Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce a je rychle hotová.
Ingredience
na 4 porce

- cca 0,4 kg dýně
- 1 mrkev
- 1/2 červené řepy
- cca 0,5 l vývaru/vody
- olej
- sůl
- 1 cibule
- 1 lžička mletého koření: skořice, badyán, hřebíček
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet
- pomerančová šťáva/éterický olej (nemusí být)
- na ozdobení: dýňový olej
Jak připravit krémovou polévku dýně, mrkve a řepy
- Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako dýni, mrkev a řepu.
- Na oleji osmahneme cibuli se solí.
- Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou mrkev, dýni a řepu.
- Krátce orestujeme, přidáme koření a zalijeme vývarem (dáme jen cca 0, l).
- Dusíme pár minut do změknutí.
- Vypneme, přidáme lžíci pomerančové šťávy, lžíci jablečného octa a trochu umeocta.
- Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
- Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
- Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem.
Praktické
- Dýni neloupeme, vaříme i se slupkou.
- Pokud je už starší a jde špatně krájet, rozmixujeme ji na krém snadno ve Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu).
- Pokud použijete výkonný mixér, nemusíte koření dávat mleté, ale můžete hodit do polévky celé a na závěr rozmixovat.
- Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.
Obměna
- Pomeranč můžete vynechat nebo nahradit kapičkou éterického oleje.
- Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
- Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
- Koření můžete vyměnit za jiné oblíbené.
Děti
- Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a koření. Menším vařte pouze zeleninu bez ostatních dochucovadel.
Letos bude u mě první Štědrý den bez kapra a bez rybí polévky a tohle je dobrá inspirace.
Polévku jsem uvařila a byla skvělá. Kapra jsme skutečně poprvé neměli a mě nechyběl.
Vánoční kapříci jsou chudáci, je lepší si rybu nechat na jinou část roku.
Jako na zavolanou 🙂 Dýňová vánoční polévka/krém má na naší štědrovečerní tabuli své stálé místo. Každému nejede rybí polévka nebo hrachovka a nutit rodinu do jídla na svátky není můj styl. , Dýňovek’ jsem už vyzkoušela nespočet druhů, zde mě zaujala ta pomerančová šťáva. Do sladkého pečení (dýňové muffiny, koláče, …) jsem pomeranč již parkrát přidala, zde u polévky mě to zatím nenapadlo. Rozhodně do toho jdu 🙂 Doma opražené mandle ke chroupání by se k tomu určitě taky výborně hodily.
Oprazene mandle rozhodne polevku skvele doplni. Udelala bych kousky nebo platecky mandli 😋
Skvělý tip, to určitě vyzkouším :-)