Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Cizrnový krém s houbami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ingredience
  • vařená cizrna
  • 2 mrkve
  • 1 bílá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • chilli paprička
  • špetka kurkumy
  • špetka asafoetidy
  • špetka červené mleté papriky
  • houby
  • 1 lžička rýžové mouky
  • olej
  • sůl
  • petrželka
  • šťáva z čerstvého zázvoru
  • šťáva z citrónu

Vlaďka je s námi na stránkách už nějaký ten pátek. Poslední dobou prý stravu lajdačila, stresu neunikla, všechno v ne...

Jak připravit krémovou polévku z cizrny

  1. Uvařte den předem namočenou cizrnu a po uvaření neslévejte, nechte ji ve vodě, ve které se vařila.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku, cibuli, česnek a mrkev nakrájenou na kolečka. Orestujte několik minut, pak podlijte trochou vody, přidejte kurkumu, osolte, promíchejte a uveďte do varu.
  3. Asi po 15 minutách přidejte cizrnu i s vodou, ve které se vařila. Jednu skleničku cizrny si dejte stranou a nechte jí okapat.
  4. Vařte do změknutí mrkve. Pokud je v kastrolu hodně tekutiny, co se nevyvařila, dejte jí stranou, odstraňte chilli papričku a rozmixujte obsah hrnce na hladký krém. Přidejte kokosové mléko a znovu povařte pár minut. Nakonec můžete ještě trochu rozmixovat. Přidejte šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru.
  5. Na pánev dejte olej, houby a prolisovaný česnek. Orestujte, osolte, podlijte troškou vody a duste houby do změknutí.
  6. Troubu předehřejte na 180°C. V mističce promíchejte cizrnu, co jste si dali stranou, s rýžovou moukou, paprikou a špetkou soli. Pak ji dejte na pečící papír na plech v jedné vrstvě a upečte do křupava. Dejte stranou a nechte vychladnout.
  7. Na talíř servírujte krém, houby, posypte petrželkou a přidejte křupavou pečenou cizrnu.
  8. Nakonec pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Křupavou cizrnu můžete mlsat i jako snack. Na krém jí přidávejte těsně před podáváním, aby se nerozmočila a zůstala křupavá.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv houby, které máte k dispozici.
  • Místo petrželky můžete použít čerstvou nať koriandru.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub
Jaroslav Hlávka
13. 11. 2021

Na sobotu jsem se velmi těšil, jako když tuším, že budu opět velmi nadšen receptem od Viera Vodrážková 🌻
Cizrnový krém s houbami a jasmínovou rýží
Znovu jsem použil shitake a osvědčené smetanově krémové žampiony. Ta chuť tohoto receptu je opět velmi těžko popsatelná, to se prostě musí zažít. Děkuji Vierko za opět excelentní oběd. Vařil jsem to komplet pro celou rodinu, všichni byli spokojeni. Dále děkuji za skvělý nápad Kláře Linduškové naklíčená čočka Beluga je vynikající.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.
1
20

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...