Cuketový krém s česnekem a zázvorovou šťávou je pro chladné dny jako dělaný. Je rychle hotový a chutná i návštěvám, které si myslí, že dostali hráškový krém.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 750 g cukety
  • 1 – 1,5 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvorového kořene
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražené kváskové krutony a jarní cibulka

Jak připravit krémovou polévku z cukety

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako cuketu.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou cuketu.
  4. Orestujeme, zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Když se polévka vaří, oloupeme česnek, nakrájíme jarní cibulku a nastrouháme kus zázvoru.
  6. Česnek a zázvorovou šťávu (vymačkáme rukou) přidáme do již vypnuté polévky spolu se lžící jablečného octa a ume octa.
  7. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
  9. Polévku podáváme sypanou jarní cibulkou a chlebovými krutony.

Praktické

  • Mladou cuketu není třeba loupat. Pokud je cuketa velká nebo už přerostlá, je lepší ji oloupat a vybrat vnitřek (použijeme do vývaru). Moje cuketa už je tvrdá, ale pomocí Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu) ji krásně rozmixuji, takže neloupu.
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
  • Místo pikantního česneku a zázvoru můžete použít bylinky jako majoránka, bazalka apod.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a česnek se zázvorem.

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŽelezo – jeden z nejčastěji chybějících minerálů
Další článekPlán zdravého vánočního pečení: kdy péct které cukroví?