Udělat pickles z červené řepy není úplně jednoduchá záležitost, aby jste byli spokojení s výsledkem. A protože my už víme, jak na to, rády se s vámi podělíme o osvědčený recept mojí maminky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 kila červené řepy
  • 1/2 kila kedlubny
  • 1 střední cibule (asi 100 g)
  • 1% soli = 11 gramů
  • sklenice s víčkem na kvašení

Postup

  1. Oloupanou řepu a kedlubnu nastrouhejte nejlépe v robotu na tenčí proužky. Kdo chce strouhat ručně, zvolí hrubší struhadlo. Cibuli krájejte nožem na tenké proužky nebo kostičky. (Při mixování cibule zhořkne.)
  2. Do mísy dejte nastrouhanou řepu a kedlubnu a přidejte odváženou sůl. Soli by mělo být asi 1% váhy zeleniny.
  3. Rukama zapracujete sůl do zeleniny, pořádně ji promačkejte, aby zelenina pustila šťávu.
  4. Na závěr přidejte cibuli, pozor nemačkat, jen dobře promíchat.
  5. Zeleninu přendejte do sklenice či několika sklenic, prsty upěchujte tak, aby byla všechna zelenina ponořená a šťáva zůstala pár centimetrů nad zeleninou.
  6. Pokud byste měli šťávy ze zeleniny málo, použijte převařenou vodu, kterou necháte vychladnout a sklenici dolijete až po okraj.
  7. Sklenici dobře uzavřete, aby tam neměl přístup vzduch. A dejte na talířek, protože šťáva bude při kvašení vytékat.
  8. Kvaste asi 4-5 dní při pokojové teplotě. Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Vyteklou šťávu si schovejte, je velmi zdravá.
  9. Po několika dnech ochutnejte, zda je zelenina dostatečně měkká a kyselá, každému vyhovuje jiná křupavost a chuť. Pokud se vám ještě bude zdát tvrdá, nechte ji při pokojové teplotě o den déle.
  10. Jakmile bude zelenina hotová, dejte ji do lednice a dbejte na to, aby zelenina byla ponořená ve vlastní šťávě. Na dolití můžete použít uschovanou šťávu z prvního kvašení nebo převařenou vodu.

Praktické

Před zpracování zeleniny si dobře umyjte ruce, aby jste do zeleniny nezavlekli jiné bakterie, které brání mléčnému kvašení.

Doporučujeme použít chirurgické rukavice, pokud nechcete mít obarvené ruce od řepy.

Cibuli nemixujte v robotu, často zhořkne.

Není potřeba upěchovat zeleninu tak těsně, jako když se dělá klasické zelí.

Takto uskladněná zelenina vydrží v lednici i několik měsíců.

Obměna

S řepou můžete zkombinovat i jiné druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Jen je potřeba, aby alespoň jeden druh byl brukvovitá zelenina. K zelenině můžete přidat i trochu nastrouhaného křenu.

Děti od 1 roku

Už malé děti potřebují pro správnou funkci trávení trochu kvašené zeleniny. Nejprve ji před podáním trochu propláchneme a zeleninu propasírujeme nebo nakrájíme do pokrmu.

Děti od 1,5 let

Tento dětem už můžeme dát na talíř samostatně malý kopeček kvašené zeleniny, kde množství soli nepřekročilo 1%. Většina dětí tuto zeleninu vyloženě vyhledává a sní ji jako první.

Děti od 2 let a výše

Tyto děti by měli mát kvašenou zeleninu ke každému pokrmu.

 

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jídleníček, recepty, nákupní seznam – vše je super (Jana)

Jana: Přiznám se, svíčkovou (byť od maminky) nemusím. Dvacet...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Cítím se báječně a i můj pes je spokojený :-) (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, jsem ve 12 dnu. Přesunula jsem...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...
  1. Zdravím, jak to děláte, aby vám nevyplavaly ty tenké, nastrouhané části zeleniny? Na to by fungoval asi jen ten zelný list a ten nemám, po okrajích se vždy něco procpe :-(

  2. Zdravím, právě jsem dala kvasit šest sklenic zelí s řepou a řepu s kedlubnou. Vše jsem nastrouhala nahrubo a tak mi neustále na hladinu vyplavávají malé kousky zeleniny, a to i když zatížím sklenicí (vyplavou po stranách). List zelí jsem bohužel zapomněla nechat. Poradíte, co s tím? U okurek mi zase vyplavával kopr a hořčičné semínko, ale povedly se. Je to tedy problém? Moc díky!

  3. naložila som zeleninu cvikla+ kalerab+cibula – do pohára podla receptu, a doliala vodu, nakolko som nemala tolko šťavy. zelenina mi začala na povrchu plavať. môže to tak byť, čo s tym? bola dobre utlačená, ale postupne začala plavať. dakujem krasne

    • Pro jistotu bych zatizila vyvarenym kamenem nebo mensi sklenickou s vodou, aby neoxidovala a nesedla.

  4. Děkuji za recept! ? Milane, jak dopadl hybrid? I Tobě díky za super komentář a zkušenosti. Hezké dny všem, též jsem propadla kouzlu kvašení, jsem začátečník, ale nemůžu bez Pickles jíst, mám na kvašku strašnou chuť a pořád, zachránila mi zažívání, je to úžasný dar. ?

    • To je skvele, Martino, s cim vam pickles pomohlo? Lide se ho pri potížích s travenim spis boji ?

  5. V sezóně kvasím okurky, v zimě co se dá, aby se mi nestýskalo po té vinikající chuti, také červenou řepu. Dobře mi zakvasila i spolu s mrkví, samotná taky zakvasí, ale trvá jí to déle. Krájím ji na „mandolíně“, na ty větší „hranolky“ cca 1cm x 1cm, nemá to chybu! Nálev používám stejný jako na kvašené okurky, tedy nic než převařenou vodu, na 1 litr lžíci soli, do lahve potom jednu lžičku cukru krystal, na dno patičku chleba pro lepší zakvašení. Kvasím ve třílitrovkách, nic nesmí plavat, pěnu opatrně sbírat, ne ničím kovovým. Chuť vynikající, křupavé hranolky. Šťáva může být trochu „slizovitá“ ale to vůbec není na závadu! Vypijeme všechno. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit návrat cholesterolu do normálu z naprosto alarmujících hodnot, výrazné snížení krevního cukru (DM druhého typu). Naprosno nepřekonatelný všelék na játra, vitaminová bomba. Teď jsem pro změnu propadl Kimchi, tak zítra zkusím naložit takový „hybrid“ takové Kimchi po česku s červenou řepou, kedlubnou, mrkví, možná trochu křenu, trochu rybí omáčky, česnek, cibule, chili no a bez nálevu (vody). Když jsem dělal první Kimchi, děsil mě ten děsný smrad (jinak se to říci nedá) z té rybí omáčky. Lidi zlatí, ono se to naprosto vstřebalo, jak to překvasilo. Na tu chuť asi nic jiného nemá, ano, odér je z toho takový silnější, ale je to naprostá chuťová bomba. Tak jsem sám zvědav, jak mi vyjde ten „hybrid“. :)

    • Milane, díky za zkušenosti s kvašním! My tedy nedáváme do základu cukr, ale i tak je to skvělé, že kvasíte a dělíte se o zkušenosti. Díky a dejte vědět, jak se povedl ten hybrid :-)

    • Já zatěžuji všechno, ale holky tu uvádějí různé recepty, kde to jen namačkají a hlídají, aby zelenina byla ponořená a taky jim to funguje. Kvašení prostě nastane tak jak tak.

  6. Včera jsem dělala první nakládanou zeleninu. Až dnes čtu váš postup a nerozumím bodu 5 a 6. V bodě 5 píšete, že šťáva má být pár cm nad zeleninou, ale v bodě 6 dolíváte převařenou vodou až po okraj sklenice. Já jsem sklenici zatížila pružinou a asi 1 cm nad zelenou mám šťávu do okraje mi zbývají asi 3-4 cm, kde je vzduch. Teď nevím jestli to je špatně. Díky za odpověď.

    • Důležité je, aby se přímo k zelenině nedostal vzduch, což zařídí buď šťáva ze zeleniny nebo dolitá převařená voda. Pružina je také super řešení, též ji někdy používám.

    • Máte to dobře, jen zelenina nesmí být až na hladině, kazilo by se to. Pokud se udělá povlak („mázdra“ píše Rettigová) opatrně múžete odebrat umělohmotnou nebo dřevěnou lžící. Mate mě ta „pružina, kvašená zelenina by neměla v žádném případě přijít do styku s kovem.

      • Já pružinu moc nepoužívám, ale když už, tak jen na zeleninu, která neplave a tou vyšší částí, kde je kovová část chráněná plastovým krajem, dolů.

  7. Díky moc za recept, máme červené řepy spoustu a nemohla jsem najít recept na kvašenou řepu :-). Už se na ni těším :-)

  8. Moje první kvaš zelenina. Trochu slanější. Jinak jsem mile překvapená, jak je to dobré. Když porci proplachnu, neztratí živiny? Děkuji za odpověď. Sylvie

    • Bohužel ztratí a co ji přidat nakrájenou do nějakého salátu či k ní přistrouhat třeba mrkev aby se slanost naředila.

  9. Mohu se zeptat, v receptu je sklenice s víčkem na kvašení. Může být normal sklenice na zavařování se šroubovacím víčkem, nebo to je speciální? Kde koupit?
    Mapavčo, můžu se zeptat,do jaké nádoby nakládáš zeleninu?
    Děkuji

  10. Tak jsem podle vašich rad použila k řepě kedlubnu. Obojí z vlastní zahrádky, jen cibule byla kupovaná. Poměr byl opravdu téměř 1:1 (kedlubna, řepa, řepy bylo možná nepatrně více). Nejdříve z toho šlo hodně šťávy, třetí den se však nahoře objevila tmavě hnědá pěna a po kontrole jsem zjistila, že všechno šíleně zeslizovatělo, takže tři sklenice letěly do koše :( Netuším, kde dělám chybu. Vše jsem pečlivě namačkala do sklenic, šťáva sahala až po okraj a zatížila jsem to sklenicí s vodou tak, jako to dělávám se zelím.

    • Mě se teda od té doby co dělám řepu s kedlubnou velice daří a je to naše jedno z nejlepších pickles. Já teda každý den tu zatěžovací sklenici vyndám, lžicí posbírám takový ten našedlý šlem, sklenici ze spoda řádně omyji a vrátím zpět. Od druhého dne, dvakrát denně ochutnávám, aby už to nebylo moc. Nevzávej to, určitě se jednou povede.

    • řepa se při kvašení někdy chová divně – když se kvasí samostatně, nedá se spolehnout na výsledek (zeslizovatí, zasmrádne, rychle se kazí). Přidání brukvovité se mnohonásobně zvýší pravděpodobnost, že to bude dobré.

    • Protože obsahuje ty správné bakterie pro mléčné kvašení zeleniny. Brukvovitá zelenina by měla být v každé kvašené zelenině, někdy stačí kousek.

  11. Zobrazit všech 30 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak jsme s Helčou masopustily
Další článekPrvní pomoc