Pokud potřebujete dochutit obilovinu, salát nebo jakékoliv jiné již hotové jídlo, léčivé gomasio je skvělou volbou. Toto gomasio jsem ochutnala na Bali a úplně se do něj zamilovala. Pokud potřebujete zvýšit množství železa ve vaší stravě, spirulina je jednou z možností. A věřte, že v gomasiu řasy nepoznáte!

Ingredience
  • 16 lžiček sezamu (bílého nebo tmavého)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1-2 lžičky spiruliny v prášku

Jak připravit spirulinové gomasio

  1. Na pánvičku nasypeme odměřené množství sezamových semínek.
  2. Na nejmenším plameni restujeme za stálého míchání.
  3. Jakmile jsou semínka zlatavá, případně začnou lupat a skákat, přidáme sůl.
  4. Vše ještě minutu orestujeme.
  5. Nasypeme do hmoždíře a ze 70 % rozdrtíme.
  6. Uchováváme ve skleničce a skladujeme v lednici.

Praktické

  • Drcená semínka je nejlepší skladovat v lednici, maximálně týden.
  • Pokud nemáte hmoždíř, semínka můžete rozmixovat v mixéru nebo mlýnku na kávu.

Co je to gomasio?
Gomasio se používá k ochucení salátů, polévek, zeleninových či luštěninových směsí nebo na uvařené obiloviny. Neutralizuje překyselení krve, mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je výborným pomocníkem při pálení žáhy.

Obměna

  • Místo spiruliny můžete dát i chlorellu v prášku.
  • Můžete také přidat lahůdkové droždí.
  • Sezam můžete nahradit například i za dýňové nebo lněné semínko.

Kombinujeme

  • Gomasiem posypejte na talíři kopeček obiloviny (např. uvařenou rýži, jáhly atp.), hodí se na dochucení polévek, zeleninových salátů, rizot, vařené, dušené či pečené zeleniny, luštěninových, houbových nebo zeleninových směsí atp.
  • Pokud je vaše jídlo málo slané – dochuťte ho právě gomasiem.

Děti

  • Dětem dáváme gomasio v poměru 1:20-1:22 (1 lžička soli na 20-22 lžiček sezamu).

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu 🙂

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCo dokáže jídlo – přednáška a beseda s Evou Cikrytovou
Další článekTip na klíčidlo