Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Nakládaná cuketa – na delší skladování
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
bez sóji
sezóna léto
Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když se zadaří, tak na celý rok. Snadno, rychle a bez zavařování. Nechceme přeci zničit bakterie mléčného kvašení, které tolik prospívají našem střevnímu mikrobiomu.
Rozhodla jsem se s vámi podělit o svojí zkušenost, milé těhulky. Jsem těhotná potřetí a mám zajímavé srovnání těhoten...
Ingredience
nálev: na 1 litr vody 1 lžíce soli
koření: kopr, hořčičné semínko, česnek
mrkev a cuketa na naložení
Postup
V hrnci svaříme vodu se solí a necháme vychladnout na pokojovou teplotu (cca 20°C).
Než se voda uvaří a vystydne, vymyjeme sklenice vroucí vodou.
Cuketu a mrkev důkladně očistíme kartáčkem ve studené vodě.
Připravíme si hořčičná semínka, kopr a oloupeme česnek.
Cuketu nakrájíme na kolečka nebo podélně a napěchujeme do sklenic.
Zalijeme vychladlým nálevem, zelenina musí být potopená, nesmí k ní vzduch.
Zavíčkujeme a položíme na tác nebo plech.
Necháme v teplé místnosti kvasit, přetékající zkvašenou vodu průběžně odléváme.
Po cca 14 dnech je hotovo, lahve omyjeme a uložíme do chladu (do sklepa či lednice).
Praktické
Celý rozdíl oproti rychlokvaškám z cukety je pouze v teplotě nálevu. Na trvanlivější kvašáky dáme vychlazený. Ale pro pořádek uvádíme přesný postup.
Nálev si připravím klidně večer den před nakládáním, abych nemusela čekat s cuketami v lahvi, až vychladne.
Takto připravené kvašáky déle vydrží, trvá jim však o něco déle než vykvasí.
Bílý zákal je v pořádku, jedná se o mléčné kvašení.
Typický je zápach, který je právě to ono, proč se kvašáky dělaly, nelekejte se, už na to nejsme zvyklí, ale bývala to pochoutka, co se prodávala do ruky na ulici jako dnes zmrzlina.
Obměna
Stejným způsobem můžeme naložit okurky.
Pěkně vypadá, když prokládáte žlutou a zelenou cuketu s mrkví – je to pěkná barevná zelenina.
Pro pikantní verzi můžete vložit kousek čili papričky.
Místo mrkve můžete dát kolečko cibule, někdy dávám oboojí.
Místo kopru a hořčičného semínka můžete dát kmín, bobkový list, vinný list.
Někdo dává pro chuť i pro konzervaci kořen křenu.
Děti
Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.
PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!
Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.
Dobrý deň, prosím aká možná najvyššia teplota v pivnici je vhodná na uskladnenie kvašákov? Naša pivnica je pomerne teplá a chladnička je veľmi malá. Ďakujem.
Evo, i když jsem jedla zdravě, tak po létě jsem si hodně rozhodila slezinu. Ráda bych si udělala kvašenou zeleninu, ale v podstatě nesmím nic studeného. Prosím, zda byste pro mne měla nějakou radu.
Ahoj,
také se obejdu třeba 1/2 roku bez čokolády, a teď v lednu jsem po x měsících v pozdním odpoledni snědla skoro celou tabulku a večer vůbec nemohla spát, měla zimnici s třesavkou, ledové tělo a nemohla se vůbec zahřát. Akorát na to WC jsem nechodila… Prostě naše těla již asi nejsou na určité ,,věci” zvyklá a když si je člověk výjimečně dopřeje, tak to tělo vyhazuje a organismus se čistí… a snaží toho zbavit.
Jarní očista… stále přemýšlím, suroviny používám přes 10 let, veget. a vegan. vařit umím, ale netuším, jak při ,,JARNÍ OČISTĚ” vařit nyní již pouze pro 1 osobu (1 členná domácnost). Např. i na vývar se mi těžko shání dost rostl. slupek, odkrojků apod. na uvaření miso polévky atd. Je to neekonomické (elektřina, plyn, voda na mytí nádobí)… vařit 1 porci obilí, luštěnin, když v kurzu jsou každý den jiná jídla… (Doma uvařím obilovinu, luštěninu, dám do ledničky a jím to několik dní…). Napíše mi k tomu prosím někdo něco? Díky Lenka
Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň lék to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou milé překvapené její je...
Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je to...
Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...
Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...
Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí...
Komentáře
Dobrý deň, prosím aká možná najvyššia teplota v pivnici je vhodná na uskladnenie kvašákov? Naša pivnica je pomerne teplá a chladnička je veľmi malá. Ďakujem.
Evo, i když jsem jedla zdravě, tak po létě jsem si hodně rozhodila slezinu. Ráda bych si udělala kvašenou zeleninu, ale v podstatě nesmím nic studeného. Prosím, zda byste pro mne měla nějakou radu.