Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce a je rychle hotová.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 0,4 kg dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené řepy
  • cca 0,5 l vývaru/vody
  • olej
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého koření: skořice, badyán, hřebíček
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • pomerančová šťáva/éterický olej (nemusí být)
  • na ozdobení: dýňový olej

Jak připravit krémovou polévku dýně, mrkve a řepy

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako dýni, mrkev a řepu.
  2. Na oleji osmahneme cibuli se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou mrkev, dýni a řepu.
  4. Krátce orestujeme, přidáme koření a zalijeme vývarem (dáme jen cca 0, l).
  5. Dusíme pár minut do změknutí.
  6. Vypneme, přidáme lžíci pomerančové šťávy, lžíci jablečného octa a trochu umeocta.
  7. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
  9. Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem.

Praktické

  • Dýni neloupeme, vaříme i se slupkou.
  • Pokud je už starší a jde špatně krájet, rozmixujeme ji na krém snadno ve Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu). 
  • Pokud použijete výkonný mixér, nemusíte koření dávat mleté, ale můžete hodit do polévky celé a na závěr rozmixovat.
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Pomeranč můžete vynechat nebo nahradit kapičkou éterického oleje.
  • Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
  • Koření můžete vyměnit za jiné oblíbené.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a koření. Menším vařte pouze zeleninu bez ostatních dochucovadel.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...
  1. Jako na zavolanou 🙂 Dýňová vánoční polévka/krém má na naší štědrovečerní tabuli své stálé místo. Každému nejede rybí polévka nebo hrachovka a nutit rodinu do jídla na svátky není můj styl. , Dýňovek’ jsem už vyzkoušela nespočet druhů, zde mě zaujala ta pomerančová šťáva. Do sladkého pečení (dýňové muffiny, koláče, …) jsem pomeranč již parkrát přidala, zde u polévky mě to zatím nenapadlo. Rozhodně do toho jdu 🙂 Doma opražené mandle ke chroupání by se k tomu určitě taky výborně hodily.

    • Oprazene mandle rozhodne polevku skvele doplni. Udelala bych kousky nebo platecky mandli 😋

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční nealkoholický punč
Další článekMakové bochánky