Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Krémové dezerty

Čoko-třešňové košíčky

Uvařeno
bez cukru
bez mléka

Zákusek, který nezabere mnoho času, přesto nadělá spoustu parády a potěší chuťové pohárky.

Ingredience
na 6 košíčků
  • 150 g hořké kvalitní čokolády
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • 6 třešní vypeckovaných a nakrájených na kousky
  • 6 třešní na ozdobu vcelku
  • javorový sirup
  • 0,5 čajové lžičky kukuřičného škrobu
  • 60 ml vody
  • špetka skořice
  • 125 ml rostlinného mléka
  • 4 polévkové lžíce chia semínek
  • kokosové mléko(pouze tuhá část z plechovky o objemu 200 ml)
  • 6 silikonových formiček

Štěpánka oslavila první rok s Jíme Jinak. Rozhodla se, že se odmění a dopřeje si den plný hříchů a bude celý den jíst...

Jak připravit nepečený dezert z třešní a čokolády

  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kokosový olej a do každé formičky dáme plnou lžíci čokolády, kterou rozlijeme i po stranách nebo si pomůžeme lžící tak, aby byla silnější vrstva na dně a vznikl nám i okraj košíčku. Dáme na cca půl hodiny do lednice vychladit.
  2. Do zbytku čokolády vmícháme tuhou část kokosového mléka a vymícháme krém, který přendáme do zdobícího sáčku a dáme do lednice, ale tak, aby neztuhl příliš.
  3. Z mléka, chia semínek a javorového sirupu uděláme chia pudink, a to tak, že tyto suroviny smícháme a necháme chia nabobtnat.
  4. Kukuřičný škrob rozpustíme v 60 ml vody. Dáme do rendlíku společně s nakrájenými třešněmi  a javorovým sirupem, přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Dochutíme špetkou skořice.
  5. Ztuhlé košíčky vyloupneme z formiček, přendáme na talíř a naplníme do tří čtvrtin chia pudinkem, poté rozdělíme do košíčků třešňovou směs a nakonec zdobíme krémem a třešněmi dle fantazie.

Praktické

  • Při přípravě receptu jsme použili silikonové formičky. Pokud je nemáte, můžete použít papírové košíčky na muffiny.
  • Směs a chia puding si doslaďte dle své chuti.
  • Tekutou část z kokosového mléka využijete například do krémových polévek.

Obměna

  • Místo třešní můžeme použít višně.
  • Místo javorového můžeme použít jakýkoliv jiný oblíbený sirup.

Děti

  • Čokoládu malý dětem nedáváme, neučíme je na „hnědé“ dezerty. Dáváme tedy ideálně až v momentě, kdy vyžadují čokoládové věci, pak je to zdravější alternativa.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

“Tvarohové” bezlepkové řezy

Bez lepku, bez cukru, bez mléka a přesto vynikající. Tak takové jsou tyto “tvarohové” řezy, které se nemusíte bát nabídnout ani klasicky se str...

Nepečený řez s mákem

Máte rádi mák? Pak si připravte tyto jednoduché řezy, které jsou bez lepku, cukru i mléka. Připravené jsou za chvilku a určitě si pochutnáte.
Dorty
klub
2
6

Chia dortík

Zdravý nepečený dort zcela bez mouky, bez lepku i cukru. Krásně vypadá a je raz dva hotový. Dá se udělat i přirozeně bezlepkový.
Dorty
klub
2
37

Nepečené kokosové kostky

Jednoduchý nepečený dezert, který je bez lepku, cukru i mléka a zajisté potěší chuťové buňky všech milovníků kokosu.

Hruškové pyré se zázvorem a skořicí

Voňavá jednoduchá lahůdka, kterou rychle připravíte. Bez cukru, bez mléka, čistě ovocná. Potěší malé i velké, hodí se i na oslavy nebo jako svačina do škol...

Švestkový puding

Švestkový dezert se smetanovým krémem je snadný na přípravu, přitom chutná velmi luxusně.