Věděli jste, že je to právě kůže, která může být prvním indikátorem toho, že s vaším tělem není něco v pořádku? Kvalitní a zdravá strava má vliv nejen na naše zdraví, ale také na stav naší pleti. Krásné lesklé vlasy, pevné nehty i zářivá čistá pleť jsou výsledkem nejen toho, jak se staráme o naše tělo zvenku a jaké kosmetické produkty používáme, ale především co mu dodáváme zevnitř. Vše, co našemu tělu dopřejeme, se nám dříve či později vrátí.

Krásná zdravá pleť touží po potravinách bohatých na minerály (především zinek a síru, minerály krásy), antioxidanty, tedy vitamíny A, C a E a zdravé tuky. Velmi prospěšné jsou také potraviny, které se mohou chlubit svými protizánětlivými účinky a potraviny, které se postarají především o naše játra, ledviny, krev a střeva. Při přetížení ledvin a jater přebírá právě naše kůže obrannou úlohu, což se může projevit různými kožními změnami, jako jsou vyrážky či ekzém. A jaké tedy “beauty potraviny” dopřát naší pokožce podle uznávaných dermatologů a odborníků na výživu?

1Vyživená a hydratovaná pleť

Mandle: Mandle jsou úžasným zdrojem vitamínu E, antioxidant, který udržuje naši pokožku hydratovanou a vyživenou zevnitř. Naše pleť je pak krásně pružná a hladká. Skvělým zdrojem vitaminu E je také olivový olej nebo slunečnicová semínka.

2Zářivá a sjednocená pokožka

Sladké brambory: Čím že je tato potravina tak prospěšná? Samozřejmě svým vysokým obsahem beta-karotenu, nezbytným antioxidantem pro krásnou pleť. Tato zelenina nám pomáhá bojovat s nevýraznou a zašedlou pokožkou, dělá ji zářivější a živější (což uvítáme především po zimě). Sladké brambory jsou také plné biotinu, který stimuluje růst vlasů a nehtů. Dalším úžasným zdrojem beta-karotenu je také dýně a mrkev.

Hijiki řasy: Jen se podívejte na jídelníček Japonek, které jsou posedlé krásnou a zdravou pletí. Mořské řasy jsou bohaté na vitamíny B a minerály, jako je železo, zinek či vápník. Co se týká pokožky, přispívají k rovnoměrnému tónu a zářivější pleti. Podporují také tvorbu kolagenu, zlepšují kvalitu vlasů a nehtů. 

3V boji proti nedokonalostem

Dýňová semínka: Dýňová semínka se vyznačují především vysokým obsahem zinku. Při nedostatku tohoto zkrášlujícího minerálu může naše pokožka strádat. Zinek pomáhá při hojení ran, pomáhá zklidnit podrážděnou pokožku, reguluje produkci kožního mazu a zmírňuje zánětlivé stavy, jako je akné.

Fermentované potraviny: Zdraví střev rovná se čistá, zdravá pleť.  Když není v pořádku zažívání, trpí naše kůže, což může vést ke spoustě kožních onemocnění, jako je růžovka, ekzémy či akné. Nezapomeňte tedy obohatit svůj jídelníček o potraviny obsahující probiotika. Skvělým zdrojem je právě fermentovaná zelenina, jako kysané zelí a miso pasta. Tyto potraviny pomáhají udržovat vaše trávení pod kontrolou, takže dochází k lepšímu dodávání živin pokožce a celému tělu.

4“Anti-aging” efekt

Červená řepa: Za tajemstvím krásy červené řepy stojí silný antioxidant betain. Ten chrání naši pokožku proti známkám stárnutí a stará se tak o to, aby byla pokožka pevná a mladistvá. 

Bobulovité ovoce: Toto drobné ovoce můžeme právem označovat superpotravinou pro naši pleť. Je extrémně bohaté na vitamín C, antioxidant, který podporuje tvorbu kolagenu, čímž je účinný v boji proti vráskám a povadlé pleti. Má také protizánětlivé účinky.

Dalším úžasným zdrojem vitamínu C je červené zelí a brokolice.

Tulsi čaj: Čaj tulsi sice nepatří mezi potraviny k jídlu, ale má zásadní vliv, co se týká zdraví pokožky. Je bohatý na antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí pokožky a bojují proti zánětu. Šálek čaje je ovšem také dokonalý způsob, jak se uklidnit a zrelaxovat. Duševní klid je zásadní pro zdraví pokožky, jelikož stres je jednou z největších příčin problémů s kůží a střevy. Ale o tom zase příště.

A jaké jsou Vaše oblíbené potraviny pro krásu? 

 

 
  1. Hezky sepsáno a je to pravda. Aspoň u mě to tak je. Na pleti se mně hned ukáže, co jím. Ten čaj neznám, večer by mi asi udělal dobře, potřebovala bych dřív usnout.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezová zmrzlina bez cukru
Další článekReflux – jak vzniká a jak ho vyléčit