Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou jsou pro nás přímo luxusní.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3,5 hrnků vody
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 4 jablka nakrájených na malé kousky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 100 g rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkový koláč s rebarborou

  1. Zapneme troubu na 180 °C.
  2. Do pekáčku dáme kukuřičnou krupici, vodu, špetku soli, olej, chia semínka a rozinky.
  3. Promícháme, aby byly rozinky po celé pekáčku a kukuřice rovnoměrně rozmístěná.
  4. Na vrch nasypeme rebarboru a jablíčka a posypeme sypkým sladem nebo zalijeme troškou sirupu.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme cca 1,5 hodiny, dokud se kraje nezačnou odchlipovat a vršek zlátnout.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

  • S ovocem nešetřete, samotný korpus nemá extra chuť. Dbejte na to, aby ovoce bylo až do krajů, protože suché moučné kraje nejsou dobré.
  • Koláč je vláčný, mokrý, nejedná se o klasický suchý moučník z mouky.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Při celiakii použijeme rýžový sirup nebo sušený kukuřičný slad.
  • Když máte sladká jablka, není potřeba extra doslazovat rebarboru a naopak, pokud jsou kyselá, je vhodné vršek více osladit, protože rebarbora je poměrně dost kyselá.
  • Když dáte vyšší teplotu, zkrátíte dobu pečení, ale pozor, abyste nespálili ovoce.

Obměna

  • Máte-li dostatek rebarbory, udělejte klidně čistě rebarborovou buchtu, je to výborné.
  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
  • Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky nebo kvítkem z měsíčku.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
  1. Velmi jsem se bál, tolik vody, kukuřičná krupice, co z toho vzejde? Výsledkem byl koláč, který mne překvapil svojí chutí. Mám radost, že alternativa ke klasickému českému pečení, se dá jíst 😀

  2. Tento recept mi přišel vhod. Na zahradě mám rebarboru, ale letos nějak nenarostla, takže mám jen pár řapíků a říkala jsem si, že musím upéct koláč a přidat jablka, no a otevřu jj a je to tady a ještě s chia, které mi včera přišly s ostatním zbožím. Díky moc.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKandida, kvasinky, plísně – kde se berou a co s nimi
Další článekVIDEO: Tajemství silné imunity