Toužíte po změně? Chcete na talíři novou chuť? Něco exotického? Pak určitě vyzkoušejte tento recept!

Ingredience

Na omáčku:

  • 1 šálek vařených fazolí cannellini
  • 100 g ječmene
  • kešu krém
  • pomerančová šťáva
  • 2 kapky bio pomerančového éterického oleje (nemusí být)
  • olej
  • kus celeru
  • čerstvá petrželka

Na marinované tofu:

  • 1 přírodní tofu
  • tamari
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • olej
  • umeocet
  • sezamová semínka
  • 1 lžička arašídového másla
  • voda

Na přílohu:

  • 100 g celozrnného ječmene
  • aromatické byliny dle vašeho výběru (např. šalvěj, petržel, česnek s listy, tymián, majoránka, oregano)
  • olej
  • sůl

Jak připravit marinované tofu s pomerančovou omáčkou a ječmenem

  1. Večer namočte fazole, druhý den je uvařte. Po uvaření je dejte stranou i s trochou vody, ve které se vařily.
  2. Večer namočte ječmen, druhý den ho uvařte a dejte stranou.
  3. Do pánve dejte olej, rozehřejte, přidejte strouhaný celer, osolte, podlijte skleničkou vody a přiveďte k varu. Vařte několik minut.
  4. Vložte fazole a dušený celer do mixéru. Dobře rozmixujte, poté vymačkejte pomeranč a nalijte šťávu do mixéru, přidejte smetanu z kešu a pokud máte, tak 2 kapky esenciálního oleje. Dobře promíchejte, pokud potřebujete zředit, přidejte vodu z vaření fazolí.
  5. Do další pánve nalijte olej, rozpalte ho a vložte nasekané aromatické byliny a ječmen. Osolte, dobře promíchejte a několik minut povařte.
  6. V hrnci přiveďte vodu k varu a povařte v ní tofu po dobu 1-2 minut. Nakrájejte ho na plátky a dejte marinovat. Na marinádu smíchejte tamari, datlový sirup, arašídové máslo, vodu a umeocet. Do této marinády vložte plátky tofu a nechejte chvíli marinovat. Poté ho orestujte na pánvi společně se sezamovými semínky, dokud se marináda dobře nevstřebá.
  7. Připravenou omáčku nalijte do pánve nebo hrnce a znovu ji přiveďte k varu, nyní začne houstnout. Když je hustá podle vašich představ, naservírujte na talíř, podávejte s ječmenem a tofu. Nakonec posypejte petrželkou a přidejte pár kapek kvalitního oleje.

Praktické

  • Tofu krátkým povařením ještě před marinováním získá lepší chuť i konzistenci a lépe vstřebá marinádu.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte namísto ječmene jinou bezlepkovou obilovinu.
  • Pokud použijete esenciální olej, musí být certifikován pro konzumaci.
  • Kešu smetana houstne varem, takže ji klidně můžete připravit i trochu tekutější.
  • Bylinky použijte pokud možno čerstvé, ne sušené.

Obměna

  • Můžete použít i jiné bílé fazole. V receptu je použita odrůda cannellini, protože má měkkou slupku, vaří se rychleji než ostatní větší fazole a na omáčky je jak dělaná.
  • Místo ječmene klidně zvolte jinou obilovinu.
  • Pokud si obilí a fazole uvaříte předem, je to opravdu rychlovka.
  • Tofu můžete nahradit i tempehem. Ten ovšem nepředvařujeme!
  • Pro kompletní talíř můžete přidat chřest nebo jakoukoliv napařenou sezónní zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Špíčky šly dolů a ustoupily bolesti hlavy (Helena)

Helena: Děkuji za výborný kurz, moc jsem se toho...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....
  1. Hned jak jsem viděla fotku, řekla jsem si „Aha Viera“. Děkuju za vymazlené sváteční recepty (moc mi chutnala Pannacotta, plněné kornoutky a kadeřávkové pesto je famózní). Je to taková online návštěva v gurmánské restauraci :o) Hezký den a těším se na další nové recepty (tenhle uvařím…jen seženu pomeranče „o)

    • Děkuji, jsem moc a moc ráda, že recepty slouží a chutnají.Pak dejte vědět jak chutnal tento .

  2. Šťáva z pomerančů. Popravdě nevím čím nahradit. Právě ta šťáva hraje v teceptu důležitou roli. Tak asi neporadim.

    • Šťáva z pomerančů. Popravdě nevím čím nahradit. Právě ta šťáva hraje v receptu důležitou roli. Tak asi neporadim.

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTrampolínky Bellicon se super slevou
Další článekFialkový ocet – do jídla i na tělo