Bezinková marmeláda je výborná. Má nádhernou barvu a skvěle se hodí do dezertů, na lívance i na chleba. Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potížích. Její velkou předností je, že je rychle hotová. A bezinky jsou všude kolem zdarma.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • sítko
  • 2 kg obraných bezinek
  • 2 lžičky agaru
  • 1 hrnek ovocného koncentrátu
  • 1/3 lžičky soli

Jak na bezinkovou marmeládu bez cukru

  1. Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do hrnce.
  2. Rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  3. Vzniklou tekutinu osolíme a přivedeme k varu.
  4. Přidáme ovocný koncentrát a agar, krátce povaříme.
  5. Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba přidáme agar.
  6. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát.
  7. Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  8. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  9. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady ohledně zavařování bezinek

  • Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním. Na naší fotce je také marmeláda s pecičkami a chutná nám. Ovšem bez peciček je to přímo delikatesa.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
  • Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do bezinek přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
  • Sladit můžete i sladem či obilným sirupem.
  • Bezinky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, švestkami, vínem.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Čtěte na toto téma dále

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Vánoce v pohodě a podle našich představ (Věra)

Věra: V loni během Podzimního detoxu jsme doma měli...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Klesl mi cukr v krvi a stoupla nálada (Lenka)

Lenka: Tak dnes nálada úplně nahoře, byla jsem si...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Shodila jsem 20 kg a únava ustoupila (Hana)

Hana: Chci vám moc poděkovat za tyto stránky, jsou...
  1. Milá Evi, díky moc za Váš názor. Mám na tu marmeládu děsnou chuť, tak ji prostě prubnu. A díky moc za odkazy, ráda se jimi pročtu. Jo jo, já taky věřím, že se jednoho dne dočkám jara bez kapesníku u nosu. A věřím, že stravou jde ovlivnit mnohé.

    • Tak pak dejte vedet, jak chutnala. Bez kapesniku to jde, jsem jeden z tisicu pripadu, kde to strava spravila 👍

  2. Evi, marmeláda vypadá úžasně. Dovolím si dotaz. Mám silnou alergii na bez, když kvete. Myslíte, že můžu bezinky jako plody? Je to ostatně otázka, kterou si pokládám k lecčemu. Můžu lipový čaj, když mám alergii na lípu v květu? Apod. Kdybyste věděla odpověď, mnohé by mi to rozklíčovalo. :) Díky, přeji krásný den a zdravím!

    • Kklárko, nejsem alergolog, tak nechci plácnout hloupost, ale laicky se domnívám, že vadí hlavně pyl. Hádám, že čaj z květů vám vadit bude, ale plody by nemusely, pokud v nich není stejný alergen jako v tom pylu, což netuším. Mám ale jinou dobrou zprávu – velmi mnoho lidí nám píše každý rok na jaře, že jim tyhle alergie po přechodu na náš jídelníček zmizely! Takže je naděje, že se imunita spraví a nebudete mít alergiecké reakce ani na jedno 😉 Podívejte se na video https://www.jimejinak.cz/dagmar-luzna-jak-na-alergie-a-ekzemy/ a další zkušenosti a rady pod štítkem https://www.jimejinak.cz/stitky/alergie/ Jsou tam zkušenosti vyléčených, odborné články a další rady a tipy.

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČaj z meduňky a čerstvých malin
Další článekCarpaccio z řepy Chioggia