- 1 hrnek kukuřičné krupice
- 3,5 hrnků vody
- 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
- 4 jablka nakrájených na malé kousky
- 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
- 100 g rozinek
- 4 lžíce chia semínek
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- Zapneme troubu na 180 °C.
- Do pekáčku dáme kukuřičnou krupici, vodu, špetku soli, olej, chia semínka a rozinky.
- Promícháme, aby byly rozinky po celé pekáčku a kukuřice rovnoměrně rozmístěná.
- Na vrch nasypeme rebarboru a jablíčka a posypeme sypkým sladem nebo zalijeme troškou sirupu.
- Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby.
- Pečeme cca 1,5 hodiny, dokud se kraje nezačnou odchlipovat a vršek zlátnout.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
- S ovocem nešetřete, samotný korpus nemá extra chuť. Dbejte na to, aby ovoce bylo až do krajů, protože suché moučné kraje nejsou dobré.
- Koláč je vláčný, mokrý, nejedná se o klasický suchý moučník z mouky.
- Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
- Při celiakii použijeme rýžový sirup nebo sušený kukuřičný slad.
- Když máte sladká jablka, není potřeba extra doslazovat rebarboru a naopak, pokud jsou kyselá, je vhodné vršek více osladit, protože rebarbora je poměrně dost kyselá.
- Když dáte vyšší teplotu, zkrátíte dobu pečení, ale pozor, abyste nespálili ovoce.
- Máte-li dostatek rebarbory, udělejte klidně čistě rebarborovou buchtu, je to výborné.
- Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
- Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky nebo kvítkem z měsíčku.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
Komentáře
Výborný koláč. Dělala jsem z jablíček a posypala oříšky, které mi zbyly po namletí na hraběnčin řez:-). Už se těším, až vyzkouším s dalším ovocem:-).
Po dlouhé době, oblíbený a velmi chutný koláč. Při použití rýžového sirupu i plně bezlepkový 🙂