Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Ingredience
pro 4 porce

  • 7 lžic tapiokových perliček
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 lžíce sladu/sirupu
  • špetka soli
  • domácí marmeláda bez cukru
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Jak připravit pudink z tapioka perel

  1. Tapiokové perličky dáme do misky s 1 hrnkem vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
  2. Pak je přendáme do hrnce a dáme vařit do 1 hrnku mandlového mléka se špetkou soli na mírný plamen.
  3. Průběžně mícháme, aby se nepálily.
  4. Přidáme slad/sirup podle chuti.
  5. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
  6. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.

  7. Necháme vychladnout a ztuhnout.
  8. Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce

Praktické

  • Poměr tapioka perel a tekutiny je 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
  • Pro bezlepkovou verzi slaďte obilným sirupem, ne sladem.

Obměna

  • Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Mandlové mléko můžete nahradit mlékem kokosovým, makovým či jiným mlékem.
  • Pokud si připravujete mléko domácí, dejte do pudinku i hmotu, která vám po přecezení mléka zbyla.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...
  1. Dnes jsem poprvé dělala pudink. Musím to ještě vychytat. Dělala jsem menší dávku, ale špetku soli jsem dala moc velkou :-) Dala jsem višňovou marmeládu a čerstvý rybíz a jahody, tak se krásně propojilo a bylo to dobré :-) Příště opět a lépe. Moc mi chutnalo :-)

    • Do dezertů se musí se solí opravdu něžně 😃 Tak jsem ráda, že nakonec chutnalo i s tou větší špetkou 😉

  2. Byla jsem zvyklá si dělat domácí bezlaktózový jogurt, což mi teď trochu chybělo. S tapiokovým pudinkem jsem kamarádka, dosud jsem si ho kupovala hotový, ale drahý. Zakoupila jsem perličky a marmeládu bez cukru….. No, už mi ty jogurty nechybí. Tak ještě zvládnout tu marmeládu bez cukru a budu velká holka…. Zatím umím jen s cukrem, grepová vždy slavila úspěch. A letos jsem poprvé dělala šípkovou. No práce šílená, ale výsledek stál za ty krvavé puchýře z pasírování…

    • No velká holka už rozhodně jsi- šípková marmeláda to už je vyšší dívčí! :-) Ovšem tu grepovou budeš muset nějak dosladit :-)))

    • To jsi asi měla slad, který nebyl tepelně zpracovaný, ten to všechno takhle zředí, jak začnou pracovat enznymy. Buď ho musíš převařit nebo používat pasterovaný, která už nepracuje. Ale vyřešila jsi to pěkně :-)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravá strava a cestování – 3. díl (výbava na cesty)
Další článekCo vzít s sebou na cesty – dovolenková KáPéZetka