Základní informace

V zimě nám studené ovoce příliš nesvědčí. Proto používáme vaření, napařování, smažení a dušení víc než kdykoli jindy v průběhu roku. Jablíčka v páře krásně zesládnou a poslouží jako zdravá svačinka pro děti nebo lahodný dezert pro dospělé. Příprava je snadná a rychlá.

Ingredience pro 4 osoby

  • 4 jablka
  • trochu vody
  • špetka skořice, hřebíček (nemusí být)

Postup

 

Očištěná a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na čtvrtky a dáme slupkou dospod na pařáček. Na dno kastrůlku vlijeme trochu vroucí vody z rychlovarné konvice. Do vody můžeme pro vůni vložit hřebíček nebo kus skořice (nebo skořicí posypat). Vložíme pařáček s jablky, můžem je skořicí trochu posypat, přiklopíme pokličkou a necháme dusit přikryté cca 15 minut. Že jsou připravená poznáme tak, že při zvednutí pokličky nám vodou nabobtnalá jablíčka „vydechnou“ a mírně spadnou. Hotová jablka mají jinou strukturu než syrová, nyní vypadají spíš jako pyré, které drží pohromadě jen díky slupce.

Z obyčejného jablka v páře můžeme udělat dokonalý dezert, když je přelijeme karobovou polevou a posypeme mandlemi či kokosem.

Praktické

  • Podávat můžeme teplé i vychlazené.
  • Výborně se hodí s sebou dětem na svačinky.
  • Jablíčka v páře jsou podstatně sladší než tatáž jablka za syrova. Je to tím, že cukr teplem zkaramelizoval. Proto jsou takto upravená také stravitelnější.
  • Nejmenším dětem sundáme slupku (snadno se sama oddělí), jinak ale vaříme i jim jablíčka ve slupce. Jednak kvůli vitamínům, jednak se nám čistě prakticky budou lépe transportovat z pařáčku na talířek, když je bude držet slupka pohromadě. Navíc pařáček zůstane prakticky čistý.

Obměna

Stejně jako jablka, můžeme napařit hrušky či jiné tuzemské ovoce a vždy budeme mile překvapení sladkou chutí a vůní.

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. můžu se zeptat, co je na mikrovlnce tak špatného?

    Na internetu se o mikrovlnách napovídá spousta negativního, ale ani jeden zdroj nepůsobí seriózně, žádný výzkum, jen domněnky.
    Mikrovlny přece stejně září ze různých zdrojů okolo nás, nejen z mikrovlnky.

    a pobavil mě pokus, jak rostlinky rostou po „zmikrovlněné“ vodě hůř. Zkoušel jsme to v práci a opak je pravdou!

    • Je na každém jak se rozhodne vařit a ohřívat, ale zrovna dneska jsem byla na přednášce o čínské medicíně a souvislostech a velmi tam upozorňovali na to, abychom nic neohřívali v mikrovlnce a nejedli nic zmraženého. Oslabuje to naše tělo na energetické bázi, navíc mikrovlna rozbíjí všechny termodynamické vazby v potravě. Doslova rozkmitá molekuly a ty se stejně chaoticky chovají v našem těle a trvá až 2 dny, než se vše zase srovná.

  2. Teplé ovoce máme moc rádi. Výborné jsou i horké jahody nebo maliny. Když je málo času, hodím jablko i do mikrovlnky 🙂 Ještě Vás chci poprosit – nebyl by recept na „zaručeně zdravé a dobré“ vánoční cukroví? Zkusila bych na zkoušku, třeba se chytne 🙂

    • Výborný tip, Jani, horké maliny nebo jahody, to je taky mňamka. Musíme si na to v létě vzpomenout, navařit, nafotit a dát do receptů. Ovšem s tou mikrovlnkou nemůžeme souhlasit. Já vím, budeme nejspíš za radikální maniačky na zdravou výživu, ale kdybyste o mikrovlnce věděla to, co my, asi byste ji hodila z okna :-o) Každopádně zdravé vánoční cukroví jsme vloni nazkoušely a nafotily, takže už ho jen hodíme na web a budete moci zkusit a ochutnat také. Vloni jsme ho vzaly s Helčou do školky mezi „normální“ rodiče, kteří přinesli běžné cukroví a kupodivu se po tom našem zaprášilo nejdřív. Není až tak sladké, jako to běžné, ale zdá se, že to všichni, kdo ochutnali, spíše ocenili. Takže pracujeme na tom! 🙂

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.