Domů > Magazín > Vaše příběhy

Nevinné mlsání čokolády mě málem stálo život

Čokoládu máme obvykle spojenou s příjemnými pocity. Dopřáváme si ji, když máme depresi, je nám smutno nebo když se potřebujeme uvolnit po náročném dni. Pro mě se ale po jedné zkušenosti, kdy mě málem čokoláda zabila, stala strašákem a vyhýbám se jí velkým obloukem. Řeknu vám proč se to stává i jak ji nahradit.

Nudila jsem se, tak jsem si dala čokoládu a kakaové boby

Také to znáte? Jste znudění, unavení a místo toho, abyste se zabavili jinak, tak si dáte kousek čokolády? Ale nakonec to neskončí jen u jednoho kousku, ale sníte celé balení? A pak ještě něco navíc? Přesně tak jsem to měla i já, ale já si samozřejmě nedala levnou a nekvalitní čokoládu plnou cukru a mléka, ale tu kvalitní vysokoprocentní. Snědla jsem celou tabulku 80% čokolády a půlku balení 100% drcených kakaových bobů obalených v kokosovém nektaru. A bylo mi fajn. Najednou jsem měla spoustu energie, byla tak nějak usměvavější a únava byla ta tam…

Celý den jsem byla jak na pérkách, ale večer začaly muka

Znáte hyperaktivní veverku Hammyho z filmu Za plotem, když se napila kávy a začala “lítat” kolem? Tak takto jsem byla zrychlená a hyperaktivní i já. Téměř jsem se vznášela. Ale bylo mi stále dobře. Muka začala až večer, když jsem ulehla do postele. Nemohla jsem usnout, ani udržet zavřená víčka a začalo mi být těžko a zle od žaludku. Myslela jsem, že budu zvracet, ale nezvracela jsem. Takto jsem ležela a “čekala” 2 hodiny a přála si, ať už to vyzvracím a je mi dobře…

Bušilo mi srdce tak, že jsem myslela, že je to můj konec

A najednou to přišlo. Začala mi být strašná zima, motala se mi hlava, potila jsem se a neuvěřitelně mi bušilo srdce. Dostala jsem křeč do nohou a nemohla se pohnout. Měla jsem vytřeštěné oči a myslela jsem, že mi vyskočí srdce z hrudi. Už jsem si představovala, že asi umřu, protože jsem byla sama doma a nebyla schopná se pohnout, abych si zavolala pomoc. Už ani nevím, jak jsem to přečkala, ale celou noc jsem v tomto stavu ležela a jen dýchala. Další den jsem byla omráčená, apatická, vyčerpaná a nemohla nic pozřít, ale byla jsem šťastná, že je to pryč a že jsem to přežila. Z tohoto “dobrodružství” jsem se dostávala další 2 dny, než bylo moje tělo zase schopné normálně fungovat. Od té doby už čokoládu nemůžu ani vidět. I ke kakau mám velký respekt.

Podobnou zkušenost jako já měla i naše čtenářka Janina. Přečtěte si i její příběh o otravě čokoládou.

Na množství záleží…

To, co dělá čokoládu smrtelnou pochoutkou, je alkaloid teobromin. Kakao obsahuje cca 2,16 % (některé druhy mají až 10 % i více) teobrominu na polévkovou lžíci prášku (5 g). Čokoláda má cca 0,5 – 2,7 % teobrominu, více ho má hořká než mléčná (1). Bílá čokoláda obsahuje zanedbatelné množství.

Malé množství teobrominu v těle může mít pozitivní účinky – rozšiřuje cévy, zvyšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak, bojuje proti kašli, podporuje nervový systém a působí jako diuretikum. Ale ve větším množství způsobuje nevolnost, zvracení, průjem, následuje nepravidelný srdeční tep, křeče, dehydratace, srdeční záchvaty, selhání ledvin a může skončit vzácně i smrtí.

Domestikovaná zvířata jsou na teobromin citlivější a může pro ně být nebezpečné i malé množství čokolády (pro psa je smrtelná hodnota 300 mg teobrominu na 1 kg tělesné váhy a pro kočku 200 mg/kg), proto je obecně známo, že čokoláda je pro zvířata jedovatá (2).

Karob jako alternativa kakaa

Naštěstí ale existuje náhrada kakaa, a tou je karob. Neobsahuje teobromin, je sladší a nezpůsobuje alergie, proto je vhodný i pro děti. Karob také není tak náchylný k plísním jako kakao a navíc roste přirozeně i u nás v Evropě, takže se nemusí  dovážet z daleka.

Vyzkoušejte karob v receptech:
Karobová poleva
Karobová čokoláda
Horká čili “čokoláda”
Nutella

Máte podobnou zkušenost?

Napište nám do komentářů!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Já jsem na čokoládě vyrostla, kradla jsem mamce ze špajzu z jejich zásob čokoládu na vaření, tehdy před cca 50 lety byla chuťově vynikající, kousala jsem ji jako chleba😂. Teď si někdy vemu kousek hořké čokolády.

Klub
Dažbuk
8. 8. 2022

já, pokud spapám čokoládu, tak se vevykakám, takže cokoládu nejím

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Čokoládový krém – kroupový s karobem a kokosem

Tenhle dezert máte za 5 minut v mističkách. Někdo sice kroupy nerad, ale v tomhle dezertu je u mě ještě nikdo neodhalil. Chutná jako čokoládový pudink, i k...

Nejrychlejší rostlinné mléko: hotové do 1 minuty

Rostlinné mléko se dá vytvořit doma během 1 minuty a za pár korun! Stačí vám k tomu 2 ingredience a jakýkoliv (i méně výkonný) mixér.

Dětské tiramisu bez lepku

Děti viděly tiramisu a moc se jím líbilo. Tak jsem vyrobila naše. Byla to rychlovka a byly nadšené. Dezert je bez cukru, bez lepku, bez kofeinu a bez mléka...