- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce sladu / rýžového sirupu (bez lepku)
- 2 lžíce karobu (příp. kakaa)
- 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolády, jinak nemusí vůbec být)
- 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo 2-3 tekutého rostlinné smetany či mléka)
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- šálek horké vody
- pár lžic studené vody
- Obilnou kávu, karobový prášek a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.
- V kastrolu rozehřejeme olej a na horký přidáme slad. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel.
- Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu.
- Mezitím v trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. Jen chvilku povaříme a jak začne houstnout jako pudink, tak naléváme na ovoce či poháry.
- Poleva po vychladnutí ztuhne jako klasický pudink. Čím více dáte tekutin, tím bude řidší, čím víc škrobu, tím hutnější. Můžete tedy podle potřeby pudink při vaření doředit nebo dohustit přidáním dalšího škrobu (rozmíchaného ve studené vodě!).
- Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a rostlinné mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná. Chceme-li pevnou polevu, která se nehne, přidáme do vaření agar. Tu pak můžete krájet, když vychladne. Ale druhý den bude praskat, jak začne vysychat.
- Pro bezlepkovou verzi používejte obilné sirupy a mléka z bezlepkových obilovin, mandlí, ořechů, kokosu nebo semínek.
- Pro nesójovou verzi nepoužívejte sójovou smetanu.
- Místo oleje můžeme použít kokosový olej. Pokud poleva nemusí držet tvar a chutnat hutně pudinkově, můžete udělat zkratku – rozehřát kokosový olej, přidat karob a slad nebo sirup a je hotovo.
- Místo sušeného mléka můžeme použít tekuté např. rýžové, kokosové, ovesné apod. nebo smetanu.
- Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.
Děti
- S hnědými sladkostmi čekáme až do momentu, kdy začínáme naší zdravou stravou konkurovat čokoládovým cukrovinkám. Zbytečně brzy děti na čokoládu neučíme. Karobová poleva je pak skvělou alternativou bez cukru, mléka a kakaa pro první dezerty s “čokoládou”. Pokud už děti běžně jedí kakaové a čokoládové cukrovinky, klidně jim tuto polevu připravte, ať už jsou jakkoli staré. Jinak s tím nespěchejte. Přestože v polevě není nic vyloženě nevhodného, nedávala bych jí dětem mladším 1,5 roku.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Dnes vyzkoušeno a použito na napařované jablka a všichni byli moc spokojeni. Krém mám černý, jako by byl z luxusní čokolády :-)
Ahoj Dagbri,
jestli ji budete dělat čoko polevu, tak v malé vrstvě tuhne dobře, ale ve velké je taky taková měkčí. Kokosák v teple není tak tuhý jako klasika máslo, či tuk Omega, který jsem dříve na polevu používala.
Takže já jsem mazala cukroví ve slabé vrstvě mašlovačkou a sypala kokosem, nebo kápla na cukroví bobek a dala do něj mandli.Pak na noc do špajzu a ráno byla poleva dostatečně ztuhlá.
Spíš mi šlo o to, aby mandle v něčem držela.Nebo mašlovačkou jsem dělala taky cikcaky na ovesné sušenky ze zdejšího webu a taky vypadají moc hezky.
Ahoj