Domů > Nepřehlédněte

Květy černého bezu v kuchyni: 6 tipů, jak je využít!

Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se inspirovat.

Co obsahují květy černého bezu

Květy obsahují vitamíny A, B a C, silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou), cukry a minerály. Navíc krásně voní a jsou jedlé. Škoda je tedy nevyužít v naší jarně letní kuchyni. Máme je k dispozici zhruba měsíc, tak na nic nečekejme a vydejme se pro ně ven. V kuchyni pak s nimi můžeme kouzlit.

Osvěžující nápoj

Můžeme si z nich udělat osvěžující bezový nápoj perfektní pro horké dny, protože bez má ochlazující účinky. Bezová voda vznikne prostým vylouhováním květů ve vodě. Dobrá je kombinace takovéhle domácí limonády s citrónem, případně mátou nebo meduňkou.

Bezová šťáva

Do vody nebo domácích limonád si můžeme místo klasické šťávy připravit bezovou šťávu, samozřejmě zcela bez cukru a bez éček. 

 

Bezová delikatesa – zmrzlina

Ze šťávy pak v létě snadno připravíte naprostou delikatesu – bezovou zmrzlinu. Shodli jsme se, že lepší zmrzlinu jsme ještě v životě neměli. Kdybyste zmrazenou hmotu rozmixovali, mohli byste ji také podávat jako bezinkový sorbet. Fantazii se zkrátka ani u bezinky meze nekladou.

Kosmatice

Jako sladkou chuťovku k svačině můžeme udělat kosmatice z celých květenství usmažených v těstíčku se skořicí. Nebo si je můžeme připravit na slano a podávat je jako křupavou složku talíře. Třeba místo řízků, když to projde. V každém případě i smažené bezové květy voní a chutnají po těch čerstvých. A co jej smažené a křupavé, to je vždycky dobré. Určitě to vyzkoušejte.

Bezové květy v dezertech a v ledu

Pro jejich něžnou krásu a vůni se hodí i do ledových kostek spolu s dalšími jedlými květy. A pokud vám taky tak voní jako mě, můžete je z lásky k té vůni přidávat klidně do dezertů.

Sušené květy černého bezu

Protože květy černého bezu máme možnost sbírat jen krátce, ale jejich léčivý účinek se nám hodí po celý rok, je vhodné si v jejich sezóně nasušit jednu dvě lahve do zásoby.

Na chuť, hubnutí a léčení si pak z nich můžeme připravit čaj nebo odvar, které mají svá léčivá specifika (Černý bez je léčivý od květů až po kůru).

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Martin Rychly
5. 6. 2019

Tenhle clanek prisel v pravy cas. Kvety bezu se nam tlaci z lesa primo do zahrady.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

21
9

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...
9

Vlčí mák v kuchyni – 4 tipy kam s ním

Červené květy vlčího máku jsou potěšením pro oko právě v těchto dnech. Jejich křehounké květy září na tenkých stoncích do daleka jako praporky ohlašující n...
61
16

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...
18
21

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...