Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se inspirovat.

Co obsahují květy černého bezu

Květy obsahují vitamíny A, B a C, silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou), cukry a minerály. Navíc krásně voní a jsou jedlé. Škoda je tedy nevyužít v naší jarně letní kuchyni. Máme je k dispozici zhruba měsíc, tak na nic nečekejme a vydejme se pro ně ven. V kuchyni pak s nimi můžeme kouzlit.

1Osvěžující nápoj

Můžeme si z nich udělat osvěžující bezový nápoj perfektní pro horké dny, protože bez má ochlazující účinky. Bezová voda vznikne prostým vylouhováním květů ve vodě. Dobrá je kombinace takovéhle domácí limonády s citrónem, případně mátou nebo meduňkou.

2Bezová šťáva

Do vody nebo domácích limonád si můžeme místo klasické šťávy připravit bezovou šťávu, samozřejmě zcela bez cukru a bez éček. 

 

3Bezová delikatesa – zmrzlina

Ze šťávy pak v létě snadno připravíte naprostou delikatesu – bezovou zmrzlinu. Shodli jsme se, že lepší zmrzlinu jsme ještě v životě neměli. Kdybyste zmrazenou hmotu rozmixovali, mohli byste ji také podávat jako bezinkový sorbet. Fantazii se zkrátka ani u bezinky meze nekladou.

4Kosmatice

Jako sladkou chuťovku k svačině můžeme udělat kosmatice z celých květenství usmažených v těstíčku se skořicí. Nebo si je můžeme připravit na slano a podávat je jako křupavou složku talíře. Třeba místo řízků, když to projde. V každém případě i smažené bezové květy voní a chutnají po těch čerstvých. A co jej smažené a křupavé, to je vždycky dobré. Určitě to vyzkoušejte.

5Bezové květy v dezertech a v ledu

Pro jejich něžnou krásu a vůni se hodí i do ledových kostek spolu s dalšími jedlými květy. A pokud vám taky tak voní jako mě, můžete je z lásky k té vůni přidávat klidně do dezertů.

6Sušené květy černého bezu

Protože květy černého bezu máme možnost sbírat jen krátce, ale jejich léčivý účinek se nám hodí po celý rok, je vhodné si v jejich sezóně nasušit jednu dvě lahve do zásoby.

Na chuť, hubnutí a léčení si pak z nich můžeme připravit čaj nebo odvar, které mají svá specifika, takže se jim budeme věnovat detailněji v některém dalším článku.

 
Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval
MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...
Kurz pro začátečníky
Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)
Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...
Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli
Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...
Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!
Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
Zbožňuji vaše recepty
Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...
Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle
Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...
První týden kurzu a 2 kg dole!
Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...
Zmizelo mi moje vypouklé břicho!
Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
Funguje to: po celou zimu jsme fit!
Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...
Jsem vděčná za tuto stravu
Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...
Ještě, že tento web existuje!
Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
Moc mě to baví!
Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...
Z receptů JJ jsem úplně unešená
helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLuxusní kedlubnová omáčka s koprem
Další článekSmažené bezinkové květy