- 4 jablka
- trochu vody
- špetka skořice, hřebíček (nemusí být)
- špetka soli
Jak připravit napařená jablka
- Očištěná a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na čtvrtky a dáme slupkou dospod na pařáček.
- Na dno kastrůlku dáme vodu jen tolik, aby nepřesahovala pařáček. Do vody dáme špetku soli a můžeme pro vůni vložit hřebíček nebo kus skořice.
- Vložíme pařáček s jablky, můžeme je skořicí trochu posypat, přiklopíme pokličkou a necháme dusit přikryté cca 15 minut a mírném plameni. Že jsou připravená poznáme tak, že při zvednutí pokličky nám vodou nabobtnalá jablíčka “vydechnou” a mírně spadnou. Hotová jablka mají jinou strukturu než syrová, nyní vypadají spíš jako pyré, které drží pohromadě jen díky slupce.
Praktické
- Jablíčka si takto můžete připravit i bez pařáčku – v kastrolku s trochou vody na dně je také napaříte, jen pozor, aby bylo vody dost a nepřipálila se, ale zase ne tolik, aby se v ní jablka vařila.
- Jablíčka jsou skvělá ještě teplá, ale můžete si je dát v krabičce s víčkem nebo skleničce do ledničky a mít je na další den už připravené. Jsou totiž dobrá i vychlazená. Ale nechte je po vyndání z lednice trochu ohřát, zejména v chladných měsících nebo při oslabených ledvinách. Případně je můžete i ohřát.
- Jablíčka v páře jsou podstatně sladší než tatáž jablka za syrova. Je to tím, že cukr teplem zkaramelizoval. Proto jsou takto upravená také stravitelnější.
- Nejmenším dětem sundáme slupku (snadno se sama oddělí), jinak ale vaříme i jim jablíčka ve slupce. Jednak kvůli vitamínům, jednak se nám čistě prakticky budou lépe transportovat z pařáčku na talířek, když je bude držet slupka pohromadě. Navíc pařáček zůstane prakticky čistý.
- Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
- Místo jablíček můžete takto připravit i velmi chutné hrušky.
- Koření můžete vynechat, jablíčka jsou lahodná i bez něj. Přidat naopak můžete badyán, kardamom, citrónovou kůru a jiné koření, které se hodí k ovoci.
- Z obyčejného jablka v páře můžeme udělat dokonalý dezert, když je přelijeme rýžovým nebo datlovým sirupem, javorovým sirupem nebo třeba karobovou polevou a posypeme mandlemi či kokosem. To děláme často pro návštěvy a vždycky sklízíme pochval
Děti
- Napařená jablíčka jsou ideální pro nejmenší děti od momentu, kdy zavádíme ovoce. Měkkou část jim vydlabeme lžičku, slupku nedáváme, dokud pořádně nekoušou. Vynecháme však sůl a koření.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Naparovana jablíčka s kakaovou polevou byla mňam. Potřebovala jsem spotřebovat zralou hrusku, tak jsem ji tam hodila vcelku, a to byla teprve mana nebeská!!
Podusena jablicka jsou nej! Vetsinou pridavam i par rozinek :-)