Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je s ní minimum práce a je rychle hotová.

Ingredience
na 4 porce
  • cca 0,4 kg dýně
  • 1 mrkev
  • 1/2 červené řepy
  • cca 0,5 l vývaru/vody
  • olej
  • sůl
  • 1 cibule
  • 1 lžička mletého koření: skořice, badyán, hřebíček
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • pomerančová šťáva/éterický olej (nemusí být)
  • na ozdobení: dýňový olej

Jak připravit krémovou polévku dýně, mrkve a řepy

  1. Ohřejeme vývar, oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kostičky, stejně jako dýni, mrkev a řepu.
  2. Na oleji osmahneme cibuli se solí.
  3. Jakmile je zlatavá, přidáme k ní na kostky nakrájenou mrkev, dýni a řepu.
  4. Krátce orestujeme, přidáme koření a zalijeme vývarem (dáme jen cca 0, l).
  5. Dusíme pár minut do změknutí.
  6. Vypneme, přidáme lžíci pomerančové šťávy, lžíci jablečného octa a trochu umeocta.
  7. Rozmixujeme dohladka, podle potřeby dolijeme vývar na požadovanou hustotu.
  8. Pokud je potřeba, přidáme ještě octy (podle chuti, přidáváme postupně).
  9. Polévku podáváme zakápnutou dýňovým olejem.

Praktické

  • Dýni neloupeme, vaříme i se slupkou.
  • Pokud je už starší a jde špatně krájet, rozmixujeme ji na krém snadno ve Vitamixu (klubáci na něj mají exkluzivní slevu). 
  • Pokud použijete výkonný mixér, nemusíte koření dávat mleté, ale můžete hodit do polévky celé a na závěr rozmixovat.
  • Tuto polévku můžete použít i jako omáčku, například spolu s knedlíky, polentou, uvařenými těstovinami nebo jinými obilovinami a karbanátky nebo uzeným tofu/tempehem. Sami si určete potřebnou hustotu přidaným množstvím vývaru.

Obměna

  • Pomeranč můžete vynechat nebo nahradit kapičkou éterického oleje.
  • Pokud chcete smetanovou chuť, můžete přidat rostlinnou smetanu (vmíchat do vypnuté polévky nebo dát až na talíři).
  • Smetanu můžete dát kupovanou sojovou, rýžovou nebo domácí mandlovou či ovesnou smetanu.
  • Koření můžete vyměnit za jiné oblíbené.

Děti

  • Tato polévka je vhodná pro děti od 2 let, pro děti od 1 roku omezte olej, sůl, octy a koření. Menším vařte pouze zeleninu bez ostatních dochucovadel.

Jsem šťastná, že jsem členkou klubu (Nada)

Nada: Jsem šťastná, že jsem členkou klubu! Se zdravým...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...
  1. Jako na zavolanou 🙂 Dýňová vánoční polévka/krém má na naší štědrovečerní tabuli své stálé místo. Každému nejede rybí polévka nebo hrachovka a nutit rodinu do jídla na svátky není můj styl. , Dýňovek’ jsem už vyzkoušela nespočet druhů, zde mě zaujala ta pomerančová šťáva. Do sladkého pečení (dýňové muffiny, koláče, …) jsem pomeranč již parkrát přidala, zde u polévky mě to zatím nenapadlo. Rozhodně do toho jdu 🙂 Doma opražené mandle ke chroupání by se k tomu určitě taky výborně hodily.

    • Oprazene mandle rozhodne polevku skvele doplni. Udelala bych kousky nebo platecky mandli 😋

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVánoční nealkoholický punč
Další článekMakové bochánky