Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Mandlový tapioka pudink s ovocem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lehké ovocné dezerty jsou v horkých dnech skvělou svačinou. Pudinky s ovocem jsou dobré a krásné, proto se dají připravit i jako pohár na oslavy.

Ingredience
pro 4 porce
  • 7 lžic tapiokových perliček
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 lžíce sladu/sirupu
  • špetka soli
  • domácí marmeláda bez cukru
  • čerstvé ovoce na ozdobu

I když od mládí sportovala, byla vždycky oplácaná. Vyzkoušela kdejakou dietu, ale vegany mívala tak ...

  • 7 lžic tapiokových perliček
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 lžíce sladu/sirupu
  • špetka soli
  • domácí marmeláda bez cukru
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Jak připravit pudink z tapioka perel

  1. Tapiokové perličky dáme do misky s 1 hrnkem vody a necháme nabobtnat cca na 2 hodiny.
  2. Pak je přendáme do hrnce a dáme vařit do 1 hrnku mandlového mléka se špetkou soli na mírný plamen.
  3. Průběžně mícháme, aby se nepálily.
  4. Přidáme slad/sirup podle chuti.
  5. Vaříme 10 až 15 minut, až perličky zprůhlední a pudink začne houstnout.
  6. Hotový pudink vypneme a nalijeme do připravených pohárků, kam jsme na dno dali marmeládu.

  7. Necháme vychladnout a ztuhnout.
  8. Před podáváním zdobíme vrstvou čerstvého ovoce

Praktické

  • Poměr tapioka perel a tekutiny je 1:9 až 1:10. Perličky totiž několikanásobně zvětší svůj objem. Na 50 g perel dávám 0,5 litru vody, rostlinného mléka nebo džusu.
  • Perličky nabobtnají a zhoustnou i bez namáčení, ale musejí se o to déle vařit.
  • Můžete si je namočit předem už večer a uvařit ráno. Namočit je můžete do vody, rostlinného mléka nebo ovocné šťávy. V horkých dnech však raději dejte na noc do lednice.
  • Potřeba tekutiny může být různá, prodávají se různě velké perličky.
  • Tapioka pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Na oslazení můžete použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.
  • Pro bezlepkovou verzi slaďte obilným sirupem, ne sladem.

Obměna

  • Místo marmelády můžete dát na dno čerstvé rozmixované ovoce nebo ovocný rozvar.
  • Ovoce můžete dát navrch nebo zamíchat do pudinku.
  • Můžete také vytvářet různé vrstvy ovoce, pudinku, krémů, jogurtů apod.
  • Mandlové mléko můžete nahradit mlékem kokosovým, makovým či jiným mlékem.
  • Pokud si připravujete mléko domácí, dejte do pudinku i hmotu, která vám po přecezení mléka zbyla.

Děti

Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
27. 6. 2022

1x dávka pro celou rodinu 🙂

Klub
Jaroslav Hlávka
27. 6. 2022

Testování nového receptu bylo moc fajn, doma to chutnalo 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Dvojbarevný pohár Míša (bez cukru, bez lepku a bez mléka)

Pokud vám zbude tvaroh z tofu a amasaké, vykouzlíte velmi snadno a rychle jednoduché a chutné pohárky, které tak trochu připomínají dezert Míša z mého děts...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.