Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Celerová pečínka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Pokud milujete celer a nevadí vám trochu času navíc strávit v kuchyni, určitě si pochutnáte. Je to voňavé a chutné jídlo, z mála ingrediencí a hodně velká dobrota. Vyzkoušejte a dejte vědět.

Ingredience
  • celer
  • bio citrón
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý estragon
  • čerstvé oregáno
  • čerstvý česnek
  • čerstvý rozmarýn
  • čerstvá šalvěj
  • čerstvý tymián
  • čerstvý libeček
  • sůl
  • olivový olej

Jím Jinak pro mně objevila moje kamarádka, když jsem když jsem měla potíže s trávením, s vysokým tlakem, s autoimunit...

Jak připravit bylinkový pečený celer

  1. Odstraňte z celeru spodní část s kořínky.
  2. Celer povařte asi 15 minut. Bude to hodně záviset na velikosti celeru.
  3. Jakmile je poloměkký, proveďte řezy, ale nedokrajujte až do konce.
  4. Nasekejte bylinky, nakrájejte citrón na plátky. Do řezů vložte bylinky a citrón, osolte a nakapejte olivový olej.
  5. Položte na plech vyložený pečícím papírem, podlijte vodou, vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut.
  6. Po 30 minutách odstraňte spálené bylinky, vyměňte pergamenový papír, znovu pokapejte olejem a vodou a dopečte. Doba pečení bude záviset na velikosti a na tom, jak dlouho jste celer předvařili. Mně to trvalo dalších 30 minut.
  7. Upečený celer nakrájejte na plátky, podle potřeby ještě posolte, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Praktické

  • Kupujte pouze mladý, čerstvý celer. Starý a dřevnatý uvnitř je k nepoužití.
  • Délka pečení bude záležet na velikosti bulvy a na předvaření. Nelze proto uvést přesný čas. Řiďte se intuicí. Rozvařený celer nebude držet pěkně pohromadě po nakrájení a tvrdý celer budete muset péct podstatně delší dobu.

Obměna

  • Použijte co nejvíce různých bylinek, i jiné než jsou v receptu.
  • Při přípravě receptu byla jako příloha použita obyčejná čočka s quinoou a čerstvou cibulkou, ale fantazii se meze nekladou. Zase záleží pouze na vás.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Bezlepkový pečený jáhlový burger

Máte rádi burgery nebo karbanátky? Zkuste tuhle zdravou bezlepkovou variantu. Jsou rychlé a krásně variabilní podle sezóny.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...