Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lepku, bez cukru, bez mléka. Ideální svačinka i pro ty nejmenší děti. Vyzkoušejte!
Ingredience
pro 4 mističky
1 hrnek jahel
2,5 hrnku vody
špetka soli
5 lžic (cca 100 g) rýže s koji (komekoji)
0,5 lžičky vanilky
na ozdobu: oříšek a skořice (nemusí být)
Jak připravit krém z jáhlového amaské a vanilky
Jáhly propláchneme a dáme vařit se špetkou soli v poměru 1:2,5 (1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody). Vaříme na mírném plameni cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
Jáhly po dovaření necháme vychladnout na 60°C (pár vteřin v nich sotva udržíme prst, ale nespálíme se).
Přidáme do jahel rýži s koji (komekoji). Dobře promícháme a dáme fermentovat: můžeme schovat do peřin, trouby nebo rýžovaru, aby se udržela teplota, perfektně se dělá ve fermentovači, kde nastavíme teplotu 60°C a čas 6 hodin a víc se nestaráme.
Po 6 hodinách ochutnáme vzniklou zřídlou kaši. Jsou-li jáhly dost sladké, přendáme je do hrnce a 10 min. povaříme na mírném plameni, aby se fermentace zastavila. Pokud ještě nejsou příliš sladké, necháme dál fermentovat.
Rozmixujeme s vanilkou do hladkého krému a máme hotovo.
Můžeme ozdobit praženým lískovým oříškem a poprášit skořicí.
Praktické
Z uvedeného množství udělám jednu zavařovací láhev viz foto.
Podávat můžeme teplé i chlazené podle chuti a ročního období. Krém je výborný ještě teplý, vychlazený se dá nabídnout místo vanilkové zmrzliny.
Chlazený má malinko hořký ocásek po jáhlách. Sladké jáhly prodávané pod tímto názvem ho mají slaboučký, můžete použít na výrobku krému je, ale upravte poměr jahel a vody na 1:2.
Vanilku dávám v prášku (vanilka bourbon mletá), je nejvoňavější a stačí trošička (však také není levná).
Jáhly můžete předem namočit, dříve se uvaří a lépe fermentují, ale není to podmínka.
Pokud chceme krém řidší, dáme při vaření o půl hrnku více vody, pokud naopak hustější, tak půlku hrnku ubereme.
Pro bezlepkovou verzi používáme jako starter fermentace rýži s koji (komekoji). Pokud nemáte potíže s lepkem, můžete použít i doma vyrobený starter ze pšenice (návod najdete v tomto receptu).
Při nižší teplotě probíhá fermentace pomaleji a může se protáhnout až na 8 hodin – enzym amyláza má při teplotě 60°C nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.
Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte. Pokud ihned po dovaření dáte do lahviček a zavíčkujete, trvanlivost se výrazně prodlouží.
Obměna
Místo jahel můžete použít rýži.
Místo vanilky můžete použít kakako, oříšky, kokos apod.
Děti
Ideální dezert pro úplně nejmenší děti, vynecháváme však vanilku. Můžeme dávat jako svačinu už od 6 měsíců, můžeme také přidávat do obilného mléka.
Koupila jsem od Kojibakers bílé kuličky koji. V receptu je uvedena rýže s koji, myslí se tím jen tyhle kuličky nebo opravdová rýže s těmito kuličkami? Tápu, nikdy jsem to ještě nezkoušela. Díky za info.
Kojibakers prodává pod názvem komekoji a je to suchá rýže naočkovaná ušlechtilou plísní, ale není to okem vidět. Ve zdravé výživě seženete pod názvem rýže s koji a je to to samé.
Zajímalo by mě, jestli ten nahořký ocásek po ochlazení při opětovném ohřátí zmizí a ještě jestli, když po dovaření dám do skleničky a zavíčkuju, musím tu skleničku taky umístit do ledničky.
Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?
I my se vás musíme zeptat na cookies
Naše stránky používají k ukládání drobných údajů cookies. Váš souhlas s jejich použitím nám pomáhá tvořit lepší obsah, přehlednější stránky a více vám porozumět. Nesouhlas může způsobit, že stránky nepoběží správně a nebudete z nich mít takovou radost :-)
Funkční nastavení potřebujeme
Vždy aktivní
Díky nim stránky správně fungují a vy z nich máte radost.
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky pro lepší obsah
Protože souhrnně víme, kolik lidí k nám chodí, co u nás čtou a kde máme stránky vylepšit.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing a Videa
Snažíme se vám nabízet upoutávky na programy a témata, které vás zajímají. Bez zaškrtnutí budeme věštit z křišťálové koule :-) Pokud nesouhlasíte, nemohou se zobrazit ani video přehrávače.
Koupila jsem od Kojibakers bílé kuličky koji. V receptu je uvedena rýže s koji, myslí se tím jen tyhle kuličky nebo opravdová rýže s těmito kuličkami? Tápu, nikdy jsem to ještě nezkoušela. Díky za info.
Kojibakers prodává pod názvem komekoji a je to suchá rýže naočkovaná ušlechtilou plísní, ale není to okem vidět. Ve zdravé výživě seženete pod názvem rýže s koji a je to to samé.
Zajímalo by mě, jestli ten nahořký ocásek po ochlazení při opětovném ohřátí zmizí a ještě jestli, když po dovaření dám do skleničky a zavíčkuju, musím tu skleničku taky umístit do ledničky.