Máte-li rádi ořechové a čokoládové dezerty, tak tento vás rozhodně potěší. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko. Během chvilky s ním můžete překvapit i nečekanou návštěvu a jistě sklidíte uznání.

Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 hrnek vařené pohanky
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 2 hrnky uvařené obilné kávy
  • 3 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • 2 lžíce ořechového másla
  • 2 lžíce karobu
  • špetka soli
  • pár ořechů na ozdobu

Postup

  1. Rýži a pohanku zalimeme horkou vařenou kávou, přidáme ořechové máslo, karob, slad a špetku soli.
  2. Vše společně ohřejeme na sporáku a rozmixujeme do hladkého krému.
  3. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu.
  4. Ochutnáme, případně dosladíme.
  5. Nalijeme do mističek a podáváme.

Praktické

  • Pokud máte horké obilí i kávu, nemusíte ohřívat, stačí romixovat.
  • Pokud spěcháte a nemáte vařenou kávu, můžete sáhnout po instantní. Do hrnce pak jen přidejte hrnek horké vody a lžičku kávy.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechové máslo můžete nahradit celými ořechy. Výsledná konzistence bude maličko hrubší.
  • Obilnou kávu můžete nahradit klasickou, ale počítejte s účinkem kávy.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
  • Místo rýže a pohanyk můžete použít samotnou rýži nebo jáhly (bezlepkové varianty).
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kaka a kávy – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti, ani je učit na kávu. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)

Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Nevěděla jsem, že umím tak dobře vařit (Andrea)

Andrea: Zdravím všechny ze své pozice na chvostu pelotonu!...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Po měsíci mám 5 kg dole (Hana)

Hana: Milá Evičko, ani nevíš, jak jsem vděčná za...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...
  1. Téda, to je mňamka. Přijde mi to jako lepší varianta místo pudinkového krému, kde je jen škrob a mléko. Tady mléko není třeba, je to krémové. A já si říkám, sním tak 2 pohárky, ale je to syté, že po půlce si říkám, že už mám plné břicho. Velká radost, že toho sladkého nesmím tak moc a na té druhé je to zvláštní, teprve si zvykám že s JJ nespořádám tolik sladkého jako dřív. Je taky fakt, že teď v létě se hodí spíš ovocné dezerty. Ale já si tím uspokojila chuť na čokoládu.

    • A ještě jsem si říkala, jak to dopadne, když jsem si do rýže s pohankou nalila kávu z čekankoveho kořene od Danfoodu i s ,,logrem,,. Mixér si poradil, nepoznala jsem to. 😄😉

    • Obilná káva neobsahuje jedovaté látky, které vadí dětskému organismu v běžné kávě. V takovýchhle dezertech už to vůbec není problém a u pití nápoje bych byla opatrná jen v množství a kvalitě. Naše děti s námi pijí meltu, ale nevypijí ji zdaleka takové množství jako my, přirozeně je to táhne víc k vodě. Neučila bych děti pít instantní verze a už vůbec ne v kombinaci s mlékem (ani rostlinným). Ať se naučí vychutnávat obilnou kávu hořkou a sytou, je větší šance, že jednou nebudou ujíždět na kapučínech apod. U kojenců a malých dětí ale pozor – je to pražené obilí, takže stahuje, děti potřebují spíš opačnou energii.

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTipy pro trvale udržitelné rodičovství aneb Jak dobít baterky
Další článekThor Heyerdahl I.