Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Vanilkový krém (sladký i bez oslazení)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
děti od 1 roku

Jáhlové amasaké s vanilkou je luxusní dezert, který máme moc rádi a děláme ho návštěvám. Slaďoučký, přitom ničím neslazený. Přirozeně fermentovaný, bez lepku, bez cukru, bez mléka. Ideální svačinka i pro ty nejmenší děti. Vyzkoušejte!

Ingredience
pro 4 mističky
  • 1 hrnek jahel
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli
  • 5 lžic (cca 100 g) rýže s koji (komekoji)
  • 0,5 lžičky vanilky
  • na ozdobu: oříšek a skořice (nemusí být)

Chci se s vámi podělit o svůj příběh, třeba bude někoho inspirovat, aby se pustil do změny životního stylu, opravdu s...

  • 1 hrnek jahel
  • 2,5 hrnku vody
  • špetka soli
  • 5 lžic (cca 100 g) rýže s koji (komekoji)
  • 0,5 lžičky vanilky
  • na ozdobu: oříšek a skořice (nemusí být)

Jak připravit krém z jáhlového amaské a vanilky

  1. Jáhly propláchneme a dáme vařit se špetkou soli v poměru 1:2,5 (1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody). Vaříme na mírném plameni cca 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
  2. Jáhly po dovaření necháme vychladnout na 60°C (pár vteřin v nich sotva udržíme prst, ale nespálíme se).
  3. Přidáme do jahel rýži s koji (komekoji). Dobře promícháme a dáme fermentovat: můžeme schovat do peřin, trouby nebo rýžovaru, aby se udržela teplota, perfektně se dělá ve fermentovači, kde nastavíme teplotu 60°C a čas 6 hodin a víc se nestaráme.
  4. Po 6 hodinách ochutnáme vzniklou zřídlou kaši. Jsou-li jáhly dost sladké, přendáme je do hrnce a 10 min. povaříme na mírném plameni, aby se fermentace zastavila. Pokud ještě nejsou příliš sladké, necháme dál fermentovat.
  5. Rozmixujeme s vanilkou do hladkého krému a máme hotovo.
  6. Můžeme ozdobit praženým lískovým oříškem a poprášit skořicí.
Praktické
  • Z uvedeného množství udělám jednu zavařovací láhev viz foto.
  • Podávat můžeme teplé i chlazené podle chuti a ročního období. Krém je výborný ještě teplý, vychlazený se dá nabídnout místo vanilkové zmrzliny.
  • Chlazený má malinko hořký ocásek po jáhlách. Sladké jáhly prodávané pod tímto názvem ho mají slaboučký, můžete použít na výrobku krému je, ale upravte poměr jahel a vody na 1:2.
  • Vanilku dávám v prášku (vanilka bourbon mletá), je nejvoňavější a stačí trošička (však také není levná).
  • Jáhly můžete předem namočit, dříve se uvaří a lépe fermentují, ale není to podmínka.
  • Pokud chceme krém řidší, dáme při vaření o půl hrnku více vody, pokud naopak hustější, tak půlku hrnku ubereme.
  • Pro bezlepkovou verzi používáme jako starter fermentace rýži s koji (komekoji). Pokud nemáte potíže s lepkem, můžete použít i doma vyrobený starter ze pšenice (návod najdete v tomto receptu).
  • Při nižší teplotě probíhá fermentace pomaleji a může se protáhnout až na 8 hodin – enzym amyláza má při teplotě 60°C nejlepší štěpící výkon. Při nižších teplotách pracuje pomaleji, při vyšších se zničí.
  • Dezert skladujte v lednici a během 3 dnů snězte. Pokud ihned po dovaření dáte do lahviček a zavíčkujete, trvanlivost se výrazně prodlouží.
Obměna
  • Místo jahel můžete použít rýži.
  • Místo vanilky můžete použít kakako, oříšky, kokos apod.

Děti

  • Ideální dezert pro úplně nejmenší děti, vynecháváme však vanilku. Můžeme dávat jako svačinu už od 6 měsíců, můžeme také přidávat do obilného mléka.

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě mám dotaz, když se dostatečně pak amasaké nepovaří, je to závadné?

Ranní kaše z amasake.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...