Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna zima

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Ingredience
Na pekáček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně (cca stejné množství jako mrkve)
  • 3 hrnky uvařené rýže
  • 1 uzený tempeh (cca 200 g)
  • 0,5 lžičky kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • 0,5 dl studené vody
  • 1 dl rostlinné smetany
  • 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Jak připravit slaný rýžový nákyp

  1. Zapneme troubu. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a dýni nakrájíme na velmi jemno. Tempeh nastrouháme také na jemno.
  2. Nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji s trochou soli a kurkumy až změkne, cca 10 minut.
  3. Do mísy dáme uvařenou rýži, nastrouhaný tempeh, přidáme podušenou zeleninu a dobře promícháme. Směs ochutnáme a podle potřeby dochutíme pomocí trošky umeocta a sójové omáčky. Přendáme na vymazaný plech nebo do zapékací mísy a dáme do trouby.
  4. Do hrnečku dáme studenou vodu, smetanu, lžičku sojové omáčky a pečlivě rozmícháme kukuřičný škrob, aby nebyly v tekutině hrudky. Polijte celý nákyp.
  5. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Krájíme až když trochu vychladne.

Praktické

  • Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka “sýrovou” nebo “vaječnou” vrstvičku.
  • Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto.  A pokaždé nám to moc chutná.

    Když dáme škrobovou zálivku řídkou, vsákne se dovnitř.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet. Stejně tak můžete nasekat tempeh.
  • Pokud zapékáte ve skle nebo nepřilnavém nádobí, nemusíte vymazávat olejem.
  • Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Rýži můžete použít jakoukoli, my měli směs světlé a červené natural.
  • Místo tempehu můžete použít tofu. V obou případech můžete použít i natural verzi, ale je pak potřeba více okořenit a osolit, protože natural verze není chuťově výrazná.
  • Místo smetany můžete použít rostlinné mléko.
  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo rýže jakékoli obilí.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme samotnou směs, ve které prohřejeme i tofu natural místo uzené verze.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
19. 4. 2022

Tento nákyp je moc fajn 🙂

Klub
Jaroslav Hlávka
30. 10. 2021

Nákyp nikdy nezklame a tento je plný zajímavých chutí 😀
Napařený květák, rukola a kimchi.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Citronový čirok s čočkou

Když si předem uvaříte čočku a čirok, budete mít jídlo na stole za 5 minut.

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...