Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

8

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je na trzích nebo v bedýnkách u farmářů. A které dobroty do jídelníčku můžete zařadit v červenci?

Sezónní potraviny v červenci

Máme tu červenec. Kromě velkých prázdnin začíná i sezóna nejrůznějších druhů zeleniny a ovoce! Máme se na co těšit :-)

Co je v červenci k mání?

  • meruňky (dezerty, sladké knedlíky, buchty, marmeláda, zmrzlina, pudink)
  • rybíz (dezerty, buchty, nápoj, zmrzlina, želé řez)
  • angrešt (dezerty, buchty)
  • první broskve (dezerty, ozdoba, marmeláda, pudink)
  • první nektarinky (dezerty, ozdoba)
  • první jablka (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první hrušky (kompoty, povidla, štrůdl)
  • první švestky (sladké knedlíky, buchty, koláče, dezerty, kompot, povidla)
  • borůvky (dezerty, buchty, marmeláda)
  • maliny (dezerty, buchty, řezy, marmeláda, zmrzlina)
  • josta (dezerty, buchty)
  • paprika (lečo, stir fry, dipy, luštěninové a zeleninové směsi, plněná)
  • pórek (stir fry, polévka, hlavní jídla, napařený)
  • cuketa (stir fry, grilovaná, plněná, pečená, polévka, hlavní jídla)
  • cibule (polévky, hlavní jídla)
  • celer (celerový špek, polévky, hlavní jídla)
  • lilek (pečený, grilovaný; jíme v menším množství a správně upravený)
  • vodnice (saláty, polévky, napařená, syrová k dipům)
  • okurka (saláty, syrová k dipům)
  • květák (hlavní jídla, polévky, obalovaný, napařený)
  • brokolice (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • salát (ozdoba talíře, zeleninové saláty)
  • mrkev (hlavní jídla, polévky, saláty, napařená)
  • kapusta (hlavní jídla, polévky, napařená)
  • hlávkové zelí (hlavní jídla, polévky, napařené)
  • rajčata (saláty, ozdoba talíře, hlavní jídla, polévky; jíme v menším množství a správně upravená)
  • mangold a špenát (omáčky, polévky, do rizot)
  • polníček a rukola (ozdoba talíře, polévek, do salátů)
  • kedlubna (polévka, kedlubnové zelí, restovaná, stir-fry)
  • ředkvičky (do salátů, kvašené, ozdoba talíře, lze je použít i do teplých jídel, např. stir-fry, napařit, „glazovat“)
  • divoké bylinkybezinky, bršlice, kopřiva, řebříček, žabinec ptačinec, sedmikráska, pampeliška aj. (ozdoba talíře, polévek, omáček a dalších hlavních jídel, pomazánek, pesta, špenát, do polévky a hlavních jídel)
  • (brambory – proč brambory nejíme?)

Recepty na červenec se sezónními potravinami:
– Meruňková marmeláda
– Bezlepkové meruňkové knedlíky ze 3 ingrediencí
– Meruňkový pudink bez cukru a mléka
– Broskvový osvěžující dezert s agarem
– Květákové kung pao
– Květák na kari s tofu
– Květákový pilaf s žampiony
– Nudle s brokolicovým pestem a fazolemi
– Letní salát s rukolou
– Pestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.
– Letní salát s klíčky ředkviček
– Bulgur s houbami a rajčátky
– Salát z vodnice, polníčku a cherri rajčátek
– Těstoviny s jarní cibulkou a paprikou
– Domácí řecký gyros s tofu
– Lehký „bramborový“ salát s koprem
– Topinambura s cuketou alá německý bramborový salát
– Cuketový „tatarák“
– Cuketová pizza
– Cuketová smetanová omáčka
– Rychlé cuketové halušky
– Sladký cuketový chlebíček
– Okurkové kanapky

Recepty s divokými bylinkami:
– Smažené bezinkové květy
– Bezová zmrzlina bez cukru
– Voňavá bezová limonáda
– Bezová šťáva bez cukru
Bulgurotto s bršlicí
– Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou
– Kopřivovo-pohankové palačinky s „vajíčkovou“ náplní
– Kopřivový šoulet
Jarní kvásková polévka s kopřivou
Kopřivová krémová polévka
Rizoto s kopřivou
Tempura z kopřivy
Kopřivový špenát
– Salát s mladými pampeliškovými listy

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...
  1. Evi, pořád platí, že i v létě ovoce jíme tepelně upravené a v menším množství? Nebo je v pořádku, když si dám na dopolední sváču nijak neupravované ovoce (meruňky, maliny, borůvky a jahody)?

  2. Můžu být urejpánek? :-)
    Proč se zde v doporučení objevuje lilek a rajčata?
    Jako chápu, že třeba domácí, jednou za čas, pro zpestření,…, ale přijde mi, že pro začátečníky, kteří nejdou úplně do hloubky makrobiotiky, to může být docela zavádějící.
    Nebo jsem moc zásadová a mám zastaralé názory? ;-) :-D

  3. Tak takhle by se mi to moc líbilo. Co jíst v který měsíc. Kdysi byly recepty označovány datumem, tak jsem věděla, v kterou roční dobu jídlo vařit.

    • Naďo, v receptech máme štítek „sezóna léto“ apod. to by mohlo pro orientaci pomoci, jinak my vaříme i zimní jídla v létě, ale změníme úpravu (místo napaření upečeme apod.) nebo přidáme jiné koření, syrový salát apod. Není to tak, že mrkev jíme jen v zimě, ale je to základní zelenina. Jestli jste na Facebooku, můžete se inspirovat i tam, dáváme tam fotky jídel, která vaříme průběžně.

  4. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLuxusní a rychlé nepečené čokoládové brownies
Další článekKdyž chlap hubne do plavek (Martin, 45 let)