Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Celerová pečínka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí a hodně velká dobrota. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Ingredience
  • celer
  • bio citrón
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý estragon
  • čerstvé oregáno
  • čerstvý česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvá šalvěj
  • čerstvý tymián
  • čerstvý libeček
  • sůl
  • olivový olej

Bylo mi padesát, tedy už je to pár let, co mi bylo padesát. Měla jsem za sebou dobrýc...

Jak připravit bylinkový pečený celer

  1. Odstraňte z celeru spodní část s kořínky.
  2. Celer povařte asi 15 minut. Bude to hodně záviset na velikosti celeru.
  3. Jakmile je poloměkký, proveďte řezy, ale nedokrajujte až do konce.
  4. Nasekejte bylinky, nakrájejte citrón na plátky. Do řezů vložte bylinky a citrón, osolte a nakapejte olivový olej.
  5. Položte na plech vyložený pečícím papírem, podlijte vodou, vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.
  6. Po 30 minutách odstraňte spálené bylinky, vyměňte pergamenový papír, znovu pokapejte olejem a vodou a dopečte. Doba pečení bude záviset na velikosti a na tom, jak dlouho jste celer předvařili. Mně to trvalo dalších 30 minut.
  7. Upečený celer nakrájejte na plátky, podle potřeby ještě posolte, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Praktické

  • Kupujte pouze mladý, čerstvý celer. Starý a dřevnatý uvnitř je k nepoužití.
  • Délka pečení bude záležet na velikosti bulvy a na předvaření. Nelze proto uvést přesný čas. Řiďte se intuicí. Rozvařený celer nebude držet pěkně pohromadě po nakrájení a tvrdý celer budete muset péct podstatně delší dobu.

Obměna

  • Použijte co nejvíce různých bylinek, i jiné než jsou v receptu.
  • Při přípravě receptu byla jako příloha použita obyčejná čočka s quinoou a čerstvou cibulkou, ale fantazii se meze nekladou. Zase záleží pouze na vás.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
3. 10. 2023

Nevařila jsem celer, jen jsem ho nakrájela na plátky a dala bylinky a citron a dala péct, mnamka to byla ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Zapékané batáty

Zapékané batáty patří mezi skutečné delikatesy. Tato v sobě zahrnuje i obilovinu a luštěninu a navíc skvěle voní po čerstvých bylinkách. Vy a vaši blízcí s...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...