Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné loupání a míchání. Prostě je strčíme do trouby a počkáme. Pak se budeme držet, abychom je nesnědli dříve, než je nandáme do skleniček. Jsou naprosto vynikající.
- plech, hrnec nebo pekáč
- zavařovací sklenice s víčkem
- ponorný mixer
- 3 kg vyloupaných jablek
- 1 lžíce mleté skořice/1 kus celé skořice
- 1/2 lžičky soli
Jak na jablková povidla bez cukru
- Zapneme troubu na 180°C.
- Jablka omyjeme a vykrájíme jadřince.
- Vložíme je do hrnce, posolíme, posypeme skořicí a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
- Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme je už bez pokličky do trouby.
- Pečeme je podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
- Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
- Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička (viz foto hrnce v receptu u švestkových povidel).
- Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
- Pokud jsme dali celou skořici, tak ji odstraníme.
- Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
- Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
- Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Obměna
- Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
- Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
- Skořici můžete vynechat nebo naopak přidat další koření. Pro povidla je typický také hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
- Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.
Praktické rady pro výrobu povidel z jablek
- Čím zralejší jsou jablíčka, tím sladší bude výsledek.
- Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
- Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
- Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
- Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
- Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
- Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
- Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
Sterilizovaní povidel
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
Zdravím. Jabka doporučuju podlít asi půl hrnkem vody. Prvně jsem zkusila bez vody jak je v návodu, ale než jabka pustily vodu tak se připálily. Ted jsem zvědavá, jak to bude s tím nemícháním pečených povidel… myslím, je to trochu nadsazené v tom uvodním popisu…A na kolik se peče v troubě? a trouba se pravidelně větrá, aby unikala pára? Zdravím
Nadnesené v tom není vůbec nic . Děláme tak každý rok , je to jen praxe . Povidla jsem nikdy nepodléhala a nikdy se mi nepřipálila. Trouba se otevírá vždycky, když se jdu podívat, jak to vypadá. Teplota je uvedena hned v prvním bodu.
Ahoj holky, povidla se povedla – hi,hi,hi… Pardon, tedy, jsou vynikající! Udělala jsem lívance ze špaldové mouky a s povidlama eňo-něňo. Tedy česky- luxusní! Jako od babičky. Jé, když jsem u té babičky, naše babi dělala povidla z jablek, hrušek a švestek, vše dohromady, po kile. Tedy 1kg+1kg+1kg. Pak je dávala do buchet a nemělo to chybu. Nevím, asi už švestky neseženu, ale když ano, tak je taky udělám. Zkuste a uvidíte, jsou vynikající. Zdravím, Lidka
To je moje oblíbená hláška s těmi povidly, Lidko 😃😃 Švestky už mají po sezóně, to by musely být dovezené, ale věřím, že tahle kombinace musí být dobrá 😋
Překvapily mě svou chutí. Tuhle várku jsem ani nemixovala. Slupky z jablíček nám nevadí. Já z toho množství měla dvě větší skleničky. Možná by bylo i trošičku více, ale stále jsem stále a vylizovala a vylizovala….ta chuť je úžasná…..ještě určitě pár várek do zimy udělám.😊
Bezva, Marcelo, jsem ráda, že chutná a budou další 👍
Výborný recept, povidla se povedly. Byla jsem ale překvapená, že ze dvou přeplněných přepravek bylo jen sedm skleniček :-D
Právě je taky vařím a hladina v hrnci se zmenšuje a zmenšuje 😃
Sterilizovat se dají možná víčka nebo sklenice, ale povidla se sterilují. :-) Jinak já peču celá jablka, nesmí se míchat aby se nepřichytla. Pak jen rozmixuji a steriluji.
To je mýlka, používají se oba termíny, přestože jeden je spojený spíše s dezinfekcí nebo odstraňováním pohlavních žláz a druhý spíše se zavařováním. Má to svůj lingvistický základ v tom, kde se který termín více používal v jakém jazyce. Dlouho jsem si myslela, že to je tak, jak píšete, dokud jsem si to nevyhledala v odborné literatuře ;-)