Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Ingredience
pro 4 porce
  • svazeček zeleného chřestu
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 1 cuketa
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • 1 bobkový list
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak připravit cuketovou krémovou polévku s restovaným chřestem

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme cuketu a oloupeme cibule, nasekáme kopr.
  2. Dáme vařit vodu na chřest.
  3. V hrnci zpěníme na oleji bílou cibuli pokrájenou na větší kostky se solí.
  4. Přidáme na větší kostky pokrájenou cuketu i se slupkou a společně krátce orestujeme.
  5. Po chvíli zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme vařit.
  6. Mezitím opláchneme chřest, ukrojíme hlavičky, odložíme stranou, odkrojíme tvrdé části stonků.
  7. Chřest dáme vařit na 5 minut do vody se špetku soli.
  8. Vyndáme ho a necháme vychladnout, abychom ho mohli pokrájet.
  9. Červenou cibuli pokrájíme na větší proužky a orestujeme se solí na pánvičce s olejem.
  10. Přidáme na špalíčky pokrájený vychladlý chřest včetně odložených hlaviček.
  11. Nasekáme rozmarýn na drobno a přihodíme k chřestu.
  12. Zakápneme sojovou omáčkou a necháme za občasného míchání orestovat do křupava.
  13. Vypneme hrnec s cuketou a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přidáme vývar.
  14. Polévku dochutíme umeocetem, jablečným octem a smetanou. Na závěr přidáme kopr.
  15. Když je chřest orestovaný, vypneme ho a podáváme ho na vrch polévky jako křupavou ozdobu.

Praktické

  • Zní to možná složitě, když se to píše krok po kroku, ale bylo to vcelku snadné a rychlé: V jednom hrnci cuketa s cibulí na krémový základ, ve druhém se restuje krátce povařený chřest a pak se to dá do jednoho talíře :-)
  • Ušetříte si hrnec na vaření chřestu, když ho přidáte na chvíli do hrnce, ve kterém se vaří něco jiného.
  • Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
  • Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
  • Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
  • Pokročilým bude chutnat i bez smetany.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít jinou sezónní zeleninu. Na bílou polévku se hodí petržel, pastiňák, květák, celer a kedluben.
  • Rozmarýn a kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
  • Menším dětem ubíráme sůl a olej, nedáváme restovaný chřest.
  • Pro děti mladší 1 roku připravujeme vše jen ve vodě, bez soli a oleje.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
2. 1. 2024

Pane Bože MANA NEBESKÁ , Smetana ani nebyla třeba , jak se to pomixovalo aaaaaaah mnamkaaaaa ♥️♥️♥️

adzikar
6. 7. 2021

Polévka se povedla, spokojenost. A není s ní tolik práce, jak to na první pohled vypadá:-) Díky za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Rychlá letní polévka s řasou wakame

Toto je skvělá polévka pro teplé dny. Je lehounká, protože není dělaná na tuku, je rychlá a chutná. Můžete ji posnídat i poobědvat. Máte-li po ruce dýni a ...

Krém ze zelené dýně Marina di Chioggia

Dýňová delikatesa za pár minut? Ano! Uvařte krém ze zelené dýně. Přišla k nám z Itálie, z města Chioggia. Je sladká a masitá a jako ostatní dýně je to léči...