Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní - přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Ingredience
pro 4 porce
  • svazeček zeleného chřestu
  • 1 červená cibule
  • 1 žlutá cibule
  • 1 cuketa
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • 1 bobkový list
  • 3 stonky čerstvého kopru
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • umeocet a jablečný ocet na dochucení
  • rostlinná smetana
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka

Jak připravit cuketovou krémovou polévku s restovaným chřestem

  1. Dáme ohřát vývar, omyjeme cuketu a oloupeme cibule, nasekáme kopr.
  2. Dáme vařit vodu na chřest.
  3. V hrnci zpěníme na oleji bílou cibuli pokrájenou na větší kostky se solí.
  4. Přidáme na větší kostky pokrájenou cuketu i se slupkou a společně krátce orestujeme.
  5. Po chvíli zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a necháme vařit.
  6. Mezitím opláchneme chřest, ukrojíme hlavičky, odložíme stranou, odkrojíme tvrdé části stonků.
  7. Chřest dáme vařit na 5 minut do vody se špetku soli.
  8. Vyndáme ho a necháme vychladnout, abychom ho mohli pokrájet.
  9. Červenou cibuli pokrájíme na větší proužky a orestujeme se solí na pánvičce s olejem.
  10. Přidáme na špalíčky pokrájený vychladlý chřest včetně odložených hlaviček.
  11. Nasekáme rozmarýn na drobno a přihodíme k chřestu.
  12. Zakápneme sojovou omáčkou a necháme za občasného míchání orestovat do křupava.
  13. Vypneme hrnec s cuketou a rozmixujeme do hladka. Podle potřeby přidáme vývar.
  14. Polévku dochutíme umeocetem, jablečným octem a smetanou. Na závěr přidáme kopr.
  15. Když je chřest orestovaný, vypneme ho a podáváme ho na vrch polévky jako křupavou ozdobu.

Praktické

  • Zní to možná složitě, když se to píše krok po kroku, ale bylo to vcelku snadné a rychlé: V jednom hrnci cuketa s cibulí na krémový základ, ve druhém se restuje krátce povařený chřest a pak se to dá do jednoho talíře :-)
  • Ušetříte si hrnec na vaření chřestu, když ho přidáte na chvíli do hrnce, ve kterém se vaří něco jiného.
  • Vývar nedávám hned celý, abych neměla polévku příliš řídkou. Doředit se dá vždycky.
  • Cuketu neloupu, protože mi zabarvení do zelena nevadí, navíc slupka je plná vlákniny a vitamínů.
  • Jestli chcete polévku světlounce bílou, tak cuketu oloupejte.
  • Pokročilým bude chutnat i bez smetany.

Obměna

  • Místo cukety můžete použít jinou sezónní zeleninu. Na bílou polévku se hodí petržel, pastiňák, květák, celer a kedluben.
  • Rozmarýn a kopr můžete nahradit jinými čerstvými oblíbenými bylinkami.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku.
  • Menším dětem ubíráme sůl a olej, nedáváme restovaný chřest.
  • Pro děti mladší 1 roku připravujeme vše jen ve vodě, bez soli a oleje.

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKlíšťata, přírodní antibiotika a borelióza
Další článekFofr fazole s knedlíkem