Asi netřeba připomínat, že hydratace je klíčová pro zdravé tělo a krásnou, zářivou pokožku.  Víte ale, jak správně hydratovat tělo zevnitř? 

Proč pití vody nestačí

Když se narodíme, naše tělo obsahuje téměř 80% vody. S přibývajícím věkem, životním stylem a nevhodnou stravou ztrácíme toto vysoké množství vody a v dospělosti se dostáváme na úroveň 55% (!!!).  Nedostatek vody v těle tak vede například k předčasnému stárnutí, objeví se únava, špatné trávení, otoky, suché bolavé oči nebo bolesti hlavy. Dehydratací trpí také naše pokožka, která může být suchá, mdlá nebo se na ní můžou objevit různé vyrážky. Správná dávka hydratace naopak podporuje čistění těla a krve od škodlivých látek, udržuje orgány vyživené a hydratované, podporuje správný lymfatický systém (můžete se tak rozloučit s otoky, celulitidou a kilogramy navíc) a podporuje správné trávení. Hydratace je samozřejmě také klíč k pevné, hladké, zářivé a šťavnaté pleti a lesklým, pevným vlasům a nehtům.

Jak ale účinně a správně hydratovat tělo a proč pití vody není dostatečné? Podle uznávaného odborníka, dermatologa Mudr. Murada, je především potřeba hydratovat tělo na buněčné úrovni. A právě potraviny bohaté na vodu jsou nezbytné pro správnou výživu a posílení našich buněk, které neustále rostou a regenerují se. Když naše buňky nejsou plně hydratované, nemohou tak fungovat na optimální úrovni. 

Zaměřte se tedy především na potraviny, které obsahují alespoň 80% vody a ty zařaďte do vašeho jídelníčku. A které to jsou?

 

1Meloun

Meloun je nezbytností letních měsíců. Nejen že skvěle chutná, ale je tvořen 92% vody a tělo tedy krásně hydratuje. Kromě toho má také silně čistící účinky, čistí a hydratuje krev, odvádí toxiny ze střevního traktu a pomáhá zmírňovat přetížení jater.  Navíc vás účinně a přirozeně ochladí, což nyní v teplých měsících oceníme. 

2Okurka

Tato zelenina obsahuje 96% vody a stejně, jako meloun, má přirozené ochlazující a hydratační vlastnosti. Okurky snižují také množství tuků a toxinů v krvi, působí protizánětlivě v tenkém a tlustém střevě a umožňují přirozenou detoxikaci.

3Cuketa

Cuketa tvořená 95% vody pomáhá hydratovat játra, která tak můžou ukládat mikročástice vody a později je v obdobích dehydratace uvolňovat do krve. Navíc má jemně čistící účinky, zklidňuje stěny střevního traktu a je prospěšná pro žlučník.

4Listová zelenina

Kromě toho, že se jedná o další vynikající čistící potravinu pro naše játra, ledviny a zažívaní, tak se také může pyšnit vysokým obsahem vody. Například ledový salát obsahuje 96% vody, římský salát 95%, nebo takový špenát nebo mangold 93%.

5Květák

Tato zelenina také překvapivě patří mezi potraviny, které jsou nejvíce bohaté na množství vody. Obsahuje jí 92% a mimo to je také skvělým zdrojem spousty vitamínů a minerálů. Pomáhá vylučovat odpadní látky a přebytek vody a blahodárně působí na náš zažívací systém

6Ředkvičky

Ředkvičky, které obsahují 95% vody, nejen že účinně hydratují naše tělo, jsou ale také silným lékem pro naše játra, pokožku, nehty a vlasy díky vysokému obsahu síry.

 

Mezi další potraviny, které obsahují vysoký podíl vody, patří také řapíkatý celer, houby, chřest, brokolice, růžičková kapusta, mrkve, lilek a rajčata (v omezeném množství). Z ovoce je to zase bobulovité ovoce (především jahody a borůvky), broskve nebo jablka.

Čemu se vyhnout

Správný pitný režim a potraviny vysoké na obsah vody jsou tedy klíčové ke správné hydrataci těla. Ovšem důležité je také vyhnout se potravinám a nápojům, které tělo naopak dehydratují.  Mezi takové nápoje patří velmi oblíbená káva, černý a zelený čaj, alkohol. Mezi potraviny, které naše tělo výrazně dehydratují, patří také různé rýžové nebo jiné pufované chlebíčky, krekry, suchary, müsli (granoly) a podobné “suché” potraviny.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Čtěte na toto téma dále
    • Dobrý den, tak to jsme dvě. :) Nemusíte ho samozřejmě úplně vyloučit, jen všeho s mírou a nic nepřehánět. :)

  1. Všechny tyhle potraviny jím pořád, ale kůži mám extrémně suchou dál:(
    Co s tím? Promazání přírodními mastmi absolutně nepomáhá, za chvíli jsem ještě sušší.

    • Dobrý den, kůže je často velmi složitým tématem. Nemusí být za tím pouze strava, ale ovlivňuje ji spousta faktorů, jako je psychika, spánek, počasí,klimatizace, kosmetika apod. Velmi důležité je také vědět, že je rozdíl mezi dehydratovanou pokožkou a suchou. Dehydratovaná potřebuje především produkty a jídlo, které jsou bohaté na vody, ta suchá zase na oleje. Zkuste možná zařadit více zdravých tuků. A u přírodních produktů dejte pozor na obsah esenciálních olejů, ty mohou pleť naopak vysušovat. Také pokud na pleť používáte olej, tak pouze na navlhčenou pokožku, jinak zase dochází k vysušování. Také u pokožky je velmi důležité podpořit zdraví střev. .)

        • Dobrý den, suchá kůže je typ pleti, zatímco dehydratovaná je dočasný stav. Suchá i dehydratovaná může trpět na šupinky a být citliva, ale dehydratovanámůže být i pokožka,která je mastná nebo smíšená, má stále viditelné póry a můžou se dělat pupínky a akné :)

  2. Děkuju za článek, potvrzuje mi moje zkušenosti! Když jsem se nalévala tekutinami, nebo i teď, když se nepohlídám, jsem oteklá. Ale v případě jezení například zmíněných cuket a melounů se cítím výborně. Moje nová ledvina si lebedí 🙂

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Karolína
Autorem článku je Karolína
Je mi 27 let a jsem studentkou dějin umění. Zdravá strava je mým koníčkem již několik let - ráda vařím zdravá jídla a peču, je to pro mě skvělý způsob meditace. Mezi mé další koníčky patří umění, cestování, pilates a jóga.
Předchozí článekAž na vrcholky hor (6. díl)
Další článekItalské Amuse Bouche