Pokud potřebujete dochutit obilovinu, salát nebo jakékoliv jiné již hotové jídlo, léčivé gomasio je skvělou volbou. Toto gomasio jsem ochutnala na Bali a úplně se do něj zamilovala. Pokud potřebujete zvýšit množství železa ve vaší stravě, spirulina je jednou z možností. A věřte, že v gomasiu řasy nepoznáte!
Ingredience
  • 16 lžiček sezamu (bílého nebo tmavého)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1-2 lžičky spiruliny v prášku

Jak připravit spirulinové gomasio

  1. Na pánvičku nasypeme odměřené množství sezamových semínek.
  2. Na nejmenším plameni restujeme za stálého míchání.
  3. Jakmile jsou semínka zlatavá, případně začnou lupat a skákat, přidáme sůl.
  4. Vše ještě minutu orestujeme.
  5. Nasypeme do hmoždíře a ze 70 % rozdrtíme.
  6. Uchováváme ve skleničce a skladujeme v lednici.

Praktické

  • Drcená semínka je nejlepší skladovat v lednici, maximálně týden.
  • Pokud nemáte hmoždíř, semínka můžete rozmixovat v mixéru nebo mlýnku na kávu.

Co je to gomasio?
Gomasio se používá k ochucení salátů, polévek, zeleninových či luštěninových směsí nebo na uvařené obiloviny. Neutralizuje překyselení krve, mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je výborným pomocníkem při pálení žáhy.

Obměna

  • Místo spiruliny můžete dát i chlorellu v prášku.
  • Můžete také přidat lahůdkové droždí.
  • Sezam můžete nahradit například i za dýňové nebo lněné semínko.

Kombinujeme

  • Gomasiem posypejte na talíři kopeček obiloviny (např. uvařenou rýži, jáhly atp.), hodí se na dochucení polévek, zeleninových salátů, rizot, vařené, dušené či pečené zeleniny, luštěninových, houbových nebo zeleninových směsí atp.
  • Pokud je vaše jídlo málo slané – dochuťte ho právě gomasiem.

Děti

  • Dětem dáváme gomasio v poměru 1:20-1:22 (1 lžička soli na 20-22 lžiček sezamu).

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo dokáže jídlo – přednáška a beseda s Evou Cikrytovou
Další článekTip na klíčidlo