Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 2 hrnky vody
  • voda na doředění podle potřeby
  • 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce karobu/kakaa
  • 1/4 lžičky vanilky
  • špetka soli
  • 1 bio citrón

Jak připravit zdravý dezert bez cukru a mléka

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit se špetkou soli do 2 hrnků vody.
  2. Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
  3. Odstavíme, přidáme šťávu a kúru z citrónu (část si odložíme na ozdobení), slad nebo sirup, mandlové máslo, vanilku a rozmixujeme do hladkého krému.
  4. Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
  5. Ochutnáme, případně dosladíme.
  6. Větší část nalijeme do mističek, část krému necháme v hrnci na obarvení.
  7. Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný a nazdobíme vršek krému.
  8. Nazdobíme citrónovou kúrou a můžeme podávat.

Praktické

  • V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná citrónovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
  • Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.
  • Pokud nemáte bio citrón, dejte jen šťávu bez kúry.

Obměna

  • Mandlové máslo můžete nahradit celými mandlemi, které dáte vařit spolu s rýží nebo můžete část vody nahradit mandlovým mlékem.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Oči se mi zlepšily tak, že už nepotřebuji brýle (Věra, 62 let)

Věra: Dobrý den Evi, chci moc poděkovat za všechno!...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Bolest kloubů je pryč (Hana)

Hana: Špatně se mi hýbalo s prsteníčkem na ruce...

Vaření mě začalo bavit (Klára)

Klára: Po prvních dvou dnech vaření, musím říct, že...

Operace žíly není třeba a menstruační bolesti jsou pryč (Jana)

Jana: Milá, nejmilejší Evi, má žíla je ve velice...
  1. Tak jednoduché a úžasné! Povařila jsem rýži s mandlemi, přidala sirup a citrónovou šťávu a je to mňamka veliká. Děkuji moc za inspiraci :)

  2. Evi, děkuju za bezva jednoduchý tip! Mám poslední dny obrovskou chuť na citrónové dezerty, tak tahle dobrota přišla jak na zavolanou :-) Už se chladí. A to, co jsem olízala z vařečky, bylo výtečné :-)

  3. Vdaka Evička, už sa mi dal ten recept otvoriť a je to určite velká mňamka zajtra určite spravím. Prajem pekný a pohodový večer Beáta :D

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMeruňková marmeláda
Další článekČočková omeleta (bez lepku)