Třešně známe a milujeme všichni. Ale i o třešních se můžete dozvědět leccos zajímavého - a hlavně užitečného! Přečtěte si, co vlastně všechno skrývá ovoce, které mlsáte. Tyto informace vás překvapí!

1Tisíce druhů

Třešní můžeme rozlišit až 1000 různých druhů, které se liší barvou (od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy) i chutí. Dělí se na srdcovky, polochrupky a chrupky. Srdcovky dostaly název dle svého tvaru a jsou nejranějším druhem. Mají měkkou a sladkou dužinu se spoustou šťávy. Nejpěstovanější srdcovkou je u nás odrůda Karešovka. Typ třešní chrupky jsou u nás nejvíce rozšířené a když se do nich zakousnete, tak křupnou. Také známe bělice, které ukrývají bílou dužinu nebo plané ptačinky, které jsou kyselé.

2Zázrak na dnu

O třešních je známo, že velmi pomáhají lidem se dnou. Už pět hodin po konzumaci třešní dochází ke snižování hladiny kyseliny močové a záchvaty dny tak zeslábnou nebo nepřicházejí tak často. Podobné množství anthokyaninů vykazují také maliny.

3Zásobárna vitamínů a minerálů

Třešně mají minerální složení, blížící se “silákům”, kterými jsou špenát a červená řepa. Z minerálů třešně obsahují hlavně draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík. Z vitamínů tady hraje důležitou roli vitamín C, B a E. Za jejich zbarvení může antokyan, který se společně s vitamínem C podílí na tom, aby naše tkáně byly pružné a pevné. Třešně jsou také skvělým antioxidantem. Působí proti tvorbě volných radikálů v organismu.

4Pomáhají dobře spát

Třešně obsahují hormon melatonin, který pomáhá ke kvalitnímu spánku. Obsahují ho dokonce ve větším množství, než dokáže naše tělo vyprodukovat.

5Zlepšují paměť

Anthocyaniny, které třešně obsahují, se používají při léčbě demence a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Hodí se také například pro studenty během zkouškového období.

6Působí proti křečím

Třešně si zamilovali také sportovci, protože šťáva z třešní díky obsahu antokyanů ulevuje od bolesti svalů a křečí při vytrvalostních aktivitách nebo výletech do hor.

7Proti rakovině

Obsažené flavonoidy v třešních (např. quercetin, kyselina ellagová), mají silné protirakovinové účinky. Dále třešně obsahují také perillyl alkohol, který zřejmě také inhibuje růst nádorů. Podle amerických vědců vláknina z třešní a višní pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

8Červíci a ptáci

Kromě mrazů, je největším nepřítelem třešní jsou špačci, kteří ve velkých hejnech během pár dní ozobou celý strom a moucha vrtule třešňová. Ta klade vajíčka do třešní a způsobuje červivost plodů. Zajímavostí je, že vrtule klade do každého plodu jen jedno vajíčko, protože jedna třešeň je schopna uživit jen jednu larvu. Vrtule zanechává na každém plodu svou chemickou značku, takové osobní razítko, že je tato třešeň již obsazena.

9Nejlepší odrůda na světě

Čeští ovocnáři slaví úspěch. Věděli jste, že naše odrůda třešní Tamara dostala v USA patent a je považována za nejkvalitnější třešeň, která dosud byla vyšlechtěna?

10Pecky nevyhazujeme

Pecky jsou ideálním zásobníkem tepla. Když je usušíte a zašijete do plátěného pytlíku, získáte přírodní termopodušku. Stačí ji nahřát a položit na bolavé břicho, svaly, klouby atp. Pokud máme pohmožděné nebo naražené místo na těle, pytlík s peckami dáme do mrazáku a přikládáme na postižené místo. Pytlíček je vhodný i jako masážní na ruce či nohy.

Kolik třešní, tolik višní…

Víte, co toto rčení znamená? Pokud ano nebo máte osobní tip, podělte se s námi v komentářích 🙂

 
Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny
Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...
Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele
KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI
Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí
Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
Stojí to za to!
Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...
Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂
Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou
Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě
Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
Jak krásný je svět, když máte zdraví
Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...
Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení
Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...
Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ
Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...
Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista
Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...
Díky kurzu již chápu souvislosti
Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Nejvíce toho jodu právě obsahují ty stopky třešní. Jinak z pohledu TCM – mají teplou povahu – když je sníte, lehce váš zahřejí, respektive zejména vaše trávení, ke kterému mají největší vztah
    – mají sladkou až lehce nakyslou chuť – sladká chuť vyhovuje orgánům Země, tedy Slezině a Žaludku
    – mají vztah zejména k orgánům: Slezina, Žaludek, Játra
    – doplňují čchi a jin Sleziny a Žaludku, takže jsou dobré při únavě, nechutenství, suchosti; posilují Játra a Ledviny, takže šlachy i kosti, doporučují se zejména při potížích dolních končetin – slabost a bolest v kyčlích nebo kolenou, slabé a těžké nohy; doplňují také krev, jejíž nedostatek se z hlediska tcm většinou projevuje jako pocity motání, zapomnětlivost, bušení srdce, nespavost, neklid.
    Helena

  2. s dovolením bych doplnila jednu věc, není to moje moudro, dočetla jsem se to v Radosti ze zdravých dětí. stopky zralých třešní nebo višní se mají přesušit na slunci a uschovat – jsou přírodním lékem při horečce, několik stopek se krátce povaří a vzniklý nálev vypije. mám ozkoušeno na dvou dcerách – funguje to u nás líp než kuzu

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAlarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí
Další článekKvětákové kung pao