Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní - přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Ingredience
pro 4 porce
  • svazeček zeleného chřestu
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 1 cuketa
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • 1 bobkový list
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka

Jak připravit cuketovou krémovou polévku s restovaným chřestem

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme cuketu a oloupeme cibule, nasekáme kopr.
  2. Dáme vařit vodu na chřest.
  3. V hrnci zpěníme na oleji bílou cibuli pokrájenou na větší kostky se solí.
  4. Přidáme na větší kostky pokrájenou cuketu i se slupkou a společně krátce orestujeme.
  5. Po chvíli zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme vařit.
  6. Mezitím opláchneme chřest, ukrojíme hlavičky, odložíme stranou, odkrojíme tvrdé části stonků.
  7. Chřest dáme vařit na 5 minut do vody se špetku soli.
  8. Vyndáme ho a necháme vychladnout, abychom ho mohli pokrájet.
  9. Červenou cibuli pokrájíme na větší proužky a orestujeme se solí na pánvičce s olejem.
  10. Přidáme na špalíčky pokrájený vychladlý chřest včetně odložených hlaviček.
  11. Nasekáme rozmarýn na drobno a přihodíme k chřestu.
  12. Zakápneme sojovou omáčkou a necháme za občasného míchání orestovat do křupava.
  13. Vypneme hrnec s cuketou a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přidáme vývar.
  14. Polévku dochutíme umeocetem, jablečným octem a smetanou. Na závěr přidáme kopr.
  15. Když je chřest orestovaný, vypneme ho a podáváme ho na vrch polévky jako křupavou ozdobu.

Praktické

  • Zní to možná složitě, když se to píše krok po kroku, ale bylo to vcelku snadné a rychlé: V jednom hrnci cuketa s cibulí na krémový základ, ve druhém se restuje krátce povařený chřest a pak se to dá do jednoho talíře 🙂
  • Ušetříte si hrnec na vaření chřestu, když ho přidáte na chvíli do hrnce, ve kterém se vaří něco jiného.
  • Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
  • Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
  • Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
  • Pokročilým bude chutnat i bez smetany.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít jinou sezónní zeleninu. Na bílou polévku se hodí petržel, pastiňák, květák, celer a kedluben.
  • Rozmarýn a kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
  • Menším dětem ubíráme sůl a olej, nedáváme restovaný chřest.
  • Pro děti mladší 1 roku připravujeme vše jen ve vodě, bez soli a oleje.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlíšťata, přírodní antibiotika a borelióza
Další článekFofr fazole s knedlíkem