„Tam je fakt pohanka?“ „No.“ „A je rozmixovaná?“ „Ne a je jí tam stejně jako toho těsta.“ S plnou pusou a nakousnutou plackou v ruce: „Nene! A je to teda fakt strašně dobrý...“

Ne že bych potřebovala chuť pohanky maskovat, máme ji rádi (teda tu, co kupujeme, rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou propastné). Ale tady je tak zamaskovaná, že jsem si vzpomněla na zaryté odpůrce.

Dělím se tedy o tuhle nenápadnou schovku sepsáním super jednoduchého receptu, který se dá i nekonečně obměňovat a kombinovat s dalšími prvky kompletního zdravého talíře.

Ingredience
2 porce
  • kvásek
  • žitná mouka chlebová (1 hrnek)
  • voda
  • lupinová mouka (půl hrnku)
  • uvařená pohanka (1 hrnek)
  • jarní cibulka (cca 2 ks)
  • sůl (lžíce)
  • koření (uzená paprika)
  • kokosový olej

Jak připravit nadýchané placky

  1. Do větší mísy dejte kvásek a přidejte žitnou mouku a tolik vody, aby vznikla kaše. Když bude řidší, směs dřív vykvasí, hutnější to bude trochu trvat. Záleží i na původním množství kvásku, teplotě a nadmořské výšce.
  2. Až uvidíte, že směs „nakynula“, hrábněte dovnitř lžící. Pokud je to mechovitá hmota s množstvím „děr“, je připravená. Pak stačí přidat lupinovou mouku, pohanku, koření, nasekanou syrovou jarní cibulku a opět vodu. Vody dejte tolik, aby byla hmota dostatečně hutná a držela na lžíci, než ji sklepnete na pánev.
  3. A můžete smažit. Pokud chcete křupavé placičky, smažte na oleji, na dobré pánvi by to mělo jít bez problému i nasucho. Vydržte kolem 5 minut z každé strany.

Praktické

  • Pokud využijete předem uvařenou pohanku, nevadí, pokud není sypká a v těstě nebude dokonale zapracovaná. Stačí lžící v míse rozmačkat na menší části, i tak se ve výsledku ztratí.
  • Placičky jsou dobré i studené, takže je určitě využijete i při cestách, k dalšímu hlavnímu jídlu nebo ke svačině.
  • Správnou chvíli pro obrácení placiček poznáte tak, že jsou na spodní straně pevné a dobře se s nimi manipuluje.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu, i lupinová mouka snese obměnu za jinou (lepkovou i bezlepkovou) mouku.
  • Placky jsou vynikající i v případě, že nahradíte jarní cibulku osmahnutou cibulí.
  • Obzvlášť v zimě bude k plackám ladit pikantnější koření, jako je kari nebo masala.
  • Pro „chlebovější“ chuť přidejte ke koření kmín.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti cca od 2 let, menším děláme bezlepkové a nesmažené. Pokud však dítěti běžně dáváte kupované pečivo nebo žitný domácí chléb, bez obav dejte i menším dětem tuto zdravější alternativu.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Shodila jsem 3 kg a cítím se skvěle (Alena)

Alena: V prvé řadě chci poděkovat za vzorně vedený...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....
  1. Báječný recept, fakt po přidání kmínu jsou jak chlebové, dělala jsem je ve čtvrtek do práce, že si k nim ráno uvařím polévku a málem na mne ani
    nezbylo. Na polévku jsem si pořídila ESBITKU i láhev na nápoje. Poprvé jsem dnes pekla v malém nepřipékavém pekáčku adzuki nákyp. Evi, díky za tipy a slev na nádobí.

  2. Výtečný recept. Použila jsem pohanku lámanku , ovesnou mouku, chlebové koření a smaženou cibulku. K tomu JJ škvarkovou pomazánku a boule za ušima byly obrovský. Díky

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUltra rychlo-klíčidlo GEFU na výhonky i klíčky (se super slevou!)
Další článekUmíte správně naložit myčku?