Znáte "plastový" ostrov Trash Isles v Pacifickém oceánu? To je jen malý zlomek z toho, jak rozsáhlým problémem nerozložitelný a neekologický plast je a jaké důsledky způsobuje. Dle nezávislé mezinárodní společnosti The World Economic Forum se výroba plastu zvýšila od roku 1964 až dvacetinásobně. Naštěstí už se objevují snahy plast omezit a nahradit je ekologickými alternativami.

Nechcete mýt nádobí? Snězte ho!

Věděli jste?
– Z 1 t jedlých otrub vznikne až 10 000 talířů či misek.
– 1 kg nádobí z pšeničných otrub vyprodukuje cca 1,3 kg CO2 oproti tomu stejné množství nádobí z plastů vyprodukuje 8,5 kg CO2
– Výroba nádobí z pšeničných otrub může pomoci zužitkovat až 80% pšeničných otrub v mlýnech

Skvělou myšlenkou zero waste jsou talíře z pšeničných otrub firmy Biotrem, které by mohly do budoucna nahradit jednorázové plastové talířky, které se běžně používají na festivalech, party a oslavách. Talíře jsou vyrobené z jedlých pšeničných otrub, které jsou zahřívány a formovány pod vysokým tlakem do podoby mělkých i hlubokých talířů. Jídlo tak můžete bez problémů zajíst talířem, na kterém bylo servírováno. Pokud nádobí nesníte, nic se neděje, nádobí je biologicky snadno odbouratelné a do 30 dnů se samo rozloží. Při správném skladování ale vydrží až do okamžiku použití 3 roky a dá se použít jak na studené, tak na horké pokrmy. A jak otrubové talíře chutnají? Asi jako pečený chléb nebo cereálie.

Alternativa nádobí pro celiaky

Držíte bezlepkovou dietu? Žádný problém. Právě probíhá testování nádobí z kukuřičných otrub, které má zatím velmi pozitivní výsledky a brzy snad bude také k dostání.

Jedlé talíře už i v ČR!

Tyto ekologické talíře už se začínají pomalu rozšiřovat i u nás. Můžete je najít dokonce už i na některých festivalech (např. u stánku s polévkami na Masters of Rock). Celou sadu nebo jednotlivé talířky můžete zakoupit v síti Makro.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Vôbec sme nehladovali a pritom sme chudli a liečili si svoje telo (Lujza)

Lujza: Pozdravujem Vás aj ja , včera som skončila...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

„denní menu“

Mám takový návrh či dotaz - nebylo by možné...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

S recepty z Jíme Jinak si přímo labužnicky dopřáváme (Janka)

Janka: Musím to jít někam napsat :-) Luxusní! Skvělé!...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRýže a quinoa se zeleninou na oregánu
Další článek3 TOP recepty na zdravé a chutné burgery