Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Ořechovo kávový krém à la Nutella

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Máte-li rádi ořechové a čokoládové dezerty, tak tento vás rozhodně potěší. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko. Během chvilky s ním můžete překvapit i nečekanou návštěvu a jistě sklidíte uznání.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 hrnek vařené pohanky
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 2 hrnky uvařené obilné kávy
  • 3 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • 2 lžíce ořechového másla
  • 2 lžíce karobu
  • špetka soli
  • pár ořechů na ozdobu

Jindra Motýl je můj obchodní partner. Vlastně byl. Časopis, který jsme spolu vydávali, jsme prodali, já ze společnost...

Postup

  1. Rýži a pohanku zalimeme horkou vařenou kávou, přidáme ořechové máslo, karob, slad a špetku soli.
  2. Vše společně ohřejeme na sporáku a rozmixujeme do hladkého krému.
  3. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu.
  4. Ochutnáme, případně dosladíme.
  5. Nalijeme do mističek a podáváme.

Praktické

  • Pokud máte horké obilí i kávu, nemusíte ohřívat, stačí romixovat.
  • Pokud spěcháte a nemáte vařenou kávu, můžete sáhnout po instantní. Do hrnce pak jen přidejte hrnek horké vody a lžičku kávy.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechové máslo můžete nahradit celými ořechy. Výsledná konzistence bude maličko hrubší.
  • Obilnou kávu můžete nahradit klasickou, ale počítejte s účinkem kávy.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
  • Místo rýže a pohanyk můžete použít samotnou rýži nebo jáhly (bezlepkové varianty).
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kaka a kávy – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti, ani je učit na kávu. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Téda, to je mňamka. Přijde mi to jako lepší varianta místo pudinkového krému, kde je jen škrob a mléko. Tady mléko není třeba, je to krémové. A já si říkám, sním tak 2 pohárky, ale je to syté, že po půlce si říkám, že už mám plné břicho. Velká radost, že toho sladkého nesmím tak moc a na té druhé je to zvláštní, teprve si zvykám že s JJ nespořádám tolik sladkého jako dřív. Je taky fakt, že teď v létě se hodí spíš ovocné dezerty. Ale já si tím uspokojila chuť na čokoládu.

iva.dvor
10. 3. 2018

Vadí malým dětem obilná káva? Já dávám synkovi obřas od sebe napít a moc mu to chutná.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...
13
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...