Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

One pot polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste dosáhli požadované chuti.

Ingredience
podle počtu strávníků
  • dýně
  • celozrnná rýže
  • loupaná červená čočka
  • hlíva ústřičná
  • sušené houby Shiitake
  • olej
  • tamari
  • umeocet
  • kurkuma
  • sladká paprika mletá
  • špetka chili
  • mletý kmín
  • asafoetida (čertovo lejno)
  • česnek
  • konopné semínko
  • dýňové semínko
  • petrželka
  • sůl

Přeučit dítě zvyklé na mléčné výrobky a pečivo není snadné. Stáňa si to vyzkoušelo u starší dcery, která byla...

Jak připravit dýňovou polévku s houbami z jednoho hrnce

  1. Do hrnce nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte asafoetidu, nakrájenou hlívu, prolisovaný česnek a sladkou mletou papriku i chilli. Lehce a krátce orestujete. Stačí málo, jen aby jste aktivovali česnek a asafoetidu.
  2. Do mixéru dejte na kostky nakrájenou syrovou dýni a rozmixujte do hladka. Popřípadě přidejte vodu, budeme připravovat polévku, ne krém, tudíž to má být řídké.
  3. Nyní do hrnce s hlívou a kořením přidejte rozmixovanou dýni a propláchnutou rýži a čočku. Přidejte také kurkumu, sušené shiitake, osolte, promíchejte, podle potřeby přidejte vodu nebo zeleninový vývar a dejte vařit.
  4. Polévka varem zhoustne, délka vaření bude záležet na druhu rýže, kterou jste použili.
  5. Nakonec dochuťte umeoctem a tamari. Promíchejte, ochutnejte a dolaďte.
  6. Naservírujte polévku a posypte na talíři semínky a petrželkou.

Praktické

  • One pot je příprava z jednoho hrnce. Takže si ušetříte práci s nádobím. Polévka je rychlá, kořeněná, lehce pikantní.
  • Ingredience dávejte podle oka a podle počtu strávníků.
  • Doporučuji rýži celozrnnou, co se vaří alespoň 30-40 minut, aby polévka zhoustla a vše v ní bylo dobře vařené.
  • Pokud možno, nevynechat koření.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv posypku.

Děti

  • Pro větší množství koření a pikantnost není tato polévka vhodná pro malé děti.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

mertova330
16. 10. 2022

Děkuji, polévka je výborná

Kattynka
3. 10. 2022

Vierko, kolik je asi potřeba té dýně? jen odhadem, abych toho neměla zase hromadu, jako vždy :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak

Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na...

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Japonská polévka Ramen

Voňavá japonská polévka ramen dobývá naše talíře, respektive hluboké misky! Je skvělá na snídani, oběd i večeři nebo jen tak jako lehká svačina. Zkuste ji ...

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.