Rychlá, nutričně bohatá a velmi jedlá alternativa k majonéze. Pokud zrovna nemáte po ruce natural tofu na výrobu domácí tofunézy nebo jste alergičtí na sóju, zachrání vás loupaná červená nebo žlutá čočka. Proto jí říkáme čočkanéza - čočková majonéza.
Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
  • 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
  • případně pepř

Jak připravit majonézu z červené čočky

  1. Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
  2. V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
  3. Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
  4. Ochutnáme, případně dochutíme.
  5. Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
  6. Uchováváme v chladu max 5 dní.

Praktické

  • Tuto “majonézu” můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do “bramborového salátu“, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.
    Majonéza v zeleninovém salátku
  • Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.

Obměna

  • Kdo má rád může přidat i pepř.
  • Místo umeocta můžete dát sůl.
  • Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...
  1. Žasnu a smekám, je to neskutečně dobré. Šlehač s tím nic moc nedělal, tak jsem to hodila do vysokootáčkového mixéru a po minutě měla majonézu…a je fantastická jak chutí tak konzistencí. Díky moc za recept a už se pomalu chystám do klubu….

  2. Jak si tu pár lidí stěžuje na pachuť olivového oleje, tak to je tím, že obecně se olivový olej na majonézy nedoporučuje (až na výjimky jako jsou třeba některé aioli omáčky), protože mixováním hořkne! Na kurzu vaření nás na to upozorňovali. Dokonce i Arabové, když dělají hummus, tak dovnitř rozmixují nějaký jiný než olivový olej a oliváč nalijí jen navrch.

  3. Dělala jsem od oka a drží mi to. Horší je, že po přidání hořčice mám favorita na nechutná nikomu kromě mě. To jsem zvědavá, jak se mi to podaří propašovat do nějakého salátu.

  4. Dobrý den, děkuji za recept, Je výborná. Jen ji mám řidkou. Nevíte, kde jsme udělala chybu? Málo oleje nebo málo čočky. Mixovala jsme tyčovým mixérem. Ten 1 hrnek čočky, jak je v receptu, jste myslela vařené nebo v suchém stavu? děkuji 🙂

    • Stalo se mi to stejné. Řidká, ale dobrá. Dala jsem míň čočky, protože hrnek neuvarene čočky, bylo strašně moc, když se uvařila. A oleje jsem dala trochu víc. Jen jsem ho nepřilévala postupně, ale nalila najednou. Když delavam majonézu z vejce, tak to neni problém, ale s tou čočkou to může reagovat jinak

    • Dva hrnky znamená množství, které použijeme neznamená to, že Vaříme ve dvou různých hrncích viz předchozí komentáře???

  5. Pro nás nezvyklou pachuť olivoveho oleje najdeme u olivoveho oleje panenskeho extra. Kupuji si olej bez slůvka extra a je po pachuti.

    • Není to jen tím, jestli je nebo není “extra”. Ta pachuť vznikne i tím mixováním (viz můj další příspěvek).

  6. Vynikající! ? Bývala jsem skoro závislá na tatarce, musela jsem ji mít snad ke všemu ?‍♀️ Do čočkonézy jsem si na jemno pokrájela cibulku a kyselý okurek… už jsem ji takto udělala po několikáté a prostě 1000x lepší než nezdravá klasika ? Moc děkuju za tento recept! Dělá mi radost ?

    • Přesně, když se přidá cibule, okurka, případně ještě nějaký ten ocet či hořčice, je to nebezpečně dobré :-))

  7. Taky nám čočkunéza chutná víc než majonézy z tofu, jen ji asi víc ochucujeme.
    A jak už tu někdo zmínil: suroviny na ni jsou vpodstatě vždy doma.

  8. Cim nahradit olivovy olej? Kdyz se tepelne neupravi, tak mi v majolce dela takovou pachu, ktera mi vadi. Dekuji.

    • Co třeba avokádový olej nebo olej z klíčků? Nebo lněný? Ty se také nemusí tepelně zpracovávat;)

      • Které oleje je potřeba tepelně zpracovat a které je možné použít bez tepelného zpracování? Děkuji

        • Radko, pro naše zdraví je ideální všechny oleje tepelně zpracovat. Některé se na to ale příliš nehodí nebo jsou moc vzácné a citlivé na teplo (jako třeba lněný olej), proto se dávají do salátů, případně do horké polévky (jako takový kompromis) apod. Pro Klubáky jsme na toto téma zpracovali celý článek, kde je popsáno, které oleje jsou vhodné a jak poznáme nedostatek, nadbytek apod. Podívejte se zde https://www.jimejinak.cz/jak-je-to-s-temi-tuky-mudr-vladimira-strnadelova/

    • Nebo olivový tepelne zpracujte. Osmazte na nem cibulku a vse rozmixujte na majonézu – i v teto formě je vynikající!

  9. Super! Konečně se nemusím spoléhat na to, jestli v sobotu budou u nás ve zdravé výživě mít sojanézu a můžu si zdravou majonézu udělat sama!
    Akorát jsem dala míň oleje a víc čočky, našlehalo se mi to moc řídké!

    • Díky za poznámku, Hanny. U nás není žádná zdravá výživa, natož sobotní :-)))

  10. Ajko, paráda, moc děkuju za recept! Brzy vyzkouším a dám vědět, zda uspokojuje mé chutě 🙂 v létě mi “majolka “ v sálatech chyběla a z tofu mnou vyrobená mi nechutná 😀 a k dostání u nás moc není.. tak že bych konečně měla rychlou snadnou pomoc při záchvatech mlsné na něco takového? 🙂

  11. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?
Další článekSplašky z domácností dělají ryby oboupohlavní a neplodné. Co to dělá s námi?