Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Vánoční dýňová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce a je rychle hotová.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 0,4 kg dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené řepy
  • cca 0,5 l vývaru/vody
  • olej
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého koření: skořice, badyán, hřebíček
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • pomerančová šťáva/éterický olej (nemusí být)
  • na ozdobení: dýňový olej

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Jak připravit krémovou polévku dýně, mrkve a řepy

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako dýni, mrkev a řepu.
  2. Na oleji osmahneme cibuli se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou mrkev, dýni a řepu.
  4. Krátce orestujeme, přidáme koření a zalijeme vývarem (dáme jen cca 0, l).
  5. Dusíme pár minut do změknutí.
  6. Vypneme, přidáme lžíci pomerančové šťávy, lžíci jablečného octa a trochu umeocta.
  7. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
  9. Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem.

Praktické

  • Dýni neloupeme, vaříme i se slupkou.
  • Pokud je už starší a jde špatně krájet, rozmixujeme ji na krém snadno ve Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu). 
  • Pokud použijete výkonný mixér, nemusíte koření dávat mleté, ale můžete hodit do polévky celé a na závěr rozmixovat.
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Pomeranč můžete vynechat nebo nahradit kapičkou éterického oleje.
  • Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
  • Koření můžete vyměnit za jiné oblíbené.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a koření. Menším vařte pouze zeleninu bez ostatních dochucovadel.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
21. 12. 2023

Opravdu vynikající! Uvařila jsem si ji dneska, ozdobila smetanou a dýňovýma semínkama a moc jsem si pochutnala 😋

Dnes jsem varila. Oba jsme s manzelem marodi a tahle krasne barevna rychlovka velmi chutnala. Na ozdobu jsem dala kesu smetanu, dynovy olej, dynove gomasio a klicky redkvicky. A mnam. A do polevky jsem pridala hrachove miso. Za nas oba super polevka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!

Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si ...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.