Pokud potřebujete dochutit obilovinu, salát nebo jakékoliv jiné již hotové jídlo, léčivé gomasio je skvělou volbou. Toto gomasio jsem ochutnala na Bali a úplně se do něj zamilovala. Pokud potřebujete zvýšit množství železa ve vaší stravě, spirulina je jednou z možností. A věřte, že v gomasiu řasy nepoznáte!
Ingredience
  • 16 lžiček sezamu (bílého nebo tmavého)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1-2 lžičky spiruliny v prášku

Jak připravit spirulinové gomasio

  1. Na pánvičku nasypeme odměřené množství sezamových semínek.
  2. Na nejmenším plameni restujeme za stálého míchání.
  3. Jakmile jsou semínka zlatavá, případně začnou lupat a skákat, přidáme sůl.
  4. Vše ještě minutu orestujeme.
  5. Nasypeme do hmoždíře a ze 70 % rozdrtíme.
  6. Uchováváme ve skleničce a skladujeme v lednici.

Praktické

  • Drcená semínka je nejlepší skladovat v lednici, maximálně týden.
  • Pokud nemáte hmoždíř, semínka můžete rozmixovat v mixéru nebo mlýnku na kávu.

Co je to gomasio?
Gomasio se používá k ochucení salátů, polévek, zeleninových či luštěninových směsí nebo na uvařené obiloviny. Neutralizuje překyselení krve, mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je výborným pomocníkem při pálení žáhy.

Obměna

  • Místo spiruliny můžete dát i chlorellu v prášku.
  • Můžete také přidat lahůdkové droždí.
  • Sezam můžete nahradit například i za dýňové nebo lněné semínko.

Kombinujeme

  • Gomasiem posypejte na talíři kopeček obiloviny (např. uvařenou rýži, jáhly atp.), hodí se na dochucení polévek, zeleninových salátů, rizot, vařené, dušené či pečené zeleniny, luštěninových, houbových nebo zeleninových směsí atp.
  • Pokud je vaše jídlo málo slané – dochuťte ho právě gomasiem.

Děti

  • Dětem dáváme gomasio v poměru 1:20-1:22 (1 lžička soli na 20-22 lžiček sezamu).

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo dokáže jídlo – přednáška a beseda s Evou Cikrytovou
Další článekTip na klíčidlo