Pokud máte dýni, cibuli, mrkev a zbytek rýže je tento nákyp rychlá a zdravá pochoutka. Dá se jíst jen tak samostatně na svačinu nebo s sebou, ale také jako jednoduchá večeře.

Ingredience
poloviční plech
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • stejné množství dýně (jako mrkve)
  • 3 hrnky uvařené rýže (jakékoliv, klidně i kombinace rýže s jiným obilím)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 1 tempeh nebo uzené tofu (200 g)
  • půl lžičky kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka

Jak připravit slaný rýžový nákyp

  1. Cibuli, mrkev a dýni nakrájíme na velmi jemno.
  2. Nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji s trochou soli a kurkumy až změkne, cca 10 minut.
  3. Tempeh nebo tofu nastrouháme na jemno nebo prožeňte také mixérem.
  4. Do mísy dáme uvařenou rýži, nastrouhaný tempeh nebo tofu, přidáme podušenou zeleninu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme pomocí umeocta a nandáme na vymazaný plech.
  6. V 1 dcl studené vody si rozmícháme 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu a přidáme 1 dcl rostlinné smetany, trochu sójové omáčky, dobře promícháme a polijte s tím celý nákyp.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne.

Praktické

  • Já používám na zeleninu sekáček v mixéru, ale jen na malé otáčky, jinak mi cibule zhořkne. Další možnost je nasekat v mixéru jen mrkev a dýni a cibuli nakrájet nožem.
  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne.
  • Nákyp je vlastně kompletní talíř neboť obsahuje jak obilovinu, tak luštěninu. Doporučujeme k němu přidat napařenou zeleninu a trochu kvašené.
  • Výborný je i s nějakou zeleninovou omáčkou – třeba dýňovou, koprovou…
  • Další varianta je na cesty či ke svačině. Jen se musí počítat s tím, že po 2 hodinách už bude zelenina kyselinotvorná a proto je potřeba doplnit pokrm o čerstvě uvařenou zeleninu a přidat i zeleninu kvašenou.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo rýže lze použít i kroupy, jáhly, rýži s bezpluchým ovsem a jiné kombinace.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Vzhledem k pečení bych dala nákyp nejdřív až kolem 2 let a byla bych opatrná se solí.

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Tak tento náš oblíbený recept jsem zkusila předložit o víkendu návštěvě s koprovou omáčkou – všichni si pochvalovali, včetně 3letého synovce! 🙂 . Dokonce byl zájem o recept, tak jsem s radostí přeposlala odkaz na tyto stránky 😉

      • No překvapil mě moc, a to tady ani nepíšu, jak se nadšeně hlásil o jáhlový švěstkový koláč 🙂 Prý to všechno byla „výbota“ = výborná dobrota 😀

  2. I my jsme si převelice pochutnali! Děkuji za recept 🙂 Směs jsem doplnila zbylým hrachem, rýži jsme zkombinovali s bezpluchým ovsem a nezbylo téměř nic! 🙂

  3. No to byla mňamka! Všem nám chutnalo. Popravdě, nečekala jsem, že z ingrediencí, které běžně a často používám vznikne tááková nečekaná dobrota.
    Moc děkuji za recept.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsem začínala se zdravým jídelníčkem
Další článekPresovaný salát