Nudila jsem se, tak jsem si dala čokoládu a kakaové boby
Také to znáte? Jste znudění, unavení a místo toho, abyste se zabavili jinak, tak si dáte kousek čokolády? Ale nakonec to neskončí jen u jednoho kousku, ale sníte celé balení? A pak ještě něco navíc? Přesně tak jsem to měla i já, ale já si samozřejmě nedala levnou a nekvalitní čokoládu plnou cukru a mléka, ale tu kvalitní vysokoprocentní. Snědla jsem celou tabulku 80% čokolády a půlku balení 100% drcených kakaových bobů obalených v kokosovém nektaru. A bylo mi fajn. Najednou jsem měla spoustu energie, byla tak nějak usměvavější a únava byla ta tam…
Celý den jsem byla jak na pérkách, ale večer začaly muka
Znáte hyperaktivní veverku Hammyho z filmu Za plotem, když se napila kávy a začala “lítat” kolem? Tak takto jsem byla zrychlená a hyperaktivní i já. Téměř jsem se vznášela. Ale bylo mi stále dobře. Muka začala až večer, když jsem ulehla do postele. Nemohla jsem usnout, ani udržet zavřená víčka a začalo mi být těžko a zle od žaludku. Myslela jsem, že budu zvracet, ale nezvracela jsem. Takto jsem ležela a “čekala” 2 hodiny a přála si, ať už to vyzvracím a je mi dobře…
Bušilo mi srdce tak, že jsem myslela, že je to můj konec
A najednou to přišlo. Začala mi být strašná zima, motala se mi hlava, potila jsem se a neuvěřitelně mi bušilo srdce. Dostala jsem křeč do nohou a nemohla se pohnout. Měla jsem vytřeštěné oči a myslela jsem, že mi vyskočí srdce z hrudi. Už jsem si představovala, že asi umřu, protože jsem byla sama doma a nebyla schopná se pohnout, abych si zavolala pomoc. Už ani nevím, jak jsem to přečkala, ale celou noc jsem v tomto stavu ležela a jen dýchala. Další den jsem byla omráčená, apatická, vyčerpaná a nemohla nic pozřít, ale byla jsem šťastná, že je to pryč a že jsem to přežila. Z tohoto “dobrodružství” jsem se dostávala další 2 dny, než bylo moje tělo zase schopné normálně fungovat. Od té doby už čokoládu nemůžu ani vidět. I ke kakau mám velký respekt.
Podobnou zkušenost jako já měla i naše čtenářka Janina. Přečtěte si i její příběh o otravě čokoládou.
Na množství záleží…
To, co dělá čokoládu smrtelnou pochoutkou, je alkaloid teobromin. Kakao obsahuje cca 2,16 % (některé druhy mají až 10 % i více) teobrominu na polévkovou lžíci prášku (5 g). Čokoláda má cca 0,5 – 2,7 % teobrominu, více ho má hořká než mléčná (1). Bílá čokoláda obsahuje zanedbatelné množství.
Malé množství teobrominu v těle může mít pozitivní účinky – rozšiřuje cévy, zvyšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak, bojuje proti kašli, podporuje nervový systém a působí jako diuretikum. Ale ve větším množství způsobuje nevolnost, zvracení, průjem, následuje nepravidelný srdeční tep, křeče, dehydratace, srdeční záchvaty, selhání ledvin a může skončit vzácně i smrtí.
Domestikovaná zvířata jsou na teobromin citlivější a může pro ně být nebezpečné i malé množství čokolády (pro psa je smrtelná hodnota 300 mg teobrominu na 1 kg tělesné váhy a pro kočku 200 mg/kg), proto je obecně známo, že čokoláda je pro zvířata jedovatá (2).
Karob jako alternativa kakaa
Naštěstí ale existuje náhrada kakaa, a tou je karob. Neobsahuje teobromin, je sladší a nezpůsobuje alergie, proto je vhodný i pro děti. Karob také není tak náchylný k plísním jako kakao a navíc roste přirozeně i u nás v Evropě, takže se nemusí dovážet z daleka.
Vyzkoušejte karob v receptech:
– Karobová poleva
– Karobová čokoláda
– Horká čili “čokoláda”
– Nutella
Máte podobnou zkušenost?
Napište nám do komentářů!
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Já jsem na čokoládě vyrostla, kradla jsem mamce ze špajzu z jejich zásob čokoládu na vaření, tehdy před cca 50 lety byla chuťově vynikající, kousala jsem ji jako chleba😂. Teď si někdy vemu kousek hořké čokolády.
já, pokud spapám čokoládu, tak se vevykakám, takže cokoládu nejím