Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lepku, bez cukru, bez mléka. Ideální svačinka i pro ty nejmenší děti. Vyzkoušejte!

Ingredience
pro 4 mističky

  • 1 hrnek jahel
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli
  • 5 lžic (cca 100 g) rýže s koji (komekoji)
  • 0,5 lžičky vanilky
  • na ozdobu: oříšek a skořice (nemusí být)

Jak připravit krém z jáhlového amaské a vanilky

  1. Jáhly propláchneme a dáme vařit se špetkou soli v poměru 1:2,5 (1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody). Vaříme na mírném plameni cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  2. Jáhly po dovaření necháme vychladnout na 60°C (pár vteřin v nich sotva udržíme prst, ale nespálíme se).
  3. Přidáme do jahel rýži s koji (komekoji). Dobře promícháme a dáme fermentovat: můžeme schovat do peřin, trouby nebo rýžovaru, aby se udržela teplota, perfektně se dělá ve fermentovači, kde nastavíme teplotu 60°C a čas 6 hodin a víc se nestaráme.
  4. Po 6 hodinách ochutnáme vzniklou zřídlou kaši. Jsou-li jáhly dost sladké, přendáme je do hrnce a 10 min. povaříme na mírném plameni, aby se fermentace zastavila. Pokud ještě nejsou příliš sladké, necháme dál fermentovat.
  5. Rozmixujeme s vanilkou do hladkého krému a máme hotovo.
  6. Můžeme ozdobit praženým lískovým oříškem a poprášit skořicí.

Praktické

  • Z uvedeného množství udělám jednu zavařovací láhev viz foto.
  • Podávat můžeme teplé i chlazené podle chuti a ročního období. Krém je výborný ještě teplý, vychlazený se dá nabídnout místo vanilkové zmrzliny.
  • Chlazený má malinko hořký ocásek po jáhlách. Sladké jáhly prodávané pod tímto názvem ho mají slaboučký, můžete použít na výrobku krému je, ale upravte poměr jahel a vody na 1:2.
  • Vanilku dávám v prášku (vanilka bourbon mletá), je nejvoňavější a stačí trošička (však také není levná).
  • Jáhly můžete předem namočit, dříve se uvaří a lépe fermentují, ale není to podmínka.
  • Pokud chceme krém řidší, dáme při vaření o půl hrnku více vody, pokud naopak hustější, tak půlku hrnku ubereme.
  • Pro bezlepkovou verzi používáme jako starter fermentace rýži s koji (komekoji). Pokud nemáte potíže s lepkem, můžete použít i doma vyrobený starter ze pšenice (návod najdete v tomto receptu).
  • Při nižší teplotě probíhá fermentace pomaleji a může se protáhnout až na 8 hodin – enzym amyláza má při teplotě 60°C nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte. Pokud ihned po dovaření dáte do lahviček a zavíčkujete, trvanlivost se výrazně prodlouží.

Obměna

  • Místo jahel můžete použít rýži.
  • Místo vanilky můžete použít kakako, oříšky, kokos apod.

Děti

  • Ideální dezert pro úplně nejmenší děti, vynecháváme však vanilku. Můžeme dávat jako svačinu už od 6 měsíců, můžeme také přidávat do obilného mléka.

 

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...
  1. Koupila jsem od Kojibakers bílé kuličky koji. V receptu je uvedena rýže s koji, myslí se tím jen tyhle kuličky nebo opravdová rýže s těmito kuličkami? Tápu, nikdy jsem to ještě nezkoušela. Díky za info.

    • Kojibakers prodává pod názvem komekoji a je to suchá rýže naočkovaná ušlechtilou plísní, ale není to okem vidět. Ve zdravé výživě seženete pod názvem rýže s koji a je to to samé.

  2. Zajímalo by mě, jestli ten nahořký ocásek po ochlazení při opětovném ohřátí zmizí a ještě jestli, když po dovaření dám do skleničky a zavíčkuju, musím tu skleničku taky umístit do ledničky.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoporodní kila jsou pryč a ruce nesvědí (Martina, 41 let)
Další článekRooibos – čaj, který omlazuje