Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Ingredience
Na pekáček
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně (cca stejné množství jako mrkve)
  • 3 hrnky uvařené rýže
  • 1 uzený tempeh (cca 200 g)
  • 0,5 lžičky kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka
  • 0,5 dl studené vody
  • 1 dl rostlinné smetany
  • 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu

Jak připravit slaný rýžový nákyp

  1. Zapneme troubu. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a dýni nakrájíme na velmi jemno. Tempeh nastrouháme také na jemno.
  2. Nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji s trochou soli a kurkumy až změkne, cca 10 minut.
  3. Do mísy dáme uvařenou rýži, nastrouhaný tempeh, přidáme podušenou zeleninu a dobře promícháme. Směs ochutnáme a podle potřeby dochutíme pomocí trošky umeocta a sójové omáčky. Přendáme na vymazaný plech nebo do zapékací mísy a dáme do trouby.
  4. Do hrnečku dáme studenou vodu, smetanu, lžičku sojové omáčky a pečlivě rozmícháme kukuřičný škrob, aby nebyly v tekutině hrudky. Polijte celý nákyp.
  5. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne. Krájíme až když trochu vychladne.

Praktické

  • Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet, zároveň vytvoří zajímavou, takřka „sýrovou“ nebo „vaječnou“ vrstvičku.
  • Pokud máte sušší směs (suchá rýže, velké kousky zeleniny), tak vám škrobová zálivka proteče dovnitř a nic nezůstane na vršku, aby se vytvořila vrstvičku nahoře. Když se vám to stane, přidejte ještě jednu dávku na vrch, až bude směs trochu zapečená (a přidejte trochu škrobu, aby byla hustější). Čím víc zálivky si uděláte, tím vyšší vrstvu dostanete. Ale pozor, čím hustější směs uděláte, tím méně zálivky proteče dovnitř a vnitřek bude méně držet pohromadě. My děláme směs od oka a někdy máme vrstvičku a někdy není vůbec vidět viz foto.  A pokaždé nám to moc chutná.
    Když dáme škrobovou zálivku řídkou, vsákne se dovnitř.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet. Stejně tak můžete nasekat tempeh.
  • Pokud zapékáte ve skle nebo nepřilnavém nádobí, nemusíte vymazávat olejem.
  • Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Rýži můžete použít jakoukoli, my měli směs světlé a červené natural.
  • Místo tempehu můžete použít tofu. V obou případech můžete použít i natural verzi, ale je pak potřeba více okořenit a osolit, protože natural verze není chuťově výrazná.
  • Místo smetany můžete použít rostlinné mléko.
  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo rýže jakékoli obilí.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme samotnou směs, ve které prohřejeme i tofu natural místo uzené verze.

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...
  1. Místo švestek do rýžového nákypu mrkev a hokkaido, inu proč by ne 😀
    Napařený květák, polníček, kimchi, presované pekingské zelí s umeoctem a řasou kombu, zasypané petrželkou (pracovní název „rybí salát“). Můj první zeleninový nákyp, jsem opět motivován 😀

  2. Tak tento náš oblíbený recept jsem zkusila předložit o víkendu návštěvě s koprovou omáčkou – všichni si pochvalovali, včetně 3letého synovce! :-) . Dokonce byl zájem o recept, tak jsem s radostí přeposlala odkaz na tyto stránky ;-)

  3. I my jsme si převelice pochutnali! Děkuji za recept :-) Směs jsem doplnila zbylým hrachem, rýži jsme zkombinovali s bezpluchým ovsem a nezbylo téměř nic! :-)

  4. No to byla mňamka! Všem nám chutnalo. Popravdě, nečekala jsem, že z ingrediencí, které běžně a často používám vznikne tááková nečekaná dobrota.
    Moc děkuji za recept.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUž máte vánoční stromeček? Poradíme, jak se o něj starat, aby co nejdéle vydržel
Další článekNovinky od Kojibakers se slevou 25%