Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

One pot polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste dosáhli požadované chuti.

Ingredience
podle počtu strávníků
  • dýně
  • celozrnná rýže
  • loupaná červená čočka
  • hlíva ústřičná
  • sušené houby Shiitake
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • kurkuma
  • sladká paprika mletá
  • špetka chili
  • mletý kmín
  • asafoetida (čertovo lejno)
  • česnek
  • konopné semínko
  • dýňové semínko
  • petrželka
  • sůl

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Jak připravit dýňovou polévku s houbami z jednoho hrnce

  1. Do hrnce nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte asafoetidu, nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek a sladkou mletou papriku i chilli. Lehce a krátce orestujete. Stačí málo, jen aby jste aktivovali česnek a asafoetidu.
  2. Do mixéru dejte na kostky nakrájenou syrovou dýni a rozmixujte do hladka. Popřípadě přidejte vodu, budeme připravovat polévku, ne krém, tudíž to má být řídké.
  3. Nyní do hrnce s hlívou a kořením přidejte rozmixovanou dýni a propláchnutou rýži a čočku. Přidejte také kurkumu, sušené shiitake, osolte, promíchejte, podle potřeby přidejte vodu nebo zeleninový vývar a dejte vařit.
  4. Polévka varem zhoustne, délka vaření bude záležet na druhu rýže, kterou jste použili.
  5. Nakonec dochuťte umeoctem a tamari. Promíchejte, ochutnejte a dolaďte.
  6. Naservírujte polévku a posypte na talíři semínky a petrželkou.

Praktické

  • One pot je příprava z jednoho hrnce. Takže si ušetříte práci s nádobím. Polévka je rychlá, kořeněná, lehce pikantní.
  • Ingredience dávejte podle oka a podle počtu strávníků.
  • Doporučuji rýži celozrnnou, co se vaří alespoň 30-40 minut, aby polévka zhoustla a vše v ní bylo dobře vařené.
  • Pokud možno, nevynechat koření.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv posypku.

Děti

  • Pro větší množství koření a pikantnost není tato polévka vhodná pro malé děti.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

mertova330
16. 10. 2022

Děkuji, polévka je výborná

Kattynka
3. 10. 2022

Vierko, kolik je asi potřeba té dýně? jen odhadem, abych toho neměla zase hromadu, jako vždy :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Italská zuppa jinak

Hustá italská polévka v upravené verzi, obohacená o skvělou a velice zdravou zeleninu, kterou většina Italů nezná – tuřín. Tato zelenina je doslova n...