Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné loupání a míchání. Prostě je strčíme do trouby a počkáme. Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • plech, hrnec nebo pekáč
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 3 kg vyloupaných jablek
  • 1 lžíce mleté skořice/1 kus celé skořice
  • 1/2 lžičky soli

Jak na jablková povidla bez cukru

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Jablka omyjeme a vykrájíme jadřince.
  3. Vložíme je do hrnce, posolíme, posypeme skořicí a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
  4. Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme je už bez pokličky do trouby.
  5. Pečeme je podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
  6. Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
  7. Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička (viz foto hrnce v receptu u švestkových povidel).
  8. Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
  9. Pokud jsme dali celou skořici, tak ji odstraníme.
  10. Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
  11. Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
  12. Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Obměna

  • Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
  • Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
  • Skořici můžete vynechat nebo naopak přidat další koření. Pro povidla je typický také hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
  • Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.

Praktické rady pro výrobu povidel z jablek

  • Čím zralejší jsou jablíčka, tím sladší bude výsledek.
  • Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
  • Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
  • Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
  • Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
  • Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
  • Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
  • Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní povidel

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život, Primal Blueprint, Život bez pšenice,...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za ně. Vždycky mě to nakopne...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani tento oběd není výjimkou. Jedním...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný kurz. Recepty jsou jednoduché a...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila jsem suchý slad a přidávala...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem. S manželem se stravujeme tak...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou chutná a snadno a rychle...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud jsem mu četla, že si...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni ocisty. MILUJ VÁS A VAŠI...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila. Spousta informaci mi konečně zapadla...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na běžné oslavě, i tak jsem...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně začínám svůj den snídaní, už...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat...

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila pohled na jídlo. Naučila jsem...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně, dárky dobaleny, zkoušky hotovy, tak...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na kari (přidala jsem ho trošku...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa, ale pohanky a ještě si...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČína se probouzí do makrobiotiky – rozhovor s Adelbertem Nelissenem
Další článekDejte sem tu hru, co jste ukradl!