Třešně známe a milujeme všichni. Ale i o třešních se můžete dozvědět leccos zajímavého - a hlavně užitečného! Přečtěte si, co vlastně všechno skrývá ovoce, které mlsáte. Tyto informace vás překvapí!

1Tisíce druhů

Třešní můžeme rozlišit až 1000 různých druhů, které se liší barvou (od žluté, červené, růžové až po tmavě rudé až černočervené druhy) i chutí. Dělí se na srdcovky, polochrupky a chrupky. Srdcovky dostaly název dle svého tvaru a jsou nejranějším druhem. Mají měkkou a sladkou dužinu se spoustou šťávy. Nejpěstovanější srdcovkou je u nás odrůda Karešovka. Typ třešní chrupky jsou u nás nejvíce rozšířené a když se do nich zakousnete, tak křupnou. Také známe bělice, které ukrývají bílou dužinu nebo plané ptačinky, které jsou kyselé.

2Zázrak na dnu

O třešních je známo, že velmi pomáhají lidem se dnou. Už pět hodin po konzumaci třešní dochází ke snižování hladiny kyseliny močové a záchvaty dny tak zeslábnou nebo nepřicházejí tak často. Podobné množství anthokyaninů vykazují také maliny.

3Zásobárna vitamínů a minerálů

Třešně mají minerální složení, blížící se „silákům“, kterými jsou špenát a červená řepa. Z minerálů třešně obsahují hlavně draslík, hořčík, vápník, zinek, železo a křemík. Z vitamínů tady hraje důležitou roli vitamín C, B a E. Za jejich zbarvení může antokyan, který se společně s vitamínem C podílí na tom, aby naše tkáně byly pružné a pevné. Třešně jsou také skvělým antioxidantem. Působí proti tvorbě volných radikálů v organismu.

4Pomáhají dobře spát

Třešně obsahují hormon melatonin, který pomáhá ke kvalitnímu spánku. Obsahují ho dokonce ve větším množství, než dokáže naše tělo vyprodukovat.

5Zlepšují paměť

Anthocyaniny, které třešně obsahují, se používají při léčbě demence a Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Hodí se také například pro studenty během zkouškového období.

6Působí proti křečím

Třešně si zamilovali také sportovci, protože šťáva z třešní díky obsahu antokyanů ulevuje od bolesti svalů a křečí při vytrvalostních aktivitách nebo výletech do hor.

7Proti rakovině

Obsažené flavonoidy v třešních (např. quercetin, kyselina ellagová), mají silné protirakovinové účinky. Dále třešně obsahují také perillyl alkohol, který zřejmě také inhibuje růst nádorů. Podle amerických vědců vláknina z třešní a višní pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

8Červíci a ptáci

Kromě mrazů, je největším nepřítelem třešní jsou špačci, kteří ve velkých hejnech během pár dní ozobou celý strom a moucha vrtule třešňová. Ta klade vajíčka do třešní a způsobuje červivost plodů. Zajímavostí je, že vrtule klade do každého plodu jen jedno vajíčko, protože jedna třešeň je schopna uživit jen jednu larvu. Vrtule zanechává na každém plodu svou chemickou značku, takové osobní razítko, že je tato třešeň již obsazena.

9Nejlepší odrůda na světě

Čeští ovocnáři slaví úspěch. Věděli jste, že naše odrůda třešní Tamara dostala v USA patent a je považována za nejkvalitnější třešeň, která dosud byla vyšlechtěna?

10Pecky nevyhazujeme

Pecky jsou ideálním zásobníkem tepla. Když je usušíte a zašijete do plátěného pytlíku, získáte přírodní termopodušku. Stačí ji nahřát a položit na bolavé břicho, svaly, klouby atp. Pokud máme pohmožděné nebo naražené místo na těle, pytlík s peckami dáme do mrazáku a přikládáme na postižené místo. Pytlíček je vhodný i jako masážní na ruce či nohy.

Kolik třešní, tolik višní…

Víte, co toto rčení znamená? Pokud ano nebo máte osobní tip, podělte se s námi v komentářích 🙂

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase
Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...
Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením
Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...
Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly
Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...
Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.
Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!
Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...
Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!
Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...
poděkování
Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...
Úspěch: manžel vylízal i talíř
Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...
Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)
Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...
Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala
Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat
Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...
Moje hmotnost je konečně stabilní
Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...
Díky vám trávím v kuchyni víc času
Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...
Objev stránek
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
Moc mě to baví!
Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...
  1. Nejvíce toho jodu právě obsahují ty stopky třešní. Jinak z pohledu TCM – mají teplou povahu – když je sníte, lehce váš zahřejí, respektive zejména vaše trávení, ke kterému mají největší vztah
    – mají sladkou až lehce nakyslou chuť – sladká chuť vyhovuje orgánům Země, tedy Slezině a Žaludku
    – mají vztah zejména k orgánům: Slezina, Žaludek, Játra
    – doplňují čchi a jin Sleziny a Žaludku, takže jsou dobré při únavě, nechutenství, suchosti; posilují Játra a Ledviny, takže šlachy i kosti, doporučují se zejména při potížích dolních končetin – slabost a bolest v kyčlích nebo kolenou, slabé a těžké nohy; doplňují také krev, jejíž nedostatek se z hlediska tcm většinou projevuje jako pocity motání, zapomnětlivost, bušení srdce, nespavost, neklid.
    Helena

  2. s dovolením bych doplnila jednu věc, není to moje moudro, dočetla jsem se to v Radosti ze zdravých dětí. stopky zralých třešní nebo višní se mají přesušit na slunci a uschovat – jsou přírodním lékem při horečce, několik stopek se krátce povaří a vzniklý nálev vypije. mám ozkoušeno na dvou dcerách – funguje to u nás líp než kuzu

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanové fazole s červenou řepou