Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

“Majonéza” z červené čočky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Rychlá, nutričně bohatá a velmi jedlá alternativa k majonéze. Pokud zrovna nemáte po ruce natural tofu na výrobu domácí tofunézy nebo jste alergičtí na sóju, zachrání vás loupaná červená nebo žlutá čočka. Proto jí říkáme čočkanéza – čočková majonéza.

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
  • 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
  • případně pepř

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit majonézu z červené čočky

  1. Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
  2. V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
  3. Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
  4. Ochutnáme, případně dochutíme.
  5. Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
  6. Uchováváme v chladu max 5 dní.

Praktické

  • Tuto “majonézu” můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do “bramborového salátu“, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.

    Majonéza v zeleninovém salátku
  • Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.

Obměna

  • Kdo má rád může přidat i pepř.
  • Místo umeocta můžete dát sůl.
  • Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

90 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Po přečtení komentářů jsem dělala poloviční dávku😁Dala jsem osmažit cibulku na rýžový olej. Pak jsem měla dojem, že je málo “olejová”, tak jsem ještě malinko rýžového oleje přilila syrového. a to jsem neměla dělat, to mi vůbec nechutnalo. Trochu jsem to vylepšila najemno nastrouhanou kyselou okurkou, ale….no mám radši tofunézu….

Právě jsem dodělala a mám toho tedy kvanta 🙈 Příště udělám z poloviční dávky. Jen si nejsem jistá, jestli bude manželovi chutnat. Není moc velký fanda do toho a já nevím proč, ale cítím z toho rybinu 😳 Přitom jsem tam nedávala žádnou řasu nebo tak 🤔 Dokonce ani olivový olej – ten mi nechutná. Dala jsem rýžový a trochu lněného, tak že by to bylo tím 🙄 🤔🤷‍♀️? No, uvidíme až bude úplně studená. Jinak je výborná až na tu záhadnou rybinu 😀🙈🙈🙈 A teď budu přemýšlet, kam ji všude nacpu 😂😂😂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí

Miluji sezónu ovoce, protože si konečně můžu dopřát moje oblíbené plněné ovocné knedlíky. Těsto z jáhel je přirozeně bezlepkové a stačí na něj pouze 2 ingr...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...

Čočková omeleta (bez lepku)

Křupavá a nadýchaná omeleta. Málo ingrediencí, rychlá příprava, výborná chuť. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...