- 1/2 kila bílého zelí
- 1 větší mrkev
- 1% soli = 6 g
- kvasící nádoba, nebo minimálně litrová sklenice
Jak vyrobit pickles
- Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu.
- Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte.
- Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch.
- Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.
- Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.
Obměna pickles
Přečtěte si článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo
- Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví….
- Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.
- Kvašené zeleniny si můžete najednou připravit i mnohem větší množství, pokud máte vhodnou nádobu, nebo pracovat ve dvou najednou. Vždy, když je jedna zkvašená a přendáte jí do ledničky, dejte kvasit druhou. Tento postup vám zaručí, že budete mít stále k dispozici kvalitní pickes.
Další recepty na kvašenou zeleninu:
– Nakládané ředkvičky (pickles)
– Pickles z řepy a daikonu
– Pickles daikon-mrkev-cibule
– Pickles z červené řepy
– Pickles z mrkve
– Květák naložený v ume octu
– Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
– Kvašené okurky “rychlokvašky”
– Nakládaná cuketa
Komentáře
Za jak dlouho se uvolní tekutina ze zeleniny, aby byla celá ponořená?
Když dám do sklenice zeleninu se solí, tak nezkazí se to, než se udělá ta tekutina?
Poprvé jsem zkusil kvašenou červenou řepu, to je prostě luxus 🙂