Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Rebarborový koláč s chia semínky

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou jsou pro nás přímo luxusní.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3,5 hrnků vody
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 4 jablka nakrájených na malé kousky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 100 g rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Když jste malí, jíte, co vám dají rodiče. Jak rosteme, začínáme si vybírat sami, co a kdy budeme jíst. Já jsem si nej...

Jak udělat bezlepkový koláč s rebarborou

  1. Zapneme troubu na 180 °C.
  2. Do pekáčku dáme kukuřičnou krupici, vodu, špetku soli, olej, chia semínka a rozinky.
  3. Promícháme, aby byly rozinky po celé pekáčku a kukuřice rovnoměrně rozmístěná.
  4. Na vrch nasypeme rebarboru a jablíčka a posypeme sypkým sladem nebo zalijeme troškou sirupu.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme cca 1,5 hodiny, dokud se kraje nezačnou odchlipovat a vršek zlátnout.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

  • S ovocem nešetřete, samotný korpus nemá extra chuť. Dbejte na to, aby ovoce bylo až do krajů, protože suché moučné kraje nejsou dobré.
  • Koláč je vláčný, mokrý, nejedná se o klasický suchý moučník z mouky.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Při celiakii použijeme rýžový sirup nebo sušený kukuřičný slad.
  • Když máte sladká jablka, není potřeba extra doslazovat rebarboru a naopak, pokud jsou kyselá, je vhodné vršek více osladit, protože rebarbora je poměrně dost kyselá.
  • Když dáte vyšší teplotu, zkrátíte dobu pečení, ale pozor, abyste nespálili ovoce.

Obměna

  • Máte-li dostatek rebarbory, udělejte klidně čistě rebarborovou buchtu, je to výborné.
  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
  • Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky nebo kvítkem z měsíčku.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Výborný koláč. Dělala jsem z jablíček a posypala oříšky, které mi zbyly po namletí na hraběnčin řez:-). Už se těším, až vyzkouším s dalším ovocem:-).

Klub
Jaroslav Hlávka
20. 6. 2022

Po dlouhé době, oblíbený a velmi chutný koláč. Při použití rýžového sirupu i plně bezlepkový 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

2
82

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...