Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Klasická žampionová paštika

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těstovinám.

Ingredience
  • 250 g žampionů v syrovém stavu
  • 90 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • jarní cibulka

Na kávě jsem byla emočně závislá, pila jsem několik šálků turka denně a přesto se mi podařilo ji bez problémů úplně o...

Jak připravit paštiku ze žampionů

  1. Nasekejte ořechy a na suché pánvi je opražte.
  2. V další pánvi rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a na plátky nakrájené houby. Duste, dokud se houby neuvaří a dokud se neodpaří všechna tekutina.
  3. Osolte, přidejte tymián, promíchejte a ještě pár sekund osmahněte. Nechte vychladnout.
  4. Do mixéru dejte houby, ořechy a rozmixujte.
  5. Dejte do misky a pokud chcete, přidejte čerstvou jarní cibulku.
Nafouklá po Vánocích?
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart

Praktické

  • Nemixujte dohladka. Musí být cítit malinké kousky hub a ořechů.
  • Tato paštika vám poslouží i jako kondiment na těstoviny. Uvařte těstoviny, uberte trochu vody a rozmíchejte s paštikou, dejte na pánev těstoviny, zalijte rozředěnou paštikou, smíchejte a na vyšším plameni pořádně prohřejte.

Obměna

  • Místo žampionů můžete použít i jiné houby, např. hříbky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

81 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná pomazánka❤️ Málo ingrediencí, rychlá, všichni spokojení🥰
Děkuji za bezva recept😊🍀

Paťúš
22. 9. 2024

Ahojte, výborný recept, ďakujem :)) Chcem sa ale opýtať neviete prečo mi pri takýchto šampiňónových receptoch vždy tak veľmi stmavnú až do čierna?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Silken pomazánka

Jednoduchá rychlá pomazánka skvělá s kváskovým chlebem nebo plackami jako zdravá svačina. Koření Za’atar si náramně rozumí s olivovým olejem, nešetře...

Cajunské tofu plátky

Pikantní pečené tofu plátky, které můžete dát do chlebů, placek, ale i použít do jakýchkoliv receptů.