Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lepku, bez cukru, bez mléka. Ideální svačinka i pro ty nejmenší děti. Vyzkoušejte!

Ingredience
pro 4 mističky

  • 1 hrnek jahel
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli
  • 5 lžic (cca 100 g) rýže s koji (komekoji)
  • 0,5 lžičky vanilky
  • na ozdobu: oříšek a skořice (nemusí být)

Jak připravit krém z jáhlového amaské a vanilky

  1. Jáhly propláchneme a dáme vařit se špetkou soli v poměru 1:2,5 (1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody). Vaříme na mírném plameni cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  2. Jáhly po dovaření necháme vychladnout na 60°C (pár vteřin v nich sotva udržíme prst, ale nespálíme se).
  3. Přidáme do jahel rýži s koji (komekoji). Dobře promícháme a dáme fermentovat: můžeme schovat do peřin, trouby nebo rýžovaru, aby se udržela teplota, perfektně se dělá ve fermentovači, kde nastavíme teplotu 60°C a čas 6 hodin a víc se nestaráme.
  4. Po 6 hodinách ochutnáme vzniklou zřídlou kaši. Jsou-li jáhly dost sladké, přendáme je do hrnce a 10 min. povaříme na mírném plameni, aby se fermentace zastavila. Pokud ještě nejsou příliš sladké, necháme dál fermentovat.
  5. Rozmixujeme s vanilkou do hladkého krému a máme hotovo.
  6. Můžeme ozdobit praženým lískovým oříškem a poprášit skořicí.

Praktické

  • Z uvedeného množství udělám jednu zavařovací láhev viz foto.
  • Podávat můžeme teplé i chlazené podle chuti a ročního období. Krém je výborný ještě teplý, vychlazený se dá nabídnout místo vanilkové zmrzliny.
  • Chlazený má malinko hořký ocásek po jáhlách. Sladké jáhly prodávané pod tímto názvem ho mají slaboučký, můžete použít na výrobku krému je, ale upravte poměr jahel a vody na 1:2.
  • Vanilku dávám v prášku (vanilka bourbon mletá), je nejvoňavější a stačí trošička (však také není levná).
  • Jáhly můžete předem namočit, dříve se uvaří a lépe fermentují, ale není to podmínka.
  • Pokud chceme krém řidší, dáme při vaření o půl hrnku více vody, pokud naopak hustější, tak půlku hrnku ubereme.
  • Pro bezlepkovou verzi používáme jako starter fermentace rýži s koji (komekoji). Pokud nemáte potíže s lepkem, můžete použít i doma vyrobený starter ze pšenice (návod najdete v tomto receptu).
  • Při nižší teplotě probíhá fermentace pomaleji a může se protáhnout až na 8 hodin – enzym amyláza má při teplotě 60°C nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte. Pokud ihned po dovaření dáte do lahviček a zavíčkujete, trvanlivost se výrazně prodlouží.

Obměna

  • Místo jahel můžete použít rýži.
  • Místo vanilky můžete použít kakako, oříšky, kokos apod.

Děti

  • Ideální dezert pro úplně nejmenší děti, vynecháváme však vanilku. Můžeme dávat jako svačinu už od 6 měsíců, můžeme také přidávat do obilného mléka.

 

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Dal jsem dolů neuvěřitelných 16 kg a nespočet centimetrů (Fany)

Fany: Děkujeme za úžasně propracovaný kurz, prošel jsem Jarní...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

3 kg dole a mé chuťové buňky jásají (Alexandra)

Alexandra: Všechny srdečně zdravím a dovoluji si sdílet mé...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Domácí chléb

Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb....

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
  1. Koupila jsem od Kojibakers bílé kuličky koji. V receptu je uvedena rýže s koji, myslí se tím jen tyhle kuličky nebo opravdová rýže s těmito kuličkami? Tápu, nikdy jsem to ještě nezkoušela. Díky za info.

    • Kojibakers prodává pod názvem komekoji a je to suchá rýže naočkovaná ušlechtilou plísní, ale není to okem vidět. Ve zdravé výživě seženete pod názvem rýže s koji a je to to samé.

  2. Zajímalo by mě, jestli ten nahořký ocásek po ochlazení při opětovném ohřátí zmizí a ještě jestli, když po dovaření dám do skleničky a zavíčkuju, musím tu skleničku taky umístit do ledničky.

  3. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPoporodní kila jsou pryč a ruce nesvědí (Martina, 41 let)
Další článekRooibos – čaj, který omlazuje