Chcete ozdobit dezert? Zamlsat si a přitom nechcete do těla dostávat cukr, průmyslové tuky a kyselinu oxalovou (šťavelovou), které nám silně překyselují organismus? Máme pro vás elegantní řešení. Čokoláda to není, nalaďte si chuťové buňky na jemnější chuť. Ale jako poleva na dušené či pečené ovoce, ozdoba pohárů a pudinků je karobová "čokoláda" prostě skvělá.
Ingredience
na hrneček čokolády
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sladu / rýžového sirupu (bez lepku)
  • 2 lžíce karobu (příp. kakaa)
  • 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolády, jinak nemusí vůbec být)
  • 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo tekutého rostlinného mléka, ale dáme o něco méně horké vody)
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • šálek horké vody
  • pár lžic studené vody

Postup

Obilnou kávu, karobový prášek a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.  V kastrolu rozehřejeme olej a na horký přidáme sladěnku. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. Jen chvilku povaříme a hned naléváme na ovoce či poháry.

Praktické

  • Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a sušené mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná. Chceme-li pevnou polevu, která se nehne, přidáme do vaření agar.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte rýžový slad nebo rýžový sirup.

Obměna

  • Místo oleje můžeme použít ztužený tuk (kokosový nebo palmový).
  • Místo sušeného mléka můžeme použít i mléko tekuté např. rýžové. Nemáme-li po ruce ani to, můžeme si pomoci kokosovým krémem či mlékem.
  • Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

  1. Dnes vyzkoušeno a použito na napařované jablka a všichni byli moc spokojeni. Krém mám černý, jako by byl z luxusní čokolády 🙂

  2. Ahoj Dagbri,
    jestli ji budete dělat čoko polevu, tak v malé vrstvě tuhne dobře, ale ve velké je taky taková měkčí. Kokosák v teple není tak tuhý jako klasika máslo, či tuk Omega, který jsem dříve na polevu používala.
    Takže já jsem mazala cukroví ve slabé vrstvě mašlovačkou a sypala kokosem, nebo kápla na cukroví bobek a dala do něj mandli.Pak na noc do špajzu a ráno byla poleva dostatečně ztuhlá.
    Spíš mi šlo o to, aby mandle v něčem držela.Nebo mašlovačkou jsem dělala taky cikcaky na ovesné sušenky ze zdejšího webu a taky vypadají moc hezky.
    Ahoj

  3. Tak jsem se rozhodla vyzkoušet čokoládu, jako když jsem dělala dříve klasiku, ale ve zdravé podobě. Vypadá dobře a chutná taky, je lesklá a pevná.
    Do většího kastrolku jsem dala menší kastrolek (vodní lázeň),
    trochu kokosového oleje, kvalitní kakao, podle chuti rýžový sirup.
    Nejprve to bylo hutné, že se to nedalo natírat na cukroví, pak se to trochu srazilo – stačí přidat lžičku oleje a znovu zahřát. Pak jsem přidala tekutou sojovou smetanu a čokoláda je na světě. Krásně se vše spojilo a dá se zdobit v pohodě. Tuhne rychle, jako čokoláda, takže mandličku položit na čoko hned.:):)

  4. Ahoj Evi, právě jsem napekla cukroví, které jsem zrovna teď chtěla pomazat
    karobovou čokoládou. Teda chci dát kakao, ale postup bude stejný.
    Někde v komentářích bylo, že se má polít cukroví 2 dny před Vánocemi, jinak se rozmáčí. To mě zaskočilo, 2 dny před Vánocemi už na to nebude čas, myslela jsem, že to udělám vše dnes.
    Jak udělatb pevnou čokoládu, aby se nenamočilo cukroví?
    děkuji moc za odpověď

    • Jde o to, aby se cukroví nenaplnilo dva týdny dopředu mokrými krémy apod., to je pak na kaši. Co se týká čokolády, tak buď s agarem nebo s olejem, který tuhne, třeba kokosový, kakaový apod.

  5. holky, chtěla jsem se zeptat, jak je to s čokoládou – je čokoláda špatná? nemám na mysli mléčnou Milku, ale kvalitní hořkou čokoládu. koupila jsem si ve zdravé výživě čokoládu, kde není ani cukr a je z nepražených kakaových bobů. a co říkáte na samotné nepražené kakaové boby? když mě honí mlsná, pár si jich dám a někdy to zabere a už nejdu ani po ničem dalším 😉 moc děkuji za odpověď.

    • Jeden čtvereček občas bych asi pokud bych byla zdravá neřešila. Bob je exotika a tak bych s ním i tak zacházela.

  6. Dobrý den,

    můžu se prosím zeptat, co tato karobová poleva a dvouleté dítě? Může, nemůže..:)? Mockrát děkuji, celý web je super!

    • U dvouletého výjimečně polevu dát můžete, třeba na narozeninový dort, ale neučila bych na to dítko, přeci jen překyseluje i když je 100 x lepší než klasická čokoláda.

  7. Dnes jsem zkoušela a asi jsem čekala něco jiného. Chtěla jsem něco, co ztvrdne úplně jako čokoláda, abych v tom mohla obalovat třeba rozinky nebo mandle. Nevíte, jak by se dalo udělat?

  8. Dobrý den. Chtěla bych si udělat karobouvou pomazánku, né polevu (jako je třeba Nutela). Ale nevím, co dát za tuk – když dám olej a udělám dle vašeho receptu, stuhne to alespoň trošku v ledničce? Případně když dám tuk ztužený, neudělám z toho tvrdou čokoládu? Ráda bych si to občas namazala na pečivo (když potřebuji zahnat chuť i hlad zároveň, ke Caru je to báječný 🙂 ) díky moc, Ivana
    PS: a mohla bych místo oné sladěnky přidat fruktózu?

    • To jste mě pobavila, že chcete zahánět chuť karobovou pomazánkou na pečivu 🙂 Lepší by byl nějaký ovocný nebo obilný dezert, pudink apod. Když se dá do karobové čokolády kukuřičný škrob, je z toho pudink, který zatuhne a mazat se moc nedá. Když se tam dá palmový tuk nebo se i přidá agar, tak to ztuhne skoro jako čokoláda. Tak bych asi nechala recept jak je, příprava na oleji, ale nedávala bych moc škrobu, aby to nebylo moc hutné. Budete moc vyzkoušet a dejte pak vědět. Nechcete si raději mazat na chleba třeba tahini??? Nebo si kupte nějakou Karobelu ve zdravé výživě, není to Nutella, ale je to roztíratelné. Není to ultra zdravé, ale to není ani to pečivo, takže je to pak už skoro jedno.

      • Recept na domácí výbornou karobelu: Večer namočit datle a suš. švestky, 1:1, ráno pomixovat + arašídy pomleté, ale nechané i kousky + karob.
        K celozr. pečivu + obložit ovocem.

  9. Ahoj, chtěla bych se zeptat, co se myslí tím kokosovým krémem. Doktorka Strnadelová ho také v mnoha receptech uvádí. Ve zdravé výživě ale prodávají jen kokosové mléko v konzervách nebo kokosový tuk (olej), tak nevím. Díky za odpověď.

    • Kokosový krém je taková bílá, hustá, jakoby šlehačkovitá hmota, která se nachází nahoře i konzervě s kokosovým mlékem, je jí tam asi čtvrtina z celého obsahu. Já jsem sehnala přímo kokosový krém u nás v Albertu v sekci, co mají cizokrajné potraviny, mají jak mléko, tak krém, který je hustý z větší části. Ale lze klidně použít i kokosové mléko, jen to bude řidší.

  10. Zobrazit všech 22 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekČočková pomazánka s dýní a cibulkou
Další článekVelikonoční “tvarohový” beránek