Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Coca Cola Zero – 0 % cukru a kofeinu, 100 % chemie

Na Coca Colu mnoho lidí nedá dopustit. Má sladkou chuť, kterou máme rádi, a díky kofeinu nás nakopne. Všichni víme, že není dvakrát zdravá, protože obsahuje spoustu cukru. Proto přišla firma před časem s novinkou: Coca Colou Zero. Vypadá jako dar z nebes a těší se velké popularitě. Je bez cukru i kofeinu a chutná skvěle. Ale má to jeden velký háček…

Coca Cola Zero prý reaguje na trend zdravého životního stylu

Reagujeme na trend zdravého životního stylu v současné společnosti,“ řekl ke Cola Cole Zero Zbyněk Chládek, marketingový manažer CC HBC. Výrobek má být určen těm, kteří nemůžou nebo nechtějí pít kofein, hlídají si váhu, a přesto si chtějí dopřát chuť syceného nápoje.

Zdravá je ve složení pouze 1 složka: voda. Zbytek jsou samá éčka.

Coca Cola Zero ale se zdravým životním stylem nemá vůbec nic společného. Krom vody není v jejím složení nic zdravého. Sice neobsahuje cukr, ale místo nich obsahuje nebezpečná umělá sladidla, která způsobují mnoho zdravotních problémů.

Pojďme se na složení Coca Coly Zero podívat detailněji:

  • Voda, Oxid uhličitý (E290), Barvivo: amoniak sulfitový karamel (E150), Sladidla: cyklamát sodný (E952), acesulfam K (E950) a aspartam (E951), Kyselina: kyselina fosforečná (E338), Přírodní aroma včetně kofeinu, Regulátor kyselosti: citronany sodné (E331)

Skóre škodlivosti jednotlivých éček, která obsahuje Coca Cola Zero:

  • E 952 – Cyklamáty – skóre škodlivosti 6
  • E 951 – Aspartam – skóre škodlivosti 5
  • E 950 – Acesulfam K – skóre škodlivosti 4
  • E 150 – Amoniak sulfitový karamel – skóre škodlivosti 3
  • E 338 – Kyselina fosforečná – skóre škodlivosti 2
  • E 331 – Citronany sodné – skóre škodlivosti 1
  • E 290 – Oxid uhličitý – skóre škodlivosti 0

Cyklamáty způsobují rakovinu, vrozené vady a mutace

  • Umělé sladidlo, 40x sladší než běžný cukr, které ale nemá žádné kalorie.
  • Vyrábí se synteticky přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého (louh) do cyklohexylaminu, který se používá jako přípravek proti hmyzu a korozi, nebo při výrobě plastů.
  • U pokusných zvířat cyklamáty způsobují rakovinu močového měchýře, vrozené vady, mutace a poškození varlat. V těle se přeměňují na cyklohexylamin, který může způsobit záněty močového měchýře.
  • V USA je použití látky zakázáno. V ČR je a v EU je použití povoleno.
  • Cyklamáty jsou obsaženy také např.: v nápojích Korunní s příchutěmi, limonádách jako je Sprite, Fanta aj., ovocných džusech Caprio nebo Zeus, Loyd horkých nápojích Tea, šumivých vitamínových tabletách aj.

Aspartam se spojuje s rakovinou mozku

  • Umělé sladidlo, 200x sladší než cukr, zvýrazňuje sladivost dalších syntetických sladidel, zvyšuje chuť k jídlu a zvýrazňuje aroma.
  • Aspartam byl poprvé schválen v roce 1974. Od té doby se vedou diskuze o tom, že je pravděpodobně karcinogenní. Spojuje se se vznikem rakoviny mozku, nežádoucími účinky (závratě, bolení hlavy, vyrážky, poruchy chování ADHD u dětí) a negativními účinky na nervový systém. V roce 2008 bylo dokázáno, že aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce, hormonální rovnováhu (1). Doporučujeme shlédnout dokument Dr. Russell Blaylocka “Sweet Misery: A Poisoned World“.
  • Používá se jako náhražka cukru např. také v produktech: bonbony Ricola, nápoje Poděbradka, Sprite, Red bull, jogurty Jogobella, žvýkačky Winterfresh, Mentos, Orbit, Airwaves, Loyd horké ovoce aj.

Přečtěte si také: 
– Žvýkačky: Nejtoxičtější zboží v obchodech?
– Tyto nemoci způsobují umělá sladidla v dietních potravinách
– 6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje

Acesulfam je zřejmě karcinogenní a toxický

  • Umělé bílé krystalické sladidlo a zvýrazňovač chuti, 200x sladší než cukr, ale nemá žádné kalorie.
  • Látka se vyrábí synteticky methylací oxathiazinu uhelnatého, následnou krystalizací a smísením s draselným hydroxidem.
  • Vedou se diskuze o tom, že by mohl být karcinogenní a toxický. Studie uvádějí zvýšený výskyt nádorů u krys krmených acesulfamem. (2)
  • Tuto látku obsahuje také např.: bonbony Ricola, Hašlerky, Tic Tac, nápoje Poděbradka, Korunní, Sprite, Fanta, Aloe Vera, Monster, kysané nápoje Skyr, džusy (Penny, Caprio atp.), různé druhy buchet a sladkého pečiva, jogurty Jogobella, Ovofit, žvýkačky Mentos, Orbit, Airwaves aj.

Amoniak sulfitový karamel vyvolává průjem

  • Potravinám dodává stálou hnědou barvu.
  • Využívá se k barvení v potravinářství, v kosmetice, zubních pastách a krmivech pro zvířata.
  • Vyrábí se zahříváním různých druhů cukrů (třtinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů) za současného přidání velmi malých množství alkálií nebo minerálních kyselin.
  • Tyto druhy karamelů mohou být toxické nebo karcinogenní. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řídká stolice a zvýšená střevní činnost.
  • Tuto látku obsahují např.: různé značky salámů, šunek, klobás, špekáčků, sladké i slané pečivo (hlavně celozrnné), nápoje Jupí sirup, Pepsi, Kofola, Top Topic, Poděbradka, povidla, balzamiko ocet, vinný ocet, zmrzliny, perníčky a perníky s polevou i bez, brambůrky, Tuc, worchestrové a levné sojové omáčky, oplatky Kolonáda, čokoláda Milka, alkohol jako tuzemský rum, vína, whisky, brandy aj.

Kyselina fosforečná dráždí sliznice

  • Je to nejlevnější a nejsilnější ochucovadlo a okyselující látka.
  • Vyrábí se průmyslově reakcí oxidu fosforečného s vodou.
  • Díky své okyselující a štiplavé chuti se uplatňuje především pro výrobu nápojů typu cola a dalších nealkoholických nápojů, ale také do želé, mražených mléčných výrobků, sladkostí, pekařských výrobků nebo v pivovarnictví.
  • Má však řadu jiných vlastností např. jako zdroj fosforu, zvyšování účinku antioxidantů v rostlinných tucích nebo odstraňování nežádoucích účinků kovů. Využívá se tedy i pro výrobu sýrů a tuků.
  • Dráždí pokožku a sliznici. Jako zdroj fosforu při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek.
  • Obsahuje ji také např.: 7days croissanty, nápoje jako Pepsi, Dr. Pepper, Sodastream aj.

Citronany sodné se vyrábí přidáním žíravé sody

  • Používají se k úpravě kyselosti nebo k zachování bublinek v perlivých nápojích.
  • Ve formě citrátu sodného se používají jako emulgátor do zmrzlin, sýrů a kondenzovaných mlék. V tavených sýrech mají funkci tavící soli pro zlepšení roztíratelnosti. Dále se využívají pro úpravu kyselosti ovocných nápojů, cukrovinek, ovocného želé, zavařenin, džemů.
  • Využití citrátu sodného je také v kosmetice, kde funguje jako alkalizátor. Jeho uplatnění nalezneme i v lékařství jako močopudný prostředek a díky své vlastnosti regulace pH se používá ke snížení kyselosti moči.
  • Průmyslově se vyrábí přidáváním žíravé sody (hydroxidu sodného) do kyseliny citrónové.
  • Při nedostatku vitaminu D může způsobit špatné vstřebávání vápníku – jeho nedostatek v těle.
  • Používá se například do výrobků: šunky, párky, tatarák, mrkvový salát, jogurt Lipánek, Opočenský jogurt, Řecký jogurt, Müller mix, Alpro, Florian, tyčinky Corny, Banánky, sýry Veselá kráva, Apetito, Kiri, Smetanito, slané tyčinky Česká chuť, nápoje Neastea, Ice Tea, Lipton, 7 Up, Jupík, Yo, Mattoni, Monster, bonbony Jojo, PEZ, arabesky, kefírové mléko, čokoláda Studentská pečeť aj.

Oxid Uhličitý se používá k nakypření a výrobě bublinek

  • Bezbarvý, nehořlavý plyn bez zápachu se slabou kyselou chutí.
  • Tvoří bublinky v limonádách a způsobuje nakypřenost těsta.
  • Zároveň se používá k ochraně potravin proti plísním a některým bakteriím (zamezuje přístup kyslíku).
  • Slouží jako rozpouštědlo při výrobě kávy a čaje bez kofeinu.
  • Uvolňuje se při hoření a spalování oleje či uhlí.
  • Laboratorně se připravuje reakcí uhličitanů a průmyslově se získává tepelným rozkladem vápence.
  • Údajně je bez vedlejších účinků.
  • Obsahují ho např. výrobky: nápoje Mattoni, Proaqua, Toma, Korunní, Dobrá voda, Ondrášovka, Rajec, Fanta, Freeway, Prolinie, 7UP, Red bull, Kofola, dětské šampaňské, sýry, masné výrobky aj.

Ještě pořád tento nápoj chcete pít nebo dát svým dětem?

Pokud máte chuť na chemií obarvenou a ovoněnou vodu s bublinkami, je tento nápoj přímo pro vás. Pokud ne, tak se její konzumaci raději vyhněte obloukem.

Doušek Coly na rozbouřený žaludek?
Stále častěji se mluví o pozitivním účinku malého množství Coca Coly na žaludeční nevolnost. Odborníci se domnívají, že je to způsobeno obsaženým cukrem a sladidly, které neutralizují žaludek překyselený některými druhy pokrmů podobným způsobem, jako v případě jedlé sody. Dále teplotou nápoje – pokud je vychlazená, působí jako studený obklad. Svou roli v tom hrají i obsažené bylinky, kofein a kyselina fosforečná. Pokud si dáte výjimečně doušek Coca Coly v případě nevolnosti, nic se samozřejmě nestane, tělo to zvládne, ale my doporučujeme raději sáhnout po přírodním “zklidňovači žaludku” – umeboši švestičkách. Fungují na jedničku!

zdroj informací: ferpotravina.cz

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
2610 Helča
20. 7. 2021

Bohuzel zvysuje hladinu cukru v krvi, i kdyz se uvadi, ze ne.

Klub

Já jak jsem vyřadil všechny tyhle “junk” věci, tak jsem zjistil, že po normální i light kole mám alergii (pšíkám), což mě celkem překvapilo.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová šťáva bez cukru

Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu. Vyzkou...
3

6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje

Podívejte se, kolik cukru obsahují vaše oblíbené nápoje a co vše způsobují vašemu zdraví! Fanta, Coca cola, Kofola, Red bull, Sprite a další podle vědců ro...

Žitovka – čaj z opraženého žita

Žitovku můžete koupit nebo si ji snado, levně a v bio kvalitě připravit doma. Pijeme ji místo čaje nebo jako alternativu kávy. Neobsahuje tein ani kofein, ...
1
27

Co pít místo kávy? Kávové alternativy mají různé složení!

Kávoviny neobsahují kofein, uspokojí chuť na hořké nápoje a mohou dokonce dodat tělu prospěšné látky jako je třeba prebiotická vlákninua inulin. Ne však vš...

Západní strava dělá muže neplodné a nemocné, vyplývá ze studie

Nezdravá západní strava způsobuje nejen obezitu a kardiovaskulární onemocnění, ale také úbytek spermií a pokles hladiny testosteronu u mužů. Počet spermií ...

Čokoláda – je bezpečná nebo ne?

Čokoláda – oblíbená pochoutka spojená s několika stereotypy a opředená řadou mýtů. Jak to s ní skutečně je? Je hořká čokoláda zárukou zdravého mlsání? Čím ...