Kamarádka Jana, která za námi přijela na Sázavu,  vymyslela další skvělou verzi tohoto koláče včetně výborné bezlepkové drobenky. A hned večer nám ho během chvilky upekla. Byl naprosto mňamózní, takže jakmile jsem narazila na švestky, musela jsem ho také zkusit. A byl úžasný.

Ingredience na korpus (poloviční plech)

  • 1 hrnek kukuřičné krupice (hrnek asi 2 dcl)
  • 3 – 3,5 hrnku teplé vody, záleží, jak vám saje krupice, pro začátek dejte vody méně a počítejte, že ovoce také pustí šťávu
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
  • 2 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Ovocný vršek

  • asi třičtvrtě kila dobře zralých švestek
  • špetka soli
  • trocha skořice (pokud ji máte rádi)

Drobenka

  • asi 2 deci rýžové mouky 
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového tukuobrázek-2

Postup

Na poloviční nevymazaný plech asi 20 x 30cm , nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byly rozprostřeny po celé formě a ne v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, nebo rýžový sirup, olej a špetku soli celé to nalijeme na krupici ve formě.

Počítejte s tím, že ponesete do trouby plech plný vody, ve kterém poplave navrchu kokos a na dně bude kukuřice s hrozinkami. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 15 minut.

Mezitím omyjte a vypeckujte švestky, nakrájejte na půlky, nebo na čtvrtiny a připravte si drobenku. Všechny ingredience na drobenku smíchejte v míse pomocí rukou. Kokosový tuk se rozpustí teplem vašich rukou a krásně zdrobenkovatí. Pokud by se drobenka nedrobila, přidejte ještě trochu rýžové mouky.

Po čtvrt hodině by korpus v troubě měl být trochu kompaktní, ale ještě hodně měkký a mokrý, pokud je ještě hodně tekutý, nechte korpus ještě péct a příště dejte méně vody, vaše krupice asi saje méně.

Na poloměkký korpus z trouby naskládejte nahusto švestky slupkou dolů. Na švestky posypejte skořicí a drobenku. Celé to ještě pečte asi 20 minut v troubě, něž bude ovoce upečené. Korpus by měl být ztuhlý, ale trochu měkký. Před nakrájením nechte koláč vychladnout.

Praktické

Jelikož tento koláč je hit letošního léta a peklo ho už hodně různých lidí, zjistily jsme, že každá kukuřičná krupice saje jinak. Proto pokud tu vaší nemáte ještě vyzkoušenou dejte raději  půl hrnku méně vody a pokud korpus rychle ztuhne a bude spíše sušší, můžete příště dát plnou várku. V opačném případě budete muset koláč péct dlouho, než se voda vypaří. Ideální čas je 30- 40  minut pečení.

švestkový koláč s drobenkou
švestkový koláč s drobenkou

Koláč doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní, výborný je s meruňkami a s broskvemi, určitě bude stejně dobrý i s borůvkami, nebo s jahodami, či lesním ovocem. Já jsem neměla dost švestek a tak jsem použila i broskve.

Děti

Tento koláč mohou v malém množství mimo jídlo děti asi od 1,5 let. Jelikož je to ale kombinace ovoce a obilí, dejte jim jen trochu, ať jim to ve střevech nekvasí. Ideálně jim dejte jen spodek, nebo vršek.

Starší děti pro zpestření už tento koláč občas mohou.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

37 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den myslíte že by šlo vyměnit rýžovou mouku za kokosovou a ten sirup také nemám ale mám sirup z kokosových květů.
    Děkuji

  2. Tak jsem včera koláč zkusila, bez kokosu a maličko upraven, ale je vynikající .. převažující švestková chuť a vůně. A zároveň mám na všechny co Jíte Jinak dotaz. Jak používáte AMARANT na dezerty?

  3. Zapomněla jsem informovat, tak alespoň dodatečně: pekla jsem korpus z pohankové krupice a povedl se na jedničku s hvězdičkou!! Dokonce dopadl lépe než můj první pokus z kukuřičné krupice. Těsto bylo krásně pevné (jako z klasického těsta) a přitom akorát měkké. Samozřejmě je nutné upravit množství vody a dobu pečení savosti krupice. Koláč (z kukuřičné či pohankové krupice) jsem již pekla i s různým ovocem – švestkami, třešněmi, jahodami a rebarborou a jejich kombinacemi. Vážně super recept, jednoduchý, rychlý, moc chutný a variant nespočet.

  4. Pekla jsem podle receptu z kukuřičné krupice a výsledek je ohromující, vážně vynikající! Koláč však vážně dost žravý, takže konzumace do dvou dnů je realistická 🙂 Nevím, jak má korpus vypadat, u mě se s ním musí opatrně, je křehký, není kompaktní jako klasická litá těsta. To však vůbec není na závadu, stejně se ujídá postupně, takže systém jedení lžičkou přímo ze zapékačky se plně osvědčil a nikomu nevadí.

  5. Zajímalo by mě, zda je možné místo kukuřičné krupice použít pohankovou krupici, zda také tak dobře vodu v troubě nasaje a ztuhne.

    • Zkuste to, ale obávám se, že z toho vyjde buď tvrdá pohanková placka nebo blátivá kaše 🙂 Když byste vyzkoušela, dejte vědět, jak to dopadlo!

  6. Jak je možné, že se v tomhle receptu nemusí kukuřičná krupice namáčet jako když se třeba vaří kaše?

  7. Velice mě tento recept nalákal a tak jsem neodolala a hned musela vyzkoušet.Teď se peče v troubě a zatím to vypadá velice slibně.Budu doufat že se povede.Jinak jsem dělala polentu s meruňkama 🙂

  8. To je fakt hoooodně žravé. 😉 😀
    Upečeno s třešněmi a drobenka je z amarantové mouky a je to mega mňamka.

  9. Dnes jsem pekla (3 hrnky vody a 2 vrchovaté lžíce sladěnky, olej, sůl) a švestky jsem dala hned od začátku. Dávám vždy horkou vodu, kdy se první 2 hrnky téměř hned vsáknou a s třetím už to plave, ale hladina vody není vyšší než ležící půlka švestky, takže ikdyž jsem ty švestky vlastně vkládala „do vody s kokosem“, byly pořád vidět. Lehce jsem je posolila a oskořicovala, dala péct na 25 minut (prvních 5 minut na 250st, než obsah začal bublat, pak jsem stáhla na 180st) a potom jsem přidala drobenku a dopékala na těch 180st. Chtěla jsem mít švestky hodně rozvařené, protože syn šlupky ještě plive. Takhle to bylo spíš povidlové, ale velká dobrota 🙂 Děkuji moc za recept!

  10. Ahoj, máte někdo zkušenost udělat tento koláč z jáhel? jáhly s vodou dát do trouby…mně by to ušetřilo hodně času, kukuřičný už dělat nechci, protože je fakt zima, ale jelikož jsou ty hrušky a švestky tak bych si ho dala 🙂

    • Ahoj, já jsem koláč z jáhel dělala. Jáhly jsem uvařila, přidala sladěnku, olej, rozmixovala a dohustila trochu pohankovou moukou. My to máme takhle raději – nemixované je to prostě takový jáhelník, nákyp a mixované je to víc buchtoizní 🙂 Těsto dám do vymazané a kokosem vysypané formy, udělám trochu zvýšené okraje, pokladu švestkami a drobenkou a zapéct asi 30 minut na 180°C Nám to takhle moc chutnalo a na zimu určitě mnohem vhodnější.

  11. Pekla jsem ho už podruhé. Myslím, že záleží na tom, kolik se dá sladidla, protože tím těsto také zřídne. Podruhé jsem ho pekla pro kámošku, která má bezlepkovou dietu. Dala jsem tam rýžový slad, kde je naklíčený ječmen a ten není bezlepkový. Takže bude pokus číslo 3 s rýžovým sirupem.

  12. Právě jsem vypnula troubu.. Koláč jsem měla o víkendu u Evči na kurzu (a stejně jako snídaňová kašička, polívečka a neuvěřitelně bohatý a krásný druhý chod) byl vynikající!!!!! Teším se, že můj doma dělaný koláč bude taky tak mňamkózní. Kdybych to neměla na Sázavu tak daleko, tak zas jedu na další kurz k Evě domů. Už jen kvůli těm dobrůtkám, co nám připravila, kvůli milé společnosti, která se tam sešla, nehledě na to, kolik užitečných informací, jsem se dozvěděla.. Opravdu krásný nedělní den. Evi, děkuji!!!!!!!!!!

  13. I já jsem to zkoušela s polentou a výborné. Akorát se opravdu koláč musí nechat dobře vychladnout. Dcera byla nedočkavá a pak musela jíst teplé drobky lžící;-) : Ale i tak chutnalo! Studený pak šel koláč krájet už v pohodě a chutnal nám všem.

    • A jak dlouho, Diano a Inko, jste to s tou polentou měli v troubě? Taky cca těch 30-40 min nebo míň? Dík předem

      • Já jsem takový ten „intuitivní“ typ ;-), moc nic ani neodměřuju a s časem to mám podobně. Mám starý plynový sporák, zdá se mi že peče slabě, ale myslím, že to bylo míň. Tak 20-25 minut??? Prostě jsem se koukla a přišlo mi to podle návodu už ztuhlé, tak jsem přidala švestky. Až to budu dělat podruhé, ukáže se, jestli jsem „kuchařka“ nebo „klikařka“ ;-). Je mi líto, že jsem asi moc nepomohla a přeju, ať se daří!

    • Možná polentou, ale nezkoušela jsem to, dala bych pak méně vody, polenta se nemusí tak dlouho vařit (péct) jako krupice.

      • Zkusila jsem polentu (neměla jsem o víkendu kukuř. mouku), dala jsem na 1 hrnek polenty cca 2 – 2,5 hrnků vody. Povedlo se, díky!

        • Mám pocit, že je tady trochu zmatek v pojmech. Polenta je kukuřičná kaše/knedlík, tj. finální pokrm, který se připravuje buď z kukuřičné mouky, nebo z kukuřičné krupice (což je vlastně hruběji mletá kukuřičná mouka). Není to nějaký zvláštní druh kukuřičné krupice. Všimla jsem si už dříve, že se tady u některých jídel řeší,jestli použít kuk. krupici nebo polentu… Je fakt, že někteří výrobci mají na sáčku uvedeno „polenta“, tak asi proto ty nejasnosti.

          • Myslím, že rozdíl je v tom, že ona na obalech nazvaná „polenta“ je nějaká „předpřipravená“ či jak to nazvat (odborníkům se omlouvám) kukuřičná krupice a pak se z ní kaše vaří jen chvilinku, kdežto z normální kukuřičné krupice mnohem déle. Pak u pečení dortu může být taky teoreticky rozdíl v čase, který vyžaduje. V tom je asi ta podstata debaty tady. Jestli se mýlím, tak budu jen ráda, když mě někdo, kdo se vyzná vyvede z omylu. Taky pokud někdo umí vysvětlit, jak je ta „polenta“ (instantní kaše) upravená, že se vaří krátce, popř. jak rozdílné efekty to pak ve srovnání s tou klasickou krupicí má na zdraví, moc to uvítám. Děkuju.

            • Polenta neznamená předpřipravená, je to druh pokrmu a dá se dělat buď z instatní verze, nebo z klasické kukuřičné krupice. Je předpřipravená v páře, takže na zdraví to tolik nevadí, ale už je vlastně předvařená, takže tam chybí čerstvost. Mnohem lepší je používat kukuřičnou krupici i když se déle vaří.

              • Aha, tak to asi platí stejně i o rýžové mouce. Koupila jsem si jednu a pak zjistila, že mají dva druhy a ta moje je prý instantní. Chtěla jsem to na posypku, takže to klidně mohla být ta normální, buchta se nepeče stejně minutu, takto jsem se připravila o čerstvost. No snad to není nic fatálního, ale jsem ráda, že zas vím víc a příště už můžu být chytřejší 😉

                • určitě to není nic fatálního a rýžovou instantní mouku můžete použít na zahuštění, pořád je to rýže a ta je 100x lepší než konvenkční strava.

          • Polenta spíš název pokrmu a dělá se buď tradičně z kukuřičné krupice a vaří se a máčí dlouho nebo jsou dnes k dostání i instantní verze, které se vaří jen pár minut. Tam je kukuřice předpřipravená párou. Kukuřičná krupice se sama o sobě vaří určitě půl hodiny a tu používáme na tento koláč.

  14. Já jsem korpus zkoušela už dvakrát. Podruhé dala míň vody a stejně to nebylo hotové snad ani za 2 hodiny tak nevím kde dělám takovou chybu 🙁

    • Zkuste dát místo teplé vody horkou, 2 první hrnky vody se do krupice přímo vpijí a jen další voda zůstane nahoře a taky se rychle vstřebá. Taky jsem to poprvé pekla věčnost, další pokusy už byly rychlovka.

    • Já jsem si to pro jistotu i předem večer namocila, stejně jako na kaši. Proste jsem si vše na korpus připravila do formy den předem a rano dala pect (s cca 2,5 hrnky vody). Nakonec jsem asi po 20 min přidala i ten skoro cely poslední hrnek vařící vody do toho pečícího se korpusu a vše se vpilo a krasne vstřebalo. Po asi 45 min bylo upecené a akorát tuhé. To tedy k samotnému korpusu, pokud se dal nepece a třeba polevá agarem s ovocem. V tomto případe bych pak dala ty Švestky asi po pul hodině na vlhký zaklad a dopekla pak společně i s drobenkou. Ale také jsem podobný korpus poprvé pekla přes dvě hodiny, asi nejaka méně savá krupice nebo co, tentokrát to uz s tím namočenim vyšlo fajn 😉

    • Asi máte nějakou divnou krupici, zkuste dát horkou vodu a o hrnek méně vody, máme v plánu tento recept natočit.

  15. Zobrazit všech 37 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Profilová fotografie na Facebooku
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letitá nadváha i porucha příjmu potravy jsou pryč. Moc ráda bych předala svoje zkušenosti dál a ušetřila vás tápání, co je pro zdraví správné a co ne.  Celý příběh.