Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

6

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červenci?

Sezónní potraviny v červenci

Máme tu červenec. Kromě velkých prázdnin začíná i sezóna nejrůznějších druhů zeleniny a ovoce! Máme se na co těšit 🙂

Co je v červenci k mání?

  • meruňky (dezerty, sladké knedlíky, buchty, marmeláda, zmrzlina, pudink)
  • rybíz (dezerty, buchty, nápoj, zmrzlina, želé řez)
  • angrešt (dezerty, buchty)
  • první broskve (dezerty, ozdoba, marmeláda, pudink)
  • první nektarinky (dezerty, ozdoba)
  • první jablka (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první hrušky (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první švestky (sladké knedlíky, buchty, koláče, dezerty, kompot, povidla)
  • borůvky (dezerty, buchty, marmeláda)
  • maliny (dezerty, buchty, řezy, marmeláda, zmrzlina)
  • josta (dezerty, buchty)
  • paprika (lečo, stir fry, dipy, luštěninové a zeleninové směsi, plněná)
  • pórek (stir fry, polévka, hlavní jídla, napařený)
  • cuketa (stir fry, grilovaná, plněná, pečená, polévka, hlavní jídla)
  • cibule (polévky, hlavní jídla)
  • celer (celerový špek, polévky, hlavní jídla)
  • lilek (pečený, grilovaný; jíme v menším množství a správně upravený)
  • vodnice (saláty, polévky, napařená, syrová k dipům)
  • okurka (saláty, syrová k dipům)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • mrkev (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • hlávkové zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky; jíme v menším množství a správně upravená)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • polníček a rukola (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, “glazovat”)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (brambory – proč brambory nejíme?)

Recepty na červenec se sezónními potravinami:
– Meruňková marmeláda
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Meruňkový pudink bez cukru a mléka
– Broskvový osvěžující dezert s agarem
– Květákové kung pao
– Květák na kari s tofu
– Květákový pilaf s žampiony
– Nudle s brokolicovým pestem a fazolemi
– Letní salát s rukolou
– Pestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.
– Letní salát s klíčky ředkviček
– Bulgur s houbami a rajčátky
– Salát z vodnice, polníčku a cherri rajčátek
– Těstoviny s jarní cibulkou a paprikou
– Domácí řecký gyros s tofu
– Lehký “bramborový” salát s koprem
– Topinambura s cuketou alá německý bramborový salát
– Cuketový “tatarák”
– Cuketová pizza
– Cuketová smetanová omáčka
– Rychlé cuketové halušky
– Sladký cuketový chlebíček
– Okurkové kanapky

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s “vajíčkovou” náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...
  1. Můžu být urejpánek? 🙂
    Proč se zde v doporučení objevuje lilek a rajčata?
    Jako chápu, že třeba domácí, jednou za čas, pro zpestření,…, ale přijde mi, že pro začátečníky, kteří nejdou úplně do hloubky makrobiotiky, to může být docela zavádějící.
    Nebo jsem moc zásadová a mám zastaralé názory? 😉 😀

  2. Tak takhle by se mi to moc líbilo. Co jíst v který měsíc. Kdysi byly recepty označovány datumem, tak jsem věděla, v kterou roční dobu jídlo vařit.

    • Naďo, v receptech máme štítek “sezóna léto” apod. to by mohlo pro orientaci pomoci, jinak my vaříme i zimní jídla v létě, ale změníme úpravu (místo napaření upečeme apod.) nebo přidáme jiné koření, syrový salát apod. Není to tak, že mrkev jíme jen v zimě, ale je to základní zelenina. Jestli jste na Facebooku, můžete se inspirovat i tam, dáváme tam fotky jídel, která vaříme průběžně.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMelounové mojito
Další článekDíky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě