Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 2 hrnky vody
  • voda na doředění podle potřeby
  • 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 lžíce karobu/kakaa
  • 1/4 lžičky vanilky
  • špetka soli
  • 1 bio citrón

Jak připravit zdravý dezert bez cukru a mléka

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit se špetkou soli do 2 hrnků vody.
  2. Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
  3. Odstavíme, přidáme šťávu a kúru z citrónu (část si odložíme na ozdobení), slad nebo sirup, mandlové máslo, vanilku a rozmixujeme do hladkého krému.
  4. Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
  5. Ochutnáme, případně dosladíme.
  6. Větší část nalijeme do mističek, část krému necháme v hrnci na obarvení.
  7. Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný a nazdobíme vršek krému.
  8. Nazdobíme citrónovou kúrou a můžeme podávat.

Praktické

  • V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený – připomíná citrónovou zmrzlinu.
  • Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
  • Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.
  • Pokud nemáte bio citrón, dejte jen šťávu bez kúry.

Obměna

  • Mandlové máslo můžete nahradit celými mandlemi, které dáte vařit spolu s rýží nebo můžete část vody nahradit mandlovým mlékem.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
  • Rýži můžete nahradit jinou obilovinou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...
  1. Tak jednoduché a úžasné! Povařila jsem rýži s mandlemi, přidala sirup a citrónovou šťávu a je to mňamka veliká. Děkuji moc za inspiraci :)

  2. Evi, děkuju za bezva jednoduchý tip! Mám poslední dny obrovskou chuť na citrónové dezerty, tak tahle dobrota přišla jak na zavolanou :-) Už se chladí. A to, co jsem olízala z vařečky, bylo výtečné :-)

  3. Vdaka Evička, už sa mi dal ten recept otvoriť a je to určite velká mňamka zajtra určite spravím. Prajem pekný a pohodový večer Beáta :D

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekStojíte blízko grilu? Vaše zdraví může být v ohrožení
Další článekDomácí jahodová zmrzlina bez cukru