Tato polévka je hustá, krémová, jemná, bezlepková, veganská a výborná.

Ingredience
6 porcí
  • 80 g hrachu
  • 80 g fazolí černé oko
  • 80 g chana dal
  • kus žluté cukety
  • kus zelené cukety
  • 50 g celozrnné rýže
  • 1 střední zralé rajče
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • česnek
  • sladká mletá paprika
  • 500 ml neslazené mandlové mléko
  • šťáva z nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • pažitka
  • citronová šťáva

Jak připravit luštěninovou polévku

  1. Večer dejte do vody 3 druhy luštěnin. Druhý den je uvařte v nové vodě podle návodu na vaření luštěnin. Do receptů použijeme jen luštěniny, vodu slijte (můžete schovat na jiné jídlo) a dejte je zatím stranou.
  2. Do pánve dejte olej, nakrájenou cibuli, česnek a krátce orestujte. Poté přidejte trochu mleté papriky, osmahněte a podlijte vodou. Přidejte rýži, rajče nakrájené na kostičky a zbavené slupky. Vařte, dokud rýže není měkká.
  3. Přidejte luštěniny, na kostičky nakrájenou cuketu a zalijte mandlovým mlékem. Osolte a opepřete, zamíchejte a vařte do zhoustnutí.
  4. Když má polévka tu správnou hustotu, posypte jí pažitkou a šťávou ze zázvoru. Pokapeme troškou citronové šťávy.

Praktické

  • Rajče oloupeme tak, že ho ponoříme na chvilku do vroucí vody. Slupka jde pak bezvadně stáhnout. Semínka se odstraní a použije se dužina.
  • Šťávu ze zázvoru získáme tak, že nastrouháte kousek kořene, a pak z něj prsty vymačkáte šťávu.
  • Proč jsem nevařila luštěniny společně s rýží? Přece jenom hrách i fazole obarví vodu do tmava a já chtěla barvu hezkou. Pokud vám tato estetická vada nedělá problémy, můžete vařit společně.
  • Rýži můžete také předem namočit, pokud chcete zkrátit dobu varu. Bude měkčí.

Obměna

  • Můžete použít jiný druh luštěniny. Pokud nemáte chana dal, dejte celou cizrnu.
  • Používejte pouze kvalitní neslazené mandlové mléko. Ideální je domácí.
  • Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat i trošku chilli (hodí se spíše v zimě).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

 

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřešňové hody: 6 nejoblíbenějších dezertů z třešní
Další článekProč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí