Rychlé a chutné hlavní jídlo, které zvládnete uvařit během pár minut. Pochutnáte si na česnekem provoněných plátcích zeleniny, výtečně omáčce a napařené zelenině. Pozor! Tento recept dělal chlap...

Ingredience
  • půl celeru
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrneček uvařených fazolí adzuki
  • rýže
  • ledový salát
  • olej
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • tymián
  • sůl

Jak připravit kompletní jídlo – pečenou zeleninu s rýží a omáčkou z fazolí

  1. Dáme vařit rýži a zapneme troubu na 200.
  2. Připravíme si plech a pečící papír.
  3. Teď připravíme marinádu. Do malé mističky dáme trochu oleje (cca 6 lžic), cca 3 lžičky sójové omáčky, prolisujeme 3 stroužky česneku, přidáme tymián. Zamícháme a marináda je hotová.
  4. Nakrájíme celer na cca 0,5 cm plátky, cibuli na cca 1 cm.
  5. Půlku cibule si necháme bokem.
  6. Plátky zeleniny rozložíme na pečící papír a potřeme marinádou. Dáme do trouby a necháme péct asi 20 minut.
  7. Dáme napařit pár větších kousků zeleniny – třeba mrkve.
  8. Připravíme omáčku. Do menšího hrnce dáme na dno oleje a osmahneme na něm malé kostičky cibule, kterou jsme si odložili.
  9. Jakmile je cibulka dozlatova, přidáme fazole.
  10. Zamícháme a necháme prohřát cca 5-10 minut.
  11. Pak fazole rozmačkáme.
  12. Nakrájíme kousek ledového salátu jako přílohu.
  13. Až se vše dovaří a dopeče, jdeme servírovat. Na talíři bude hromádka rýže, plátky pečené zeleniny, fazolová omáčka, napařená mrkev a ledový salát.

Praktické

  • Pokud je omáčka moc hustá, přidáme trochu vody nebo zeleninového vývaru.

Obměna

  • Místo plátků celeru lze použít jakoukoliv jinou tvrdší zeleninu. Na talíř můžeme přidat kysané zelí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné až pro děti od 2,5 let.

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
  1. K celeru mám celý život odpor….ale tohle bylo jak se říká „nebe v hubě“👍👍👍🤣😊🤣 luxusní a už mám i zapsané ve svých receptech. Jen škoda že tu není kolonka na ukládání oblíbených receptů ,musím to pak pořád dohledávat v receptech když si to hned nenapíšu a chci to vařit znovu.

    • To je bezva, Moni 😃 Já si oblíbené recepty ukládám do záložek v prohlížeči 😉

  2. No, co dodat, baječné! Já jsem si na ten talíř místo mrkve dala napařenou brokolici, kysané zelí a fazole jsem měla pouze červenou ledvinu – teď se trošku bojím, co z toho bude. Radši popíjím zázvorový čaj…. Snad ty lukulské hody přežiju, držte mi palce.

  3. Tak jsem po delší dobe opět pekla v troube zeleninu a tak jsem tam dala všechno dobré – plátky dýně, kolečka cibule, řepy i celeru a jen se po plechu zaprášilo. Tahle mňamka vážně nemá chybu, vlastně jednu přece – je vždycky hned pryč a člověk musí být rychlý, aby vůbec ochutnal… :-0

    • To je jak u nás doma – pečenou zeleninu u nás rozdělujeme rovnou na talířky, protože jinak by na poctivě žvýkající členy rodiny (tedy na mě) vůbec nevyšlo. I tak je problém dětem vysvětlit, že tohle už je moje, že měli svoje a už si ho snědli :-)

      • To je dosti přesné, Takže jakmile to děti sní, uz nahlíží do ostatních talířů, komu co ještě zbylo a co mohou ‚uloupit‘. Těžko si pak uchránit alespoň plátek. Ale celer je celkem bezpečný, ten mi vždycky nejaky kousek zbyde ;-) zatímco řepa, dýně, batát, cibule a spol. zmizí jak kouzelným proutkem… Příště to bude chtít narezat plechy dva, jeden je pro nás uz zřejmě málo ;-0

  4. zkoušela jsem takto i batáty, dětem moc chutnaly :)
    jinak manžel u celeru poprvé ani nepoznal, co jí :D

  5. Leuso….já troubu zapnula a báječně jsme si pochutnali… :) Fakt mňamka…a celer božííí… Skvělý recept! Mňaaaam…

  6. Nějak se nám zase ochladilo, venku cca 11 st., tak uvažuji, že zítra zapnu opět troubu :-) a tenhle receptik mě k tomu inspiroval nejvíc, tak snad mě do tě doby nenapadne jina kombinace… Vypada to totiž mňamkózně ;-)

  7. k celeru a cibuli jsem přidala ještě červenou řepu, celer nakrájela na kostky, řepu na tenké sirky, cibuli na proužky. Místo klasického česneku jsem upečenou ještě horkou zeleninu promíchala s nasekaným medvědím česnekem a byla to lahůdka! K tomu čočková omáčka, směs vařeného obilí „co lednice dala“, napařená brokolice a list zeleného salátu. Pastva pro oči i pro bříška :-)

  8. Díky za skvělý recept, měli jsme dneska na večeři, s jáhlami a hrachovou kaší a jednoznačně „mňamkózní“ :-) pochutnali si i naše dvě ratolesti a manžel to pochválil, že to bylo výborné, co dodat :-). Ještě jednou díky.

  9. Už od uveřejnění receptu jsem se těšila, až ho udělám. Dnes konečně. Jedním slovem LUXUSNÍ. Za sebe jsem byla nejméně nadšená z té adzuki omáčky. Mě se i po bohatém ředění povedla spíš kaše, chuťově mdlá. Nicméně celer a cibule stále září nad tím vším :-).

  10. Výborný recept. Dělala jsem ho dnes k obědu a manžel si přidal a mlaskali jsme blahem. Určitě zařadím mezi oblíbené recepty.

  11. taky me ten peceny marinovany celer s cibuli nadchl:) zkousela jsem variantu s kroupama a gomasiem misto ryze a do omacky jsem dala cervenou cocku misto adzuki a pochutnala jsem si moc! diky

  12. Tak dneska jste mě zachránili, po víkendu venku ještě není nakoupeno a v lednici jsou ingredience přesně na tenhle recept :) Takže jdu vyzkoušet, díky za inspiraci.

  13. no pečený celer s cibulí je NAPROSTO BEZKONKURENČNÍ!!! A přitom taková blbost, co? :-D :-D :-D
    U nás to teda bylo v kombinaci s rybou a napařenou mrkvičkou, takže originál se v týdnu chystám určitě vyzkoušet :-)
    Vždycky mě fascinuje, jak jednoduché kombinace jsou ve výsledku ty nejlepší…
    Moc díky, Romane, tohle bude u nás určitě stálice :-)

  14. Uvařeno, snězeno… a jedním slovem VÝBORNÉ!! Jediný háček je, že jsem to nestihla opravdu důkladně prokousat, spíš jsem to zhltla.. příště se, ale uhlídám, mám to v závazcích!

  15. Děláváme v létě takto naložený celer na grilu a je fakt luxusni a receptem mě inspiroval brácha – asi je ten celer nějaká mužská záležitost:) Prej je to afrodiziakum, tak možná proto… :)

  16. No tak to mám radost, že se vám recept líbí! Doufám, že mnou nebudete strašit své může: „…představ si, že muž od Evy vaří i obědy …“ :-) Až zas Eva někam odjede, dávám si závazek vyplodit další recept :-)

    • Romane, nebudu, slibuju. Jsem vděčná sna každou vteřinu, že rodina se „zvrhla“ se mnou, navíc obě holky dokážou uvařit i líp než já. Takže u nás dobrý :-) A na recept se moc těšíme!

  17. Romane, skvělý recept! To je hezké, když vaří chlap :-) U nás to moc nehrozí, ale čerstvý zážitek mám. Doma nebylo nic, ani já, a muž prý měl chuť na naše jídlo a ne si namazat chleba. Tak zalil rýžové nudle, přimíchal miso (víš, to hnědé, co dáváš ráno do polívky, to maggi :-D ) a přimíchal uvařené fazole a nakrájené čínské zelí :-D Byl strašně pyšný, že si uvařil, ale prý vařím líp :-D

  18. Teda Romčo, tebe nechat samotného doma a hned jsi takhle kreativní? Že ona tě ta Eva nepustí do kuchyně a nenechá vyniknout tvému kuchařskému umění :-)

  19. Tu pečenou zeleninu jsem musela hned vyzkoušet a je fakt výborná! Můžu vřele doporučit přidat k celeru i červenou řepu.

  20. Super, díky za recept. Tyto suroviny jsou vždy doma, takže ideální, když už bych nevěděla co uvařit bez nutnosti nákupu ;)

  21. Máme rádi restovaný celer ala „špek“. Pečený s marinádou musíme také zítra vyzkoušet. Děkuji.

      • Zdravím, recept mám odsud :-) :-), zadejte si – vločková kaše se špekem.
        Je to Mňamka. Dušená mrkev a „špek“ byla moje první snídaně naslano. Iveta.

  22. Zobrazit všech 40 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJíme Jinak v kuchyni – opakování tuto neděli
Další článekProč jíst natto