Tato polévka je hustá, krémová, jemná, bezlepková, veganská a výborná.

Ingredience
6 porcí
  • 80 g hrachu
  • 80 g fazolí černé oko
  • 80 g chana dal
  • kus žluté cukety
  • kus zelené cukety
  • 50 g celozrnné rýže
  • 1 střední zralé rajče
  • sůl
  • pepř
  • cibule
  • česnek
  • sladká mletá paprika
  • 500 ml neslazené mandlové mléko
  • šťáva z nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • pažitka
  • citronová šťáva

Jak připravit luštěninovou polévku

  1. Večer dejte do vody 3 druhy luštěnin. Druhý den je uvařte v nové vodě podle návodu na vaření luštěnin. Do receptů použijeme jen luštěniny, vodu slijte (můžete schovat na jiné jídlo) a dejte je zatím stranou.
  2. Do pánve dejte olej, nakrájenou cibuli, česnek a krátce orestujte. Poté přidejte trochu mleté papriky, osmahněte a podlijte vodou. Přidejte rýži, rajče nakrájené na kostičky a zbavené slupky. Vařte, dokud rýže není měkká.
  3. Přidejte luštěniny, na kostičky nakrájenou cuketu a zalijte mandlovým mlékem. Osolte a opepřete, zamíchejte a vařte do zhoustnutí.
  4. Když má polévka tu správnou hustotu, posypte jí pažitkou a šťávou ze zázvoru. Pokapeme troškou citronové šťávy.

Praktické

  • Rajče oloupeme tak, že ho ponoříme na chvilku do vroucí vody. Slupka jde pak bezvadně stáhnout. Semínka se odstraní a použije se dužina.
  • Šťávu ze zázvoru získáme tak, že nastrouháte kousek kořene, a pak z něj prsty vymačkáte šťávu.
  • Proč jsem nevařila luštěniny společně s rýží? Přece jenom hrách i fazole obarví vodu do tmava a já chtěla barvu hezkou. Pokud vám tato estetická vada nedělá problémy, můžete vařit společně.
  • Rýži můžete také předem namočit, pokud chcete zkrátit dobu varu. Bude měkčí.

Obměna

  • Můžete použít jiný druh luštěniny. Pokud nemáte chana dal, dejte celou cizrnu.
  • Používejte pouze kvalitní neslazené mandlové mléko. Ideální je domácí.
  • Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat i trošku chilli (hodí se spíše v zimě).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

 

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTřešňové hody: 6 nejoblíbenějších dezertů z třešní
Další článekProč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí