Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Nadýchané kváskové placky se „schovanou“ pohankou

Uvařeno

„Tam je fakt pohanka?“ „No.“ „A je rozmixovaná?“ „Ne a je jí tam stejně jako toho těsta.“ S plnou pusou a nakousnutou plackou v ruce: „Nene! A je to teda fakt strašně dobrý…“

Ingredience
2 porce
  • kvásek
  • žitná mouka chlebová (1 hrnek)
  • voda
  • lupinová mouka (půl hrnku)
  • uvařená pohanka (1 hrnek)
  • jarní cibulka (cca 2 ks)
  • sůl (lžíce)
  • koření (uzená paprika)
  • kokosový olej

K Jíme Jinak mě přivedla snaha udělat něco se svým zdravím. I když mojí motivací nebylo hubnutí,

Ne že bych potřebovala chuť pohanky maskovat, máme ji rádi (teda tu, co kupujeme, rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou propastné). Ale tady je tak zamaskovaná, že jsem si vzpomněla na zaryté odpůrce.

Dělím se tedy o tuhle nenápadnou schovku sepsáním super jednoduchého receptu, který se dá i nekonečně obměňovat a kombinovat s dalšími prvky kompletního zdravého talíře.

Jak připravit nadýchané placky

  1. Do větší mísy dejte kvásek a přidejte žitnou mouku a tolik vody, aby vznikla kaše. Když bude řidší, směs dřív vykvasí, hutnější to bude trochu trvat. Záleží i na původním množství kvásku, teplotě a nadmořské výšce.
  2. Až uvidíte, že směs „nakynula“, hrábněte dovnitř lžící. Pokud je to mechovitá hmota s množstvím „děr“, je připravená. Pak stačí přidat lupinovou mouku, pohanku, koření, nasekanou syrovou jarní cibulku a opět vodu. Vody dejte tolik, aby byla hmota dostatečně hutná a držela na lžíci, než ji sklepnete na pánev.
  3. A můžete smažit. Pokud chcete křupavé placičky, smažte na oleji, na dobré pánvi by to mělo jít bez problému i nasucho. Vydržte kolem 5 minut z každé strany.

Praktické

  • Pokud využijete předem uvařenou pohanku, nevadí, pokud není sypká a v těstě nebude dokonale zapracovaná. Stačí lžící v míse rozmačkat na menší části, i tak se ve výsledku ztratí.
  • Placičky jsou dobré i studené, takže je určitě využijete i při cestách, k dalšímu hlavnímu jídlu nebo ke svačině.
  • Správnou chvíli pro obrácení placiček poznáte tak, že jsou na spodní straně pevné a dobře se s nimi manipuluje.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu, i lupinová mouka snese obměnu za jinou (lepkovou i bezlepkovou) mouku.
  • Placky jsou vynikající i v případě, že nahradíte jarní cibulku osmahnutou cibulí.
  • Obzvlášť v zimě bude k plackám ladit pikantnější koření, jako je kari nebo masala.
  • Pro „chlebovější“ chuť přidejte ke koření kmín.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti cca od 2 let, menším děláme bezlepkové a nesmažené. Pokud však dítěti běžně dáváte kupované pečivo nebo žitný domácí chléb, bez obav dejte i menším dětem tuto zdravější alternativu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kattynka
22. 10. 2022

Tyhle placky jsou prostě boží. Pokaždé můžou chutnat jinak a jsou skvělou alternativou, kdyz se nechce péct chleba. Zde pomazany fazolovou pastikou (recept z JJ) a posypany doma klíčení Bio klíčky.

Kattynka
14. 10. 2022

Tyhle placky jsou skvělé, miluju je. Přidávám česnek, ten mám ráda skoro všude. Jedí i děti. Dá se do nich schovat vlastně jakákoliv obilovina či luštěnina💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slaný koláč – mini quiche

Tento slaný koláč nezklame opravdu nikoho. Je velmi vhodný jako občerstvení na slavnosti a party, protože skvěle chutná i za studena.