- 1/2 kila červené řepy
- 1/2 kila kedlubny
- 1 střední cibule (asi 100 g)
- 1% soli = 11 gramů
- sklenice s víčkem na kvašení
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité dny pro vitální podzim!
Rezervovat místo zdarma
- Oloupanou řepu a kedlubnu nastrouhejte nejlépe v robotu na tenčí proužky. Kdo chce strouhat ručně, zvolí hrubší struhadlo. Cibuli krájejte nožem na tenké proužky nebo kostičky. (Při mixování cibule zhořkne.)
- Do mísy dejte nastrouhanou řepu a kedlubnu a přidejte odváženou sůl. Soli by mělo být asi 1% váhy zeleniny.
- Rukama zapracujete sůl do zeleniny, pořádně ji promačkejte, aby zelenina pustila šťávu.
- Na závěr přidejte cibuli, pozor nemačkat, jen dobře promíchat.
- Zeleninu přendejte do sklenice či několika sklenic, prsty upěchujte tak, aby byla všechna zelenina ponořená a šťáva zůstala pár centimetrů nad zeleninou.
- Pokud byste měli šťávy ze zeleniny málo, použijte převařenou vodu, kterou necháte vychladnout a sklenici dolijete až po okraj.
- Sklenici dobře uzavřete, aby tam neměl přístup vzduch. A dejte na talířek, protože šťáva bude při kvašení vytékat.
- Kvaste asi 4-5 dní při pokojové teplotě. Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Vyteklou šťávu si schovejte, je velmi zdravá.
- Po několika dnech ochutnejte, zda je zelenina dostatečně měkká a kyselá, každému vyhovuje jiná křupavost a chuť. Pokud se vám ještě bude zdát tvrdá, nechte ji při pokojové teplotě o den déle.
- Jakmile bude zelenina hotová, dejte ji do lednice a dbejte na to, aby zelenina byla ponořená ve vlastní šťávě. Na dolití můžete použít uschovanou šťávu z prvního kvašení nebo převařenou vodu.
Praktické
Před zpracování zeleniny si dobře umyjte ruce, aby jste do zeleniny nezavlekli jiné bakterie, které brání mléčnému kvašení.
Doporučujeme použít chirurgické rukavice, pokud nechcete mít obarvené ruce od řepy.
Cibuli nemixujte v robotu, často zhořkne.
Není potřeba upěchovat zeleninu tak těsně, jako když se dělá klasické zelí.
Takto uskladněná zelenina vydrží v lednici i několik měsíců.
ObměnaS řepou můžete zkombinovat i jiné druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Jen je potřeba, aby alespoň jeden druh byl brukvovitá zelenina. K zelenině můžete přidat i trochu nastrouhaného křenu.
Děti od 1 roku
Už malé děti potřebují pro správnou funkci trávení trochu kvašené zeleniny. Nejprve ji před podáním trochu propláchneme a zeleninu propasírujeme nebo nakrájíme do pokrmu.
Děti od 1,5 let
Tento dětem už můžeme dát na talíř samostatně malý kopeček kvašené zeleniny, kde množství soli nepřekročilo 1%. Většina dětí tuto zeleninu vyloženě vyhledává a sní ji jako první.
Děti od 2 let a výše
Tyto děti by měli mát kvašenou zeleninu ke každému pokrmu.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Mnam ❤️
Mnam ♥️