Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné loupání a míchání. Prostě je strčíme do trouby a počkáme. Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve, než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • plech, hrnec nebo pekáč
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 3 kg vyloupaných jablek
  • 1 lžíce mleté skořice/1 kus celé skořice
  • 1/2 lžičky soli

Jak na jablková povidla bez cukru

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Jablka omyjeme a vykrájíme jadřince.
  3. Vložíme je do hrnce, posolíme, posypeme skořicí a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
  4. Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme je už bez pokličky do trouby.
  5. Pečeme je podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
  6. Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
  7. Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička (viz foto hrnce v receptu u švestkových povidel).
  8. Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
  9. Pokud jsme dali celou skořici, tak ji odstraníme.
  10. Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
  11. Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
  12. Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Obměna

  • Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
  • Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
  • Skořici můžete vynechat nebo naopak přidat další koření. Pro povidla je typický také hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
  • Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.

Praktické rady pro výrobu povidel z jablek

  • Čím zralejší jsou jablíčka, tím sladší bude výsledek.
  • Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
  • Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
  • Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
  • Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
  • Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
  • Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
  • Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní povidel

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...
  1. Zdravím. Jabka doporučuju podlít asi půl hrnkem vody. Prvně jsem zkusila bez vody jak je v návodu, ale než jabka pustily vodu tak se připálily. Ted jsem zvědavá, jak to bude s tím nemícháním pečených povidel… myslím, je to trochu nadsazené v tom uvodním popisu…A na kolik se peče v troubě? a trouba se pravidelně větrá, aby unikala pára? Zdravím

    • Nadnesené v tom není vůbec nic . Děláme tak každý rok , je to jen praxe . Povidla jsem nikdy nepodléhala a nikdy se mi nepřipálila. Trouba se otevírá vždycky, když se jdu podívat, jak to vypadá. Teplota je uvedena hned v prvním bodu.

  2. Ahoj holky, povidla se povedla – hi,hi,hi… Pardon, tedy, jsou vynikající! Udělala jsem lívance ze špaldové mouky a s povidlama eňo-něňo. Tedy česky- luxusní! Jako od babičky. Jé, když jsem u té babičky, naše babi dělala povidla z jablek, hrušek a švestek, vše dohromady, po kile. Tedy 1kg+1kg+1kg. Pak je dávala do buchet a nemělo to chybu. Nevím, asi už švestky neseženu, ale když ano, tak je taky udělám. Zkuste a uvidíte, jsou vynikající. Zdravím, Lidka

    • To je moje oblíbená hláška s těmi povidly, Lidko 😃😃 Švestky už mají po sezóně, to by musely být dovezené, ale věřím, že tahle kombinace musí být dobrá 😋

  3. Překvapily mě svou chutí. Tuhle várku jsem ani nemixovala. Slupky z jablíček nám nevadí. Já z toho množství měla dvě větší skleničky. Možná by bylo i trošičku více, ale stále jsem stále a vylizovala a vylizovala….ta chuť je úžasná…..ještě určitě pár várek do zimy udělám.😊

  4. Výborný recept, povidla se povedly. Byla jsem ale překvapená, že ze dvou přeplněných přepravek bylo jen sedm skleniček :-D

  5. Sterilizovat se dají možná víčka nebo sklenice, ale povidla se sterilují. :-) Jinak já peču celá jablka, nesmí se míchat aby se nepřichytla. Pak jen rozmixuji a steriluji.

    • To je mýlka, používají se oba termíny, přestože jeden je spojený spíše s dezinfekcí nebo odstraňováním pohlavních žláz a druhý spíše se zavařováním. Má to svůj lingvistický základ v tom, kde se který termín více používal v jakém jazyce. Dlouho jsem si myslela, že to je tak, jak píšete, dokud jsem si to nevyhledala v odborné literatuře ;-)

  6. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubová smaženice s mangoldem
Další článekŠvestkovo-bezinková marmeláda bez cukru