Myslela jsem, že jím celkem zdravě
Než jsem se dověděla od Evy o „jejím“ způsobu stravování, jedla jsem to, co pro mě bylo normální a myslela jsem si, že jím celkem zdravě. Vyhýbala jsem se smaženým a příliš tučným jídlům, jedla jsem hodně jogurtů a čerstvé zeleniny. Doma jsem vařila jen o víkendu, protože jsem minimálně 10 hodin mimo domov. A po práci se člověku, pravda, do vaření moc nechce. Snažila jsem se ale jíst pravidelně, včetně obědů, abych měla teplé jídlo, maso a zeleninu.
Ale nebylo mi dobře
Přesto mi nebylo dlouhodobě moc dobře. Trápení se žaludkem, vyvrcholilo až k velkým nevolnostem. Pálení žáhy pro mě bylo na denním pořádku. Zkrátka něco, s čím se člověk musí smířit, protože to tak prostě je a jinak to už nebude. Alespoň jsem si to myslela…
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
Lékaři nepomohli, tak proč to nezkusit jinak
Pak jsem si nechala poradit s jídelníčkem a doporučit literaturu.
Dozvěděla jsem se nové informace o plnohodnotném, vyváženém a zdravém způsobu stravování. Vzhledem k tomu, že jsem se už opravdu trápila (začala jsem mít i kožní problémy a žádný z lékařů mi nebyl schopný pomoct) rozhodla jsem se to bez váhání vyzkoušet.
Začátky
První den po přečtení knížky o této stravě, jsme s přítelem nakoupili vše, co bylo potřeba. V kuchyni při vaření jsem ale byla zděšená. Nevěděla jsem, co dřív. Vařit, nakládat, dusit, luhovat… Ale velice rychle (a to opravdu doslova během pár dní) jsem byla schopná zorganizovat si vše tak, abych to zvládala s přehledem. Jsem člověk, který když něco chce, tak to chce nejlépe hned a se vším všudy. Takže žádné úlevy, držím se doporučení a nepolevuji doposud. Spoustu věcí už mám v hlavě a nemusím nahlížet do knížky ani na recepty.
Byla to jen otázka organizace
Ráno musím vstávat dřív, abych nám mohla v klidu uvařit snídani, vyvenčit psa a nachystat se do práce. Odpoledne po práci opět vařím, abychom měli oběd na další den. Po té, co dovařím oběd, už je skoro čas, začít vařit večeři. Zní to děsivě, ale doba přípravy jídel se zkracuje každým dnem. Navíc pokud doma máte v partnerovi podporu, když vám pomůže s čím je potřeba, tak opravdu není žádný problém. Spoustu věcí si už umím vymyslet sama a těším se, až to bude naprosto automatické.
Přestala mě bolet hlava, pálit žáha, zmizela únava a do práce jsem vyrazila na kole
Nejlepší na tom je, že mě přestala bolet hlava. Začínalo pro mě být už téměř na denním pořádku, brát si po ránu místo snídaně prášek na bolest. A to se teď změnilo! Jídlo je opravdu lehce stravitelné, do dvou hodin mám opět hlad (a hlavně chuť) na něco z mého jídelníčku. Pálení žáhy jsem od doby, co se takto stravuji nezaznamenala a to je pro mě opravdu úleva. Jsem míň unavená a pořád se to zlepšuje. Dokonce jsem párkrát ráno vstala dřív a vyrazila z Rožnova do Valmezu na kole!
Stojí to za to
I když je to ze začátku hodně těžké a časově náročné, určitě se mi to vyplatilo už teď a věřím, že mě ještě spousta milých překvapení čeká. Zkrátka, když se chce, tak to jde :-)
Fandím všem, co jste se rozhodli zlepšit svoje zdravíčko tím, že jste ochotni věnovat svůj čas vaření a dbát na to, jestli do sebe dostáváte vše potřebné.
Eliška Bratánková
PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?
Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.
Komentáře
Eliško, moc Vás prosím, abyste mi napsala jméno té knihy, o které píšete. Předem děkuji, 😘 Tinka
Mě zaujala věta, kde Eliška píše, že odpoledne vaří oběd na druhý den. Co vaří na druhý den? Vařila bych manželovi, ale narážím na zeleninu, která by neměla vychladnout.. Co se tedy dá uvařit na druhý den k obědu? Děkuji.