Dort z rýže? A proč vlastně ne? Spojení rýže, skořice a švestek připomíná trošku nákyp a tohle je taková jeho luxusnější verze. A pokud zvolíte vločky bez lepku, máte úžasnou bezlepkovou pochoutku.

Ingredience
forma o průměru 24 cm

Na korpus:

  • 4 lžíce datlové pasty + troška horké vody
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 2 lžíce kokosového oleje

Na náplň:

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže natural (neuvařené)
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce slazení
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu + troška vody

Na rozvar:

  • 1/2 hrnku nakrájených švestek
  • 1 lžička slazení
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu + troška vody
  • 150 ml vody

Jak připravit ovocný dort z rýže

  1. Rýži uvaříme do měkka.
  2. Mezitím připravíme korpus. Vločky spolu s ořechy rozemeleme, přendáme do mísy, přidáme kokosový olej a datlovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody. Vytvoříme kompaktní hmotu, kterou natlačíme do dortové formy. Dáme chladit.
  3. K uvařené rýži přidáme kokosové mléko, skořici a slazení a přivedeme k varu. Kukuřičný škrob promícháme s troškou vody a vmícháme do náplně. Rýžovou náplň nalijeme na korpus a chladíme.
  4. Na rozvar dáme do rendlíku vodu, nakrájené švestky, slazení a vaříme asi 10 minut. Nakonec vmícháme škrob rozmíchaný v trošce vody. Rozvar natřeme na ztuhlou náplň a ještě chvíli chladíme.

Praktické

  • Pro čistě bezlepkovou verzi použijte certifikované bezlepkové ovesné vločky nebo jiné vločky z bezlepkových obilovin.
  • Slazení použijte dle své chuti. Já použila javorový sirup, který se skvěle hodí ke skořici a švestkám.
  • Pokud chcete dortík bez lepku, zvolte bezlepkové vločky.
  • Doporučuji použít kulatozrnnou rýži nebo jakýkoliv druh rýže vhodné na risotto.

Obměna

  • Použít můžete jakékoliv sezónní ovoce. Výborný bude například s jablky.
  • Namísto datlové pasty můžete použít namočené a rozmixované datle.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Určitě můžete, uvaříte ji doměkka a pak smícháte s kokomlékem, skořicí, slazením a celou směs přivedete k varu, vmícháte škrob a hotovo 👍

    • Děkuji, mám radost, že chutnal. Maliny mám moc ráda, věřím, že to s nimi bylo super ❤ já už zkoušela i s borůvkami a taky bezva👍

      • Môžem použiť do náplne aj guľatozrnnú ryžu natural, ktorú namočím deň pred tým, aby sa dobre rozvarila? Pochopila som, že sa varí vo vode a potom po uvarení rozvarí v kokosovom mlieku?

        • Určitě můžete, uvaříte ji doměkka a pak smícháte s kokomlékem, skořicí, slazením a celou směs přivedete k varu, vmícháte škrob a hotovo 👍

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAutorita a léčba bolestí
Další článekJak vybrat tu nejlepší dýni Hokkaido