Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Houbová paštika

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kvalitní ingredience si pro svoje jídla zvolíte. Pojďte si vyrobit tuto domácí paštiku a dejte vědět jestli chutná.

Ingredience
  • 150 g uvařené loupané červené čočky
  • 100 g lískových ořechů a mandlí
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • citrónová šťáva
  • houby (jakékoliv aromatické)
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • čerstvá petrželka

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Jak připravit paštiku z hub, ořechů a čočky

  1. Vařenou čočku nechte okapat v cedníku.
  2. Do pánve dejte olej, houby, tymián, prolisovaný česnek, sůl, pepř a lískové ořechy s mandlemi. Jemně orestujte, dokud houby nejsou měkké.
  3. Po uvaření nechte vychladnout a dejte společně s čočkou do mixéru. Přidejte citrónovou šťávu a syrový vymačkaný česnek. Stačí trošku. Rozmixujte nahrubo.
  4. Do misky naložte paštiku, posypejte čerstvou petrželkou a zakápněte trochou extra panenského olivového oleje.

Praktické

  • Uchovávat v lednici.
  • Paštika je vhodná k pečivu, k sušenkám do placek a na jakékoliv pohoštění.
  • Na tuto pomazánku není vhodná hlíva.

Obměna

  • Místo tymiánu můžete použít třeba rozmarýn. Ten si s houbami také dobře rozumí.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, ale zásadně ubereme sůl, olej a koření.
  • Pro malé děti je lepší rozmixovat paštiku do hladka, aby v ní nezůstaly větší kousky ořechů, které by mohly vdechnout.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 6. 2023

Nastal čas na vynikající “paštiku” od Vierky, je fakt výborná 🙏❤️

Výborná paštika,děkujeme.👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Pikantní mungo pomazánka

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...