Bezinky už kvetou. Krásně voní a jsou léčivé. Pokud kolem nich chodíte, líbí se vám jejich květy a nevíte, co s nimi. Pojďte se inspirovat.

Co obsahují květy černého bezu

Květy obsahují vitamíny A, B a C, silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou), cukry a minerály. Navíc krásně voní a jsou jedlé. Škoda je tedy nevyužít v naší jarně letní kuchyni. Máme je k dispozici zhruba měsíc, tak na nic nečekejme a vydejme se pro ně ven. V kuchyni pak s nimi můžeme kouzlit.

1Osvěžující nápoj

Můžeme si z nich udělat osvěžující bezinkový nápoj perfektní pro horké dny, protože bez má ochlazující účinky. Bezová voda vznikne prostým vylouhováním květů ve vodě. Dobrá je kombinace takovéhle domácí limonády s citrónem, případně mátou nebo meduňkou.

2Bezinková šťáva

Do vody nebo domácích limonád si můžeme místo klasické šťávy připravit bezinkovou šťávu, samozřejmě zcela bez cukru a bez éček. 

 

3Bezinková delikatesa – zmrzlina

Ze šťávy pak v létě snadno připravíte naprostou delikatesu – bezinkovou zmrzlinu. Shodli jsme se, že lepší zmrzlinu jsme ještě v životě neměli. Kdybyste zmrazenou hmotu rozmixovali, mohli byste ji také podávat jako bezinkový sorbet. Fantazii se zkrátka ani u bezinky meze nekladou.

4Kosmatice

Jako sladkou chuťovku k svačině můžeme udělat kosmatice z celých květenství usmažených v těstíčku se skořicí. Nebo si je můžeme připravit na slano a podávat je jako křupavou složku talíře. Třeba místo řízků, když to projde. V každém případě i smažené bezové květy voní a chutnají po těch čerstvých. A co jej smažené a křupavé, to je vždycky dobré. Určitě to vyzkoušejte.

5Bezové květy v dezertech a v ledu

Pro jejich něžnou krásu a vůni se hodí i do ledových kostek spolu s dalšími jedlými květy. A pokud vám taky tak voní jako mě, můžete je z lásky k té vůni přidávat klidně do dezertů.

6Sušené květy černého bezu

Protože květy černého bezu máme možnost sbírat jen krátce, ale jejich léčivý účinek se nám hodí po celý rok, je vhodné si v jejich sezóně nasušit jednu dvě lahve do zásoby.

Na chuť, hubnutí a léčení si pak z nich můžeme připravit čaj nebo odvar, které mají svá specifika, takže se jim budeme věnovat detailněji v některém dalším článku.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh