Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červenci?

Sezónní potraviny v červenci

Máme tu červenec. Kromě velkých prázdnin začíná i sezóna nejrůznějších druhů zeleniny a ovoce! Máme se na co těšit :-)

Co je v červenci k mání?

  • meruňky (dezerty, sladké knedlíky, buchty, marmeláda, zmrzlina, pudink)
  • rybíz (dezerty, buchty, nápoj, zmrzlina, želé řez)
  • angrešt (dezerty, buchty)
  • první broskve (dezerty, ozdoba, marmeláda, pudink)
  • první nektarinky (dezerty, ozdoba)
  • první jablka (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první hrušky (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první švestky (sladké knedlíky, buchty, koláče, dezerty, kompot, povidla)
  • borůvky (dezerty, buchty, marmeláda)
  • maliny (dezerty, buchty, řezy, marmeláda, zmrzlina)
  • josta (dezerty, buchty)
  • paprika (lečo, stir fry, dipy, luštěninové a zeleninové směsi, plněná)
  • pórek (stir fry, polévka, hlavní jídla, napařený)
  • cuketa (stir fry, grilovaná, plněná, pečená, polévka, hlavní jídla)
  • cibule (polévky, hlavní jídla)
  • celer (celerový špek, polévky, hlavní jídla)
  • lilek (pečený, grilovaný; jíme v menším množství a správně upravený)
  • vodnice (saláty, polévky, napařená, syrová k dipům)
  • okurka (saláty, syrová k dipům)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • mrkev (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • hlávkové zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky; jíme v menším množství a správně upravená)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • polníček a rukola (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, „glazovat“)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (brambory – proč brambory nejíme?)

Recepty na červenec se sezónními potravinami:
– Meruňková marmeláda
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Meruňkový pudink bez cukru a mléka
– Broskvový osvěžující dezert s agarem
– Květákové kung pao
– Květák na kari s tofu
– Květákový pilaf s žampiony
– Nudle s brokolicovým pestem a fazolemi
– Letní salát s rukolou
– Pestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.
– Letní salát s klíčky ředkviček
– Bulgur s houbami a rajčátky
– Salát z vodnice, polníčku a cherri rajčátek
– Těstoviny s jarní cibulkou a paprikou
– Domácí řecký gyros s tofu
– Lehký „bramborový“ salát s koprem
– Topinambura s cuketou alá německý bramborový salát
– Cuketový „tatarák“
– Cuketová pizza
– Cuketová smetanová omáčka
– Rychlé cuketové halušky
– Sladký cuketový chlebíček
– Okurkové kanapky

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Za 16 dní mám v pase o 5 cm míň (Jana)

Jana: Zdravím všechny, dnes je to 16 dní, co...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Stačilo začít vařit jinak a 13 kg je dole (Slavomíra)

Slavomíra: Stačí variť dle Jíme Jinak a prejde chuť...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)

Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Smysly se začaly zbystřovat a tělo odlehčovat (Renata)

Renata: Ahoj, při pročítání mnoha komentářů mám potřebu vám...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...
  1. Evi, pořád platí, že i v létě ovoce jíme tepelně upravené a v menším množství? Nebo je v pořádku, když si dám na dopolední sváču nijak neupravované ovoce (meruňky, maliny, borůvky a jahody)?

  2. Můžu být urejpánek? :-)
    Proč se zde v doporučení objevuje lilek a rajčata?
    Jako chápu, že třeba domácí, jednou za čas, pro zpestření,…, ale přijde mi, že pro začátečníky, kteří nejdou úplně do hloubky makrobiotiky, to může být docela zavádějící.
    Nebo jsem moc zásadová a mám zastaralé názory? ;-) :-D

  3. Tak takhle by se mi to moc líbilo. Co jíst v který měsíc. Kdysi byly recepty označovány datumem, tak jsem věděla, v kterou roční dobu jídlo vařit.

    • Naďo, v receptech máme štítek „sezóna léto“ apod. to by mohlo pro orientaci pomoci, jinak my vaříme i zimní jídla v létě, ale změníme úpravu (místo napaření upečeme apod.) nebo přidáme jiné koření, syrový salát apod. Není to tak, že mrkev jíme jen v zimě, ale je to základní zelenina. Jestli jste na Facebooku, můžete se inspirovat i tam, dáváme tam fotky jídel, která vaříme průběžně.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřešňové vláčné sušenky
Další článekZahrada v červenci