Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo krabice? Každý druh potřebuje jiné podmínky. Poradíme vám, jak a kde  skladovat jednotlivé druhy, aby uchovaly až do Vánocích tu nejlepší chuť.

Suché druhy cukroví nepatří do dóz a do lednice

Pokud jste se řídili dle našeho plánu zdravého vánočního pečení, tak již máte napečeny perníčky a „suché“ druhy cukroví (zázvorky, rohlíčky, pracny, kokosky a sušenky), které potřebují změknout a zvláčnět. K tomu přispívá vyšší vzdušná vlhkost, jež docílíte umístěním cukroví do papírové krabice. Plechové a plastové dózy a krabičky jsou pro uchování těchto druhů cukroví zcela nevhodné. Ideálním místem pro uskladnění krabice se „suchými“ druhy cukroví je balkón nebo chladná spíž. Nevhodná je lednice, kde perníčky a další druhy nemají šanci změknout.

Stihne cukroví změknout?
Napekli jste „suché“ druhy cukroví později a bojíte se, že nestihnou změknout? Přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, které pustí vlhkost (ale nesmí se cukroví dotýkat). Jablko i chléb kontrolujte a případně vyměňte za čerstvý kus.

Na balkoně dávejte pozor na počasí

Pokud cukroví skladujete na balkoně, sledujte počasí. Je-li tepleji a deštivo nebo naopak mráz a pak oteplení, cukroví se může „rozblemcnout„. Pokud víte, že bude tepleji nebo mráz, přemístěte cukroví do chladnější místnosti v domě (spíž).

Sušenkám pořiďte dózu

Cukroví, které má křupat jako jsou např. sušenky, uchovávejte v plechové nebo plastové dóze v pokojové teplotě, aby nezvlhly a nezměkly.

Nepečené cukroví má nejraději lednici

RAW a nepečené druhy cukroví včetně krémů a náplní připravujte až těsně před Vánoci, protože se rychle kazí. Rolády a ovocné salámky uchovávejte zabalené v lednici a krájejte až před podáváním. Lednice také svědčí vosím hnízdům a marokánkům, a také druhům přelitým čokoládovou polevou (čokoláda by mohla působením mrazu zšednout). Je vhodné je ale vždy před podáváním alespoň hodinu nechat povolit, aby nebyly příliš tuhé. Všechno cukroví v lednici by mělo být uzavřeno do plastových krabiček, aby nenasáklo ostatní pachy.

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNewsletter – Šestý týden
Další článekZ čeho měly holky na Mikuláše největší radost