Pokud potřebujete dochutit obilovinu, salát nebo jakékoliv jiné již hotové jídlo, léčivé gomasio je skvělou volbou. Toto gomasio jsem ochutnala na Bali a úplně se do něj zamilovala. Pokud potřebujete zvýšit množství železa ve vaší stravě, spirulina je jednou z možností. A věřte, že v gomasiu řasy nepoznáte!
Ingredience
  • 16 lžiček sezamu (bílého nebo tmavého)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1-2 lžičky spiruliny v prášku

Jak připravit spirulinové gomasio

  1. Na pánvičku nasypeme odměřené množství sezamových semínek.
  2. Na nejmenším plameni restujeme za stálého míchání.
  3. Jakmile jsou semínka zlatavá, případně začnou lupat a skákat, přidáme sůl.
  4. Vše ještě minutu orestujeme.
  5. Nasypeme do hmoždíře a ze 70 % rozdrtíme.
  6. Uchováváme ve skleničce a skladujeme v lednici.

Praktické

  • Drcená semínka je nejlepší skladovat v lednici, maximálně týden.
  • Pokud nemáte hmoždíř, semínka můžete rozmixovat v mixéru nebo mlýnku na kávu.

Co je to gomasio?
Gomasio se používá k ochucení salátů, polévek, zeleninových či luštěninových směsí nebo na uvařené obiloviny. Neutralizuje překyselení krve, mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je výborným pomocníkem při pálení žáhy.

Obměna

  • Místo spiruliny můžete dát i chlorellu v prášku.
  • Můžete také přidat lahůdkové droždí.
  • Sezam můžete nahradit například i za dýňové nebo lněné semínko.

Kombinujeme

  • Gomasiem posypejte na talíři kopeček obiloviny (např. uvařenou rýži, jáhly atp.), hodí se na dochucení polévek, zeleninových salátů, rizot, vařené, dušené či pečené zeleniny, luštěninových, houbových nebo zeleninových směsí atp.
  • Pokud je vaše jídlo málo slané – dochuťte ho právě gomasiem.

Děti

  • Dětem dáváme gomasio v poměru 1:20-1:22 (1 lžička soli na 20-22 lžiček sezamu).

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo dokáže jídlo – přednáška a beseda s Evou Cikrytovou
Další článekTip na klíčidlo