Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Proč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí

sezóna jaro

Třešně známe a milujeme všichni. Ale i o třešních se můžete dozvědět leccos zajímavého – a hlavně užitečného! Přečtěte si, co vlastně všechno skrývá ovoce, které mlsáte. Tyto informace vás překvapí!

Tisíce druhů

Třešní můžeme rozlišit až 1000 různých druhů, které se liší barvou (od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy) i chutí. Dělí se na srdcovky, polochrupky a chrupky. Srdcovky dostaly název dle svého tvaru a jsou nejranějším druhem. Mají měkkou a sladkou dužinu se spoustou šťávy. Nejpěstovanější srdcovkou je u nás odrůda Karešovka. Typ třešní chrupky jsou u nás nejvíce rozšířené a když se do nich zakousnete, tak křupnou. Také známe bělice, které ukrývají bílou dužinu nebo plané ptačinky, které jsou kyselé.

Zázrak na dnu

O třešních je známo, že velmi pomáhají lidem se dnou. Už pět hodin po konzumaci třešní dochází ke snižování hladiny kyseliny močové a záchvaty dny tak zeslábnou nebo nepřicházejí tak často. Podobné množství anthokyaninů vykazují také maliny.

Zásobárna vitamínů a minerálů

Třešně mají minerální složení, blížící se “silákům”, kterými jsou špenát a červená řepa. Z minerálů třešně obsahují hlavně draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík. Z vitamínů tady hraje důležitou roli vitamín C, B a E. Za jejich zbarvení může antokyan, který se společně s vitamínem C podílí na tom, aby naše tkáně byly pružné a pevné. Třešně jsou také skvělým antioxidantem. Působí proti tvorbě volných radikálů v organismu.

Pomáhají dobře spát

Třešně obsahují hormon melatonin, který pomáhá ke kvalitnímu spánku. Obsahují ho dokonce ve větším množství, než dokáže naše tělo vyprodukovat.

Zlepšují paměť

Anthocyaniny, které třešně obsahují, se používají při léčbě demence a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Hodí se také například pro studenty během zkouškového období.

Působí proti křečím

Třešně si zamilovali také sportovci, protože šťáva z třešní díky obsahu antokyanů ulevuje od bolesti svalů a křečí při vytrvalostních aktivitách nebo výletech do hor.

Proti rakovině

Obsažené flavonoidy v třešních (např. quercetin, kyselina ellagová), mají silné protirakovinové účinky. Dále třešně obsahují také perillyl alkohol, který zřejmě také inhibuje růst nádorů. Podle amerických vědců vláknina z třešní a višní pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Červíci a ptáci

Kromě mrazů, je největším nepřítelem třešní jsou špačci, kteří ve velkých hejnech během pár dní ozobou celý strom a moucha vrtule třešňová. Ta klade vajíčka do třešní a způsobuje červivost plodů. Zajímavostí je, že vrtule klade do každého plodu jen jedno vajíčko, protože jedna třešeň je schopna uživit jen jednu larvu. Vrtule zanechává na každém plodu svou chemickou značku, takové osobní razítko, že je tato třešeň již obsazena.

Nejlepší odrůda na světě

Čeští ovocnáři slaví úspěch. Věděli jste, že naše odrůda třešní Tamara dostala v USA patent a je považována za nejkvalitnější třešeň, která dosud byla vyšlechtěna?

Pecky nevyhazujeme

Pecky jsou ideálním zásobníkem tepla. Když je usušíte a zašijete do plátěného pytlíku, získáte přírodní termopodušku. Stačí ji nahřát a položit na bolavé břicho, svaly, klouby atp. Pokud máme pohmožděné nebo naražené místo na těle, pytlík s peckami dáme do mrazáku a přikládáme na postižené místo. Pytlíček je vhodný i jako masážní na ruce či nohy.

Kolik třešní, tolik višní…

Víte, co toto rčení znamená? Pokud ano nebo máte osobní tip, podělte se s námi v komentářích :-)

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

87 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Muchomůra
5. 7. 2021

Kolik tresni, tolik visni…tak mi moje mama odpovidala,kdyz jsem byla v puberte, na me “filozoficke” otazky…😄

Nejvíce toho jodu právě obsahují ty stopky třešní. Jinak z pohledu TCM – mají teplou povahu – když je sníte, lehce váš zahřejí, respektive zejména vaše trávení, ke kterému mají největší vztah
– mají sladkou až lehce nakyslou chuť – sladká chuť vyhovuje orgánům Země, tedy Slezině a Žaludku
– mají vztah zejména k orgánům: Slezina, Žaludek, Játra
– doplňují čchi a jin Sleziny a Žaludku, takže jsou dobré při únavě, nechutenství, suchosti; posilují Játra a Ledviny, takže šlachy i kosti, doporučují se zejména při potížích dolních končetin – slabost a bolest v kyčlích nebo kolenou, slabé a těžké nohy; doplňují také krev, jejíž nedostatek se z hlediska tcm většinou projevuje jako pocity motání, zapomnětlivost, bušení srdce, nespavost, neklid.
Helena

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

44
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...
21

Šťavel kyselý v kuchyni

Tenhle lesní šťovík snad každý z nás ochutnal už jako dítě. My jsme jim říkali zelíčko. Rozkošné trojlístky mají ještě rozkošnější květy. A jimi si už teď ...
18
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v červnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
16
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
102
22

Nebezpečí zelených smoothie a šťáv – jsou nabité živinami, ale i riziky

Smoothie a zelené detoxikační šťávy zažívají boom. Možná o nich máte také představu, že jde o tu nejzdravější věc, kterou pro své tělo můžete udělat. Že je...