Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďoučká chuť rozhodně stojí za trochu námahy! A cukr ani tentokrát nebudeme potřebovat.
Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 2 kg hroznového vína
  • 2-3 lžičky agaru
  • 1/3 lžičky soli

Jak na hroznovou marmeládu bez cukru

  1. Hrozny obereme z větviček a omyjeme.
  2. Pokud mají pecky, tak je rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  3. Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu.
  4. Vaříme cca 10 minut.
  5. Přidáme agar, krátce povaříme a uděláme test hustoty viz níže.
  6. Pokud je potřeba přidáme agar a necháme opět minutu povařit.
  7. Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  8. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  9. Postavíme na víčka a necháme zchladnout.
  10. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Hroznový džem

  • Pokud máte hroznové víno bez pecek, můžete snadno připravit džem. Stačí hroznové kuličky nemixovat a nechat jen krátce rozvařit a postupovat podle receptu výše.
  • Vyzkoušela jsem i variantu, kdy jsem měla půl várky s pecičkami a půl bez – tu peckovou jsem přepasírovala a tu bez pecek jsem do ní dala vařit. Všechno se zužitkuje.

Praktické rady pro výrobu marmelády z hroznového vína

  • Zralé hroznové víno je obvykle velmi sladké. Já jsem neměla potřebu doslazovat.
  • Pokud by pro vás byla marmeláda málo sladká, můžete přidat slad, obilný sirup, rozinky nebo ovocný koncentrát.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.