Domů Téma Fermentace

fermentace

Kynuté sladké hřebeny z kvásku

Výborné slaďoučké kváskové hřebínky zcela bez cukru. Vyrobeny tradiční metodou kynutí za pomocí kvásku, díky kterému jsou lépe stravitelné a mnohem zdravější než ty...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v...

Slané hospodské tyčinky

Věrná kopie klasických hospodských tyčinek ve zdravé verzi kynuté za pomocí tradičního kvásku. Skvělé slané občerstvení na oslavy, jako svačinka nebo jen tak na...

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Nadýchaná, voňavá a výborná kvásková vánočka zcela bez cukru, vajec, mléka a živočišných produktů. Bez vánočky nejsou Vánoce! Ale my ji máme rádi kdykoliv...

Domácí sójový jogurt

Máte rádi krémové rostlinné jogurty typu Sojade nebo Alpro? Nebo máte alergii na laktózu a chcete alternativu k mléčným jogurtům? Připravte si je bez...

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechno potřebné máte...

Jak si vytvořit pohankový kvásek (bez lepku)

Chcete péct z kvásku a bez lepku? Máme pro vás 2 jednoduché do detailu popsané postupy, jak si vytvořit svůj vlastní bezlepkový pohankový kvásek...

Bezlepkové perníčky z kvásku (vegan, bez lepku)

Už je tu ten správný čas na pečení perníčků! A pokud chcete mlsat bez výčitek, tak máme pro vás tip na perníčky zcela bez...

Slané křupavé krekry

Chybí vám křupavé pečivo nebo hospodské tyčinky? Pak rozkvašte kvásek a pusťte se do těchto jednoduchých, extra křupavých a tuze dobrých chlebíčků nebo tyčinek...

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá...

7 tipů na rychlé a jednoduché jedlé dárky k Vánocům

Pomalu se nám blíží Vánoce... Také už vás trápí co zase vymyslet za dárky svým blízkým a potřebujete, aby vás to nezruinovalo, a přitom...

Vícezrnný kváskový proteinový chléb (bez lepku, vegan)

Vláčný, měkkoučký, nadýchaný a díky kvásku příjemně nakyslý bezlepkový chléb. Obsahuje všechny potřebné aminokyseliny pro efektivní nabírání svalové hmoty a obecně výživu těla a...

Křenový smetanový dip (bez laktózy)

Křen má antibiotické a desinfekční účinky na lidský organismus. Pomáhá posílit organismus a léčit rýmy, nachlazení, kašel a záněty dýchacích cest. Tento lahodný dip...

13 zajímavostí o kvašené zelenině

Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo...

Ořechový kváskový chléb

Máte doma letošní vlašské ořechy? Použijte je do domácího kváskového chleba! Není nad domácí vláčný a mokrý kváskový chléb s kousky křupavých vlašských ořechů....

V České televizi kvašená zelenina chutnala

Dnes jsem měla možnost podívat se do nového studia pořadu Sama doma, který vysílá Česká Televize. Měla jsem tam kratičký vstup o fermentaci zeleniny...

Pickles – zázrak, který léčí chřipku

Konzervaci zeleniny pomocí fermentace hojně používali již naši předkové. Díky fermentaci je pickles bohatým zdrojem enzymů, vitamínu C, kyseliny mléčné a laktobacilů. Vědci zjistili, že...

Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina

Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské...

Výroba tempehu: jak na to, aby se zaručeně povedl

Tempeh doma zvládne vyrobit každý. A nemusí být zdaleka jen sojový! Naučíme vás dělat tempeh i z rýže, čočky, buluru, slunečnicových semínek či ořechů....

Domácí probiotické rostlinné máslo (bez laktózy)

Chybí vám v rostlinné stravě klasické máslo? Tak si ho doma vyrobte. A pokud ho chcete posunout ještě o level výš, tak do něj...

Bylinkový “sýr” z cukety (bez ořechů)

Revoluce v tvorbě sýrů! Sýr zcela bez ořechů, tuků, nízkokalorický, ale i tak moc dobrý. Dá se krájet i strouhat. Výborný na kváskovém pečivu,...

Nejjednodušší jogurt z kokosového mléka

Toto je asi nejjednodušší a nejrychlejší rostlinný jogurt, jaký existuje. A lahodnyý! Příprava zabere minutu a z výsledku budete nadšení. Z tohoto jogurtu můžete...

Kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a...

Mandlový “sýr” ricotta

Rychlá, jednoduchá a moc dobrá domácí "ricotta" zcela bez mléka. Z 6 ingrediencí, které určitě máte doma! Výborná na čerstvé pečivo, placky, do palačinek...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se...

Roztíratelný “sýr” bez mléka

Chybí vám něco, co si můžete namazat na pečivo? Máte rádi tavený sýr, ale nechcete jíst ten klasický plný "éček" a chemie? Pak si...

Novinka na trhu – fermentované tofu. Znáte ho?

Slyšeli jste už někdy o fermentovaném tofu? Ne? Já do doby, než jsem na něj narazila v obchodě také ne. Ale v Asii se...

Jak na pickles

Kvasit můžete cokoli, co obsahuje dost sacharidů, které slouží jako potrava pro bakterie mléčného kvašení. Tedy skoro každou zeleninu. Typy kvašení Existuje mnoho typů kvašení, zdaleka...

Pickles

Jste unavení? Býváte často nemocní? Dejte si kvašenou zeleninu. Zlobí vás zažívání? Je vám těžko od žaludku? Dejte si kvašenou zeleninu. Nic vám není?...

Proč je kvásek lepší než droždí – 1.díl

Víte z čeho se vyrábí droždí? Zajímá vás, jaký je rozdíl mezi pečením z droždí a pečením z kvásku. Jaký vliv to má na...

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu,...

Jak na pickles z červené řepy

Pickles se dá dělat skoro z každé zeleniny, ale třeba z červené řepy je to docela věda, pokud nechcete mít hustou, lepivou červenou kaši...

Jak připravit kvašenou zeleninu – pickles z mrkve

Jaro je přesně to období, kdy kvašenou zeleninu potřebujeme nejvíc. Vyloženě nám léčí játra a je zdrojem vitamínů a bakterií mléčného kvašení pro dobré...

Pickles z červené řepy

Udělat pickles z červené řepy není úplně jednoduchá záležitost, aby jste byli spokojení s výsledkem. A protože my už víme, jak na to, rády se...

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Kvašené fazole

Léčebný vývar z fazolí adzuki vaří v lednu kdekdo. Většina z nás potřebuje ledviny posílit. Ale co se zbytky těch fazolí, ptáte se? Já...

Jak dopadla moje první domácí kvašená zelenina?

  V minulém článku jsem psala o tom, jak jsem vytvořila svoje první pickles. Že to bude tak jednoduché a rychlé jsem nečekala. A jak...

Moje první pickles – kvašená zelenina

Kvašená zelenina, neboli pickles, má tisíciletou tradici. Mléčné kvašení znali naši předkové například v podobě kvašeného zelí nebo okurek "kvašáků". V podstatě to byla...

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?