Pokud máte dýni, cibuli, mrkev a zbytek rýže je tento nákyp rychlá a zdravá pochoutka. Dá se jíst jen tak samostatně na svačinu nebo s sebou, ale také jako jednoduchá večeře.
Ingredience
poloviční plech
  • 1 střední cibule
  • 1 střední mrkev
  • stejné množství dýně (jako mrkve)
  • 3 hrnky uvařené rýže (jakékoliv, klidně i kombinace rýže s jiným obilím)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 dcl rostlinné smetany
  • 1 tempeh nebo uzené tofu (200 g)
  • půl lžičky kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sójová omáčka

Jak připravit slaný rýžový nákyp

  1. Cibuli, mrkev a dýni nakrájíme na velmi jemno.
  2. Nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji s trochou soli a kurkumy až změkne, cca 10 minut.
  3. Tempeh nebo tofu nastrouháme na jemno nebo prožeňte také mixérem.
  4. Do mísy dáme uvařenou rýži, nastrouhaný tempeh nebo tofu, přidáme podušenou zeleninu a dobře promícháme.
  5. Dochutíme pomocí umeocta a nandáme na vymazaný plech.
  6. V 1 dcl studené vody si rozmícháme 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu a přidáme 1 dcl rostlinné smetany, trochu sójové omáčky, dobře promícháme a polijte s tím celý nákyp.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C, až nákyp trochu ztuhne.

Praktické

  • Já používám na zeleninu sekáček v mixéru, ale jen na malé otáčky, jinak mi cibule zhořkne. Další možnost je nasekat v mixéru jen mrkev a dýni a cibuli nakrájet nožem.
  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne.
  • Nákyp je vlastně kompletní talíř neboť obsahuje jak obilovinu, tak luštěninu. Doporučujeme k němu přidat napařenou zeleninu a trochu kvašené.
  • Výborný je i s nějakou zeleninovou omáčkou – třeba dýňovou, koprovou…
  • Další varianta je na cesty či ke svačině. Jen se musí počítat s tím, že po 2 hodinách už bude zelenina kyselinotvorná a proto je potřeba doplnit pokrm o čerstvě uvařenou zeleninu a přidat i zeleninu kvašenou.

Obměna

  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Stejně tak místo rýže lze použít i kroupy, jáhly, rýži s bezpluchým ovsem a jiné kombinace.
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Vzhledem k pečení bych dala nákyp nejdřív až kolem 2 let a byla bych opatrná se solí.

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak tento náš oblíbený recept jsem zkusila předložit o víkendu návštěvě s koprovou omáčkou – všichni si pochvalovali, včetně 3letého synovce! 🙂 . Dokonce byl zájem o recept, tak jsem s radostí přeposlala odkaz na tyto stránky 😉

      • No překvapil mě moc, a to tady ani nepíšu, jak se nadšeně hlásil o jáhlový švěstkový koláč 🙂 Prý to všechno byla “výbota” = výborná dobrota 😀

  2. I my jsme si převelice pochutnali! Děkuji za recept 🙂 Směs jsem doplnila zbylým hrachem, rýži jsme zkombinovali s bezpluchým ovsem a nezbylo téměř nic! 🙂

  3. No to byla mňamka! Všem nám chutnalo. Popravdě, nečekala jsem, že z ingrediencí, které běžně a často používám vznikne tááková nečekaná dobrota.
    Moc děkuji za recept.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsem začínala se zdravým jídelníčkem
Další článekPresovaný salát