Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Ingredience
pro 4 porce

  • 7 lžic tapiokových perliček
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 lžíce sladu/sirupu
  • špetka soli
  • domácí marmeláda bez cukru
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Jak připravit pudink z tapioka perel

  1. Tapiokové perličky dáme do misky s 1 hrnkem vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
  2. Pak je přendáme do hrnce a dáme vařit do 1 hrnku mandlového mléka se špetkou soli na mírný plamen.
  3. Průběžně mícháme, aby se nepálily.
  4. Přidáme slad/sirup podle chuti.
  5. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
  6. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.

  7. Necháme vychladnout a ztuhnout.
  8. Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce

Praktické

  • Poměr tapioka perel a tekutiny je 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
  • Pro bezlepkovou verzi slaďte obilným sirupem, ne sladem.

Obměna

  • Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Mandlové mléko můžete nahradit mlékem kokosovým, makovým či jiným mlékem.
  • Pokud si připravujete mléko domácí, dejte do pudinku i hmotu, která vám po přecezení mléka zbyla.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...
  1. Dnes jsem poprvé dělala pudink. Musím to ještě vychytat. Dělala jsem menší dávku, ale špetku soli jsem dala moc velkou :-) Dala jsem višňovou marmeládu a čerstvý rybíz a jahody, tak se krásně propojilo a bylo to dobré :-) Příště opět a lépe. Moc mi chutnalo :-)

    • Do dezertů se musí se solí opravdu něžně 😃 Tak jsem ráda, že nakonec chutnalo i s tou větší špetkou 😉

  2. Byla jsem zvyklá si dělat domácí bezlaktózový jogurt, což mi teď trochu chybělo. S tapiokovým pudinkem jsem kamarádka, dosud jsem si ho kupovala hotový, ale drahý. Zakoupila jsem perličky a marmeládu bez cukru….. No, už mi ty jogurty nechybí. Tak ještě zvládnout tu marmeládu bez cukru a budu velká holka…. Zatím umím jen s cukrem, grepová vždy slavila úspěch. A letos jsem poprvé dělala šípkovou. No práce šílená, ale výsledek stál za ty krvavé puchýře z pasírování…

    • No velká holka už rozhodně jsi- šípková marmeláda to už je vyšší dívčí! :-) Ovšem tu grepovou budeš muset nějak dosladit :-)))

    • To jsi asi měla slad, který nebyl tepelně zpracovaný, ten to všechno takhle zředí, jak začnou pracovat enznymy. Buď ho musíš převařit nebo používat pasterovaný, která už nepracuje. Ale vyřešila jsi to pěkně :-)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)
Další článekCo vzít s sebou na cesty – dovolenková KáPéZetka