- 500 g semola rimacinata – semolinová mouka jemná
- 120 g kvásku lievito madre
- 10 g soli
- 225 ml vlažné vody
- sušená rajčata
- kapary
- oregáno
- rozmarýn
- slunečnicová semínka
- česnek
- olivový olej
- pepř
- sůl
- černé olivy
- petrželová nať
Jak připravit plněný středomořský chléb Coccoi
- V míse promíchejte mouku se solí a přidejte část vody. Hněťte důkladně rukama, pak těsto zakryjte a nechte 30 minut odpočívat. Potom přidejte zbytek vody a pracujte s těstem následovně: dlaní ho táhněte od středu směrem nahoru. Těsto se zpočátku může trhat, ale ničemu to nevadí. Po několika minutách hnětení se těsto začne měnit, změkne a v tu chvíli můžete přidat po kouskách lievito madre. Pak znovu důkladně hněťte. Když je těsto hladké a lesklé, zabalte ho a nechte odpočívat.
- Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte náplň. Namočte sušená rajčata, připravte bylinky, nasekejte česnek, opražte semínka, nasekejte kapary a olivy. Poté vše promíchejte, zakápněte trochou oleje, osolte a opepřete.
- Po uplynutí 30 minut těsto rozválejte na pečící papír do tvaru obdélníku, posypte náplní a srolujte viz foto níže. Po vytvarování role ji podélně rozřízněte a vzniklé dva pruhy stočte do podoby copu. Postup vidíte na fotografiích. Uzavřete konce a vložte do dobře zakryté nádoby a nechte přes noc v chladničce. Ráno rolku vyndejte z lednice a nechte ji na lince po dobu 1-2 hodin, až poté upečte. Předehřejte troubu na maximální teplotu a roládu pečte asi 40 minut.
Praktické
- Pokud nechcete čekat do druhého dne, nechte připravenou roládu kynout na lince alespoň 5 hodin a potom upečte.
Obměna
- Náplň si můžete upravit podle vaší chuti a fantazie.
- Bez použití náplně můžete připravit z tohoto těsta klasický sardinský chléb Coccoi. Je velmi krásný na pohled, takže nůžky do ručky a vykrajujte z těsta typické tvary.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
Komentáře
Výborný recept, funguje i s žitným kváskem. Všem moc chutnala, opravdu neskutečně voní a chutná! 😘 Rázem jako by se člověk přenesl k moři 👍
Pracujem s LM aj ražným kváskom. Kľudne dajte 1,5 PL ražného kvásku, ktorý zodpovedá množstvu 120 g ML. Len rátajte s tým že pri kvásku je kysnutie trochu iné, nakoľko je to raž a nie pšenica. A chuť bude trochu viac chlebovejšia