Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Pečené plátky celeru a cibule s rýží a fazolovou omáčkou

Uvařeno
sezóna zima

Rychlé a chutné hlavní jídlo, které zvládnete uvařit během pár minut. Pochutnáte si na česnekem provoněných plátcích zeleniny, výtečně omáčce a napařené zelenině. Pozor! Tento recept dělal chlap…

Ingredience
  • půl celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrneček uvařených fazolí adzuki
  • rýže
  • ledový salát
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • tymián
  • sůl

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit kompletní jídlo – pečenou zeleninu s rýží a omáčkou z fazolí

  1. Dáme vařit rýži a zapneme troubu na 200.
  2. Připravíme si plech a pečící papír.
  3. Teď připravíme marinádu. Do malé mističky dáme trochu oleje (cca 6 lžic), cca 3 lžičky sójové omáčky, prolisujeme 3 stroužky česneku, přidáme tymián. Zamícháme a marináda je hotová.
  4. Nakrájíme celer na cca 0,5 cm plátky, cibuli na cca 1 cm.
  5. Půlku cibule si necháme bokem.
  6. Plátky zeleniny rozložíme na pečící papír a potřeme marinádou. Dáme do trouby a necháme péct asi 20 minut.
  7. Dáme napařit pár větších kousků zeleniny – třeba mrkve.
  8. Připravíme omáčku. Do menšího hrnce dáme na dno oleje a osmahneme na něm malé kostičky cibule, kterou jsme si odložili.
  9. Jakmile je cibulka dozlatova, přidáme fazole.
  10. Zamícháme a necháme prohřát cca 5-10 minut.
  11. Pak fazole rozmačkáme.
  12. Nakrájíme kousek ledového salátu jako přílohu.
  13. Až se vše dovaří a dopeče, jdeme servírovat. Na talíři bude hromádka rýže, plátky pečené zeleniny, fazolová omáčka, napařená mrkev a ledový salát.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.

Obměna

  • Místo plátků celeru lze použít jakoukoliv jinou tvrdší zeleninu. Na talíř můžeme přidat kysané zelí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

S radostí pečuji o stránky Jíme Jinak, točím a stříhám videa, fotím jídla, vyrábím naše online kurzy a mnoho dalšího. Jídelníček Jíme Jinak mám vyzkoušený na vlastní kůži a ke klasickému už bych se nevrátil. Taky díky tomu, že mi Eva vaří samé dobroty!😉

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
24. 4. 2023

Výborný, jen místo omáčky jsem použila fazolovou silken pomazánku, která mi vyšla řidší, než bych chtěla :), k cibuli a celeru jsem dala píct i kousek mrkve, petržele a řepy. Pochutnala jsem si 😋

Bylo to skvělé, moji nactileti masožrouti bez řeči všechno snědli, udělala jsem v troubě i repu – celer i řepa šly na dračku a byly dokonce předmětem výměny 😂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.
2
24

Jíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut

Chutný a zdravý oběd pro celou rodinu, polévka i hlavní jídlo, se dá bez problémů připravit za 30 minut i s úklidem kuchyně! Jak to zvládnout? Pojďte s nám...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.