Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo krabice? Každý druh potřebuje jiné podmínky. Poradíme vám, jak a kde  skladovat jednotlivé druhy, aby uchovaly až do Vánocích tu nejlepší chuť.

Suché druhy cukroví nepatří do dóz a do lednice

Pokud jste se řídili dle našeho plánu zdravého vánočního pečení, tak již máte napečeny perníčky a “suché” druhy cukroví (zázvorky, rohlíčky, pracny, kokosky a sušenky), které potřebují změknout a zvláčnět. K tomu přispívá vyšší vzdušná vlhkost, jež docílíte umístěním cukroví do papírové krabice. Plechové a plastové dózy a krabičky jsou pro uchování těchto druhů cukroví zcela nevhodné. Ideálním místem pro uskladnění krabice se “suchými” druhy cukroví je balkón nebo chladná spíž. Nevhodná je lednice, kde perníčky a další druhy nemají šanci změknout.

Stihne cukroví změknout?
Napekli jste “suché” druhy cukroví později a bojíte se, že nestihnou změknout? Přidejte k nim krajíc chleba nebo rozkrojené jablko, které pustí vlhkost (ale nesmí se cukroví dotýkat). Jablko i chléb kontrolujte a případně vyměňte za čerstvý kus.

Na balkoně dávejte pozor na počasí

Pokud cukroví skladujete na balkoně, sledujte počasí. Je-li tepleji a deštivo nebo naopak mráz a pak oteplení, cukroví se může “rozblemcnout“. Pokud víte, že bude tepleji nebo mráz, přemístěte cukroví do chladnější místnosti v domě (spíž).

Sušenkám pořiďte dózu

Cukroví, které má křupat jako jsou např. sušenky, uchovávejte v plechové nebo plastové dóze v pokojové teplotě, aby nezvlhly a nezměkly.

Nepečené cukroví má nejraději lednici

RAW a nepečené druhy cukroví včetně krémů a náplní připravujte až těsně před Vánoci, protože se rychle kazí. Rolády a ovocné salámky uchovávejte zabalené v lednici a krájejte až před podáváním. Lednice také svědčí vosím hnízdům a marokánkům, a také druhům přelitým čokoládovou polevou (čokoláda by mohla působením mrazu zšednout). Je vhodné je ale vždy před podáváním alespoň hodinu nechat povolit, aby nebyly příliš tuhé. Všechno cukroví v lednici by mělo být uzavřeno do plastových krabiček, aby nenasáklo ostatní pachy.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMoje veganské Vánoce
Další článekUklízíme jinak