- 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
- 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
- případně pepř
Jak připravit majonézu z červené čočky
- Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
- V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
- Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
- Ochutnáme, případně dochutíme.
- Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
- Uchováváme v chladu max 5 dní.
Praktické
- Tuto “majonézu” můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do “bramborového salátu“, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.
Majonéza v zeleninovém salátku 💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
- Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.
Obměna
- Kdo má rád může přidat i pepř.
- Místo umeocta můžete dát sůl.
- Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.
PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁
Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!
Komentáře
Tuhle majonézu jsem už dělala víckrát, moc mi chutná a navíc je to rychlovka.❤️ Někdy z ní dělám s přidáním koření nebo zeleniny i pomazánky. Nedávno jsem zkusila k čočce přidat i dýni, uvařit a rozmixovat pak společně. Po přidání oleje to krásně zhoustlo. Přidala jsem česnek a měla jsem výbornou česnekovou pomazánku na placky. 😋Jen se snažím tam v takovém případě dávat míň oleje.
Po přečtení komentářů jsem dělala poloviční dávku😁Dala jsem osmažit cibulku na rýžový olej. Pak jsem měla dojem, že je málo “olejová”, tak jsem ještě malinko rýžového oleje přilila syrového. a to jsem neměla dělat, to mi vůbec nechutnalo. Trochu jsem to vylepšila najemno nastrouhanou kyselou okurkou, ale….no mám radši tofunézu….