„Tam je fakt pohanka?“ „No.“ „A je rozmixovaná?“ „Ne a je jí tam stejně jako toho těsta.“ S plnou pusou a nakousnutou plackou v ruce: „Nene! A je to teda fakt strašně dobrý...“

Ne že bych potřebovala chuť pohanky maskovat, máme ji rádi (teda tu, co kupujeme, rozdíly mezi jednotlivými druhy jsou propastné). Ale tady je tak zamaskovaná, že jsem si vzpomněla na zaryté odpůrce.

Dělím se tedy o tuhle nenápadnou schovku sepsáním super jednoduchého receptu, který se dá i nekonečně obměňovat a kombinovat s dalšími prvky kompletního zdravého talíře.

Ingredience
2 porce
  • kvásek
  • žitná mouka chlebová (1 hrnek)
  • voda
  • lupinová mouka (půl hrnku)
  • uvařená pohanka (1 hrnek)
  • jarní cibulka (cca 2 ks)
  • sůl (lžíce)
  • koření (uzená paprika)
  • kokosový olej

Jak připravit nadýchané placky

  1. Do větší mísy dejte kvásek a přidejte žitnou mouku a tolik vody, aby vznikla kaše. Když bude řidší, směs dřív vykvasí, hutnější to bude trochu trvat. Záleží i na původním množství kvásku, teplotě a nadmořské výšce.
  2. Až uvidíte, že směs „nakynula“, hrábněte dovnitř lžící. Pokud je to mechovitá hmota s množstvím „děr“, je připravená. Pak stačí přidat lupinovou mouku, pohanku, koření, nasekanou syrovou jarní cibulku a opět vodu. Vody dejte tolik, aby byla hmota dostatečně hutná a držela na lžíci, než ji sklepnete na pánev.
  3. A můžete smažit. Pokud chcete křupavé placičky, smažte na oleji, na dobré pánvi by to mělo jít bez problému i nasucho. Vydržte kolem 5 minut z každé strany.

Praktické

  • Pokud využijete předem uvařenou pohanku, nevadí, pokud není sypká a v těstě nebude dokonale zapracovaná. Stačí lžící v míse rozmačkat na menší části, i tak se ve výsledku ztratí.
  • Placičky jsou dobré i studené, takže je určitě využijete i při cestách, k dalšímu hlavnímu jídlu nebo ke svačině.
  • Správnou chvíli pro obrácení placiček poznáte tak, že jsou na spodní straně pevné a dobře se s nimi manipuluje.

Obměna

  • Místo pohanky můžete použít jakoukoliv jinou obilovinu, i lupinová mouka snese obměnu za jinou (lepkovou i bezlepkovou) mouku.
  • Placky jsou vynikající i v případě, že nahradíte jarní cibulku osmahnutou cibulí.
  • Obzvlášť v zimě bude k plackám ladit pikantnější koření, jako je kari nebo masala.
  • Pro „chlebovější“ chuť přidejte ke koření kmín.

Děti

  • Placky jsou vhodné pro děti cca od 2 let, menším děláme bezlepkové a nesmažené. Pokud však dítěti běžně dáváte kupované pečivo nebo žitný domácí chléb, bez obav dejte i menším dětem tuto zdravější alternativu.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...
  1. Báječný recept, fakt po přidání kmínu jsou jak chlebové, dělala jsem je ve čtvrtek do práce, že si k nim ráno uvařím polévku a málem na mne ani
    nezbylo. Na polévku jsem si pořídila ESBITKU i láhev na nápoje. Poprvé jsem dnes pekla v malém nepřipékavém pekáčku adzuki nákyp. Evi, díky za tipy a slev na nádobí.

  2. Výtečný recept. Použila jsem pohanku lámanku , ovesnou mouku, chlebové koření a smaženou cibulku. K tomu JJ škvarkovou pomazánku a boule za ušima byly obrovský. Díky

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekUltra rychlo-klíčidlo GEFU na výhonky i klíčky (se super slevou!)
Další článekUmíte správně naložit myčku?