Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Cizrnový krém s houbami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Ingredience
  • vařená cizrna
  • 2 mrkve
  • 1 bílá cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • chilli paprička
  • špetka kurkumy
  • špetka asafoetidy
  • špetka červené mleté papriky
  • houby
  • 1 lžička rýžové mouky
  • olej
  • sůl
  • petrželka
  • šťáva z čerstvého zázvoru
  • šťáva z citrónu

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Jak připravit krémovou polévku z cizrny

  1. Uvařte den předem namočenou cizrnu a po uvaření neslévejte, nechte ji ve vodě, ve které se vařila.
  2. Na pánev dejte olej, rozpalte ho, přidejte chilli papričku, cibuli, česnek a mrkev nakrájenou na kolečka. Orestujte několik minut, pak podlijte trochou vody, přidejte kurkumu, osolte, promíchejte a uveďte do varu.
  3. Asi po 15 minutách přidejte cizrnu i s vodou, ve které se vařila. Jednu skleničku cizrny si dejte stranou a nechte jí okapat.
  4. Vařte do změknutí mrkve. Pokud je v kastrolu hodně tekutiny, co se nevyvařila, dejte jí stranou, odstraňte chilli papričku a rozmixujte obsah hrnce na hladký krém. Přidejte kokosové mléko a znovu povařte pár minut. Nakonec můžete ještě trochu rozmixovat. Přidejte šťávu vymačkanou z nastrouhaného zázvoru.
  5. Na pánev dejte olej, houby a prolisovaný česnek. Orestujte, osolte, podlijte troškou vody a duste houby do změknutí.
  6. Troubu předehřejte na 180°C. V mističce promíchejte cizrnu, co jste si dali stranou, s rýžovou moukou, paprikou a špetkou soli. Pak ji dejte na pečící papír na plech v jedné vrstvě a upečte do křupava. Dejte stranou a nechte vychladnout.
  7. Na talíř servírujte krém, houby, posypte petrželkou a přidejte křupavou pečenou cizrnu.
  8. Nakonec pokapejte citrónovou šťávou.

Praktické

  • Křupavou cizrnu můžete mlsat i jako snack. Na krém jí přidávejte těsně před podáváním, aby se nerozmočila a zůstala křupavá.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv houby, které máte k dispozici.
  • Místo petrželky můžete použít čerstvou nať koriandru.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré – s chutí baštila celá rodina – manžel i všech pět dětí. Děkujeme za recept ♥️

Vierko dobrota….díky za recept…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...