Konzervanty jsou běžnou součástí složení mnoha potravin, dokonce i těch zdravých (kysané zelí a kvašáky). Mohou ale vyvolat vážné problémy, zejména některé z nich jako třeba benzoan sodný, jsou nebezpečné. Několikaletý výzkum zjistil, že toto éčko E211 těžce poškozuje DNA v našich buňkách a je příčinou celé řady onemocnění včetně Parkinsonovy choroby, leukémie a cirhózy jater. Největší nebezpečí ale hrozí dětem, které toto éčko ve velkém množství konzumují ve slazených nealkoholických nápojích!

Nejlevnější konzervant

Jednou z mnoha zdraví ohrožujících syntetických látek potravinářského průmyslu je benzoát (benzoan) sodný aneb sodná sůl kyseliny benzoové. Ve složení potravin ji můžete najít pod označením E211. Vyrábí se neutralizací kyseliny benzoové (ta se vyrábí oxidací toluenu) hydroxidem sodným. Výrobci ho používají běžně jako konzervační přípravek do mnoha různých potravin.

Benzoát sodný je kromě potravin také hlavní složkou odstraňovačů nátěrů, skvrn, zápachu, cementů, laků na nehty a odlakovačů atp.

Najdeme ho ve sladkých nápojích i kysaném zelí

Obsahují ji téměř všechny slazené nápoje a džusy, dokonce i potraviny vnímané jako vyloženě zdravé, například kysané zelí nebo kvašené okurky. Jedná se totiž o nejlevnější inhibitor (látka blokující nebo zpomalující negativní procesy) plísní, kvasinek a dalších bakterií na trhu. Díky ní si také potraviny udržují nejen svou životnost, ale také svěžest.

V Evropské unii se v současné době používá 395 aditiv (éček)
Z toho je 71 zahušťovadel a emulgátorů, 64 barviv, 54 konzervantů, 54 antioxidantů, 52 protispékavých látek a regulátorů kyselosti, 19 zvýrazňovačů chuti a 79 dalších látek. Některé z nich (jako třeba E601 – vitamin B2 nebo E901 – včelí vosk), jsou prakticky neškodné, jiné však mohou vážně ohrozit naše zdraví.
Stáhněte si taháček do kapsy, abyste při příštím nákupu věděli, která éčka ano, a která určitě ne!

Poškozuje DNA a způsobuje neurodegenerativní choroby

Peter Piper, profesor molekulární biologie a biotechnologie, několik let zkoumal účinky benzoátu sodného. Laboratorní testy ukázaly, že tento konzervant generuje volné radikály s destruktivním účinkem na buňky. Vzniklé poškození je srovnatelné s následky nadměrného pití alkoholu nebo sešlosti stářím. A není sám. Tyto účinky už potvrzují i další studie.

Tyto chemikálie mohou těžce poškozovat DNA v mitochondriích buněk tak, že je úplně vyřadí z provozu. Mitochondrie přijímají kyslík a dodávají tělu energii, když jsou poškozeny, buňky začnou pracovat velmi špatně. Je zde velmi mnoho nemocí, které souvisí s tímto poškozením DNA – Parkinsonova choroba a mnoho neurodegenerativních poruch,“ řekl profesor Piper. „znepokojení se týká hlavně dětí, které tyto nápoje pijí často.“ (8)

V ohrožení jsou hlavně děti!

zdroj obrázku: alkaway.com

Výrobci nápojů a státní Úřad pro kvalitu potravin FSA s Piperem nesouhlasí. Dle nich byla aditiva schválena a povolena a není důvod k obavám. Ale někteří výrobci začali odstraňovat tento konzervant z nápojů určených přímo dětem (kdyby si byli jistí, že je E211 tak bezpečný, tak to přeci nedělají, nebo ne?). Norman Baker, poslanec za britskou Liberálně demokratickou stranu, má ovšem jiný názor než FSA: „Profesor Piper studoval tento problém několik let, takže bychom měli vzít jeho varování vážně. Mnoho přísad je relativně nových a jejich dlouhodobý dopad nemůže být zaručen. Tento konzervační prostředek zjevně vyžaduje další šetření ze strany FSA. Všem rodičům doporučuji, aby se ujistili, že jejich děti nejsou ohroženy nadměrnou spotřebou těchto nápojů.“ (8)

Studie také potvrzují, že je benzoát jedním z viníků dětské hyperaktivity (ADHD), obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy (2, 9). U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může dále vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, např. tartrazinem.

Zvýšený příjem E211 se vyskytuje u dětí, které pijí slazené nápoje
U dětí se zvyšuje příjem benzoátu konzumací sladkých nealkoholických nápojů, sladkostí a aromatizovaných nápojů z koncentrátů. Dle EU děti přijímají průměrně cca 17-96 % akceptovatelného denního příjmu (ACI) benzoátů. U dospělého člověka se může doporučený denní příjem benzoátu sodného překročit vypitím cca 2-2,6 l nápojů(dle hmotnosti daného člověka) slazených nápojů s obsahem E211 (4).

Nápoje obsahují benzen, který byl v gumárenství zakázán: způsoboval pracovníkům leukémii

Věděli jste, že benzen obsahují i cigarety? A právě proto lidé, kteří kouří jsou vystaveni riziku vzniku rakoviny!

zdroj obrázku: gezondheidenco.nl

Vědci už dříve upozornili, že benzoát sodný v nealkoholických nápojích reaguje s jinými aditivy, např. kyselinou askorbovou (E300 – kyselina askorbová neboli vitamin C), a vytváří karcinogenní benzenCelý proces tvorby benzenu mohou urychlit podmínky skladování potravin, jako je světlo a teplo. V rámci EU ale nejsou stanoveny pro výrobce žádné legislativní limity benzenu obsaženého v nealkoholických nápojích!

Benzen je znám jako karcinogen způsobující rakovinu. Byl již dříve zakázán v gumárenském průmyslu, protože mnoho pracovníků, kteří byli vystaveni této látce, onemocnělo leukémií a zemřelo. Tato látka zbavuje lidské buňky kyslíku, rozkládá imunitní systém a způsobuje rakovinu krve a leukémii. (3)

Karcinogenní benzen obsažen v 60 % testovaných nápojů

Úřad pro kvalitu potravin FSA provedl kontrolu více než 150 slazených nealkoholických nápojů a v některých odhalil nepřípustně vysokou koncentraci benzenu. Limity stanové Světovou zdravotnickou organizací (WHO) byly u některých nápojů překročeny až trojnásobně (6)! Z tabulky níže je zřejmé, že benzen obsahovalo více než 60 % testovaných nápojů! Benzen byl objeven dokonce i ve stravě a nápojích určených pro děti (10)! V závislosti na podezřeních z nežádoucích účinků např. Coca-Cola oznámila, že nebude ve svých výrobcích benzoát sodný používat.

Benzen byl testovaný v 199 ks vzorků nealkoholických nápojů. 60 % nealkoholických nápojů ho obsahovalo! Zdroj: cdn-pubs.acs.org

Tyto potraviny a kosmetika ho obsahují

Kyselina benzoová a její soli se vyskytují běžně v přírodě. Malé množství (zhruba 40 mg/kg) benzoátu přirozeně obsahují například švestky, hřebíček, skořice, brusinky, anýz aj. Pokud je používán jako konzervační látka, je zaprvé vyráběn synteticky a zadruhé se používá v koncentracích okolo 2000 mg/kg! (7) Tato látka v kosmetice při lokální aplikaci může způsobovat podráždění, alergie, ničí patogenní, ale i naše dobré bakterie na kůži a způsobuje stárnutí pokožky. Kontrolujte proto potraviny i kosmetiku, kterou kupujete a pokud najdete ve složení benzoát (benzoan) sodný, vyhněte se mu:

  • kysané zelí
  • nakládaná zelenina
  • kvašáky
  • olivy
  • sušené ovoce
  • konzervované ovoce
  • pomazánky (např. hummus)
  • džemy a povidla
  • ovocné a zeleninové pyré
  • salátové dresingy
  • ovocné a zeleninové saláty
  • nakládané uzeniny, masa a ryby
  • omáčky
  • kečupy, majonézy a hořčice
  • ocet
  • ovocné šťávy
  • slazené nealkoholické nápoje, minerálky a limonády
  • ústní voda
  • zubní pasty
  • sirupy proti kašli
  • kosmetika (šampóny, krémy, deodoranty aj.)

Jíme Jinak doporučuje: Vyrobte si většinu věcí doma. Je to hračka!
domácí kvašená zelenina – pickles
domácí kvašáky
domácí hummus
domácí pomazánky
domácí zeleninové saláty jako od profíka
domácí marmelády a povidla

Jak sebe a své děti chránit?

  • Nepijte vy, ani nedovolte svým dětem, pít slazené nápoje. Je to jedna z nejsnazších věcí, které můžete udělat pro své zdraví. Snížíte tím ohrožení cukrovkou, obezitou a rakovinou.
  • Kontrolujte složení kupovaných potravin a kosmetiky. E211 se může vyskytovat i ve složení zdánlivě zdravých potravin jako je kysané zelí, olivy, naložená zelenina, kvašáky, kečupy, hořčice, džusy, sušené ovoce, povidla, džemy a pomazánky!
  • Kupujte pouze přírodní kosmetiku bez této a dalších nebezpečných chemických látek.

Chutný online kurz: Jak na zdravé dezerty

Bez cukru, mléka, vajec a bílé mouky.

Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

  • 10 nejoblíbenějších dezertů
  • praktické videolekce
  • + bonus Vánoční cukroví

Překvapte i náročné mlsaly.

Zjistěte více

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.