Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když se zadaří, tak na celý rok. Snadno, rychle a bez zavařování. Nechceme přeci zničit bakterie mléčného kvašení, které tolik prospívají našem střevnímu mikrobiomu.

Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (cca 20°C).
  2. Než se voda uvaří a vystydne, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme vychladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po cca 14 dnech je hotovo, lahve omyjeme a uložíme do chladu (do sklepa či lednice).

Praktické

  • Celý rozdíl oproti rychlokvaškám z cukety je pouze v teplotě nálevu. Na trvanlivější kvašáky dáme vychlazený. Ale pro pořádek uvádíme přesný postup.
  • Nálev si připravím klidně večer den před nakládáním, abych nemusela čekat s cuketami v lahvi, až vychladne.
  • Takto připravené kvašáky déle vydrží, trvá jim však o něco déle než vykvasí.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Stejným způsobem můžeme naložit okurky.
  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

3 kilá išli dolu, ale hlavne ma to baví (Darina)

Darina: Dobrý večer, dnes mám 13.deň kurzu. Priznám sa,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
  1. Prosím Evo, zkvasila jsem okurky, a malá rajčátka, nechala jsem to kvasit asi 5 dní a pak dala do sklepa a sklenice se jakoby chytly , což je super, jen mám dotaz, zda když jsou takto chycené, vydrží ty okurky tvrdé, nebo i tak budou měknout..?

    • Když budou v chladu a voda nebyla horká na zalití, vydrží dlouho tvrdé. Ale jak nejsou v chladu, tak nenápadně pozvolna měknou a měknou ;-)

    • Jasně, jen nakrájené po nějaké době změknou, ty vcelku vydrží déle kompaktní.

  2. Zdravím všetkých vospolok, chcela by som urobiť kvasené uhorky, prípravu by som asi zvládla, ale nemám jasno ako zatvoriť poháre. Chcela som použiť klasické zaváracie poháre s viečkom na závit. Uhorky dám do pohára, zalejem nálevom a teraz viečko iba položím na pohár a nechám vykvasiť a keď budú hotové, zatvorím závit? Alebo zalejem nálevom a zatiahnem závit, napríklad iba mierne? Alebo ho klasicky zatiahnem? Mám teraz trochu strach, lebo pár pohárov sa mi pokazilo teraz a to som zatiahla závit. Vlani som na skúšku robila dva poháre, boli výborné, len som si nepoznačila, ako som to robila.

  3. Dobry den.prosim vas u kvasene zeleniny se polozi jen vicko na sklenici anebo necim zatizi?rychlokvasky se musi zavickovat jestli chapu dobre.redkvicky nebo kvetak v umeoctu se jen prikryje vickem?jsem zacatecnik tak se v tom moc nevyznam co se musi zavickovat a co jen prikryt vickem.

    • Marie, mrkněte na jednotlivé recepty, je to tam vždy uvedeno. Jsou různé způsoby přípravy.

  4. Měla bych dotaz. dělala jsem letos prvně vodní pickles z cukety a okurek a zalévala nálevem pokojové teploty. jsou dobré, průběžně je konzumuje od konce léta až do ted, akorát posledních pár týdnů se mi zdá, že zelenina je už jakoby překvašená, chutná to už ne tak svěže kysele ale vyloženě silně kysele jako ocet. plísen jsem neviděla, tudíž soudím, že je to přirozený proces, že i v chladném sklepě to sice pomalu, ale jistě kvasí, až to dokvasilo do takovéto síly. máte s tímto překvašením zkušenosti? dá se to normálně jíst? nebo by to mohla být známka toho, že je to zkažené a mám to radši vyhodit?

    • Pokojová teplota je moc, chce to sklep nebo aspoň chladný špajz. Plíseň chutná jinak, i když ještě není vidět, je to cítit. Pokud je to jen „ostré“, tak bych se toho nebála a naředila to třeba přidáním do salátu.

  5. Zrovna se chystám tento recept vyzkoušet. Už jsme je kdysi s mamkou doma dělaly podle nějakého jiného receptu, s vinným listem, vydržely mi v jedné zapomenuté sklenici bez újmy dokonce dva roky. Byly dobré, ale tak dobré jako když jsem byla malá a kupovala si za pětikorunu jednu rychlokvašku do ruky, to tedy zase ne. Holky, díky za hezkou vzpomínku.

  6. Prosím, mám dotaz. Zavíčkujeme sklenice ihned nebo je necháme jen přiložené a zavíčkujeme později. Toto je psáno v receptu na kvašáky, ale ty nejsou na delší skladování. Moc děkuji za odpověď. Pokus poprvé, ale už se těším.

    • Lenko, díky za dotaz, dopíšu to do návodu, aby to bylo jasné. Kvašáky se normálně zavíčkují, ať je děláme na krátkou i delší spotřebu, rozdíl je v teplotě nálevu. Dejte vědět, zda vyšly a jak chutnají :-)

          • Tak kvašáčky se povedly. Už jsem testovala ty na krátkodobé skladování. V životě bych nevěřila,že budu jíst nebo vůbec nakládat kvašáky. Nikdy jsem k nim moc nepřišla, takže jsem nevěděla ani jak chutnají. S vámi mám prostě chutě na stále nové věci. Klasické nakládané okurky vůbec nedělám. Jen teď lituji,že jsem si kvašáků neuidělala víc. Tak až příští rok.

            • Tak to mám radost, Lenko. Sama to mám velmi podobně. Taky jsem klasické kvašáky neznala a všechno se to učila až po změně jídelníčku. Ne všechny pokusy vždy dopadly dobře…:-) Jinak někdo ještě okurky na zahradě má, třeba se rád podělí.

  7. Protože jsem nikdy takto nic nedělala, tak dotaz začátečníka k bodu 8. Ty sklenice jsou zavíčkované a ta voda vytéká i přes to uzavření, např. na nějaký plech?

  8. Letos mě popadla kvasící mánie a kvasím kde co. Zatím vedou zelené fazolky a kedlubna a naprosto mě nadchul ten zkvašený česnek, co jsem k zeleině přidávala, takže asi udělám i skleničku samotných česneků. Cuketu určitě taky zkusím, těch máme jako každý rok nadúrodu. Jen už asi nebudou ty mladé maličké, které jsou chuťově nejlepší, tak snad to bude dobré i z těch velikých pokrájených na kostky.

  9. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOvocná kostka s meruňkami a broskvemi
Další článekOzdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů