Čokoládu máme obvykle spojenou s příjemnými pocity. Dopřáváme si ji, když máme depresi, je nám smutno nebo když se potřebujeme uvolnit po náročném dni. Pro mě se ale po jedné zkušenosti, kdy mě málem čokoláda zabila, stala strašákem a vyhýbám se jí velkým obloukem. Řeknu vám proč se to stává i jak ji nahradit.

Nudila jsem se, tak jsem si dala čokoládu a kakaové boby

Také to znáte? Jste znudění, unavení a místo toho, abyste se zabavili jinak, tak si dáte kousek čokolády? Ale nakonec to neskončí jen u jednoho kousku, ale sníte celé balení? A pak ještě něco navíc? Přesně tak jsem to měla i já, ale já si samozřejmě nedala levnou a nekvalitní čokoládu plnou cukru a mléka, ale tu kvalitní vysokoprocentní. Snědla jsem celou tabulku 80% čokolády a půlku balení 100% drcených kakaových bobů obalených v kokosovém nektaru. A bylo mi fajn. Najednou jsem měla spoustu energie, byla tak nějak usměvavější a únava byla ta tam…

Celý den jsem byla jak na pérkách, ale večer začaly muka

Znáte hyperaktivní veverku Hammyho z filmu Za plotem, když se napila kávy a začala “lítat” kolem? Tak takto jsem byla zrychlená a hyperaktivní i já. Téměř jsem se vznášela. Ale bylo mi stále dobře. Muka začala až večer, když jsem ulehla do postele. Nemohla jsem usnout, ani udržet zavřená víčka a začalo mi být těžko a zle od žaludku. Myslela jsem, že budu zvracet, ale nezvracela jsem. Takto jsem ležela a “čekala” 2 hodiny a přála si, ať už to vyzvracím a je mi dobře…

Bušilo mi srdce tak, že jsem myslela, že je to můj konec

A najednou to přišlo. Začala mi být strašná zima, motala se mi hlava, potila jsem se a neuvěřitelně mi bušilo srdce. Dostala jsem křeč do nohou a nemohla se pohnout. Měla jsem vytřeštěné oči a myslela jsem, že mi vyskočí srdce z hrudi. Už jsem si představovala, že asi umřu, protože jsem byla sama doma a nebyla schopná se pohnout, abych si zavolala pomoc. Už ani nevím, jak jsem to přečkala, ale celou noc jsem v tomto stavu ležela a jen dýchala. Další den jsem byla omráčená, apatická, vyčerpaná a nemohla nic pozřít, ale byla jsem šťastná, že je to pryč a že jsem to přežila. Z tohoto “dobrodružství” jsem se dostávala další 2 dny, než bylo moje tělo zase schopné normálně fungovat. Od té doby už čokoládu nemůžu ani vidět. I ke kakau mám velký respekt.

Podobnou zkušenost jako já měla i naše čtenářka Janina. Přečtěte si i její příběh o otravě čokoládou.

Na množství záleží…

To, co dělá čokoládu smrtelnou pochoutkou, je alkaloid teobromin. Kakao obsahuje cca 2,16 % (některé druhy mají až 10 % i více) teobrominu na polévkovou lžíci prášku (5 g). Čokoláda má cca 0,5 – 2,7 % teobrominu, více ho má hořká než mléčná (1). Bílá čokoláda obsahuje zanedbatelné množství.

Malé množství teobrominu v těle může mít pozitivní účinky – rozšiřuje cévy, zvyšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak, bojuje proti kašli, podporuje nervový systém a působí jako diuretikum. Ale ve větším množství způsobuje nevolnost, zvracení, průjem, následuje nepravidelný srdeční tep, křeče, dehydratace, srdeční záchvaty, selhání ledvin a může skončit vzácně i smrtí.

Domestikovaná zvířata jsou na teobromin citlivější a může pro ně být nebezpečné i malé množství čokolády (pro psa je smrtelná hodnota 300 mg teobrominu na 1 kg tělesné váhy a pro kočku 200 mg/kg), proto je obecně známo, že čokoláda je pro zvířata jedovatá (2).

Karob jako alternativa kakaa

Naštěstí ale existuje náhrada kakaa, a tou je karob. Neobsahuje teobromin, je sladší a nezpůsobuje alergie, proto je vhodný i pro děti. Karob také není tak náchylný k plísním jako kakao a navíc roste přirozeně i u nás v Evropě, takže se nemusí  dovážet z daleka.

Vyzkoušejte karob v receptech:
Karobová poleva
Karobová čokoláda
Horká čili “čokoláda”
Nutella

Máte podobnou zkušenost?

Napište nám do komentářů!

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

5 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Predavkovani kakaem (bohuzel) taky znam. Nedavno jsem cetla rozhovor s degustatorkou cokolady, ktera o nem taky mluvi. A rika, ze jedina vec, ktera pomuze, je fyzicka aktivita. Jit si zabehat, zacvicit, projit se. I kdyz ma clovek pocit, ze nedokaze ujit ani deset metru. Nevim, jak je to tady s odkazy, tak ho nebudu vkladat. Ale byl to clanek v serialu Lide Ceska.

    • To je zajímavé, Stramis. Ajka říkala, když se jí to stalo, že ležela paralyzovaná a myslela, že umírá, tak to se asi nemohla ani hnout, natož běhat. Alě věřím, že pohyb pomůže při většina otrav, přejedení apod. Já to taky tak řeším. Mě čokoláda dělá stavy (když je to víc než malý kousek) jako při infarktu :-)) Díky za tuhle další informaci. Linky tu nedáváme, padá to do spamu. Ale kdo chce, ten si to najde. Díky!

  2. Ano, kvaliní čokolády nemohu, několikrát mě celou noc bolela hlava, bylo špatně.. bolest hlavy též odezněla až po dvou dnech, mluvím o tom, okolí už mi tedy čokolády nekupuje, ale diví se, co to se mnou dělá.. asi je to i tím, že jim stačí kostička a v3 mne zmizela vždy celá tabulka.. po nekvalitních čokoládách plných cukru a tuku se mi to nedělo.. karob je fajn, ale na kakao jsem uplně nezanevřela, občas použiji..

    • Obávám se, Neli, že po těch čokoládách s cukrem a mlékem nám sice není blbě (mám podobnou zkušenost jako Ajka, když sním větší kus než pár dílků), ale dobře nám to určitě nedělá, jen to není tak vidět. Teda na mě jo – pupínky, chrchlání, výtok…

      • O tom jsem se už hodnějrát přesvědčila, že to není lepší, neboj, ani si nemysĺm, že by nám to dělalo dobře.. sice nebolí hlava, ale je mi pak těžko, špatná nálada, výtok.. známe 😉

  3. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepkové knedlíčky z pohanky
Další článekNovinka na trhu – fermentované tofu. Znáte ho?