Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Houbová paštika

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kvalitní ingredience si pro svoje jídla zvolíte. Pojďte si vyrobit tuto domácí paštiku a dejte vědět jestli chutná.

Ingredience
  • 150 g uvařené loupané červené čočky
  • 100 g lískových ořechů a mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • citrónová šťáva
  • houby (jakékoliv aromatické)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • čerstvá petrželka

„Je třeba si k jídlu v klidu sednout.“ „Jezte pomalu a soustřeďte se na jídlo.“ „Vychutnejte si ty okamžiky, které tr...

Jak připravit paštiku z hub, ořechů a čočky

  1. Vařenou čočku nechte okapat v cedníku.
  2. Do pánve dejte olej, houby, tymián, prolisovaný česnek, sůl, pepř a lískové ořechy s mandlemi. Jemně orestujte, dokud houby nejsou měkké.
  3. Po uvaření nechte vychladnout a dejte společně s čočkou do mixéru. Přidejte citrónovou šťávu a syrový vymačkaný česnek. Stačí trošku. Rozmixujte nahrubo.
  4. Do misky naložte paštiku, posypejte čerstvou petrželkou a zakápněte trochou extra panenského olivového oleje.

Praktické

  • Uchovávat v lednici.
  • Paštika je vhodná k pečivu, k sušenkám do placek a na jakékoliv pohoštění.
  • Na tuto pomazánku není vhodná hlíva.

Obměna

  • Místo tymiánu můžete použít třeba rozmarýn. Ten si s houbami také dobře rozumí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale zásadně ubereme sůl, olej a koření.
  • Pro malé děti je lepší rozmixovat paštiku do hladka, aby v ní nezůstaly větší kousky ořechů, které by mohly vdechnout.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 1. 2024

Luxusní pomazánka od oblíbené kuchařky 🙏❤️

Naděžda Včelišová
4. 12. 2023

Paštiku jsem nyní dodělala a je úžasná, donesu kolegyním ochutnat do práce. Jinak vice jak rok chodím ochutnávat vaše recepty do vegetariànsko/veganské kuchyně pod názvem “Zelená zahrada” ve Vrchlabí 🥰👍 a naprosto souhlasím s tím, že toto vaření přináší nádhernou pestrost chutí a možností, moc mě to baví a chtěla bych se stát členem 💗 moc děkuju za inspiraci, s pozdravem Naďa

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...