Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Bezlepkový švestkový koláč s drobenkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Kamarádka Jana, která za námi přijela na Sázavu,  vymyslela další skvělou verzi tohoto koláče včetně výborné bezlepkové drobenky. A hned večer nám ho během chvilky upekla. Byl naprosto mňamózní, takže jakmile jsem narazila na švestky, musela jsem ho také zkusit. A byl úžasný.

Od puberty mě provází autoimunitní potíže s trávením a zima byla strašákem, který mě vždycky připravil o hodně sil. T...

Ingredience na korpus (poloviční plech)
  • 1 hrnek kukuřičné krupice (hrnek asi 2 dcl)
  • 3 – 3,5 hrnku teplé vody, záleží, jak vám saje krupice, pro začátek dejte vody méně a počítejte, že ovoce také pustí šťávu
  • cca 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1/3 hrnku hrozinek
  • 3 lžíce rýžového sirupu, nebo pro ty kdo můžou lepek 4 lžíce sladěnky(nám stačí 1, kdo chce sladší dá 4)
  • 2 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli
Ovocný vršek
  • asi třičtvrtě kila dobře zralých švestek
  • špetka soli
  • trocha skořice (pokud ji máte rádi)
Drobenka
  • asi 2 deci rýžové mouky 
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového tukuobrázek-2
Postup

Na poloviční nevymazaný plech asi 20 x 30cm , nasypeme hrnek kukuřičné krupice, na ní kokos a hrozinky, které propláchneme v horké vodě (pokud jsou sířené). Dbáme na to, aby byly hrozinky i kokos byly rozprostřeny po celé formě a ne v jednom kraji. V teplé vodě rozmícháme sladěnku, nebo rýžový sirup, olej a špetku soli celé to nalijeme na krupici ve formě.

Počítejte s tím, že ponesete do trouby plech plný vody, ve kterém poplave navrchu kokos a na dně bude kukuřice s hrozinkami. Opatrně přeneseme formu do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 15 minut.

Mezitím omyjte a vypeckujte švestky, nakrájejte na půlky, nebo na čtvrtiny a připravte si drobenku. Všechny ingredience na drobenku smíchejte v míse pomocí rukou. Kokosový tuk se rozpustí teplem vašich rukou a krásně zdrobenkovatí. Pokud by se drobenka nedrobila, přidejte ještě trochu rýžové mouky.

Po čtvrt hodině by korpus v troubě měl být trochu kompaktní, ale ještě hodně měkký a mokrý, pokud je ještě hodně tekutý, nechte korpus ještě péct a příště dejte méně vody, vaše krupice asi saje méně.

Na poloměkký korpus z trouby naskládejte nahusto švestky slupkou dolů. Na švestky posypejte skořicí a drobenku. Celé to ještě pečte asi 20 minut v troubě, něž bude ovoce upečené. Korpus by měl být ztuhlý, ale trochu měkký. Před nakrájením nechte koláč vychladnout.

Praktické

Jelikož tento koláč je hit letošního léta a peklo ho už hodně různých lidí, zjistily jsme, že každá kukuřičná krupice saje jinak. Proto pokud tu vaší nemáte ještě vyzkoušenou dejte raději  půl hrnku méně vody a pokud korpus rychle ztuhne a bude spíše sušší, můžete příště dát plnou várku. V opačném případě budete muset koláč péct dlouho, než se voda vypaří. Ideální čas je 30- 40  minut pečení.

švestkový koláč s drobenkou

Koláč doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.

Obměna

Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní, výborný je s meruňkami a s broskvemi, určitě bude stejně dobrý i s borůvkami, nebo s jahodami, či lesním ovocem. Já jsem neměla dost švestek a tak jsem použila i broskve.

Děti

Tento koláč mohou v malém množství mimo jídlo děti asi od 1,5 let. Jelikož je to ale kombinace ovoce a obilí, dejte jim jen trochu, ať jim to ve střevech nekvasí. Ideálně jim dejte jen spodek, nebo vršek.

Starší děti pro zpestření už tento koláč občas mohou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
19. 5. 2023

můžu se zeptat, jak získat kukuřičnou krupici? mohu rozmixovat kukuřičné lupínky?
Použila jsem právě ty lupínky a rozmixovala je, dala kokos, rýžový sirup, hrozinky a teplou vodu a tragedie… vytrvala jsem a dala švestky a drobenku a peču na 180 už žé minut a je to tekuté, nedopečené… takže jsem naštvaná, bez večeře. Kde dělám chybu?

Jen ještě doplním: dělala jsem tak, že jsem umixovala vše mokré, pak smíchala v míse se vším suchým, a chvíli nechala ležet, pak teprve jsem vše nalila na plech…a dál jsem postupovala dle receptu, jen jsem do drobenky nedala kokosový tuk, ale mandlovou pastu…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...