Máte-li rádi ořechové a čokoládové dezerty, tak tento vás rozhodně potěší. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko. Během chvilky s ním můžete překvapit i nečekanou návštěvu a jistě sklidíte uznání.
Ingredience
pro cca 8 misek
  • 1 hrnek vařené pohanky
  • 2 hrnky vařené rýže
  • 2 hrnky uvařené obilné kávy
  • 3 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • 2 lžíce ořechového másla
  • 2 lžíce karobu
  • špetka soli
  • pár ořechů na ozdobu

Postup

  1. Rýži a pohanku zalimeme horkou vařenou kávou, přidáme ořechové máslo, karob, slad a špetku soli.
  2. Vše společně ohřejeme na sporáku a rozmixujeme do hladkého krému.
  3. Podle potřeby můžeme přidat ještě vodu.
  4. Ochutnáme, případně dosladíme.
  5. Nalijeme do mističek a podáváme.

Praktické

  • Pokud máte horké obilí i kávu, nemusíte ohřívat, stačí romixovat.
  • Pokud spěcháte a nemáte vařenou kávu, můžete sáhnout po instantní. Do hrnce pak jen přidejte hrnek horké vody a lžičku kávy.
  • Před nalitím do mističek ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
  • V zimě potěší v horké variantě, v létě ho můžete naopak vychladit.
  • Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
  • Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme rýžový sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
  • Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako bábovičku.

Obměna

  • Ořechové máslo můžete nahradit celými ořechy. Výsledná konzistence bude maličko hrubší.
  • Obilnou kávu můžete nahradit klasickou, ale počítejte s účinkem kávy.
  • Karob můžeme nahradti kakaem, dáme méně, je výraznější.
  • Místo rýže a pohanyk můžete použít samotnou rýži nebo jáhly (bezlepkové varianty).
  • Místo ořechů můžete dát mandle nebo semínka.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ideálně bez karobu/kaka a kávy – nechceme děti učit na „hnědé“ sladkosti, ani je učit na kávu. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Obilná káva neobsahuje jedovaté látky, které vadí dětskému organismu v běžné kávě. V takovýchhle dezertech už to vůbec není problém a u pití nápoje bych byla opatrná jen v množství a kvalitě. Naše děti s námi pijí meltu, ale nevypijí ji zdaleka takové množství jako my, přirozeně je to táhne víc k vodě. Neučila bych děti pít instantní verze a už vůbec ne v kombinaci s mlékem (ani rostlinným). Ať se naučí vychutnávat obilnou kávu hořkou a sytou, je větší šance, že jednou nebudou ujíždět na kapučínech apod. U kojenců a malých dětí ale pozor – je to pražené obilí, takže stahuje, děti potřebují spíš opačnou energii.

    • Já jsem si namočila lískače aby změkly a pak jsem je rozmixovala, byly v tom kousky,ale nevadilo,možná ještě lepší; -)

  1. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.