Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné loupání a míchání. Prostě je strčíme do trouby a počkáme. Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • plech, hrnec nebo pekáč
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 3 kg vyloupaných jablek
  • 1 lžíce mleté skořice/1 kus celé skořice
  • 1/2 lžičky soli

Jak na jablková povidla bez cukru

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Jablka omyjeme a vykrájíme jadřince.
  3. Vložíme je do hrnce, posolíme, posypeme skořicí a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
  4. Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme je už bez pokličky do trouby.
  5. Pečeme je podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
  6. Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
  7. Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička (viz foto hrnce v receptu u švestkových povidel).
  8. Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
  9. Pokud jsme dali celou skořici, tak ji odstraníme.
  10. Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
  11. Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
  12. Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Obměna

  • Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
  • Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
  • Skořici můžete vynechat nebo naopak přidat další koření. Pro povidla je typický také hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
  • Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.

Praktické rady pro výrobu povidel z jablek

  • Čím zralejší jsou jablíčka, tím sladší bude výsledek.
  • Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
  • Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
  • Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
  • Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
  • Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
  • Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
  • Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní povidel

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Sterilizovat se dají možná víčka nebo sklenice, ale povidla se sterilují. 🙂 Jinak já peču celá jablka, nesmí se míchat aby se nepřichytla. Pak jen rozmixuji a steriluji.

    • To je mýlka, používají se oba termíny, přestože jeden je spojený spíše s dezinfekcí nebo odstraňováním pohlavních žláz a druhý spíše se zavařováním. Má to svůj lingvistický základ v tom, kde se který termín více používal v jakém jazyce. Dlouho jsem si myslela, že to je tak, jak píšete, dokud jsem si to nevyhledala v odborné literatuře 😉

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČína se probouzí do makrobiotiky – rozhovor s Adelbertem Nelissenem
Další článekDejte sem tu hru, co jste ukradl!