Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pomerančová omáčka s ječmenem a tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Ingredience
Na omáčku:
  • 1 šálek vařených fazolí cannellini
  • 100 g ječmene
  • kešu krém
  • pomerančová šťáva
  • 2 kapky bio pomerančového éterického oleje (nemusí být)
  • olej
  • kus celeru
  • čerstvá petrželka
Na marinované tofu:
  • 1 přírodní tofu
  • tamari
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • olej
  • umeocet
  • sezamová semínka
  • 1 lžička arašídového másla
  • voda
Na přílohu:
  • 100 g celozrnného ječmene
  • aromatické byliny dle vašeho výběru (např. šalvěj, petržel, česnek s listy, tymián, majoránka, oregano)
  • olej
  • sůl

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit marinované tofu s pomerančovou omáčkou a ječmenem

  1. Večer namočte fazole, druhý den je uvařte. Po uvaření je dejte stranou i s trochou vody, ve které se vařily.
  2. Večer namočte ječmen, druhý den ho uvařte a dejte stranou.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte strouhaný celer, osolte, podlijte skleničkou vody a přiveďte k varu. Vařte několik minut.
  4. Vložte fazole a dušený celer do mixéru. Dobře rozmixujte, poté vymačkejte pomeranč a nalijte šťávu do mixéru, přidejte smetanu z kešu a pokud máte, tak 2 kapky esenciálního oleje. Dobře promíchejte, pokud potřebujete zředit, přidejte vodu z vaření fazolí.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte ho a vložte nasekané aromatické byliny a ječmen. Osolte, dobře promíchejte a několik minut povařte.
  6. V hrnci přiveďte vodu k varu a povařte v ní tofu po dobu 1-2 minut. Nakrájejte ho na plátky a dejte marinovat. Na marinádu smíchejte tamari, datlový sirup, arašídové máslo, vodu a umeocet. Do této marinády vložte plátky tofu a nechejte chvíli marinovat. Poté ho orestujte na pánvi společně se sezamovými semínky, dokud se marináda dobře nevstřebá.
  7. Připravenou omáčku nalijte do pánve nebo hrnce a znovu ji přiveďte k varu, nyní začne houstnout. Když je hustá podle vašich představ, naservírujte na talíř, podávejte s ječmenem a tofu. Nakonec posypejte petrželkou a přidejte pár kapek kvalitního oleje.

Praktické

  • Tofu krátkým povařením ještě před marinováním získá lepší chuť i konzistenci a lépe vstřebá marinádu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte namísto ječmene jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Pokud použijete esenciální olej, musí být certifikován pro konzumaci.
  • Kešu smetana houstne varem, takže ji klidně můžete připravit i trochu tekutější.
  • Bylinky použijte pokud možno čerstvé, ne sušené.

Obměna

  • Můžete použít i jiné bílé fazole. V receptu je použita odrůda cannellini, protože má měkkou slupku, vaří se rychleji než ostatní větší fazole a na omáčky je jak dělaná.
  • Místo ječmene klidně zvolte jinou obilovinu.
  • Pokud si obilí a fazole uvaříte předem, je to opravdu rychlovka.
  • Tofu můžete nahradit i tempehem. Ten ovšem nepředvařujeme!
  • Pro kompletní talíř můžete přidat chřest nebo jakoukoliv napařenou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Je to moc dobré :o) Omáčka je výborná s pomerančovou šťávou i bez ní :o)

Hned jak jsem viděla fotku, řekla jsem si “Aha Viera”. Děkuju za vymazlené sváteční recepty (moc mi chutnala Pannacotta, plněné kornoutky a kadeřávkové pesto je famózní). Je to taková online návštěva v gurmánské restauraci :o) Hezký den a těším se na další nové recepty (tenhle uvařím…jen seženu pomeranče “o)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...