Domů > Magazín > Vaše příběhy

Jím jinak, lépe. (Eliška 25 let)

Donedávna jsem si myslela, že jím celkem zdravě… Ale poslední dobou mi nebylo dobře. Místo snídaně jsem si brala prášek na bolení hlavy, věčně mě pálila žáha a vyústilo to ve velké zažívací problémy. V pátek jsem byla na konzultaci ohledně zdravotního stavu a jídelníčku, v pondělí nakoupila nové suroviny, v úterý začala vařit, do pátku jsem si našla svůj systém… ale hlavně mě přestala bolet hlava a pálit žáha!

Myslela jsem, že jím celkem zdravě

Než jsem se dověděla od Evy o „jejím“  způsobu stravování, jedla jsem to, co pro mě bylo normální a myslela jsem si, že jím celkem zdravě. Vyhýbala jsem se smaženým a příliš tučným jídlům, jedla jsem hodně jogurtů a čerstvé zeleniny. Doma jsem vařila jen o víkendu, protože jsem minimálně 10 hodin mimo domov. A po práci se člověku, pravda, do vaření moc nechce. Snažila jsem se ale jíst pravidelně, včetně obědů, abych měla teplé jídlo, maso a zeleninu.

Ale nebylo mi dobře

Přesto mi nebylo dlouhodobě moc dobře. Trápení se žaludkem, vyvrcholilo až k velkým nevolnostem. Pálení žáhy pro mě bylo na denním pořádku. Zkrátka něco, s čím se člověk musí smířit, protože to tak prostě je a jinak to už nebude. Alespoň jsem si to myslela…

Lékaři nepomohli, tak proč to nezkusit jinak

Pak jsem si nechala poradit s jídelníčkem a doporučit literaturu.

Dozvěděla jsem se nové informace o plnohodnotném, vyváženém a zdravém způsobu stravování. Vzhledem k tomu, že jsem se už opravdu trápila (začala jsem mít i kožní problémy a žádný z lékařů mi nebyl schopný pomoct) rozhodla jsem se to bez váhání vyzkoušet.

Začátky

První den po přečtení knížky o této stravě, jsme s přítelem nakoupili vše, co bylo potřeba.     V kuchyni při vaření jsem ale byla zděšená. Nevěděla jsem, co dřív. Vařit, nakládat, dusit, luhovat…  Ale velice rychle (a to opravdu doslova během pár dní) jsem byla schopná zorganizovat si vše tak, abych to zvládala s přehledem. Jsem člověk, který když něco chce, tak to chce nejlépe hned a se vším všudy. Takže žádné úlevy, držím se doporučení a nepolevuji doposud. Spoustu věcí už mám v hlavě a nemusím nahlížet do knížky ani na recepty.

Byla to jen otázka organizace

Ráno musím vstávat dřív, abych nám mohla v klidu uvařit snídani, vyvenčit psa a nachystat se do práce. Odpoledne po práci opět vařím, abychom měli oběd na další den. Po té, co dovařím oběd, už je skoro čas, začít vařit večeři.  Zní to děsivě, ale doba přípravy jídel se zkracuje každým dnem. Navíc pokud doma máte v partnerovi podporu, když vám pomůže s čím je potřeba, tak opravdu není žádný problém. Spoustu věcí si už umím vymyslet sama a těším se, až to bude naprosto automatické.

Přestala mě bolet hlava, pálit žáha, zmizela únava a do práce jsem vyrazila na kole

Nejlepší na tom je, že mě přestala bolet hlava. Začínalo pro mě být už téměř na denním pořádku, brát si po ránu místo snídaně prášek na bolest. A to se teď změnilo! Jídlo je opravdu lehce stravitelné, do dvou hodin mám opět hlad (a hlavně chuť) na něco z mého jídelníčku. Pálení žáhy jsem od doby, co se takto stravuji nezaznamenala a to je pro mě opravdu úleva. Jsem míň unavená a pořád se to zlepšuje.  Dokonce jsem párkrát ráno vstala dřív a vyrazila z Rožnova do Valmezu na kole!

Stojí to za to

I když je to ze začátku hodně těžké a časově náročné, určitě se mi to vyplatilo už teď a věřím, že mě ještě spousta milých překvapení čeká.  Zkrátka, když se chce, tak to jde :-)

Fandím všem, co jste se rozhodli zlepšit svoje zdravíčko tím, že jste ochotni věnovat svůj čas vaření a dbát na to, jestli do sebe dostáváte vše potřebné.

Eliška Bratánková

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Martina Kamradová
4. 6. 2023

Eliško, moc Vás prosím, abyste mi napsala jméno té knihy, o které píšete. Předem děkuji, 😘 Tinka

Mě zaujala věta, kde Eliška píše, že odpoledne vaří oběd na druhý den. Co vaří na druhý den? Vařila bych manželovi, ale narážím na zeleninu, která by neměla vychladnout.. Co se tedy dá uvařit na druhý den k obědu? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fialkový ocet – do jídla i na tělo

Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem nebo popá...

Batátový hummus

Hummus tentokrát s batáty – je lahodný namazaný na domácím chlebu, skvělý také do placek a k syrové zelenině.
25
10

Moje zahrada

V tomto článku bych vás ráda nechala nahlédnout do mojí zahrady a seznámila vás s tím, jak jsem se k ní dostala, proč si pěstuji zeleninu a jaké druhy zele...
klub
32
15

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...
26
16

Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které vás překvapí

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl teh...

Pěstujeme mrkev

Od začátku našeho pěstování jsem se vždy snažila poučit z dané sezóny, přemýšlet, proč roste to a neroste ono. Mrkev pěstujeme už dlouho a  začátky nebyly ...