Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

One pot polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste dosáhli požadované chuti.

Ingredience
podle počtu strávníků
  • dýně
  • celozrnná rýže
  • loupaná červená čočka
  • hlíva ústřičná
  • sušené houby Shiitake
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • kurkuma
  • sladká paprika mletá
  • špetka chili
  • mletý kmín
  • asafoetida (čertovo lejno)
  • česnek
  • konopné semínko
  • dýňové semínko
  • petrželka
  • sůl

Není to jen o jídle…je to i o tom, co následuje. Snad vás tedy s blížícím se silvestrovským veselím pobavíme př...

Jak připravit dýňovou polévku s houbami z jednoho hrnce

  1. Do hrnce nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte asafoetidu, nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek a sladkou mletou papriku i chilli. Lehce a krátce orestujete. Stačí málo, jen aby jste aktivovali česnek a asafoetidu.
  2. Do mixéru dejte na kostky nakrájenou syrovou dýni a rozmixujte do hladka. Popřípadě přidejte vodu, budeme připravovat polévku, ne krém, tudíž to má být řídké.
  3. Nyní do hrnce s hlívou a kořením přidejte rozmixovanou dýni a propláchnutou rýži a čočku. Přidejte také kurkumu, sušené shiitake, osolte, promíchejte, podle potřeby přidejte vodu nebo zeleninový vývar a dejte vařit.
  4. Polévka varem zhoustne, délka vaření bude záležet na druhu rýže, kterou jste použili.
  5. Nakonec dochuťte umeoctem a tamari. Promíchejte, ochutnejte a dolaďte.
  6. Naservírujte polévku a posypte na talíři semínky a petrželkou.

Hurá na Podzimní detox! 🍂
Společně přejdeme z letního lenošení na podzimní vitalitu! 💪 Provedu tě labyrintem zdravého jídelníčku. Vstup se brzy zavře, tak pojď dřív, než se proměníš v dýni! 🎃
Nechci být dýně, jdu do toho!

Praktické

  • One pot je příprava z jednoho hrnce. Takže si ušetříte práci s nádobím. Polévka je rychlá, kořeněná, lehce pikantní.
  • Ingredience dávejte podle oka a podle počtu strávníků.
  • Doporučuji rýži celozrnnou, co se vaří alespoň 30-40 minut, aby polévka zhoustla a vše v ní bylo dobře vařené.
  • Pokud možno, nevynechat koření.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv posypku.

Děti

  • Pro větší množství koření a pikantnost není tato polévka vhodná pro malé děti.

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná polévka, trošku jsem změnila postup, abych nešpinila mixér a nejdřív podusila dýni s cibulí, trochou vody a kořením a rozšťouchala štouchadlem a pak přidala vývar a vše ostatní :)

kucerafrant
3. 10. 2024

hotovo, skvělá💪

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zosui – mléčná polévka bez laktózy

Zosui je japonská rýžová polévka, která zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Je ideální pro chladnější dny nebo chvíle, kdy chcete lehké, zdravé jídlo, kter...

Korejské letní jjigae

Pro milovníky korejské kuchyně, pikantního jídla a polévek, další korejské Jjigae, které stojí za to vyzkoušet.

Fazolová polévka s restovanou cibulí

Jednoduchá krémová polévka z pár ingrediencí. Krásně zlatá cibulka tuto polévku chuťově i vizuálně skvěle obohatí.
13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Jemná sametová polévka

Hustou sametová polévka, která vás zasytí a zahřeje třeba po procházce zimní přírodou.