Rychlé a chutné hlavní jídlo, které zvládnete uvařit během pár minut. Pochutnáte si na česnekem provoněných plátcích zeleniny, výtečně omáčce a napařené zelenině. Pozor! Tento recept dělal chlap...

Ingredience
  • půl celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrneček uvařených fazolí adzuki
  • rýže
  • ledový salát
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • tymián
  • sůl

Jak připravit kompletní jídlo – pečenou zeleninu s rýží a omáčkou z fazolí

  1. Dáme vařit rýži a zapneme troubu na 200.
  2. Připravíme si plech a pečící papír.
  3. Teď připravíme marinádu. Do malé mističky dáme trochu oleje (cca 6 lžic), cca 3 lžičky sójové omáčky, prolisujeme 3 stroužky česneku, přidáme tymián. Zamícháme a marináda je hotová.
  4. Nakrájíme celer na cca 0,5 cm plátky, cibuli na cca 1 cm.
  5. Půlku cibule si necháme bokem.
  6. Plátky zeleniny rozložíme na pečící papír a potřeme marinádou. Dáme do trouby a necháme péct asi 20 minut.
  7. Dáme napařit pár větších kousků zeleniny – třeba mrkve.
  8. Připravíme omáčku. Do menšího hrnce dáme na dno oleje a osmahneme na něm malé kostičky cibule, kterou jsme si odložili.
  9. Jakmile je cibulka dozlatova, přidáme fazole.
  10. Zamícháme a necháme prohřát cca 5-10 minut.
  11. Pak fazole rozmačkáme.
  12. Nakrájíme kousek ledového salátu jako přílohu.
  13. Až se vše dovaří a dopeče, jdeme servírovat. Na talíři bude hromádka rýže, plátky pečené zeleniny, fazolová omáčka, napařená mrkev a ledový salát.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.

Obměna

  • Místo plátků celeru lze použít jakoukoliv jinou tvrdší zeleninu. Na talíř můžeme přidat kysané zelí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Zhubla jsem víc než 10 kg a už se mi nechce pořád spát (Zdenka)

Zdenka: Hezký večer, Jím Jinak 7 měsíců. Tento krok...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Cítím se lépe, kila mizí a manžel si pochutnává se mnou (Jarmila)

Jarmila: Ahoj všichni, chtěla bych touto cestou moc poděkovat...

Po letech mi nebylo na Vánoce zle (Jaroslav)

Jaroslav: V rádiu hrají Everybody hurts od R.E.M. a...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
  1. Neměla jsem fazole, tak jsem zkusila hráškovou omáčku vlastní tvorby :-D. Aby to nechutnalo tak hrachově ala školní jídelna, přidala jsem koření masala, což tomu dost pomohlo :-). Příště musím zkusit tu fazoli… Ještě bych dodala, že z těchto „hrnečkových“ receptů o deseti hromádkách bývá spousta nádobí… ale výsledek opravdu stojí za to! A pečenou zeleninu miluji! Mňam :-)

    • Moc nás to těší 😍 Když si pochutnáte, ty haldy nádobí za to fakt stojí, no ne? 😉

  2. Tak vám teda pěkně dekuju za novou závislost , ah Bože takova dobrota , ta pecena cibule s celerem to je normálně žaludeční orgasmus 😂♥️😂 tu omacku jsem dělala z hrachu

  3. V popisku receptu se píše, že tento recept dělal chlap. To mě zaujalo a pustil jsem se do toho 😀
    Těžko popsat tu delikatesní kořeněnou chuť pečeného celeru a cibule, to se musí prostě zkusit. Rýže a fazolová omáčka to skvěle doplňují. Musím konstatovat, že ten kdo tento recept vymyslel, to udělal moc dobře 🙏

    • Jo jo, Roman umí. Ale dostat z něj pak ten recept! To je kumšt. Tady jsem si to napsala hned, jak to dal na talíř 😃

  4. K celeru mám celý život odpor….ale tohle bylo jak se říká „nebe v hubě“👍👍👍🤣😊🤣 luxusní a už mám i zapsané ve svých receptech. Jen škoda že tu není kolonka na ukládání oblíbených receptů ,musím to pak pořád dohledávat v receptech když si to hned nenapíšu a chci to vařit znovu.

    • To je bezva, Moni 😃 Já si oblíbené recepty ukládám do záložek v prohlížeči 😉

  5. No, co dodat, baječné! Já jsem si na ten talíř místo mrkve dala napařenou brokolici, kysané zelí a fazole jsem měla pouze červenou ledvinu – teď se trošku bojím, co z toho bude. Radši popíjím zázvorový čaj…. Snad ty lukulské hody přežiju, držte mi palce.

  6. Tak jsem po delší dobe opět pekla v troube zeleninu a tak jsem tam dala všechno dobré – plátky dýně, kolečka cibule, řepy i celeru a jen se po plechu zaprášilo. Tahle mňamka vážně nemá chybu, vlastně jednu přece – je vždycky hned pryč a člověk musí být rychlý, aby vůbec ochutnal… :-0

    • To je jak u nás doma – pečenou zeleninu u nás rozdělujeme rovnou na talířky, protože jinak by na poctivě žvýkající členy rodiny (tedy na mě) vůbec nevyšlo. I tak je problém dětem vysvětlit, že tohle už je moje, že měli svoje a už si ho snědli :-)

      • To je dosti přesné, Takže jakmile to děti sní, uz nahlíží do ostatních talířů, komu co ještě zbylo a co mohou ‚uloupit‘. Těžko si pak uchránit alespoň plátek. Ale celer je celkem bezpečný, ten mi vždycky nejaky kousek zbyde ;-) zatímco řepa, dýně, batát, cibule a spol. zmizí jak kouzelným proutkem… Příště to bude chtít narezat plechy dva, jeden je pro nás uz zřejmě málo ;-0

  7. zkoušela jsem takto i batáty, dětem moc chutnaly :)
    jinak manžel u celeru poprvé ani nepoznal, co jí :D

  8. Leuso….já troubu zapnula a báječně jsme si pochutnali… :) Fakt mňamka…a celer božííí… Skvělý recept! Mňaaaam…

  9. Nějak se nám zase ochladilo, venku cca 11 st., tak uvažuji, že zítra zapnu opět troubu :-) a tenhle receptik mě k tomu inspiroval nejvíc, tak snad mě do tě doby nenapadne jina kombinace… Vypada to totiž mňamkózně ;-)

  10. k celeru a cibuli jsem přidala ještě červenou řepu, celer nakrájela na kostky, řepu na tenké sirky, cibuli na proužky. Místo klasického česneku jsem upečenou ještě horkou zeleninu promíchala s nasekaným medvědím česnekem a byla to lahůdka! K tomu čočková omáčka, směs vařeného obilí „co lednice dala“, napařená brokolice a list zeleného salátu. Pastva pro oči i pro bříška :-)

  11. Díky za skvělý recept, měli jsme dneska na večeři, s jáhlami a hrachovou kaší a jednoznačně „mňamkózní“ :-) pochutnali si i naše dvě ratolesti a manžel to pochválil, že to bylo výborné, co dodat :-). Ještě jednou díky.

  12. Už od uveřejnění receptu jsem se těšila, až ho udělám. Dnes konečně. Jedním slovem LUXUSNÍ. Za sebe jsem byla nejméně nadšená z té adzuki omáčky. Mě se i po bohatém ředění povedla spíš kaše, chuťově mdlá. Nicméně celer a cibule stále září nad tím vším :-).

  13. Výborný recept. Dělala jsem ho dnes k obědu a manžel si přidal a mlaskali jsme blahem. Určitě zařadím mezi oblíbené recepty.

  14. taky me ten peceny marinovany celer s cibuli nadchl:) zkousela jsem variantu s kroupama a gomasiem misto ryze a do omacky jsem dala cervenou cocku misto adzuki a pochutnala jsem si moc! diky

  15. Tak dneska jste mě zachránili, po víkendu venku ještě není nakoupeno a v lednici jsou ingredience přesně na tenhle recept :) Takže jdu vyzkoušet, díky za inspiraci.

  16. no pečený celer s cibulí je NAPROSTO BEZKONKURENČNÍ!!! A přitom taková blbost, co? :-D :-D :-D
    U nás to teda bylo v kombinaci s rybou a napařenou mrkvičkou, takže originál se v týdnu chystám určitě vyzkoušet :-)
    Vždycky mě fascinuje, jak jednoduché kombinace jsou ve výsledku ty nejlepší…
    Moc díky, Romane, tohle bude u nás určitě stálice :-)

  17. Uvařeno, snězeno… a jedním slovem VÝBORNÉ!! Jediný háček je, že jsem to nestihla opravdu důkladně prokousat, spíš jsem to zhltla.. příště se, ale uhlídám, mám to v závazcích!

  18. Děláváme v létě takto naložený celer na grilu a je fakt luxusni a receptem mě inspiroval brácha – asi je ten celer nějaká mužská záležitost:) Prej je to afrodiziakum, tak možná proto… :)

  19. No tak to mám radost, že se vám recept líbí! Doufám, že mnou nebudete strašit své může: „…představ si, že muž od Evy vaří i obědy …“ :-) Až zas Eva někam odjede, dávám si závazek vyplodit další recept :-)

    • Romane, nebudu, slibuju. Jsem vděčná sna každou vteřinu, že rodina se „zvrhla“ se mnou, navíc obě holky dokážou uvařit i líp než já. Takže u nás dobrý :-) A na recept se moc těšíme!

  20. Romane, skvělý recept! To je hezké, když vaří chlap :-) U nás to moc nehrozí, ale čerstvý zážitek mám. Doma nebylo nic, ani já, a muž prý měl chuť na naše jídlo a ne si namazat chleba. Tak zalil rýžové nudle, přimíchal miso (víš, to hnědé, co dáváš ráno do polívky, to maggi :-D ) a přimíchal uvařené fazole a nakrájené čínské zelí :-D Byl strašně pyšný, že si uvařil, ale prý vařím líp :-D

  21. Teda Romčo, tebe nechat samotného doma a hned jsi takhle kreativní? Že ona tě ta Eva nepustí do kuchyně a nenechá vyniknout tvému kuchařskému umění :-)

  22. Tu pečenou zeleninu jsem musela hned vyzkoušet a je fakt výborná! Můžu vřele doporučit přidat k celeru i červenou řepu.

  23. Super, díky za recept. Tyto suroviny jsou vždy doma, takže ideální, když už bych nevěděla co uvařit bez nutnosti nákupu ;)

  24. Máme rádi restovaný celer ala „špek“. Pečený s marinádou musíme také zítra vyzkoušet. Děkuji.

      • Zdravím, recept mám odsud :-) :-), zadejte si – vločková kaše se špekem.
        Je to Mňamka. Dušená mrkev a „špek“ byla moje první snídaně naslano. Iveta.

  25. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak v kuchyni – opakování tuto neděli
Další článekProč jíst natto