Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lepku, bez cukru, bez mléka. Ideální svačinka i pro ty nejmenší děti. Vyzkoušejte!

Ingredience
pro 4 mističky

  • 1 hrnek jahel
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli
  • 5 lžic (cca 100 g) rýže s koji (komekoji)
  • 0,5 lžičky vanilky
  • na ozdobu: oříšek a skořice (nemusí být)

Jak připravit krém z jáhlového amaské a vanilky

  1. Jáhly propláchneme a dáme vařit se špetkou soli v poměru 1:2,5 (1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody). Vaříme na mírném plameni cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  2. Jáhly po dovaření necháme vychladnout na 60°C (pár vteřin v nich sotva udržíme prst, ale nespálíme se).
  3. Přidáme do jahel rýži s koji (komekoji). Dobře promícháme a dáme fermentovat: můžeme schovat do peřin, trouby nebo rýžovaru, aby se udržela teplota, perfektně se dělá ve fermentovači, kde nastavíme teplotu 60°C a čas 6 hodin a víc se nestaráme.
  4. Po 6 hodinách ochutnáme vzniklou zřídlou kaši. Jsou-li jáhly dost sladké, přendáme je do hrnce a 10 min. povaříme na mírném plameni, aby se fermentace zastavila. Pokud ještě nejsou příliš sladké, necháme dál fermentovat.
  5. Rozmixujeme s vanilkou do hladkého krému a máme hotovo.
  6. Můžeme ozdobit praženým lískovým oříškem a poprášit skořicí.

Praktické

  • Z uvedeného množství udělám jednu zavařovací láhev viz foto.
  • Podávat můžeme teplé i chlazené podle chuti a ročního období. Krém je výborný ještě teplý, vychlazený se dá nabídnout místo vanilkové zmrzliny.
  • Chlazený má malinko hořký ocásek po jáhlách. Sladké jáhly prodávané pod tímto názvem ho mají slaboučký, můžete použít na výrobku krému je, ale upravte poměr jahel a vody na 1:2.
  • Vanilku dávám v prášku (vanilka bourbon mletá), je nejvoňavější a stačí trošička (však také není levná).
  • Jáhly můžete předem namočit, dříve se uvaří a lépe fermentují, ale není to podmínka.
  • Pokud chceme krém řidší, dáme při vaření o půl hrnku více vody, pokud naopak hustější, tak půlku hrnku ubereme.
  • Pro bezlepkovou verzi používáme jako starter fermentace rýži s koji (komekoji). Pokud nemáte potíže s lepkem, můžete použít i doma vyrobený starter ze pšenice (návod najdete v tomto receptu).
  • Při nižší teplotě probíhá fermentace pomaleji a může se protáhnout až na 8 hodin – enzym amyláza má při teplotě 60°C nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte. Pokud ihned po dovaření dáte do lahviček a zavíčkujete, trvanlivost se výrazně prodlouží.

Obměna

  • Místo jahel můžete použít rýži.
  • Místo vanilky můžete použít kakako, oříšky, kokos apod.

Děti

  • Ideální dezert pro úplně nejmenší děti, vynecháváme však vanilku. Můžeme dávat jako svačinu už od 6 měsíců, můžeme také přidávat do obilného mléka.

 

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...
  1. Koupila jsem od Kojibakers bílé kuličky koji. V receptu je uvedena rýže s koji, myslí se tím jen tyhle kuličky nebo opravdová rýže s těmito kuličkami? Tápu, nikdy jsem to ještě nezkoušela. Díky za info.

    • Kojibakers prodává pod názvem komekoji a je to suchá rýže naočkovaná ušlechtilou plísní, ale není to okem vidět. Ve zdravé výživě seženete pod názvem rýže s koji a je to to samé.

  2. Zajímalo by mě, jestli ten nahořký ocásek po ochlazení při opětovném ohřátí zmizí a ještě jestli, když po dovaření dám do skleničky a zavíčkuju, musím tu skleničku taky umístit do ledničky.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekModifikované potraviny a jejich rizika – fakta o GMO
Další článekOtužilcův recept na krásný den