Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a mrkve)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici.

Ingredience
sklenice 1 l
  • 1/2 kila bílého zelí
  • 1 větší mrkev
  • 1% soli = 6 g
  • kvasící nádoba, nebo minimálně litrová sklenice

Eva, maminka čtyř dětí, měla pocit, že její těhotenství probíhají normálně – velký váhový př...

Jak vyrobit pickles

  1. Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo.
  2. Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu.
  3. Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte.
  4. Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch.
  5. Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.
  6. Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení.  Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.

Obměna pickles

Přečtěte si článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

  • Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví….
  • Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.
  • Kvašené zeleniny si můžete najednou připravit i mnohem větší množství, pokud máte vhodnou nádobu, nebo pracovat ve dvou najednou. Vždy, když je jedna zkvašená a přendáte jí do ledničky, dejte kvasit druhou. Tento postup vám zaručí, že budete mít stále k dispozici kvalitní pickes.

Další recepty na kvašenou zeleninu:
– Nakládané ředkvičky (pickles)
– Pickles z řepy a daikonu
– Pickles daikon-mrkev-cibule
– Pickles z červené řepy
– Pickles z mrkve
– Květák naložený v ume octu
– Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
Kvašené okurky “rychlokvašky”
Nakládaná cuketa

 

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jája B.
21. 10. 2022

Za jak dlouho se uvolní tekutina ze zeleniny, aby byla celá ponořená?
Když dám do sklenice zeleninu se solí, tak nezkazí se to, než se udělá ta tekutina?

Jaroslav Hlávka
17. 10. 2022

Poprvé jsem zkusil kvašenou červenou řepu, to je prostě luxus 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...
2
8

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabit...
1
2

13 zajímavostí o kvašené zelenině

Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo námořníky před ku...

Jak připravit domácí pickles (se solí, bez soli a s umeoctem)

Kvašená zelenina je tradiční způsob konzervace zeleniny našimi předky. Přináší nám spoustu zdravotních benefitů a taky zajímavou chuť. Naučte se, jak vytvo...
24

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.