Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ingredience
  • vařená cizrna
  • 2 mrkve
  • 1 bílá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • chilli paprička
  • špetka kurkumy
  • špetka asafoetidy
  • špetka červené mleté papriky
  • houby
  • 1 lžička rýžové mouky
  • olej
  • sůl
  • petrželka
  • šťáva z čerstvého zázvoru
  • šťáva z citrónu

Jak připravit krémovou polévku z cizrny

  1. Uvařte den předem namočenou cizrnu a po uvaření neslévejte, nechte ji ve vodě, ve které se vařila.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku, cibuli, česnek a mrkev nakrájenou na kolečka. Orestujte několik minut, pak podlijte trochou vody, přidejte kurkumu, osolte, promíchejte a uveďte do varu.
  3. Asi po 15 minutách přidejte cizrnu i s vodou, ve které se vařila. Jednu skleničku cizrny si dejte stranou a nechte jí okapat.
  4. Vařte do změknutí mrkve. Pokud je v kastrolu hodně tekutiny, co se nevyvařila, dejte jí stranou, odstraňte chilli papričku a rozmixujte obsah hrnce na hladký krém. Přidejte kokosové mléko a znovu povařte pár minut. Nakonec můžete ještě trochu rozmixovat. Přidejte šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru.
  5. Na pánev dejte olej, houby a prolisovaný česnek. Orestujte, osolte, podlijte troškou vody a duste houby do změknutí.
  6. Troubu předehřejte na 180°C. V mističce promíchejte cizrnu, co jste si dali stranou, s rýžovou moukou, paprikou a špetkou soli. Pak ji dejte na pečící papír na plech v jedné vrstvě a upečte do křupava. Dejte stranou a nechte vychladnout.
  7. Na talíř servírujte krém, houby, posypte petrželkou a přidejte křupavou pečenou cizrnu.
  8. Nakonec pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Křupavou cizrnu můžete mlsat i jako snack. Na krém jí přidávejte těsně před podáváním, aby se nerozmočila a zůstala křupavá.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv houby, které máte k dispozici.
  • Místo petrželky můžete použít čerstvou nať koriandru.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)

Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Váha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)

Pavlína: Díky Evi, jakoby z ničeho nic se váha...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Hubnu a jsem svěžejší (Klára)

Klára: Tak dneska 11. den a mám 1,2 kg...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
  1. Na sobotu jsem se velmi těšil, jako když tuším, že budu opět velmi nadšen receptem od Viera Vodrážková 🌻
    Cizrnový krém s houbami a jasmínovou rýží
    Znovu jsem použil shitake a osvědčené smetanově krémové žampiony. Ta chuť tohoto receptu je opět velmi těžko popsatelná, to se prostě musí zažít. Děkuji Vierko za opět excelentní oběd. Vařil jsem to komplet pro celou rodinu, všichni byli spokojeni. Dále děkuji za skvělý nápad Kláře Linduškové naklíčená čočka Beluga je vynikající.

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvěták Manchurian gobi
Další článekPodzimní ječmen s dýní