Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 2 hrnky vody
  • voda na doředění podle potřeby
  • 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce karobu/kakaa
  • 1/4 lžičky vanilky
  • špetka soli
  • 1 bio citrón

Jak připravit zdravý dezert bez cukru a mléka

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit se špetkou soli do 2 hrnků vody.
  2. Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
  3. Odstavíme, přidáme šťávu a kúru z citrónu (část si odložíme na ozdobení), slad nebo sirup, mandlové máslo, vanilku a rozmixujeme do hladkého krému.
  4. Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
  5. Ochutnáme, případně dosladíme.
  6. Větší část nalijeme do mističek, část krému necháme v hrnci na obarvení.
  7. Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný a nazdobíme vršek krému.
  8. Nazdobíme citrónovou kúrou a můžeme podávat.

Praktické

  • V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná citrónovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
  • Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.
  • Pokud nemáte bio citrón, dejte jen šťávu bez kúry.

Obměna

  • Mandlové máslo můžete nahradit celými mandlemi, které dáte vařit spolu s rýží nebo můžete část vody nahradit mandlovým mlékem.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKukuřičné těstoviny s rozmarýnovou zeleninou
Další článekVoňavé koprové pesto