Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

6

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červenci?

Sezónní potraviny v červenci

Máme tu červenec. Kromě velkých prázdnin začíná i sezóna nejrůznějších druhů zeleniny a ovoce! Máme se na co těšit 🙂

Co je v červenci k mání?

  • meruňky (dezerty, sladké knedlíky, buchty, marmeláda, zmrzlina, pudink)
  • rybíz (dezerty, buchty, nápoj, zmrzlina, želé řez)
  • angrešt (dezerty, buchty)
  • první broskve (dezerty, ozdoba, marmeláda, pudink)
  • první nektarinky (dezerty, ozdoba)
  • první jablka (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první hrušky (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první švestky (sladké knedlíky, buchty, koláče, dezerty, kompot, povidla)
  • borůvky (dezerty, buchty, marmeláda)
  • maliny (dezerty, buchty, řezy, marmeláda, zmrzlina)
  • josta (dezerty, buchty)
  • paprika (lečo, stir fry, dipy, luštěninové a zeleninové směsi, plněná)
  • pórek (stir fry, polévka, hlavní jídla, napařený)
  • cuketa (stir fry, grilovaná, plněná, pečená, polévka, hlavní jídla)
  • cibule (polévky, hlavní jídla)
  • celer (celerový špek, polévky, hlavní jídla)
  • lilek (pečený, grilovaný; jíme v menším množství a správně upravený)
  • vodnice (saláty, polévky, napařená, syrová k dipům)
  • okurka (saláty, syrová k dipům)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • mrkev (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • hlávkové zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky; jíme v menším množství a správně upravená)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • polníček a rukola (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, „glazovat“)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (brambory – proč brambory nejíme?)

Recepty na červenec se sezónními potravinami:
– Meruňková marmeláda
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Meruňkový pudink bez cukru a mléka
– Broskvový osvěžující dezert s agarem
– Květákové kung pao
– Květák na kari s tofu
– Květákový pilaf s žampiony
– Nudle s brokolicovým pestem a fazolemi
– Letní salát s rukolou
– Pestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.
– Letní salát s klíčky ředkviček
– Bulgur s houbami a rajčátky
– Salát z vodnice, polníčku a cherri rajčátek
– Těstoviny s jarní cibulkou a paprikou
– Domácí řecký gyros s tofu
– Lehký „bramborový“ salát s koprem
– Topinambura s cuketou alá německý bramborový salát
– Cuketový „tatarák“
– Cuketová pizza
– Cuketová smetanová omáčka
– Rychlé cuketové halušky
– Sladký cuketový chlebíček
– Okurkové kanapky

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Můžu být urejpánek? 🙂
    Proč se zde v doporučení objevuje lilek a rajčata?
    Jako chápu, že třeba domácí, jednou za čas, pro zpestření,…, ale přijde mi, že pro začátečníky, kteří nejdou úplně do hloubky makrobiotiky, to může být docela zavádějící.
    Nebo jsem moc zásadová a mám zastaralé názory? 😉 😀

  2. Tak takhle by se mi to moc líbilo. Co jíst v který měsíc. Kdysi byly recepty označovány datumem, tak jsem věděla, v kterou roční dobu jídlo vařit.

    • Naďo, v receptech máme štítek „sezóna léto“ apod. to by mohlo pro orientaci pomoci, jinak my vaříme i zimní jídla v létě, ale změníme úpravu (místo napaření upečeme apod.) nebo přidáme jiné koření, syrový salát apod. Není to tak, že mrkev jíme jen v zimě, ale je to základní zelenina. Jestli jste na Facebooku, můžete se inspirovat i tam, dáváme tam fotky jídel, která vaříme průběžně.

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMelounové mojito
Další článekDíky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě