Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou jsou pro nás přímo luxusní.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3,5 hrnků vody
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 4 jablka nakrájených na malé kousky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 100 g rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkový koláč s rebarborou

  1. Zapneme troubu na 180 °C.
  2. Do pekáčku dáme kukuřičnou krupici, vodu, špetku soli, olej, chia semínka a rozinky.
  3. Promícháme, aby byly rozinky po celé pekáčku a kukuřice rovnoměrně rozmístěná.
  4. Na vrch nasypeme rebarboru a jablíčka a posypeme sypkým sladem nebo zalijeme troškou sirupu.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme cca 1,5 hodiny, dokud se kraje nezačnou odchlipovat a vršek zlátnout.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

  • S ovocem nešetřete, samotný korpus nemá extra chuť. Dbejte na to, aby ovoce bylo až do krajů, protože suché moučné kraje nejsou dobré.
  • Koláč je vláčný, mokrý, nejedná se o klasický suchý moučník z mouky.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Při celiakii použijeme rýžový sirup nebo sušený kukuřičný slad.
  • Když máte sladká jablka, není potřeba extra doslazovat rebarboru a naopak, pokud jsou kyselá, je vhodné vršek více osladit, protože rebarbora je poměrně dost kyselá.
  • Když dáte vyšší teplotu, zkrátíte dobu pečení, ale pozor, abyste nespálili ovoce.

Obměna

  • Máte-li dostatek rebarbory, udělejte klidně čistě rebarborovou buchtu, je to výborné.
  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
  • Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky nebo kvítkem z měsíčku.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...
    • Jaroslave, to vypadá dobře! Meruňky jsou tutové ovoce, to se hodí na všechny koláče 😋😋😋

  1. Tento recept mi přišel vhod. Na zahradě mám rebarboru, ale letos nějak nenarostla, takže mám jen pár řapíků a říkala jsem si, že musím upéct koláč a přidat jablka, no a otevřu jj a je to tady a ještě s chia, které mi včera přišly s ostatním zbožím. Díky moc.

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKandida, kvasinky, plísně – kde se berou a co s nimi
Další článekVIDEO: Tajemství silné imunity