Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Ingredience

Na omáčku:

  • 1 šálek vařených fazolí cannellini
  • 100 g ječmene
  • kešu krém
  • pomerančová šťáva
  • 2 kapky bio pomerančového éterického oleje (nemusí být)
  • olej
  • kus celeru
  • čerstvá petrželka

Na marinované tofu:

  • 1 přírodní tofu
  • tamari
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • olej
  • umeocet
  • sezamová semínka
  • 1 lžička arašídového másla
  • voda

Na přílohu:

  • 100 g celozrnného ječmene
  • aromatické byliny dle vašeho výběru (např. šalvěj, petržel, česnek s listy, tymián, majoránka, oregano)
  • olej
  • sůl

Jak připravit marinované tofu s pomerančovou omáčkou a ječmenem

  1. Večer namočte fazole, druhý den je uvařte. Po uvaření je dejte stranou i s trochou vody, ve které se vařily.
  2. Večer namočte ječmen, druhý den ho uvařte a dejte stranou.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte strouhaný celer, osolte, podlijte skleničkou vody a přiveďte k varu. Vařte několik minut.
  4. Vložte fazole a dušený celer do mixéru. Dobře rozmixujte, poté vymačkejte pomeranč a nalijte šťávu do mixéru, přidejte smetanu z kešu a pokud máte, tak 2 kapky esenciálního oleje. Dobře promíchejte, pokud potřebujete zředit, přidejte vodu z vaření fazolí.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte ho a vložte nasekané aromatické byliny a ječmen. Osolte, dobře promíchejte a několik minut povařte.
  6. V hrnci přiveďte vodu k varu a povařte v ní tofu po dobu 1-2 minut. Nakrájejte ho na plátky a dejte marinovat. Na marinádu smíchejte tamari, datlový sirup, arašídové máslo, vodu a umeocet. Do této marinády vložte plátky tofu a nechejte chvíli marinovat. Poté ho orestujte na pánvi společně se sezamovými semínky, dokud se marináda dobře nevstřebá.
  7. Připravenou omáčku nalijte do pánve nebo hrnce a znovu ji přiveďte k varu, nyní začne houstnout. Když je hustá podle vašich představ, naservírujte na talíř, podávejte s ječmenem a tofu. Nakonec posypejte petrželkou a přidejte pár kapek kvalitního oleje.

Praktické

  • Tofu krátkým povařením ještě před marinováním získá lepší chuť i konzistenci a lépe vstřebá marinádu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte namísto ječmene jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Pokud použijete esenciální olej, musí být certifikován pro konzumaci.
  • Kešu smetana houstne varem, takže ji klidně můžete připravit i trochu tekutější.
  • Bylinky použijte pokud možno čerstvé, ne sušené.

Obměna

  • Můžete použít i jiné bílé fazole. V receptu je použita odrůda cannellini, protože má měkkou slupku, vaří se rychleji než ostatní větší fazole a na omáčky je jak dělaná.
  • Místo ječmene klidně zvolte jinou obilovinu.
  • Pokud si obilí a fazole uvaříte předem, je to opravdu rychlovka.
  • Tofu můžete nahradit i tempehem. Ten ovšem nepředvařujeme!
  • Pro kompletní talíř můžete přidat chřest nebo jakoukoliv napařenou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Za dva týdny 3 kila dole a ohromně se mi zlepšilo zažívání (Mariana)

Mariana: Moc děkuji za skvělý kurz. První týden jsem...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...
  1. Hned jak jsem viděla fotku, řekla jsem si „Aha Viera“. Děkuju za vymazlené sváteční recepty (moc mi chutnala Pannacotta, plněné kornoutky a kadeřávkové pesto je famózní). Je to taková online návštěva v gurmánské restauraci :o) Hezký den a těším se na další nové recepty (tenhle uvařím…jen seženu pomeranče „o)

    • Děkuji, jsem moc a moc ráda, že recepty slouží a chutnají.Pak dejte vědět jak chutnal tento .

  2. Šťáva z pomerančů. Popravdě nevím čím nahradit. Právě ta šťáva hraje v teceptu důležitou roli. Tak asi neporadim.

  3. Mám moc ráda chřest a ječmen, díky za recept. Čím ale nahradit pomerančovou šťávu, ty doma nevedeme? Bez ní to nebude ono.

    • Šťáva z pomerančů. Popravdě nevím čím nahradit. Právě ta šťáva hraje v receptu důležitou roli. Tak asi neporadim.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTrampolínky Bellicon se super slevou
Další článekSedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň