Cuketový krém s česnekem a zázvorovou šťávou je pro chladné dny jako dělaný. Je rychle hotový a chutná i návštěvám, které si myslí, že dostali hráškový krém.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 750 g cukety
  • 1 – 1,5 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvorového kořene
  • na dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet
  • na ozdobení: pražené kváskové krutony a jarní cibulka

Jak připravit krémovou polévku z cukety

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako cuketu.
  2. Na oleji osmahneme cibulku se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou cuketu.
  4. Orestujeme, zalijeme vývarem (jen 1/2 hrnku) a dusíme pár minut do změknutí.
  5. Když se polévka vaří, oloupeme česnek, nakrájíme jarní cibulku a nastrouháme kus zázvoru.
  6. Česnek a zázvorovou šťávu (vymačkáme rukou) přidáme do již vypnuté polévky spolu se lžící jablečného octa a ume octa.
  7. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
  9. Polévku podáváme sypanou jarní cibulkou a chlebovými krutony.

Praktické

  • Mladou cuketu není třeba loupat. Pokud je cuketa velká nebo už přerostlá, je lepší ji oloupat a vybrat vnitřek (použijeme do vývaru). Moje cuketa už je tvrdá, ale pomocí Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu) ji krásně rozmixuji, takže neloupu.
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
  • Místo pikantního česneku a zázvoru můžete použít bylinky jako majoránka, bazalka apod.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a česnek se zázvorem.

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZázvorové jáhly s dýní
Další článekPlán zdravého vánočního pečení: kdy péct které cukroví?