- hrnec s tlustším dnem
- zavařovací sklenice s víčkem
- ponorný mixer
- sítko
- 2 kg obraných bezinek
- 2 lžičky agaru
- 1 hrnek ovocného koncentrátu
- 1/3 lžičky soli
Jak na bezinkovou marmeládu bez cukru
- Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do hrnce.
- Rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
- Vzniklou tekutinu osolíme a přivedeme k varu.
- Přidáme ovocný koncentrát a agar, krátce povaříme.
- Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba přidáme agar.
- Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát.
- Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
- Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
- Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Praktické rady ohledně zavařování bezinek
- Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
- Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
- Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním. Na naší fotce je také marmeláda s pecičkami a chutná nám. Ovšem bez peciček je to přímo delikatesa.
- Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
- Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
- Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
- Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.
Sterilizovaní marmelády
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
Obměna
- Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do bezinek přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
- Sladit můžete i sladem či obilným sirupem.
- Bezinky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, švestkami, vínem.
Komentáře
Prosím co je to ovocný koncentrát ? Popřípadě, kde lze koupit? Moc děkuji.
Milá Evi, díky moc za Váš názor. Mám na tu marmeládu děsnou chuť, tak ji prostě prubnu. A díky moc za odkazy, ráda se jimi pročtu. Jo jo, já taky věřím, že se jednoho dne dočkám jara bez kapesníku u nosu. A věřím, že stravou jde ovlivnit mnohé.