Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 0,4 kg dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené řepy
  • cca 0,5 l vývaru/vody
  • olej
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého koření: skořice, badyán, hřebíček
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • pomerančová šťáva/éterický olej (nemusí být)
  • na ozdobení: dýňový olej

Jak připravit krémovou polévku dýně, mrkve a řepy

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako dýni, mrkev a řepu.
  2. Na oleji osmahneme cibuli se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou mrkev, dýni a řepu.
  4. Krátce orestujeme, přidáme koření a zalijeme vývarem (dáme jen cca 0, l).
  5. Dusíme pár minut do změknutí.
  6. Vypneme, přidáme lžíci pomerančové šťávy, lžíci jablečného octa a trochu umeocta.
  7. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
  9. Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem.

Praktické

  • Dýni neloupeme, vaříme i se slupkou.
  • Pokud je už starší a jde špatně krájet, rozmixujeme ji na krém snadno ve Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu). 
  • Pokud použijete výkonný mixér, nemusíte koření dávat mleté, ale můžete hodit do polévky celé a na závěr rozmixovat.
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Pomeranč můžete vynechat nebo nahradit kapičkou éterického oleje.
  • Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
  • Koření můžete vyměnit za jiné oblíbené.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a koření. Menším vařte pouze zeleninu bez ostatních dochucovadel.

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Nejsem už nafouklá, nemám ani pálení žáhy a śhodila jsem 6 kg v 62 letech

Dana P.: vaše stránky jsem začala sledovat již koncem...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Jako na zavolanou 🙂 Dýňová vánoční polévka/krém má na naší štědrovečerní tabuli své stálé místo. Každému nejede rybí polévka nebo hrachovka a nutit rodinu do jídla na svátky není můj styl. , Dýňovek’ jsem už vyzkoušela nespočet druhů, zde mě zaujala ta pomerančová šťáva. Do sladkého pečení (dýňové muffiny, koláče, …) jsem pomeranč již parkrát přidala, zde u polévky mě to zatím nenapadlo. Rozhodně do toho jdu 🙂 Doma opražené mandle ke chroupání by se k tomu určitě taky výborně hodily.

    • Oprazene mandle rozhodne polevku skvele doplni. Udelala bych kousky nebo platecky mandli 😋

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLuxusní čokoládové truffles – hotové do 5 minut
Další článek17x nepečené cukroví – stihnete ho i na poslední chvíli