jemno pokrájela cibulku a kyselý okurek… už jsem ji takto udělala po několikáté a prostě 1000x lepší než nezdravá klasika 😍 Moc děkuju za tento recept! Dělá mi radost 😁

    • Přesně, když se přidá cibule, okurka, případně ještě nějaký ten ocet či hořčice, je to nebezpečně dobré :-))

  4. Taky nám čočkunéza chutná víc než majonézy z tofu, jen ji asi víc ochucujeme.
    A jak už tu někdo zmínil: suroviny na ni jsou vpodstatě vždy doma.

  5. Cim nahradit olivovy olej? Kdyz se tepelne neupravi, tak mi v majolce dela takovou pachu, ktera mi vadi. Dekuji.

    • Co třeba avokádový olej nebo olej z klíčků? Nebo lněný? Ty se také nemusí tepelně zpracovávat;)

      • Které oleje je potřeba tepelně zpracovat a které je možné použít bez tepelného zpracování? Děkuji

        • Radko, pro naše zdraví je ideální všechny oleje tepelně zpracovat. Některé se na to ale příliš nehodí nebo jsou moc vzácné a citlivé na teplo (jako třeba lněný olej), proto se dávají do salátů, případně do horké polévky (jako takový kompromis) apod. Pro Klubáky jsme na toto téma zpracovali celý článek, kde je popsáno, které oleje jsou vhodné a jak poznáme nedostatek, nadbytek apod. Podívejte se zde https://www.jimejinak.cz/jak-je-to-s-temi-tuky-mudr-vladimira-strnadelova/

    • Nebo olivový tepelne zpracujte. Osmazte na nem cibulku a vse rozmixujte na majonézu – i v teto formě je vynikající!

  6. Super! Konečně se nemusím spoléhat na to, jestli v sobotu budou u nás ve zdravé výživě mít sojanézu a můžu si zdravou majonézu udělat sama!
    Akorát jsem dala míň oleje a víc čočky, našlehalo se mi to moc řídké!

    • Díky za poznámku, Hanny. U nás není žádná zdravá výživa, natož sobotní :-)))

  7. Ajko, paráda, moc děkuju za recept! Brzy vyzkouším a dám vědět, zda uspokojuje mé chutě 🙂 v létě mi “majolka “ v sálatech chyběla a z tofu mnou vyrobená mi nechutná 😀 a k dostání u nás moc není.. tak že bych konečně měla rychlou snadnou pomoc při záchvatech mlsné na něco takového? 🙂

  8. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?
Další článekSplašky z domácností dělají ryby oboupohlavní a neplodné. Co to dělá s námi?