Rychlá, nutričně bohatá a velmi jedlá alternativa k majonéze. Pokud zrovna nemáte po ruce natural tofu na výrobu domácí tofunézy nebo jste alergičtí na sóju, zachrání vás loupaná červená nebo žlutá čočka. Proto jí říkáme čočkanéza - čočková majonéza.

Ingredience
na 1 skleničku
  • 1 hrnek loupané červené nebo žluté čočky
  • 1/2 hrnku kvalitního olivového oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 lžíce umeocta (nebo sůl dle chuti)
  • případně pepř

Jak připravit majonézu z červené čočky

  1. Červenou čočku propláchneme a uvaříme ji ve 2 hrncích vody doměkka (na kaši).
  2. V blenderu nebo pomocí šlehače vyšleháme uvařenou čočku a postupně přidáváme olej.
  3. Ochutíme citronem a umeoctem a ještě vyšleháme.
  4. Ochutnáme, případně dochutíme.
  5. Přemístíme do misky a můžeme konzumovat.
  6. Uchováváme v chladu max 5 dní.

Praktické

  • Tuto „majonézu“ můžete použít všude tam, kde byste dali klasickou majonézu nebo tofunézu – do zeleninových salátů, k pečené nebo napařené zelenině, do „bramborového salátu„, do hamburgeru, obložených baget, sendvičů atp.
    Majonéza v zeleninovém salátku
  • Pokud máte problémy s játry, raději olej nekonzumujte syrový, ale do jídla ho zpracujte tepelně. Na oleji v receptu osmažte cibulku a přidejte do mixéru k ostatním ingrediencím a vyšlehejte majonézu.

Obměna

  • Kdo má rád může přidat i pepř.
  • Místo umeocta můžete dát sůl.
  • Dochutit ji můžete hořčicí, syrovou šalotkou a kyselými okurkami.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)

Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Zpomalila jsem a je mi velice dobře (Vladimíra)

Vladimíra: Milá Evi, i když ne všechno se mně...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Neuvěřitelných 70 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak komentar jeste jednou, omlouvam se. Mela jsem po umixovani take majonezu ridkou, proto jsem se zdrahala udelat znovu. Ale stacilo dat do lednice a krasne zhoustla. Take jsem napodruhe pouzila jiny olej – repkovy. Vyborne, pridala jsem do testovin se zeleninou a zbytek s bylinami jako pomazanku.

  2. Výborný a rychlý dip. Byla jsem překvapená, co nadělám s těmi pár ingrediencemi. Co zbylo jsem použila jako pomazánku na domácí chlebík – mňamka :-)

  3. Tak dlouho odkládaná…ale výborná… mňam.
    Akorát jsem dělala z půlené čočky,tak jsem nakonec slívala vodu,aby to vůbec zhoustlo a super . Moc děkuji za recept

  4. Ahojky, tak já jsem to zkusila dneska-je to super,ale
    jako vždy -měla jsem normální hnědou čočku-osmažila jsem si cibuli-vyšlehala jsem ji ale byla trochu krupičková a ve finále mi chutí silně připomělo
    tuńákovou pomazánku …..No vynikající.děkuji

    • My děkujeme za pochvalu, Beluzo. Určitě to zkuste i z té červené čočky, bude to o něco jemnější 😉 Já ji úplně miluju 😋

    • Mílo, dělala jsem s olivovým olejem. Vyšlehat to jde, ale podruhé jsem také volila rýžový olej, jak uvádí windiq …kvůli chuti. Měla jsem sice mít údajně kvalitní olivový, ale majonéza po něm měla divnou příchuť.

  5. Proč se nemá při problémech s játry jist olej syrový? Myslela jsem, že když je kvalitní tak naopak prospívá…

  6. Vubec se mi nepovedla :( byla to ridka cockova vodova kase. Nedokazu si predstavit ze bude vypadat tak lakave jako ta na obrazku (ta vypada jak klasicka majolka).

    • Uz jsem ji delala vickrat a osvedcilo se mi nakonci vareni cockyhrnec hlidat, obcas promichnout, aby se vyvarilo co nejvice vody. Pripadne po uvareni jsem precedit pres jemne sito, aby se co nejvic tekutiny dostalo pryc. Pak to urcite pujde. Je vyborna, nevzdavejte to. 😉

    • Tak to musíš zkusit znovu, protože to je fakt mňamka. Asi moc vody nebo co, mě se to nikdy nestalo,naopak mívám moc hustou, protože šetřím s olejem :-))

          • Tak hlasim dnesni uspech :-D konzistence dobra..naopak zas moc husta😀 mohla jsem mozna pridat jeste trochu oleje, ale nejak se mi zprvu zdalo, ze mi tam ten syrovy olivovy olej nejak vadi, pritom ho mam jinak rada. Dnes jsem tedy slehala (minule mixovala), ale takova krasna hladka konzistence jako na obrazku to proste neni… byly tam trosku citit kousky.. jinak jsem zkusila jak z cervene cocky, tak ze zlute (tu jsem tedy mixovala, je tuzsi)

            • Tak ještě můžeš zkusit orestovat olej a cibulku, pak na to dát uvařenou čočku a společně pomixovat. Ale moje teda vypadá taky takhle 😋

  7. Dievčatá waw. Absolútne som nečakala, že to bude jedlé.. mne nechutí ani klasická majonéza, tobôž nie tofunéza. Mám radá čisté chute. Ale povedala, som si, že skúsim pre svojich chlapcov, že snáď keď to schovám do šalátu, že to zjedia… no a waw. Jeden z najlepších dressingov aký som kedy jedla (a to som robila v **** hoteloch). Stačí šošovica, kvalitný olej a soľ.

  8. Žasnu a smekám, je to neskutečně dobré. Šlehač s tím nic moc nedělal, tak jsem to hodila do vysokootáčkového mixéru a po minutě měla majonézu…a je fantastická jak chutí tak konzistencí. Díky moc za recept a už se pomalu chystám do klubu….

  9. Jak si tu pár lidí stěžuje na pachuť olivového oleje, tak to je tím, že obecně se olivový olej na majonézy nedoporučuje (až na výjimky jako jsou třeba některé aioli omáčky), protože mixováním hořkne! Na kurzu vaření nás na to upozorňovali. Dokonce i Arabové, když dělají hummus, tak dovnitř rozmixují nějaký jiný než olivový olej a oliváč nalijí jen navrch.

  10. Dělala jsem od oka a drží mi to. Horší je, že po přidání hořčice mám favorita na nechutná nikomu kromě mě. To jsem zvědavá, jak se mi to podaří propašovat do nějakého salátu.

  11. Dobrý den, děkuji za recept, Je výborná. Jen ji mám řidkou. Nevíte, kde jsme udělala chybu? Málo oleje nebo málo čočky. Mixovala jsme tyčovým mixérem. Ten 1 hrnek čočky, jak je v receptu, jste myslela vařené nebo v suchém stavu? děkuji :-)

    • Stalo se mi to stejné. Řidká, ale dobrá. Dala jsem míň čočky, protože hrnek neuvarene čočky, bylo strašně moc, když se uvařila. A oleje jsem dala trochu víc. Jen jsem ho nepřilévala postupně, ale nalila najednou. Když delavam majonézu z vejce, tak to neni problém, ale s tou čočkou to může reagovat jinak

    • Dva hrnky znamená množství, které použijeme neznamená to, že Vaříme ve dvou různých hrncích viz předchozí komentáře???

  12. Pro nás nezvyklou pachuť olivoveho oleje najdeme u olivoveho oleje panenskeho extra. Kupuji si olej bez slůvka extra a je po pachuti.

  13. Vynikající! ? Bývala jsem skoro závislá na tatarce, musela jsem ji mít snad ke všemu ?‍♀️ Do čočkonézy jsem si na jemno pokrájela cibulku a kyselý okurek… už jsem ji takto udělala po několikáté a prostě 1000x lepší než nezdravá klasika ? Moc děkuju za tento recept! Dělá mi radost ?

    • Přesně, když se přidá cibule, okurka, případně ještě nějaký ten ocet či hořčice, je to nebezpečně dobré :-))

  14. Taky nám čočkunéza chutná víc než majonézy z tofu, jen ji asi víc ochucujeme.
    A jak už tu někdo zmínil: suroviny na ni jsou vpodstatě vždy doma.

        • Radko, pro naše zdraví je ideální všechny oleje tepelně zpracovat. Některé se na to ale příliš nehodí nebo jsou moc vzácné a citlivé na teplo (jako třeba lněný olej), proto se dávají do salátů, případně do horké polévky (jako takový kompromis) apod. Pro Klubáky jsme na toto téma zpracovali celý článek, kde je popsáno, které oleje jsou vhodné a jak poznáme nedostatek, nadbytek apod. Podívejte se zde https://www.jimejinak.cz/jak-je-to-s-temi-tuky-mudr-vladimira-strnadelova/

    • Nebo olivový tepelne zpracujte. Osmazte na nem cibulku a vse rozmixujte na majonézu – i v teto formě je vynikající!

  15. Super! Konečně se nemusím spoléhat na to, jestli v sobotu budou u nás ve zdravé výživě mít sojanézu a můžu si zdravou majonézu udělat sama!
    Akorát jsem dala míň oleje a víc čočky, našlehalo se mi to moc řídké!

    • Díky za poznámku, Hanny. U nás není žádná zdravá výživa, natož sobotní :-)))

  16. Ajko, paráda, moc děkuju za recept! Brzy vyzkouším a dám vědět, zda uspokojuje mé chutě :) v létě mi “majolka “ v sálatech chyběla a z tofu mnou vyrobená mi nechutná :-D a k dostání u nás moc není.. tak že bych konečně měla rychlou snadnou pomoc při záchvatech mlsné na něco takového? :-)

  17. Zobrazit všech 70 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Máte ji také v jídelníčku?
Další článekSplašky z domácností dělají ryby oboupohlavní a neplodné. Co to dělá s námi?