Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou jsou pro nás přímo luxusní.

Ingredience
na 1 pekáč
  • 1 hrnek kukuřičné krupice
  • 3,5 hrnků vody
  • 2 hrnky oloupané rebarbory nakrájené na malé kousky
  • 4 jablka nakrájených na malé kousky
  • 1/2 hrnku sušeného sladu na posypání (lze nahradit tekutým)
  • 100 g rozinek
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkový koláč s rebarborou

  1. Zapneme troubu na 180 °C.
  2. Do pekáčku dáme kukuřičnou krupici, vodu, špetku soli, olej, chia semínka a rozinky.
  3. Promícháme, aby byly rozinky po celé pekáčku a kukuřice rovnoměrně rozmístěná.
  4. Na vrch nasypeme rebarboru a jablíčka a posypeme sypkým sladem nebo zalijeme troškou sirupu.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby.
  6. Pečeme cca 1,5 hodiny, dokud se kraje nezačnou odchlipovat a vršek zlátnout.
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

 

Praktické

  • S ovocem nešetřete, samotný korpus nemá extra chuť. Dbejte na to, aby ovoce bylo až do krajů, protože suché moučné kraje nejsou dobré.
  • Koláč je vláčný, mokrý, nejedná se o klasický suchý moučník z mouky.
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Při celiakii použijeme rýžový sirup nebo sušený kukuřičný slad.
  • Když máte sladká jablka, není potřeba extra doslazovat rebarboru a naopak, pokud jsou kyselá, je vhodné vršek více osladit, protože rebarbora je poměrně dost kyselá.
  • Když dáte vyšší teplotu, zkrátíte dobu pečení, ale pozor, abyste nespálili ovoce.

Obměna

  • Máte-li dostatek rebarbory, udělejte klidně čistě rebarborovou buchtu, je to výborné.
  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
  • Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky nebo kvítkem z měsíčku.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
    • Jaroslave, to vypadá dobře! Meruňky jsou tutové ovoce, to se hodí na všechny koláče 😋😋😋

  1. Tento recept mi přišel vhod. Na zahradě mám rebarboru, ale letos nějak nenarostla, takže mám jen pár řapíků a říkala jsem si, že musím upéct koláč a přidat jablka, no a otevřu jj a je to tady a ještě s chia, které mi včera přišly s ostatním zbožím. Díky moc.

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKandida, kvasinky, plísně – kde se berou a co s nimi
Další článekVIDEO: Tajemství silné imunity