Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když se zadaří, tak na celý rok. Snadno, rychle a bez zavařování. Nechceme přeci zničit bakterie mléčného kvašení.
Ingredience
  • nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
  • koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
  • mrkev a cuketa na naložení

Celý rozdíl oproti rychlokvaškám z cukety je pouze v teplotě nálevu. Na trvanlivější kvašáky dáme vychlazený. Ale pro pořádek uvedeme přesný postup.

Postup

  1. V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (cca 20°C).
  2. Než se voda uvaří a vystydne, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
  3. Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
  4. Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
  5. Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
  6. Zalijeme vychladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
  7. Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
  8. Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
  9. Po cca 14 dnech je hotovo, lahve omyjeme a uložíme do chladu (do sklepa či lednice).

Praktické

  • Nálev si připravím klidně večer den před nakládáním, abych nemusela čekat s cuketami v lahvi, až vychladne.
  • Takto připravené kvašáky déle vydrží, trvá jim však o něco déle než vykvasí.
  • Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
  • Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.

Obměna

  • Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
  • Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
  • Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
  • Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
  • Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Měla bych dotaz. dělala jsem letos prvně vodní pickles z cukety a okurek a zalévala nálevem pokojové teploty. jsou dobré, průběžně je konzumuje od konce léta až do ted, akorát posledních pár týdnů se mi zdá, že zelenina je už jakoby překvašená, chutná to už ne tak svěže kysele ale vyloženě silně kysele jako ocet. plísen jsem neviděla, tudíž soudím, že je to přirozený proces, že i v chladném sklepě to sice pomalu, ale jistě kvasí, až to dokvasilo do takovéto síly. máte s tímto překvašením zkušenosti? dá se to normálně jíst? nebo by to mohla být známka toho, že je to zkažené a mám to radši vyhodit?

    • Pokojová teplota je moc, chce to sklep nebo aspoň chladný špajz. Plíseň chutná jinak, i když ještě není vidět, je to cítit. Pokud je to jen “ostré”, tak bych se toho nebála a naředila to třeba přidáním do salátu.

  2. Na zkoušku jsem udělala 1 sklenici, po 14 dnech hotovo, výborné. Jdu dělat další na uložení do sklepa.

  3. Zrovna se chystám tento recept vyzkoušet. Už jsme je kdysi s mamkou doma dělaly podle nějakého jiného receptu, s vinným listem, vydržely mi v jedné zapomenuté sklenici bez újmy dokonce dva roky. Byly dobré, ale tak dobré jako když jsem byla malá a kupovala si za pětikorunu jednu rychlokvašku do ruky, to tedy zase ne. Holky, díky za hezkou vzpomínku.

  4. Prosím, mám dotaz. Zavíčkujeme sklenice ihned nebo je necháme jen přiložené a zavíčkujeme později. Toto je psáno v receptu na kvašáky, ale ty nejsou na delší skladování. Moc děkuji za odpověď. Pokus poprvé, ale už se těším.

    • Lenko, díky za dotaz, dopíšu to do návodu, aby to bylo jasné. Kvašáky se normálně zavíčkují, ať je děláme na krátkou i delší spotřebu, rozdíl je v teplotě nálevu. Dejte vědět, zda vyšly a jak chutnají 🙂

          • Tak kvašáčky se povedly. Už jsem testovala ty na krátkodobé skladování. V životě bych nevěřila,že budu jíst nebo vůbec nakládat kvašáky. Nikdy jsem k nim moc nepřišla, takže jsem nevěděla ani jak chutnají. S vámi mám prostě chutě na stále nové věci. Klasické nakládané okurky vůbec nedělám. Jen teď lituji,že jsem si kvašáků neuidělala víc. Tak až příští rok.

            • Tak to mám radost, Lenko. Sama to mám velmi podobně. Taky jsem klasické kvašáky neznala a všechno se to učila až po změně jídelníčku. Ne všechny pokusy vždy dopadly dobře…:-) Jinak někdo ještě okurky na zahradě má, třeba se rád podělí.

  5. Protože jsem nikdy takto nic nedělala, tak dotaz začátečníka k bodu 8. Ty sklenice jsou zavíčkované a ta voda vytéká i přes to uzavření, např. na nějaký plech?

  6. Letos mě popadla kvasící mánie a kvasím kde co. Zatím vedou zelené fazolky a kedlubna a naprosto mě nadchul ten zkvašený česnek, co jsem k zeleině přidávala, takže asi udělám i skleničku samotných česneků. Cuketu určitě taky zkusím, těch máme jako každý rok nadúrodu. Jen už asi nebudou ty mladé maličké, které jsou chuťově nejlepší, tak snad to bude dobré i z těch velikých pokrájených na kostky.

      • Dělám studený nálev. Ale zatím jsme to vždy celkem rychle snědli, takže jak je to s trvanlivostí netuším…

        • To je ideální, tak to bývá u nás – vyrobíme, sníme, nevíme, jak dlouho by to vydrželo, kdybychom nesnědli 🙂

  7. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTofu pro děti
Další článekMakrobiotický cestopis